Skocz do zawartości

Zdjęcie

Projekt Principia

zdrowy rozsądek to bajka

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
290 odpowiedzi w tym temacie

#121 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 11 sierpień 2014 - 01:16

Smar kupiłem Phila Wooda. Drogi jak diabli, ale podobno dobry jak nutella.

• guralek lubi to

Lekkie. Tanie. Mocne. Wybierz dwa - C. Boardman

#122 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 14 sierpień 2014 - 16:26

Wpadło trochę kasy w karty (nie zachęcam, nie odradzam), więc:

brk.jpg

...razy dwa. 

Jeszcze kaseta, łańcuch, miski suportu i grupa zamknięta.

#123 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 15 sierpień 2014 - 11:48

Zupełnie zapomniałem, że wcześniej kupiłem redukcję rury sterowej z 1 1/4 na 1 1/8. Problem więc z głowy - mogę kupić dowolne stery.

Masz może linka gdzie to można kupić. Pilnie szukam.

#124 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 15 sierpień 2014 - 13:24

https://www.google.c...sm=122&ie=UTF-8

Do wyboru, do koloru.

• gibber lubi to

#125 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 15 sierpień 2014 - 13:30

Dzięki wielkie.

#126 radomir82

radomir82
  • Użytkownik
  • 879 postów
  • SkądBergen

Napisano 17 sierpień 2014 - 12:47

Te redukcje to tylko do tradycyjnych sterów są btw.

#127 wiktor24

wiktor24
  • Użytkownik
  • 1727 postów
  • SkądDolnośląskie

Napisano 17 sierpień 2014 - 13:03

racja, tak nawiasem mówiąc to ja bym przyoszczędził nieco na kasecie/łańcuchu i kupił karbonowe koła :)

#128 clavdivs

clavdivs
  • Użytkownik
  • 392 postów
  • SkądGarwolin

Napisano 17 sierpień 2014 - 17:09

racja, tak nawiasem mówiąc to ja bym przyoszczędził nieco na kasecie/łańcuchu i kupił karbonowe koła :)

Tffffuuuuuu !!!!! heretyk :D

#129 gibber

gibber
  • Użytkownik
  • 1204 postów
  • SkądN. Tomyśl

Napisano 17 sierpień 2014 - 17:44

Miało być bez kompromisów, więc...nie ma co studzić zapału i budzić logiki ;-)

Kibicuje temu projektowi, chyba najdłuższe składanie roweru na forum.

#130 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 17 sierpień 2014 - 21:39

Na kasecie i łańcuchu zaoszczędziłbym góra 200 funtów. Nie stykło by na karbony. Poza tym te obręcze Campy, które mam, są ładniejsze niż węgiel.

#131 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 13 wrzesień 2014 - 20:48

Wreszcie..!

Po miesiącu czekania, zgubionej jednej paczce, składania wniosków o zwrot kasy i innych krotochwilach przyszły do mnie hamulce. W pudełku oprócz nich była instrukcja, gwarancja i...psi włos. Ludzie z Campy wiedzą jak mi poprawić humor.

a3gxlu.jpg

2dgnbzs.jpg

2lvirsz.jpg

bhndsp.jpg

Po następnej wypłacie będzie pewnie kaseta. 12-27. Gdyby Campa nie liczyła sobie milionów za 11-27 to bym brał taką, ale z jakiegoś powodu akurat ta konfiguracja jest zawsze strasznie droga.

#132 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 15 wrzesień 2014 - 09:15

Bo najlepiej sie sprzedaje :) 

Jestes pewien , ze rama ( tylny prawy widelek konkretnie ) "wezmie" kasete 12-xx ?  Tu sie mozna zdziwic niemilo ( pierwszy ruch korba i niemily dzwiek lancucha szorujacego nowiutki lakier … ) .

Ja bym wzial kasete Chorusa- przy moich aktualnych przebiegach SR to na 2-3 tygodnie…. Red/DA/SR wygladaja super na ulotce i na wadze- dla "ludzi" to sie one specjalnie nie nadaja… bolesnie kosztowne ( cena x czestotliwosc wymiany ) . 

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#133 Siara_iwj

Siara_iwj

Zło Konieczne

• Moderator
  • 2263 postów
  • SkądSheffield

Napisano 15 wrzesień 2014 - 18:15

Też doszedłem do tych wniosków. SR podobno strasznie się zużywa. Chorus jest te 100-150g cięższy, ale nie szkoda go zajechać. Prosi mogą sobie zarzynać po kasecie SR na etap, ale ja chyba nie wyrobię ;) Będę szukał 11-27 w normalnej cenie, może akurat się pojawi po sezonie. W sumie Chorus jakoś drogo nie chodzi (e, sprawdziłem - koło 115 funtów). Początkowo przewidywałem SR, który w tej konfiguracji kosztuje pod 300.

