Jump to content

Photo

Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)

PowerTapPower2MaxSRM Quarq Stages Polar i inne.

2471 replies to this topic

#461 nikodem

nikodem
  • Użytkownik
  • 206 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 May 2015 - 08:20

Ja się przyznam, że innego pomiaru mocy niż Stages nie używałem. Jeżdżę drugi sezon z nim i bardzo sobie chwalę, nie wyobrażam sobie ścigania bez miernika mocy. O ile właśnie treningi jestem jeszcze w stanie wyobrazić. To właśnie ścigania już nie.

Co do krótkich peaków to z tym, że kończąc tempówkę   5s itp będzie miało znaczenie którą nogą skończę to już do końca się nie zgadzam. 
Pomiar jest wyliczany na jednostkę czasu (sekundę) a przy krótkich przyspieszeniach mam kadencję rzędu 110 więc na sekundę wykonuję więcej niż jeden obrót. Co tydzień wykonuje ćwiczenia krótkich sprintów od 8 do 15 sekund. Nigdy nie zauważyłem większych różnic spowodowanych zakończeniem na mocniejszej nodze. Zwykle wahania maksymalnej mocy podczas przyspieszeń są w granicach 1250/1200W w zależności od dyspozycji (gdy dobijam do 1300 to znak, że noga podaje :P ) średnia z 8sek to około 900W jak dobiorę dobre przełożenie i nie muszę go zmieniać przez całe przyspieszenie. 

Dysproporcję z tego co sobie kiedyś wyliczyłem na trenażerze mam rzędu 5% przy 200W nie wiem jak wygląda dysproporcja przy innych mocach.

Nie wiem jak inne mierniki mocy sobie z tym radzą, ale Stages wymięka przy bardzo bardzo niskiej kadencji, chyba mniej niż 30 albo 40 obrotów.

#462 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 22 May 2015 - 08:29

Ze stages nie jeździłem. Czytałem i oglądałęm wykresy u dcrainmakera i to mi wystarczy. Jednonożny miernik to miałem Ergomo. Z watomierzami jeździlem już w 2005 roku. Jeździłem czasami z trzema na raz. Teraz często jeżdżę z dwoma. SRM i PowerTap,

Miałem ich sporo. Lubię te gadżety ;) Ramę mam własnoręcznie sklejoną po wypadku bo mi szkoda kasy na nową ale na watomierze nie żałuję. Oczywiscię kupuję tylko używane. O.. nówkę to miałęm P2Max. Nie chce mi się liczyć.. ale będzie to trochę wiecej jak kilkanaście bo kilkadziesiat zabrzmi trochę głubio.

Samych osi Ergmo miałem siedem. To było właśnie takie "cudo" co mierzyło jedną nogę i miało dokładnosć 0,5%. Przetestowałem później te Ergomo z PowerTapem.

Nie jest problemem dokładność gdy nasze FTP wynosi 200 watów i przyrost roczny po treningach wynosi 50 watów. Plus/minus 10 watów nie ma znacenia. Problemem jest gdy mamy FTP 340 watów i po cieżkich treningach albo po zastosowaniu zmian treningowych eksperymentalnych nasze FTP wzrośnie o 5 watów co jest dużym sukcesem i nasz miernik musi tę różnicę wykryć.

A co do cen. Stages nie będzie tanie bo musi używać oryginalnych korb w które wkleja swoje cudo.

Ja nie czepiam się mierników samych jako takich. Czepiam się jakości do ceny. Jeśli ktoś zrobi wzkaźnik mocy i kasuje jak za miernik mocy to mi się to nie podoba. Jeśli Stages kosztowałoby 400zł chwaliłbym je pod niebiosa jak super alternatywę dla początkujących i amatorów.

Dodam, żeby ktoś nie pomyślał, że całkiem stuknięty jestem jeżdżąc z trzema watomierzami. Co najwyżej tylko trochę ;) Jeżdżę tak bo testuję, porównuję i pracuję nad własnym. Nie ma lepszego rozwiązania pomiaru sił niż to, które zastosował SRM. 8 tensometrów rozmeiszczonych przeciwsobnie, gdzie korekcja sił nie wykonujących pracy oraz temperatury następuje juz w samym mostku tensometrycznym. 

