Skocz do zawartości

Jakie spodenki?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
228 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gosc_michaelk_*

Gosc_michaelk_*
  • Gość

Napisano 19 kwiecień 2009 - 16:09

Chciałbym poruszyć temat spodenek.
Sorry że kolejny, ale kiedyś poruszyłem temat ale bez odzewu.

Obecne mi się już przetarły i w ogóle są zużyte, dlatego rozglądam się za nowymi.
Do tej pory używałem tylko Berknera i nie mam rozeznania. Do tego rozmiarowo już wiem że Berknera muszę mieć L a inne firmy mogą mieć różne numeracje. A muszę przez internet kupować (chociaż i tutaj słaby wybór), a w sklepach sportowych generalnie KRYZYS i jak jest wybór 3 spodenek o wszystko. Jakie firmy możecie polecić, i czy ktoś ma porównanie kilku? Chodzi mi o wygodę przede wszystkim oraz cenę.
Jak tak to bardzo proszę o jakieś sugestie.

Do tego mam pytanie odnośnie spodenek z szelkami.
Czy wygodnie są w takich jeździ, nie jest za gorąco?

#2 Reynevan

Reynevan
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 19 kwiecień 2009 - 17:09

Mogę Ci polecić z czystym sumieniem spodenki Mareto, mam 3 pary, (2 x krótkie i 3/4) i złego słowa powiedzieć nie mogę, bardzo wygodne i wytrzymałe, (są dostępne na Allegro).
Jeżeli chodzi o szelki to tylko i wyłącznie z szelkami, nie wyobrażam sobie jazdy w spodenkach bez szelek. Kiedyś się skusiłem na takie bez szelek i żałowałem zakupu już podczas pierwszej przejażdżki... spodenki cały czas zjeżdżały z du.. znaczy z bioder :-> a pampers zamiast być tam gdzie powinien lądował pod pępkiem... totalna porażka, szybko się ich pozbyłem.

#3 MG

MG
  • Użytkownik
  • 128 postów
  • Skąd20 km od granicy

Napisano 19 kwiecień 2009 - 17:16

To ja mam pytanie jak w ogole mozna jezdzic bez szelek, przeciez to masakra :-/

Ze spodenek bardzo bardzo bardzo wygodna wkladke ma Jeantex, tylko ze cena jest wysoka :roll: Przyzwoite spodenki robi tez Quest (w odroznieniu od mega gownianych koszulek) oraz BMC Nowatex (bardzo trwale ciuchy tak w ogole robia). Mam tez jakies tanie Meridy i wkladka jest bardzo cienka (tak jak cale spodenki) wiec nadaje sie na duze upaly ale tylko i wylacznie przy sprawdzonym w bojach siodelku. Mam jeszcze spodenki Nike`a ale sa one juz prawie przetarte na wylot na tylku i zakladam je w zime na dlugie spodnie na wierzch, wiec przy "podwojnej" wkladce jaka wtedy mam nie da rady stwierdzic czy sa wygodne, a zamierzchlych czasow kiedy byly dobre juz nie pamietam ;-) Ogolnie z tych wszystkich ja bym wybral BMC Nowatexa za stosunek jakosc / cena, ale jezeli jestes dlugodystansowcem to Jeantex ma wypasienie wygodna wkladke (znajomi tez tak twierdza) imho tylko rozmariowka jest zanizona. Bardzo lubie wkladke w swoich Rogelli ale mam ja w dlugich spodniach, a nie posiadam zadnych krotkich tej firmy.

Tak na marginesie patrzac przez pryzmat swoich doswiadczen to warto i jeszcze raz warto zainwestowac w dobre spodenki, bo roznica jest ogromna w jezdzie, za to koszulke mozna olac i kupic cos taniego bo roznice sa minimalne. Aha na zakupy dobry czas byl zima (np. wyrwalem rok temu nowa koszulke Rudy Project za 37 zł tylko dlatego ze ktos skopal link do zdjecia w aukcji i otwieralo sie ono dobe 10 minut :) ).

