Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pomiar Mocy - Sprzęt (Tylko Sprzętowe Mierniki Mocy!)

PowerTapPower2MaxSRM Quarq Stages Polar i inne.

2471 odpowiedzi w tym temacie

#981 marb

marb
  • Użytkownik
  • 300 postów
  • Skądsouth

Napisano 22 sierpień 2017 - 17:17

Nawet nie me między wierszami. Dcrainmaker stwierdza wprost, że NG Eco to ten sam miernik co Powerbox. Jedyna różnica jest chyba taka, że NG Eco będzie mieć włączony Bluetooth.

Co do tych różnic to niektóre minusy są albo mało istotne (brak pseudo-balansu L/R itp.) albo są wręcz plusami (bateria zamiast akumulatora). Myślę, że NG Eco będzie najlepszym wyborem w tym momencie dla kupującego pomiar. Dodatkowy plus jest taki, że jeśli power2max da radę z produkcją i nie będzie problemów z dostępnością produktu to spadek cen innych mierników powinien być kwestią czasu.

Czy do korby SRAM RED 22 kompakt da się zamontować któryś z obecnych na rynku mierników mocy poza tymi w pedałach?

#982 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 22 sierpień 2017 - 17:24

Jak masz ten 100% Red, czyli z karbonowym zintegrowanym pajakiem, to wszystkie pajako-based mierniki odpadaja. Ewentualnie cos w stylu Stages.
Sram ma Quarka.

#983 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 22 sierpień 2017 - 17:41

Pedały, lewe ramię korby, piasta.

#984 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 22 sierpień 2017 - 18:14

Tak jak koledzy napisali. Przy korbie bez wymiennego pająka w rachubę wchodzę pedały, Stages dla Sram, Powertap G3 albo wymiana mechanizmu korbowego (zębatki można przełożyć do nowej korby z pomiarem).

#985 Lukasio

Lukasio
  • Użytkownik
  • 136 postów
  • SkądLeg/ Wro

Napisano 01 wrzesień 2017 - 10:25

Takie pytanko techniczne :czy Polar M460 z racji tego, że nie ma ANT+ tylko BT Smart, czy będzie się łączył z ramieniem Stages?

#986 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 01 wrzesień 2017 - 11:16

Stages (jak i prawie każdy współczesny miernik mocy) ma BT, więc tak, będzie się łączyć z M460.

#987 Lukasio

Lukasio
  • Użytkownik
  • 136 postów
  • SkądLeg/ Wro

Napisano 02 wrzesień 2017 - 10:50

Dzięki za info. Pytam bo myślałem, że stages wykorzystuje BT tylko do kalibracji i aktuakizacji.

#988 -pytoon-

-pytoon-
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 03 wrzesień 2017 - 10:52

Jeżdżę z polar V650. Urządzenie ma dość spore ograniczenia w pracy z pomiarami mocy z racji braku ANT+. Chciałem Was zapytać jakie urządzenie polecacie do pracy z V650? W rowerze mam korbę Ultegra 6800.

#989 beskidbike

beskidbike
  • Użytkownik
  • 2475 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 03 wrzesień 2017 - 12:32

Przecież powyżej masz napisane, że praktycznie każdy miernik łączy się teraz przez BT.

#990 -pytoon-

-pytoon-
  • Użytkownik
  • 32 postów

Napisano 03 wrzesień 2017 - 14:42

Urządzenie urządzeniu nierówne. Jedne mają swoje wady, o których nie chciałbym się przekonać na własnej skórze a raczej portfelu. Dlatego pytam o najlepsze Waszym zdaniem urządzenie działające z polar v650.

#991 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 03 wrzesień 2017 - 17:05

V650 jest mocno problematyczny jeśli chodzi o obsługę mierników mocy. Ma długą historię sytuacji, że coś gdzieś nie działało z którymś miernikiem. Miał np. swego czasu problemy z miernikami jednostronnymi i dwustronnymi z dwoma osobnymi sensorami. Z tego co wiem to naprawiono ten problem.

Obecnie sytuacja oficjalnie wygląda tak:

http://support.polar...my_polar_device

Do listy można dopisać jeszcze Quarqa Dzero (moc i kadencja bez balansu L/R).

#992 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 18 wrzesień 2017 - 10:20

Przymierzam się do zakupu pomiaru. Interesuje mnie tylko rozwiązanie na ramię korby, co polecacie? Stages, 4iii czy Ronde?

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#993 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 18 wrzesień 2017 - 10:56

Stages albo 4iiii. Najlepiej od polskiego dystrybutora (serwis, reklamacje), za nie więcej niż 2 tys. (pomiar jednostronny nie jest wart więcej).

PS: dlaczego interesuje cię pomiar tylko w ramieniu korby?