P2Max ma 5 tensometrów, Quarq 5. PowerTap 8. Wszystkie rozmeiszczone tak, żeby jak najdokładniej wyłapać siły przekazywane na napęd i wykonujące pracę. Np. PowerTap w swoim mosstku tensometrycznym musi uwzględniać korekcję wagi roweru i kolarza bo na piastę całuy czas działa siła ciągnąca tę masę w dół. Dlatego w PT tensometry są ułożone w pary ustawione pod katem 90 stopni do siebie. Wówczas pod wpływem siły cieżkośic jeden się rozciąga a drugi kurczy i rezystancja pod wpływem  cieżaru się znoszą. Z siły, która nie wykonuje pracy nie ma watów. Np stójka na torze. Teraz Stages, 4iiii i pewnie jakieś inne...nie wiem ile tam jest tensometrów i jak one filtrują wszystkie siły skrętne i itd. ale są przyklejone na malutkiej powierzchni i z tej powierzchni muszą wyłapać siły, które przekładają się na waty. To trudne zadanie aczkolwiek wykonalne. Podobne do tego, które chcieli wykonać średniowieczni astronomowie stojąc na Ziemi i próbując odgadnać czy Ziemia jest okrągłą czy płaska. Poza tym scalak, który został tam zastosowany to najprawdopodobniej to nRF51422, gdyż w tamtych czasach chyba tylko on był dostępny majacy jednocześnie ant+ i bluetooth. Jego przetwornik analogowo cyfrowy to 10 bitów. Tzn. że sygnał mierzony może zostać pomiarowo "podziargany" 1024 razy.  Dla 1kW błąd samego uC to + - 2 waty a gdzie tu reszta. Jeśli zakres maksymalnej mocy to 2kW no to już błąd będzie +-4 Waty.

#463 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 22 May 2015 - 08:43

Ja się przyznam, że innego pomiaru mocy niż Stages nie używałem. Jeżdżę drugi sezon z nim i bardzo sobie chwalę, nie wyobrażam sobie ścigania bez miernika mocy. O ile właśnie treningi jestem jeszcze w stanie wyobrazić. To właśnie ścigania już nie.

Co do krótkich peaków to z tym, że kończąc tempówkę   5s itp będzie miało znaczenie którą nogą skończę to już do końca się nie zgadzam. 
Pomiar jest wyliczany na jednostkę czasu (sekundę) a przy krótkich przyspieszeniach mam kadencję rzędu 110 więc na sekundę wykonuję więcej niż jeden obrót. Co tydzień wykonuje ćwiczenia krótkich sprintów od 8 do 15 sekund. Nigdy nie zauważyłem większych różnic spowodowanych zakończeniem na mocniejszej nodze. Zwykle wahania maksymalnej mocy podczas przyspieszeń są w granicach 1250/1200W w zależności od dyspozycji (gdy dobijam do 1300 to znak, że noga podaje :P ) średnia z 8sek to około 900W jak dobiorę dobre przełożenie i nie muszę go zmieniać przez całe przyspieszenie. 

Dysproporcję z tego co sobie kiedyś wyliczyłem na trenażerze mam rzędu 5% przy 200W nie wiem jak wygląda dysproporcja przy innych mocach.

Nie wiem jak inne mierniki mocy sobie z tym radzą, ale Stages wymięka przy bardzo bardzo niskiej kadencji, chyba mniej niż 30 albo 40 obrotów.

Większość mierników wymięka przy niskiej kadencji. Wynika to z tego, iż jednym z parametrów wyliczania mocy jest droga. Tutaj prędkość obrotowa korby. Jeśli jest już za wolna to trudno określić moment w którym kadencja się zatrzymuje.  Z reguły to impuls kontaktronu i wyłapanie czy korba się zatzymała tuż za impulsem czy tuż przed impulem jest na tyle niewykonalne, że ogranicza sie obliczanie mocy do poziomu np. 30 obrotów. Można tutaj wspomóc się fizjologicznymi aspekami "puszczania" korby przez kolarzy. Chyba nikt nie puszcza korb w położeniu 9:00-15:00 ;)  Mierniki z akceleromatrami nie powinny mieć z tym problemu ale, gdy wczytałek się troszkę w temat akcelerometrów to dałem sobie spokój. Nie na darmo Quarq i SRM używali kontaktronów prawie do końca.. a może jeszcze używają.