#4 Artuus

Artuus
  • Użytkownik
  • 35 postów
  • SkądTarnów

Napisano 20 kwiecień 2009 - 13:31

Ogolnie z tych wszystkich ja bym wybral BMC Nowatexa za stosunek jakosc / cena, ale jezeli jestes dlugodystansowcem to Jeantex ma wypasienie wygodna wkladke (znajomi tez tak twierdza) imho tylko rozmariowka jest zanizona.

moglbys cos wiecej napisac na ten temat? jak bardzo zanizona? we wszystkich rozmiarach?

#5 korkus83

korkus83
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 20 kwiecień 2009 - 14:01

michaelk, tak jak napisał MG wkładka musi być dobra. ale spójrz z drugiej strony. na lata ich nie kupujesz. ja od jakiegoś czasu zachwalam sobie markety (decathlon i makro). koszulka czy spodenki nie są wieczne, więc wyszedłem z założenia, że nie ma co tracić kasy na drogie i firmowe łachy, po to, by polansować się na szosie a żywotność jakby zbliżona. Podam ci przykładowe ceny z makro i decathlonu.

- rajtuzy active 3/4 bez wkładki 48 PLN (makro-promocja z 70)
- koszulka active 25 PLN (promocja z 50-kupiłem na jesieni)
- koszulka quechua coś koło 40 zł (kupiona rok temu-zdaje się, że cena katalogowa)

na forach turystycznych chwalą sobie koszulki z decathlonu (Quechua) - ja czynię to samo. nie są to stricte rowerowe koszulki, ale wg mnie spełniają swoją funkcję.

Trochę kiepski czas wybrałeś na zakupy, bo decathlon też podniósł ceny. Jesteś z krakowa, to zajrzyj i popatrz. macie tam, zdaje się, dwa markety. jedyny minus to spodenki z wkładką z decathlonu. jak dla mnie porażka. koszulki polecam.

#6 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 20 kwiecień 2009 - 14:19

a co sądzicie o tych porach?

http://www.allegro.p...rozm_s_3xl.html

czy warto kupować spodnie za 40-60 zł ?

#7 szmiglo

szmiglo
  • Użytkownik
  • 14 postów
  • SkądŁódź

Napisano 20 kwiecień 2009 - 14:33

mam gacie tej firmy "Biemme" od kilku tygodni, w porównaniu z gaciami z Decathlonu czy spodenkami Giant-a jeździ mi się w nich o wiele wygodniej.

pozdrawiam

#8 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 kwiecień 2009 - 16:01

W tym roku nabyłem długie gacie w lidlu, pierwszy raz miałem okazję jeździć w czymś co ma wkładkę i powiem że porównania nie ma, sądzę że dla dobrej wkładki warto dołożyć 50zł.

#9 Reynevan

Reynevan
  • Użytkownik
  • 19 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 20 kwiecień 2009 - 16:41

a co sądzicie o tych porach?

http://www.allegro.p...rozm_s_3xl.html

czy warto kupować spodnie za 40-60 zł ?

Generalnie Biemme jest bardzo dobrą firmą, jedną z lepszych produkujących ubrania rowerowe. Mam kilka rzeczy tej firmy, głównie zimowych, w tym spodnie, których największym minusem jest niestety pampers... Dopiero po wypruciu go i przyszyciu w odpowiednim dla mnie miejscu dało się w miarę wygodnie jeździć. Nie mam doświadczenia z krótkimi spodenkami tej firmy ale na zdjęciu ta wkładka wygląda bardzo podobnie do tej którą mam w zimówkach... także średnia.
Czy warto inwestować w tanie spodenki? Moim zdaniem nie, nic tak nie popsuje nawet najlepszej jazdy, piękną trasą, podczas pięknej pogody, w ślicznych okolicznościach przyrody jak niewygodne spodenki... bolący tyłek, uwierające szwy, częste postoje, ciągłe myślenie o tym aby się podnieść z siodełka i dać wytchnąć pośladkom szybko popsuje nastrój.
Przykładowo jeżeli mamy na wydanie 200 pln na ubranko rowerowe to warto zrobić to w proporcjach: 150 spodenki - 50 koszulka, nigdy odwrotnie.
Takie jest moje zdanie.
Pozdrawiam.

#10 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 20 kwiecień 2009 - 17:14

W tym roku nabyłem długie gacie w lidlu, pierwszy raz miałem okazję jeździć w czymś co ma wkładkę i powiem że porównania nie ma, sądzę że dla dobrej wkładki warto dołożyć 50zł.

