Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)

PowerTapPower2MaxSRM Quarq Stages Polar i inne.

2471 odpowiedzi w tym temacie

#421 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 07 maj 2015 - 09:23

- potrzeba pełnej kalibracji po wymianie tarcz (odesłanie miernika do producenta)

no to chyba coś nie tak, pełnej kalibracji to wymagały chyba SRM-y, a i to chyba można ograną w warunkach domowych (akceptując nie laboratoryjną precyzję).

Ja nawet w swoim PT sprawdzałem kalibrację za pomocą obciążników i odpowiednich kalkulatorów.

#422 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 maj 2015 - 10:09

Adam, jak teraz kręcisz siłowo, czyli z kadencją <80 to sugerowałbym pracę nad szybszą kadencją >85-95 obr/min. Dla mnie standardowa korba i tarcza 52/53 jest jednak za twarda, wolę kasetę 23/11 i kompakt 50/34, zapewnia dobrą kadencję (>90), dobre stopniowanie i elastyczność również przy podjazdach. Przy standardowej korbie będziesz miał najmniejszą tarczę korby 39, a to może być już przy podjazdach >10% dość niewygodne (nawet przy kasecie np. 28/12, choć wtedy wychodzi kiepskie zestopniowanie i tego nie lubię).

Tak więc czy warto tylko do przekładki ryzykować zbyt twardą korbę? Korby już później raczej nie wymienisz, będziesz się męczył z tym co kupiłeś. Z kolei do korby kompaktowej można bez problemu założyć tarcze 50/34, jak również 52/36, koszt praktycznie wymiany tarczy, choć na początek sugeruję jednak mniejsze tarcze (nie jeździsz wyłącznie w płaskim terenie, dla płaskiego brałbym semi compact, czyli 50/36 lub 52/36). Oczywiście są gorący zwolennicy korb standardowych, ale jak nie masz końskiej nogi, to polecam compact - poczytaj sobie moje wywody na ten temat w odpowiednim wątku, albo np. ten artykuł: Korby typu Compact - bikeBoard - doskonale wyjaśnione o co w tym wszystkim chodzi.

Przejście z korby 3 rzędowej na 2 rzędową rodzi następstwo zmiany przerzutek - oczywiście można używać tych dedykowanych do 3 rzędówek, ale prędzej czy później warto zmienić na lżejsze, dostosowane do korb 2 rzędowych.

Suport Tiagry się nada, wyjmujesz jedną korbę, wkładasz drugą. Wszystko. Oczywiście najpierw jeszcze koła zębate trzeba przykręcić, a później pedały.

shmoo - dobrze kombinujesz, ale nie do końca.

Quarq Riken - nie jestem pewny, bo jest to model "ekonomiczny" czyli nie do końca jest tak ślicznie.

Kwestia precyzji. Teoretycznie przy np. 200W 1,5% to - 3W do +3W, 2% to -4 do +4W - ma znaczenie? Nie ma. Zresztą wiele razy było powtarzane, że nie tyle ma być super dokładność metrologiczna, ale powtarzalność pomiaru.

Patrząc na wykresy danych zarejestrowanych przez Rikken/Stages/PowerTap:

image7.png

Bardziej byłbym skłonny stwierdzić, że PT i Stages mają zbliżone dokładności pomiaru metrologicznie, a Quark bezczelnie zawyża ;-).

image8.png

image9.png

W/w pomiary wykonywane przez DC RainMakera na trenażerze.

Na zewnątrz jest chyba trochę lepiej:

image10.png

No i teraz chyba najciekawsze, różnice pomiędzy miernikami:

image11.png

W żółtym nawiasie część zasadnicza, po lewej rozgrzewka (przed kalibracją), no i na koniec parę mocniejszych interwałków, no i tu widać słabość Stages w stosunku do miernika w korbie.

image12.png

Porównać Quarka do SRM fizycznie nie sposób - nie zamontuje się dwóch mierników fabrycznych do jednej korby ;-).

Ja porównywałem P2M do PowerTap'a, prawie identycznie, wykresy różnic podane wcześniej, poszukaj sobie ;-)>

Zmiany temperatury. Po pierwsze w pierwszej wersji P2M nie było kompensacji temperaturowej, projektanci wyszli z założenia, że autozerowanie będzie lepsze, bo wystarczy na te 2s przestać kręcić korbą i z automatu moment będzie ustawiony na poprawną wartość. Nie pomyśleli o trenażerze i zwłaszcza o podjazdach w których raczej nie można pozwolić sobie na 2 sekundową pauzę w kręceniu korbą, a po wjeździe na wyższą górę i spadku temperatury miernik wykazywał dość spory błąd pomiaru.