#464 play

play
  • Użytkownik
  • 361 posts
  • Skądpzn

Posted 22 May 2015 - 09:32

Zwykle wahania maksymalnej mocy podczas przyspieszeń są w granicach 1250/1200W w zależności od dyspozycji (gdy dobijam do 1300 to znak, że noga podaje :P ) średnia z 8sek to około 900W jak dobiorę dobre przełożenie i nie muszę go zmieniać przez całe przyspieszenie. 

No to chyba jednak jest coś nie tak. Jeśli masz między szczytową mocą, a tą z 8s taki duży spadek to znaczy że ta pierwsze raczej jest zawyżona. Ja mam praktycznie płasko w tym zakresie. Spadek o 100W od szczytu mam na 15s, Twoja różnica 1300-900=400W to u mnie jest w okolicy 45s.

#465 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 posts
  • SkądGdynia

Posted 22 May 2015 - 09:47

No to chyba jednak jest coś nie tak. Jeśli masz między szczytową mocą, a tą z 8s taki duży spadek to znaczy że ta pierwsze raczej jest zawyżona. Ja mam praktycznie płasko w tym zakresie. Spadek o 100W od szczytu mam na 15s, Twoja różnica 1300-900=400W to u mnie jest w okolicy 45s.

U mnie podobnie. Do w 15 sekundzie moc jest niższa od najwyższej o około 150 W. W ósmej sekundzie spadek jest o 50 W w stosunku do najwyższej w 2013 roku. W 2014 krzywa jest jeszcze bardziej płaska na tym odcinku.

#466 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 22 May 2015 - 10:06

Niekoniecznie. Dobry sprinter amator  w 5 sekund może utrzymać moc 1200-1300 watów a potem ona zaczyna spadać o te kilkaset watów bo inne procesy fizjologiczne zaczynają odgrywać kluczową rolę. Kolejny krok w dół następuje z w/w powodów po 20 sekundach.

5s, 20s i minuta to mieszanka trzech procesóœ fizjologicznych wytwarzających energię.

Można je mieć w różnym stopniu wytrenowane.

#467 play

play
  • Użytkownik
  • 361 posts
  • Skądpzn

Posted 22 May 2015 - 10:17

Kolega chyba jednak za bardzo podjarany pracą nad własnym miernikiem. Weź głęboki oddech i przeczytaj jeszcze raz o czym mowa.

#468 puchaty

puchaty
  • Użytkownik
  • 787 posts
  • SkądGdynia

Posted 22 May 2015 - 10:24

Nie rozumiem playzino czemu jesteś taki nieuprzejmy. Asedio podał swoje obserwacje a Ty i ja swoje (z resztą podobne do siebie). Wcale jednak to nie wyklucza tego, że Asedio ma rację. Z moich obserwacji siebie samego i innych, prawdziwym powodem dawania rad dotyczących głębokiego oddychania, które daje się innym, jest zwykle nie dotlenienie własnego umysłu. :)

• asedio likes this

#469 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 22 May 2015 - 10:31

Kolega chyba jednak za bardzo podjarany pracą nad własnym miernikiem. Weź głęboki oddech i przeczytaj jeszcze raz o czym mowa.

Masz rację. w 8 sekund między mocą maksymalną a średnią to duża różnica aczkolwiek możliwa.

A fakt, jestem zajęty i już wczoraj żałowałem że się odezwałem. Bo to jednak sporo czasu zajmuje czytanie i pisanie, zwłaszcza, że prawdziwej treści niewiele. A odezwałem się, przez Prozora bo On tutaj wnosi bardzo dużo merytorycznej wiedzy i ma mój szacunek, że ciągle daje radę :)

Pozdrawiam.

• puchaty likes this

#470 kapral_szef

kapral_szef
  • Użytkownik
  • 353 posts
  • SkądKalisz

Posted 22 May 2015 - 12:26

orientuje się ktoś czy miernik Pioneera będzie dostępny w najbliższej przyszłości w Europie? http://www.pioneerel...ers/SGY-PM9100C

#471 nikodem

nikodem
  • Użytkownik
  • 206 posts
  • SkądPoznań

Posted 22 May 2015 - 15:13

Może ze mną coś jest nie tak. Nie wiem jak dużo Ty ważysz bo to też myślę, że może mieć wpływ na to. Dla misia 90kg wygenerowanie dużej mocy nie będzie problemem i jej utrzymanie też nie. Jednak dla mnie kiedy na wadzę widzę 64/65kg to 1300W to już całkiem fajna liczba.   Dodam jeszczę, że porównując się do innych należę raczej do tych dysponujących dobrą dynamiką :)

