bije Witam,
Poszukuję nowego sprzętu na przyszły sezon, obecnie jeżdżę na Giant Defy 4 z 2010 roku, i wytrzymuje mnie bardzo dobrze. Koła całe, szprychy nie pękają więc jest ok
Używam opon Vittoria Rubino bije po 9,5 bara i jest idealnie.
Tak przeglądam co by kupić i czasami można spotkać coś ciekawego ale w carbonie: http://allegro.pl/sh...item=3532166790
Czy przy takiej masie jak moja, jest sens brać carbon? Z tego co się orientuję to ma mniejszą wytrzymałość niż aluminium. I czy takie koła (ilość szprych) wytrzymają w tym wypadku 20/24 nie będę zbyt wylajtowane? Obecnie mam 30/32 szprychy.
Karbonowa Rama Na 100 Kg?
Posted 11 September 2013 - 20:51
Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade
Posted 12 September 2013 - 10:28
Wiem, że dużo za dużo. Przez zimę postaram się nad tym popracować
I pewnie na początek sezonu będę miał wagę mniejszą od Twojej
Na jakich kołach jeździsz?
Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade
Posted 12 September 2013 - 14:42
Ja ten sezon zaczołem ze 106kg przy wzroscie 181cm na ramie Bianchi D2 Cross Carbon. Wzrost mi się nie zmienił za to waga tak, obecnie 96kg
Na początku bałem sie wsiąść na rower bo myśłałem ze peknie, ale spoko , jeździ do tej pory i mu lżej. Co do kół to mam tanie Alexrimsy, po zmianie opon na ciensze ( profil 25 z crossowych 33) zaczely sie problemy ze szprychami i to w obu kołach. Zaczeły pękać nawet na prostej... wymieniłem wszystkie na Sapim RacePro i wszystko gra ![]()
- elcidx likes this
Posted 25 September 2015 - 11:14
Dołączę do tematu i trochę odświeżę. Czy ktoś z forowiczów o wadze powyzęj 90 kg używa ramy Treka model Domane 4.0? Właśnie się zastanawiam nad zakupem ale jeszcze nie jestem przekonany. Dodatkowo zobaczyłem film jak taka rama może pracować pocdczas szybkiego pedałowania https://youtu.be/gP6hgLc6Flg Od firmy Trek dowiedziałem się, że rama ma limit 125 kg. Nie wiem co teraz o tym myśleć.
Posted 25 September 2015 - 11:16
Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka
Posted 25 September 2015 - 11:24
Dołączę do tematu i trochę odświeżę. Czy ktoś z forowiczów o wadze powyzęj 90 kg używa ramy Treka model Domane 4.0? Właśnie się zastanawiam nad zakupem ale jeszcze nie jestem przekonany. Dodatkowo zobaczyłem film jak taka rama może pracować pocdczas szybkiego pedałowania https://youtu.be/gP6hgLc6Flg Od firmy Trek dowiedziałem się, że rama ma limit 125 kg. Nie wiem co teraz o tym myśleć.
Bo ta rama właśnie została specjalnie zaprojektowana do takiej pracy, celem podniesienia komfortu na długich trasach o różnej jakości nawierzchni
Jak chcesz mieć nadal komfortowo ale nieco sztywniej kupuj Madone.
www.youtube.com/user/AstronomzBurzyna
"Myślę też, że podatek paliwowy powinien być też od rowerów pobierany. Bo jak jedziesz rowerem, to nie jedziesz autem. A jakbyś jechał autem, to byś go zapłacił, czyli oszukujesz państwo nie jadąc autem. Czyli ergo powinieneś płacić na rowerze ekwiwalent mediany spalanego paliwa na 100km po cenach PKN Orlen..."
Posted 25 September 2015 - 11:45
Myślałem o madone ale jest droższa - na chwilę obecną poza moim zasięgiem. W ogóle to już dosyć długo szukam ramy i na mój wzrost 200 cm to jak na lekarstwo. Ciężko kiupić na mój wzrost ciekawą ramę czy to alu czy carbon. Raczej trzeba brać co jest dostępne. Zastanawiam się jeszcze nad ramą alu Kross vento razem z widelcem carbonowym za połowę ceny tego treka. Czyli wychodzi na to, że wciąż mam wątpliwości co wybrać...... głowa może od tego rozboleć ;-)
Posted 25 September 2015 - 12:55
Dzięki za odpowiedzi - teraz muszę ustalić tylko czy rozmiar 60 czy 62 tego Treka.
Gosc_Bullet_*
Posted 25 September 2015 - 13:01
Trek to moim zdaniem dobra firma - robią solidne rzeczy, więc na pewno nie stracisz na tym zakupie. Ale myślę, że jakbyś się nieco wstrzymał z zakupem, to być może lepiej byś zrobił. Ramy w skrajnych rozmiarach są często wyprzedawane w dobrych cenach, szczególnie jesienią. Wystarczy trochę poczekać.
Posted 25 September 2015 - 13:03
Teraz jest cena 1999 niby przeceniona z 4999 więc chyba całkiem niezła ?
Posted 25 September 2015 - 13:27
Z tego co się dowiedziałem widelec tapered więc powinien pasować z serii http://allegro.pl/cu...5685589900.html
Posted 25 September 2015 - 13:53
Hmm... to robi się drogo
Ktoś może wie jaki limit wagowy ma cannondale super six full carbon?
Gosc_tobo_*
Posted 25 September 2015 - 18:27