To niedomaganie zostało już daaaaaaaaaaaawno usunięte, wraz z wprowadzeniem balansu nóg. Stare mierniki mogą mieć wprowadzone zmiany przez serwis. Aktualna wersja standardowa jest sprzedawana oczywiście z kompensacją temperaturową.

Nie wiem jak w Quarku, ale podejrzewam, że kompensacja jest wykonywana tak samo szybko, jak w P2M lub zbliżona. To znaczy w "normalnych" warunkach temperaturowych jest to wystarczające, przy magazynowaniu roweru na balkonie i -10 i ćwiczeniach przy +20 zmiana temperatury jest na tyle duża, że kompensacja się nie wyrabia no i trzeba robić kalibrację (nawet parę razy do ustabilizowania temperatury roweru/miernika). W P2M autozerowanie polega na braku kręcenia korbą przez 2s, w Quarku pokręcenie 3-4 obroty korbą do tyłu. O ile na zewnątrz to nie problem, to na trenażerze trzeba o tym pamiętać i po rozgrzewce świadomie wyzerować moment, albo zrobić autozerowanie wg powyższych procedur.

Quark ma fajną apkę diagnostyczną (iOS/Android)

Przy wymianie tarcz kiedyś był problem z Quarkiem, teraz faktycznie można samemu zrobić procedurę kalibracyjną, ale... P2M tego w ogóle nie wymaga. Serwis zresztą odradza nawet statyczną kalibrację jako dość zawodną i zamiast tego doradza wykonanie kalibracji dynamicznej, oczywiście u nich przy przeglądzie. Ale na upartego można sprawdzić, czy po wymianie tarcz coś się zmieniło: przed wymianą sprawdzić moment, po wymianie tak samo (z ciężarkami). W identycznych warunkach termicznych wartości będą zbliżone. Serwis twierdzi, że NIE ma potrzeby kalibracji dynamicznej po zmianie tarcz. Zresztą miernik i korba przychodzą do klienta w stanie rozmontowanym, trzeba sobie samemu skręcić wszystko do kupy, łącznie z tarczami. No więc co, po skręceniu trzeba byłoby wysyłać do serwisu? Tak było w starszych Quarkach, P2M to nie dotyczy.

Problemy z wodoszczelnością P2M? Niby skąd? Zwłaszcza w wersji S uszczelnienie jest jeszcze bardziej poprawione, w standardowej wersji są dwie uszczelki, jedna na samym koszyku baterii. Jeśli skręci się klapkę przykrywającą baterię starannie, pamiętając o poprawnym ułożeniu uszczelki gumowej, to problemów z wodoszczelnością nie będzie. No chyba, że ktoś chce nurkować rowerem...

Status baterii jest. Nie pamiętam, czy w Edge w informacjach o czujniku jest info baterii, ale programy diagnostyczne ANT+ na androida wykazują dość dokładne dane ilości godzin i stanu baterii, choć nie jest to np. 50%, ale "New". Jako, że mam dopiero nieco ponad 200h, a bateria w P2M powinna wytrzymać około 400h (Renata), to jestem na półmetku i status "new" może być. Po przebiegu >300h częściej będę sprawdzał, choć na wszelki wypadek bateria leży i czeka na wymianę.

Aha, Rikken nie ma pomiaru balansu - niby to i tak w tym przypadku bajer, bo wiadomo jak to działa, no ale może się przydać do wyrównania balansu w specyficznych ćwiczeniach.

Ceny - Quark w Polsce, cena powinna być podana brutto z doliczeniem cła/vatu.

Wysyłka P2M nie jest gratisowa i wiąże się z opłatą, o ile pamiętam €17.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#423 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 07 maj 2015 - 10:34

Dzieki Prozor za rzeczowe podsumowanie. Ponownie czegoś nowego się dowiedziałem. Poprawiłem wpisy w poprzednim poście. Czym jeszcze różni się classic od type s poza lepszym wsparciem dla sprzętu korby/koronki.
Wybór miedzy Classic i Type S, opisany tutaj http://www.power2max...election-guide/

Ja planuję compact 52/36 (obecnie 50/34) i zrezygnowanie z żebatki 11 z tyłu bo mnie irytuje sposób w jaki łańcuch na niej pracuje.