Btw czy mi się tylko źle usłyszało ale torowy SRM już zapodaje danymi od pierwszego depnięcia (fakt, że chyba podaje samą siłę (N) a nie moc)? 

asedio jak coś to chętnie Ci użyczę Stages do testów jakoś po sezonie Ultegra 6800 172,5mm :P

#472 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 22 May 2015 - 19:35

Może ze mną coś jest nie tak. Nie wiem jak dużo Ty ważysz bo to też myślę, że może mieć wpływ na to. Dla misia 90kg wygenerowanie dużej mocy nie będzie problemem i jej utrzymanie też nie. Jednak dla mnie kiedy na wadzę widzę 64/65kg to 1300W to już całkiem fajna liczba.   Dodam jeszczę, że porównując się do innych należę raczej do tych dysponujących dobrą dynamiką :)

Btw czy mi się tylko źle usłyszało ale torowy SRM już zapodaje danymi od pierwszego depnięcia (fakt, że chyba podaje samą siłę (N) a nie moc)? 

asedio jak coś to chętnie Ci użyczę Stages do testów jakoś po sezonie Ultegra 6800 172,5mm :P

Dzięki za propozycje. Na razie nawet nie miabym kiedy.

1300 to jest wrecz rewelacyjna liczba :) Mój rekord to chyba 1270 ale czułem wtedy że rama robi się jak z waty no i moja waga deklasowała mnie moimi watami na kg. U Cieie to wychodzi 20w/kg to w/g Howe str 37 jestes w UCI DIV I,II/PRO:) http://www.trainings...ng_Training.pdf

. Mark Cavendish czy Graipel finiszowali na TdF z mocą ok 1500 watów. Jeśli dobrze się rozprowadzisz do finiszu i strzelisz przez te 4-5 sekund to niejeden wyścig możesz wygrać. Ważne żebyś dużo ATP.. dobrzez zapamiętałem? ..  i glikogenu w mieśniach do tego finiszu dowiózł ;)

A wyświetlenie niutonów to żaden problem nawet bez kadencji. Do kalibracji tzw. testem Stomp, SRM'a, PowerTapa czy w nowszej wersji Power2Maxa to się wykorzystuje. Jeśli producent jest na tyle odważny i udostępni taką opcję w swoim watomierzu to chwała mu za to. Wówczas łatwo samemu można sprawdzić czy nasz miernik jest jeszcze miernikiem czy już tylko wskaźnikiem ;)   

#473 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 22 May 2015 - 19:35

No i jest! https://drive.google...iew?usp=sharing
Nie obeszło się bez drobnych problemów.
Tarcza z Ultegry owszem pasuje ale trzeba ją przekręcić. Po przeciwnej stronie od korby jest grubsza i nie wchodzi pod baterie.
Trzeba mieć też dobre torx żeby dokręcić miernik do korby.

Z rozpędu kliknąłem kalibracje w E500. Rozumiem że nic się nie stało bo to zerowa kalibracja?

Pomiar z Virtual Power + mój trenażer na którym ostatnie dwie zimy robiłem przymiarki do treningu na mocy, przekłamuje na moim FTP jakieś 60-70W na minus. Nagle moje W/kg się podniesie :)
  • Prozor and play like this

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#474 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 23 May 2015 - 09:15

No że zaryzykowałeś z tarczą Ultegry… No ale, jak się udało dopasować to gicio jest choć FSA z ultegrą trochę się wizualnie nie bardzo dopasowuje. Ale to szczegół.
Twoje waty na kg pozostaną na poprzednim poziomie, zmienia się tylko interpretacja liczbowa ;-)
Niezawodnej pracy życzę i ciężkich treningów :-D

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#475 shmoo

shmoo
  • Użytkownik
  • 1,730 posts
  • SkądBrzeg, Wrocław, Bytom

Posted 23 May 2015 - 18:18

Kto nie ryzykuje... Moim zdaniem wygląda całkiem dobrze. Trzeba się przypatrzeć żeby zauważyć że jedno ramie tarczy jest grubsze a 400zł w kieszeni przyda się na co innego. Zresztą uważam że tarcze shimano są jednymi z najlepszych jeżeli nie najlepszymi.