W tych lidlowskich wkładka to niestety kawałeczek gąbki tylko. Podczas jazdy jej nawet nie czuć. Jest tak jakby bez. Bardzo się zaskoczysz, oczywiście pozytywnie jak pojeździsz z normalną, porządną wkładką :->

#11 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 20 kwiecień 2009 - 18:33

Tak, zwykła gąbka, ale różnice czuć, te są długie, a teraz będzie trzeba coś krótkiego z wkładką kupić jak będzie kasa, chociaż teraz priorytetem jest spd-sl...

#12 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 20 kwiecień 2009 - 18:45

Ja doskonale wiem, bo właśnie też je posiadam. Krótkie natomiast mam takie od Shimano. Wkładka chyba jest taka jak w Dura Ace (na podst. zdjęć) i zaprawdę powiadam Ci, że różnica jest ogromna :->

#13 Gosc_MusicMan_*

Gosc_MusicMan_*
  • Gość

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:38

Mam 2 pary zimowych biemme i potwierdzam ze wkladka jest zle wszyta. Dla mnie jest za blisko "małego" i na tylek juz nie starcza.

Natomiat gatki krótkie (2 pary) maja dobrze wszyta wkladke.

Teraz kupilem na allegro crafta. Dla mnie kroj dopasowany idealnie. Musialem kupic 2 pary bo M okazala sie za mała - moze ktos chetny? :>
Szukam gatek i podkoszulka, wpadlem do skiteamu... craft 299 zl, ceny reszty ciuchow rowniez wzieta z kosmosu.

Bardzo dobre wrazenie zrobily na mnie ostatnio ciuchy w decatlonie. Spodenki i koszulki po 170zl za sztuke, ale wykonanie naprawde swietne.

Kladziecie jakies gacie pod spodenki? Chce potestowac, zawsze to jakas warstwa dodatkowa. Czasem potrafi mi nieco wkladka to i owo obetrzec na dluzszych dystansach.
Jakiegos crafta, tylko znowu trzeab 100 wydac.... na gacie.

#14 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:47

majtki pod spodenki z wkładka ?!
próbuj próbuj .... otarcia pewne ...
Natomiast czaaasem smaruje lekko TE MIEJSCA nazwijmy je najbardziej narażone na otarcia, wazeliną kosmetyczną ...

#15 Gosc_MusicMan_*

Gosc_MusicMan_*
  • Gość

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:49

Nie, gatki bez wkladki, taki odpowidnik potowki tylko na dupsko.

#16 emer

emer
  • Użytkownik
  • 582 postów
  • SkądGalicja

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:51

namieszane ...
mówie że spodenki z pampersem zakłada sie na gołą d***ncje ...

#17 Gosc_MusicMan_*

Gosc_MusicMan_*
  • Gość

Napisano 20 kwiecień 2009 - 19:57

Tez tak jezdze, ale widze ze czasem, ze niektorzy klada gatki pod spodnie z pampersem i jestem ciekaw czy to pomaga czy przeszkadza.

#18 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 20 kwiecień 2009 - 20:20

Tez tak jezdze, ale widze ze czasem, ze niektorzy klada gatki pod spodnie z pampersem i jestem ciekaw czy to pomaga czy przeszkadza.

To chyba tylko z braku wiedzy lub wyobraźni tak ludzie pomykają.

Pod gacie z pamperesem nic się dodatkowo nie zakłada.

#19 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 20 kwiecień 2009 - 21:05

To chyba tylko z braku wiedzy lub wyobraźni tak ludzie pomykają.

Pod gacie z pamperesem nic się dodatkowo nie zakłada.

Należało by to ująć w instrukcji spodenek :-)

#20 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 20 kwiecień 2009 - 21:12

Szczególnie mi za dawnych czasów by się taka instrukcja przydała, bo jakiś czas śmigałem w gaciach pod gaciami ;D mogę tylko powiedzieć, że wiele musiałem się na męczyć, zanim wyobraziłę msobie, że można bez i wskoczyłem w spodenki bez gaci...

Tak jak pisze Malik - brak wyobraźni robi swoje ;D

Tak więc: jesli ktos ma taki pomysłto niech go od razu skasuje ;)