Co do ceny na stronie p2m jest "All prices including VAT plus shipping." W podsumowaniu zamowienia "SHIPPING UPS: 17,90 €"

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#424 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 maj 2015 - 15:34

No, pamiętałem, że coś koło 17 euro 💶. Zastanawiałem się nad zmianą 34 na 36, ale na razie odpuścilem, poszedłem w stronę kasety 23/11, 34 używana do jazdy z V<33 (odp. kadencja)

#425 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 07 maj 2015 - 15:43

Najlepiej kupić na firmę z VAT UE wtedy kupujesz netto, dopiero jak byś chciał sprzedać to musisz odprowadzić nasz polski VAT.

#426 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 07 maj 2015 - 17:40

Albo na adres w DE np. mailbox. com

#427 spec

spec
  • Użytkownik
  • 287 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 maj 2015 - 07:03

53/39 11-28 dla mnie idealnie robi się i 30% :-) tam dopiero pracuje 28 wszystko do 20% robię na 2- 3 od góry taki mam styl jazdy

a śmigam  po górach :-) i mieszkam w górach , teraz mam S-WORKS 53-36 od wczoraj :-) ale pewnie będzie  za miękko ale tak był

już fabrycznie zmontowany

#428 adamos79

adamos79
  • Użytkownik
  • 151 postów

Napisano 08 maj 2015 - 08:25

Ktoś przerabiał zakup na mailboxde ?

#429 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 maj 2015 - 09:22

Tak, ja. Kupując na eBay.de często Niemcy ograniczają zasięg aukcji do terenu Niemiec. Czyli mając kraj PL nie uda się wykonać licytacji/zakupu w tym przypadku. Raz mi aukcja przeleciała koło nosa... Dlatego zmieniam kraj na DE, ustawiam adres na moją skrzynkę mailboxde.com i ustawiam snajpera do udziału w aukcji. Teraz trzeba się też zastanowić przy zakupach w sklepach internetowych, bo jeśli przy większych kwotach € różnica w VAT niemieckim 19% i polskim 23% jest większa niż dodatkowe opłaty/transport przez pośrednika (i to nie o parę €, bo przy kilku € nie ma co się bawić w pośredników), to adres docelowy jaki figuruje w sklepie internetowym w DE ma uzasadnienie.

Tylko tyle, że ta różnica 4% to €4 na każdej stówie €. Na €1000 (netto) jest już €40, czy nawet €588 (netto) z różnicą w VAT daje €23,52 oszczędności, a to z nawiązką kompensuje koszty pośrednika i wysyłki od niego, choć szczerze mówiąc już nie taką dużą, bo różnica w vat to niecała stówka, koszty pośrednika przy paczce do 2kg to €2,80 prowizja od zapłaty PayPalem +1.98% +0.41 EUR (centy, ale zawsze) no i dochodzi jeszcze transport docelowy, przy korbie raczej zamiast nieco tańszej poczty byłby kurier np. UPS €12,90. Tak więc "oszczędność" byłaby poniżej €7, co raczej czyni kombinację mało sensowną.

#430 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądSomewhere In Poland

Napisano 18 maj 2015 - 08:45

witam,

mam PT, czy muszę mieć specjalny licznik do pokazania balansu nóg prawa/lewa ?

czy wystarczy plik z treningu wrzucony w jakiś program, który mi to powie (albo "przerzucony" do innego garmina a tą funkcją ?!) ?

mam edge 705 i tam nie zauważyłem takiej opcji ...

#431 play

play
  • Użytkownik
  • 361 postów
  • Skądpzn

Napisano 18 maj 2015 - 08:56

PT nie ma takiej funkcji.

W jakie sposób miał by wiedzieć co robi prawa a co lewa noga. Nawet w P2M i wielu innych pomiarach z korby (dokładnie pająka) masz taki symulowany balans (rozdziela moc generowaną w zależności od położenia korby np między godziną 9 a 3 i drugą połówką).