Znalazłem, że ktoś włożył do tej ramy 13-26 i chodziło. Nie powinno być problemów

#134 s2power

s2power
  • Użytkownik
  • 285 postów
  • SkądSilesia

Napisano 16 wrzesień 2014 - 09:24

Petri, nie przesadzasz troszke z tym zuzyciem? No chyba, ze smigasz jakies pare tysiecy na tydzien. U mnie DA 900 11-23 po ok. 3000 wyglada na dotarta, na pewna nie na zuzyta. Co do kier, miales w rekach cos z 3T w serii Ltd?

Giant TCR Advanced 0 Modified
V max 102 km/h Dst max 297 km

#135 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 17 wrzesień 2014 - 07:09

Nie przesadzam :) Potrafie zarznac kasete z tytanowymi koronkami/ lekka  w 2-3 tysie :) sprawdzilem :(

Lancuch Ultegry 6800 zajechalem w 1500km… jestem niskokadencyjny ;)

Moje przebiegi to +- 500-700km tygodniowo. 

Wszystko zalezy ile jezdzisz na tytanowych koronkach - im mniej tym kaseta zyje dluzej. ja lubie blat z przodu i cokolwiek z tylu ( zamiast na malych zebatkach ) , wiec u mnie najbardziej pracuja koronki 15+… czyli te "tytanowe" … to jeszcze zalezy od kasety- ja zakladam 11-26/11-28 - ciezej, ale moge miec np 53-23 bez skrajnego przkosu. 

Nie bylo jakichs awarii kaset DA ? pekajacy pajak ? cos gdzies mi dzwoni

LTD… dla mnie produkt bezuzyteczny ;)  : 1. za delikatny do CX, 2.  nie da sie ( poza nowa seria aero , ktora tez jest bezuzyteczna : reach +2-3cm w porownaniu do Ergo/-nova-sum ) zalozyc clip-on'ow, zalecana ( nieoficjalnie ) wymiana co 3 lata lub 20000km…. 

Dla kilkunastu gram ( znam forum gdzie za takie opinie grozi lincz :)  ) nie ma sensu wychylac sie poza "team" / zwlaszcza ze jest "team stealth"- ale to moja ( kontrowersyjna ) opinia. Za te same $ zdecydowanie wolalbym Fizik'a . 

Jak wezmiesz obie ( team i ltd ) do reki, to uwierz - ciezko ci bedzie zrozumiec roznice w cenie… 

Osobiscie wrocilem do alu kierownicy w szosie - ale to moje specyficzne potrzeby zdecydowaly ( mam 2 kiery karbonowe w piwnicy - zaden problem zeby zalozyc ) - mam zapiete clip'on'y do "lemondki" - i tu wole polaczenie alu-alu . 40g nie robi mi roznicy, owijka Lizard'a czyni miekkosc- choc szczerze o ile w sztycy roznice alu/CF czuje bardziej niz wyraznie, to w kierownicy ciagle jej szukam… moze dlatego ze glownie jezdze na lapach ? 

1 rzecz : 3T podaje szerokosc na dropach - nie na "lapach" - tu jest ok 1 cm na strone (!) wezej - wiec z 42 robi sie 40 z malym hakiem. Albo traktowac rozmiar jak c-c . Ergoterra ma nawet bardziej, ale tu 3T sie tlumaczy ;)

Odnosnie kasety : czy to bylo 13-26 Campy 11tka ?  Campa jest szersza niz Shimano - i na piastach ( zwlaszcza Campy ) blizej ramy niz np sram11 czy shimano 11…  poszukaj rysunkow Campy z zalozonymi zebatkami - jest tego troche w sieci - zobaczysz o czym pisze. 

#136 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 17 wrzesień 2014 - 08:17

Odnośnie podawanych szerokości kier 3T, to zależy jaki model. Np Ergosum na łapach, nowe aero na dropach. W Ergosum ltd roznica pomiędzy górą a dołem to 1.5cm.
Co do kaset DA na karbo pająku, to jest masa wpisów na necie opisujących problem z tą kasetą.
Mój Red OG zaczął mieć problemy z nowym łańcuchem po ok 15k km.
Petri 500km tygodniowo, pozazdrościć możliwości czasowych.

#137 gucio

gucio
  • Użytkownik
  • 244 postów
  • Skądśląsk

Napisano 17 wrzesień 2014 - 08:27

Też doszedłem do tych wniosków. SR podobno strasznie się zużywa. Chorus jest te 100-150g cięższy, ale nie szkoda go zajechać. Prosi mogą sobie zarzynać po kasecie SR na etap, ale ja chyba nie wyrobię ;)

Prosi nie koniecznie zarzynają SR.