#994 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 18 wrzesień 2017 - 11:00

Przede wszystkim dlatego, że nie chce zmieniać korby, a do Ultegry, z tego co się orientowałem, rozwiązania typu Quarq lub p2m nie wchodzą grę. SRM'a nawet nie biorę pod uwagę z uwagi na cenę.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#995 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 18 wrzesień 2017 - 11:11

Ok. Rozumiem. Moim zdaniem nie warto przy obecnych cenach kupować mierników jednostronnych kiedy np. najtańsza kompletna korba od power2max z pomiarem w pająku kosztuje 2100zł. Jeśli jednak np. ze względów estetycznych nie chcesz zmieniać korby to rzeczywiście może nie być innego wyjścia. Chyba, że dwustronny pomiar w pedałach...

#996 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 18 wrzesień 2017 - 11:33

o którym p2m mówisz, w cenie 2100?

#997 Arked

Arked
  • Użytkownik
  • 910 postów

Napisano 18 wrzesień 2017 - 12:06

Nowy p2m NG Eco na korbie FSA Gossamer Megaexo (oś 24mm). Może jeszcze nie być ich w sprzedaży (mają pojawić się na jesieni). Póki co trwa wyprzedaż modeli Type S (ok 2300zł model na Gossamer Megaexo).

#998 Pulse555

Pulse555
  • Użytkownik
  • 31 postów

Napisano 18 wrzesień 2017 - 13:31

Przymierzam się do zakupu pomiaru. Interesuje mnie tylko rozwiązanie na ramię korby, co polecacie? Stages, 4iii czy Ronde?

Jeżeli pomiar jednostronny to z tych podanych zdecydowanie 4iii, zresztą wystarczy poczytać.

Stages ma słabe opinie, Ronde to firma krzak.

Sam używam 4iii i jestem zadowolony. Dodatkowo 4iii cenowo wypada dużo lepiej niż Stages, nie ma problemu gubienia sygnału i nieszczelności.

Na moje na początek treningów z mocą pomiar jednostronny wystarczy. Różnice między systemami masz wszędzie, więc bezwzględne pomiary zawsze będa różne nawet między SRM czy powertapem.

Trend, progres czy regres formy oraz treningi można z powodzeniem przeprowadzać z miernikiem jednostronnym. 

Sam oczywiście chętnie przyjąłbym pomiar mocy mierzący z dwóch stron, ale nie za te pieniądze.

#999 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 18 wrzesień 2017 - 19:04

Nowy p2m NG Eco na korbie FSA Gossamer Megaexo (oś 24mm). Może jeszcze nie być ich w sprzedaży (mają pojawić się na jesieni). Póki co trwa wyprzedaż modeli Type S (ok 2300zł model na Gossamer Megaexo).

Zgodnie z informacją na stronie Power2Max to NGEco jest już dostępny w cenach od 490€. Również FSA Gossamer Megaexo - zwyczajem P2M jest to zestaw z korbą w cenie pająka z miernikiem dla większości innych korb.

Z drugiej strony Type S są tylko nieco droższe, praktycznie 60€ (zestaw FSA z korbą 59€ więcej), a z punktu widzenia użytkownika Type S nie ma możliwości transmisji danych przez BT, za to ma POWER BALANCE (ANT+) i PEDAL SMOOTHNESS (ANT+) za które w Eco trzeba dopłacić ekstra pięćdziesiątaka (i to nie PLN'ów) - za każdą dodatkową opcję. No fakt, tych opcji będzie ciut więcej np. balans BT, ale za to też trzeba dopłacić... Czy warto? Nie wiem, użytkuję prawie najstarszą wersję P2M (już z dodaną kompensacją temperatury) i jest bezawaryjna i bezproblemowa w użytkowaniu, wymieniać baterię i jeździć... W NGeco nie podoba mi się pokrywka baterii...

Wybrać NG powinni raczej, którzy używają Zwift'a - odpada dodatkowy dongle ant+, wystarczy połączenie BT. 

Tak czy siak P2M w cenach od 490€ (plus 19,90 € wysyłka do PL) jest dobrą opcją - wybór pomiędzy Stages, a P2M może istnieć jedynie wtedy, gdy ktoś naprawdę jest przywiązany do korby Shimano, jeśli Jedak woli mieć lepszy (a na pewno pewniejszy) miernik mocy, to może nawet zostawić sobie shimanowskie koła zębate i zakupić FSA z pająkiem BCD 110-4S.

• Arked lubi to

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1000 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 18 wrzesień 2017 - 19:35

Przyznam szczerze, że obecne ceny skutecznie zachęcają mnie do opcji z neutralną korbą np. FSA czy Rotora. Jedyne co to dojdzie zmiana V800 na jakiegos Garmina.

Dodaj odpowiedź

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: PowerTapPower2MaxSRM, Quarq, Stages, Polar, i inne.