#432 sum

sum
  • Użytkownik
  • 723 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 18 maj 2015 - 09:47

rodman - po drugie nawet jak będziesz miał p2m czy pedały to 705 nie umie zapisywać balansu - od edge 800 dopiero to zapisuje i może analizować

#433 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów

Napisano 18 maj 2015 - 15:24

edge 500 pokaże ?

tak dopytuję, bo jak miałbym po równo +/- 2% to Stages by wystarczył ..

#434 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 maj 2015 - 18:20

Hehe… Balans ze stages? Nie dość, że moc szacowana z jednej nogi, to jeszcze balans do tego?
Tak, E500 pokaże.

#435 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 19 maj 2015 - 06:28

A w jakim celu używa się balansu? Kiedyś sobie to wyświetlałem, ale nie znalazłem uzasadnienia dla analizowania tego parametru...

Kudos!

#436 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 19 maj 2015 - 06:39

Zwłaszcza szacowanego. Co z tego, że mam balans L55/R45 (choć na ogół zbliża się bardziej do 52/48) jak nie wiadomo czy większa moc w obrocie korbą podczas ruchu lewą nogą z 12 na 6 (zegarowo) wynika z większej mocy nogi lewej, czy też z większego ciągnięcia prawą nogą niż w przeciwnym przypadku. Na pierwszy rzut oka zdaje się, że to jedna noga jest mocniejsza, dopiero testy jednonóż wykazują, że ten nierównomierny balans jest właśnie zasługą pomocy drugiej nogi w ciągnięciu, niż przewagi nogi wykazanej w bilansie jako "silniejszej".

A poza tym serio w Stages jest balans? Chyba jeszcze bardziej wirtualny, niż szacowana przez niego moc...

#437 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 19 maj 2015 - 06:50

Ja mam Quarqa co to podobno mierzy dośc dokładnie balans L/P.

Jakkolwiek nie wiem po co to robić?

Kudos!

#438 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 postów
  • SkądGdynia

Napisano 19 maj 2015 - 07:01

W stages nie ma balansu, chociaż 510ka pokazuje wartości typu 75% lewa, 0% prawa.
Z tego co widziałem w sieci, stages przygotowuje czy testuje pomiar z dwóch korb. Na każdej umieszczony jest czujnik. To powinno pozwolić mierzyć zarówno ciśnięcie jak i ciągnięcie niezależnie dla obu stron. Takie badanie można by chyba już łatwo uzasadnić, szczególnie jeśli pozwoliłoby to analizować fazy ruchu.

#439 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1730 postów
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Napisano 19 maj 2015 - 07:30

Ciekawostka dla osób technicznych.
Chałupniczy i całkiem udany development miernika mocy.

https://www.youtube....kwakeham/videos
i blog http://keithhack.blogspot.ca

Facet pracuje teraz dla 4iiii Innovations.

Ja teraz czekam na P2M ma być w przyszłym tyg :)

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#440 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów

Napisano 19 maj 2015 - 08:26

wyjaśnienie, w Stages nie ma balansu - tak, wiem ;-) , dlatego dopytuję czy można go wyznaczyć z PT + edge500 = można (już wiem),

więc idąc dalej tokiem myślenia:

- robię test, mam balans w granicach 5-2% różnicy = wtedy spokojnie Stages ze swoją średnią mocą kalkulowaną na dwie łydy zupełnie wystarczy, bo nie muszę korygować 10-20% różnicy w łydach (rozmiarówka ta sama ;-) )

Poza tym, jadąc na rowerze czuję, że raz pracuję jedną nogą mocniej a raz drugą - dużo zależy od synchronizacji oddechu z obrotem / naciśnięciem na pedały, balansem ciała na rowerze - raz się pochylasz w prawo - raz w lewo - podpierasz się, albo luzujesz jedną nogę jak czujesz , że się "chwilowo zmęczyła".

Suma sumarum średnia moc z testu FTP jest jaka jest i nie będzie dużej różnicy - co wykazują liczne testy porównawcze - w PROFILACH wykresów mocy dla PT/Vector/Stages/Quark/P2Max. Co z tego, ze jeden dodaje 5W średnio a inny odejmuje 5W średnio ?! Nic, bo trenujesz i tak na jednym liczniku.

Jeśli by Stages był za słaby żeby dobrze na tym trenować to czy Sky ryzykowałoby możliwość braku wyników z powodu używania miernika mocy "na jedną nogę" ?

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.