Cały Movistar śmiga na Recordzie. To taki złoty środek między tanim, ale przyciężkim Chorusem i drogim, a niezbyt  wytrzymałym SR.

Record ma tylko 3 największe tytanowe(SR aż 6) i po odpowiednim dobraniu kasety da się je nieco przyoszczędzić ;)

Przykładowo, ja mam Recorda 12-27 z kompaktem i na wszystkie okoliczne górki wystarcza mi 50/21. Tytan zaczyna się od 23 i wraz z 25 i 27 czeka na rzadkie górskie wyjazdy.

#138 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 17 wrzesień 2014 - 08:36

przelamalem paradoks czasu Seneki ;)

a na powaznie, rencista jestem( jedna nozka bardziej ) … wolnego czasu mam chwilowo sporo. 

Ergonova na dropach 42, na lapach ciut ponizej 40… . FSA K-force 44 dropy 43 lapy. Fizik Cyrano tak samo 1cm w dol. 

Moje wlasne doswiadczenie mowi, ze o ile lancuch oplaca sie Red/DA/Record o tyle kaseta 1 poziom w dol ( czyli Ultegra, Froce, Chorus ) - to pozwala ( mi, mnie (?) ) miec z glowy problem - wymieniam w szosie na wiosne, w przelaju jakos tak teraz - raz na rok oba komponenty. 

Kasety DA nie maja podobno problemu, jesli sie je dokreci z max momentem zalecanym przez Shimano - slabszy moment generuje problemy. Moja Ultegra 6800 lubila "cykac" - dokrecilem na max z instrukcji i …cisza :)  Sram/Campa - jak nie dokrecisz tak dobrze ;)

Sa fajne fanty, ktore sa fajne, dopoki sie na nich nie jezdzi, sa takie ktore sa nadal fajne, mimo ze sie ich uzywa - ale tych jest i mniej   ;)

Dopoki 2 lata starszy ode mnie facet objezdza mnie jak furmanke na 4kg ciezszym rowerze - nie mam problemow wagowych z komponentami :)  bezproblemowosc i funkcjonalnosc sa priorytetem - tytan w kasecie mi tego nie daje… Nie sadze, aby cokolwiek zmienione na lzejsze w tych rowerach, ktore mam dodaly mi predkosci/ zdjely min/sek z czasu - natomiast wiem, ze wydam wiecej, i zasadniczo nie poprawie sobie komfortu… 

Rozdzielmy 2 rzeczy : rower "codzienny" i rower "do scigania" - nie widze sensu ladowania R/SR do tego 1ego - w ogole jakichkolwiek extra-hiper-wylajtowanych komponentow "szybko-degradowalnych" . 

Jak schodze do 6801g w wyscigowce i nie mam juz gdzie urwac - wtedy Ok - jest w tym JAKIS sens, ale tak ???

OT : tylko czekam , az ktos ( o dziwo jeszcze nikt !) wpadnie na pomysl z zeglarstwa : smarowanie ramy preparatami rozrzedzajacymi powietrze-zmiejszajacymi opor aero :) :) :)  ale pewnie juz niedlugo …. farby i woski do lodzi zmniejszajace opor wody sa uzywane od lat … 

To dopiero beda wyliczenia ile sekund/Wat'ow na 40km…. ;)  

#139 s2power

s2power
  • Użytkownik
  • 285 postów
  • SkądSilesia

Napisano 19 wrzesień 2014 - 06:18

Mnie wlasnie najbardziej spasowala geometria Ergonovy. Nie jestem wielkoludem :) Sztywnosc uwazam za bardziej niz zadowalajaca, na pewno lepsza od alu. Mialem w rekach obie, Ltd. i Team, bedac na przymiarce w Wertykalu. Wybor padl na Ltd. bo...nie ma czerwonej grafiki a cena...coz :)

Petri, pozazdroscic czasu na przebiegi, fanie masz :)

Giant TCR Advanced 0 Modified
V max 102 km/h Dst max 297 km

#140 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 19 wrzesień 2014 - 07:50

Zamienmy sie na kolana ( szczegolnie zalezy mi na prawym ;)  ) , i przyjme "niefajnie" z zamknietymi oczami… 

mnie kusi Aeronova Team stealth --- jedyny minus to reach- teraz mam ustawione "idealnie" , musialbym znowu kombinowac z mostkiem i siodelkiem :(  …. 

LTD jest akurat najmniej sztywna z 3t… i nie mozesz do niej nic przypiac ( dla mnie staje sie w tym momencie bezuzyteczna )

CF nie jest sztywniejszy od alu :)  moze byc, jesli przyjmiesz "stosunek sztywnosci do masy" .

sciagnij katalog Storck'a - na koncu jest fajny diagram :)