Jeszcze raz dzięki za pomoc Prozor.

logo1pp-64x64.pngmedium.jpgbadge_new.png

#476 asedio

asedio
  • Użytkownik
  • 260 posts
  • SkądTczew

Posted 26 May 2015 - 05:34

Dzięki za propozycje. Na razie nawet nie miabym kiedy.

1300 to jest wrecz rewelacyjna liczba :) Mój rekord to chyba 1270 ale czułem wtedy że rama robi się jak z waty no i moja waga deklasowała mnie moimi watami na kg. U Cieie to wychodzi 20w/kg to w/g Howe str 37 jestes w UCI DIV I,II/PRO:) http://www.trainings...ng_Training.pdf

. Mark Cavendish czy Graipel finiszowali na TdF z mocą ok 1500 watów. Jeśli dobrze się rozprowadzisz do finiszu i strzelisz przez te 4-5 sekund to niejeden wyścig możesz wygrać. Ważne żebyś dużo ATP.. dobrzez zapamiętałem? ..  i glikogenu w mieśniach do tego finiszu dowiózł ;)

A wyświetlenie niutonów to żaden problem nawet bez kadencji. Do kalibracji tzw. testem Stomp, SRM'a, PowerTapa czy w nowszej wersji Power2Maxa to się wykorzystuje. Jeśli producent jest na tyle odważny i udostępni taką opcję w swoim watomierzu to chwała mu za to. Wówczas łatwo samemu można sprawdzić czy nasz miernik jest jeszcze miernikiem czy już tylko wskaźnikiem ;)   

Że nikt się nie czepia? ;) Myślałem o mocy 5 sekundowej a nie o maksymalnej..

#477 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,622 posts
  • SkądSulęcin

Posted 27 May 2015 - 10:40

orientuje się ktoś czy miernik Pioneera będzie dostępny w najbliższej przyszłości w Europie? http://www.pioneerel...ers/SGY-PM9100C

Test miernika u Dcrainmaker'a

Z tabelki wynika, że jest/będzie kilka wersji: na lewe ramię korby, prawe ramię, podwójny. Z czego dla EU dostępna będzie opcja lewe ramię lub komplet.

"Pioneer has announced selling both a right-only and a left-only power meter.  This is being offered in various markets, including Australia, Europe, and Taiwan.  It will ship starting in early June.

In all markets except Europe, you can send in your crank arms and Pioneer will install the single-sided power meter on it.  Whereas in Europe it’ll only be offered pre-installed on a left-side-only Ultegra crank arm."

Czyli wkrótce w Europie powinny być dostępne, tyle tylko, że z tabelki wynika, że w dwóch opcjach: albo "Send in your cranks" (wysyłka kompletnej korby do montażu) w cenie €1399, albo zakup lewego ramienia korby Ultegra w cenie €799.

Aha, przez Europę należy rozumieć: "Europe is ‘defined’ as Belgium, Netherlands, Luxembourg, France, Italy, Germany." Polska (i parę innych krajów) jak widać leży poza ichnim rozumieniem Europy ;p.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#478 nikodem

nikodem
  • Użytkownik
  • 206 posts
  • SkądPoznań

Posted 27 May 2015 - 20:22

Jak coś służę francuskim adresem od połowy lipca :)

#479 84kamil

84kamil
  • Użytkownik
  • 58 posts

Posted 01 June 2015 - 12:46

Witajcie,  moje spostrzeżenia odnośnie pomiaru mocy - dotyczą co prawda trenażera.

Zauważyłem że w zależności od modelu opony uzyskane wartości mają sporą rozbieżność.

Różnice 20-25 Wat w teście 20 minutowym to sporo biorąc pod uwagę tylko model opony.Nawet ćwicząc interwały czuję wyraźną różnice i na nowej oponie mogę ustawiać wyższe wartości.

Zastanawiam się czy pomiar z czujników przy korbie wyeliminowałby rozbieżności wynikające z modelu opony.

Czy 4iii będzie można zainstalować do korby sram red 22?

#480 play

play
  • Użytkownik
  • 361 posts
  • Skądpzn

Posted 01 June 2015 - 13:28

Rozdziel 2 tematy, Trenażer nie jest miernikiem, trenażer "przewiduje' z jaką mocą prawdopodobnie musisz kręcić aby na danym oporze uzyskać taką prędkość. Dlatego jest to wrażliwe na rodzaj, ciśnienie czy wartość docisku opony.

Reply to this topic

Also tagged with one or more of these keywords: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.