Zdrowa pozycja na rowerze
#282 Gosc_kosai_*
Posted 07 June 2013 - 21:01
Posted 08 June 2013 - 15:39
Posted 08 June 2013 - 21:49
Mam pytanie odnośnie bólu ścięgna/ mięśnia. Kiedy zaczynam trening to przy każdym przekręceniu korbą boli mnie CHYBA mięsień podeszwowy . Kiedy się rozjadę ból kompletnie mija (po 15 minutach) i wraca znowu po treningu ( utrzymuje się około 2 h). Może mi ktoś coś doradzić ?
Jeśli chodzi o miejsce bólu do podsyłam grafikę żebyście wiedzieli o co mi mniej więcej chodzi. :mrgreen:
http://m.ocdn.eu/_m/...93160a,14,1.gif
Posted 10 June 2013 - 20:11
Witam.
Mam pytanie odnośnie bólu ścięgna/ mięśnia. Kiedy zaczynam trening to przy każdym przekręceniu korbą boli mnie CHYBA mięsień podeszwowy . Kiedy się rozjadę ból kompletnie mija (po 15 minutach) i wraca znowu po treningu ( utrzymuje się około 2 h). Może mi ktoś coś doradzić ?
Jeśli chodzi o miejsce bólu do podsyłam grafikę żebyście wiedzieli o co mi mniej więcej chodzi. :mrgreen:
http://m.ocdn.eu/_m/...93160a,14,1.gif
Rozciągasz się po treningu??
Posted 11 June 2013 - 18:10
Warto też spróbować treningu z leżeniem na boku i unoszeniem nóg na boki (w obie strony: zarówno odśrodkowo, tzn. na zewnątrz, jak i dośrodkowo, tak aby noga przecinała oś ciała). Polecam po 20-30 wymachów w obie strony każdą z nóg dziennie, rozbite na 2-3 serie, także w dni kiedy nie jeździsz.
Co prawda nie mam problemu z ITB przy jeżdżeniu na rowerze, ale męczyłem się z nim przy bieganiu - oba wymienione zabiegi uczyniły cud i po paru tygodniach byłem w stanie biegać 12 zamiast 8 km do wystąpienia objawów, więc różnica jest kolosalna.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Posted 11 June 2013 - 18:58
Prawdopodobnie boli Ciebie ITB (Illiotibial Band - nie znam polskiej nazwy, niestety), czyli tak naprawdę więzadło, a nie mięsień. To dość częsta przypadłość biegaczy, nieco rzadsza u kolarzy, i faktycznie - tak jak napisał Maciej - rozciąganie oraz rozgrzewka przed intensywnym wysiłkiem bardzo pomagają.
Piszesz bzdury! Zespół zapalenia pasma biodrowo piszczelowego objawia się bólem w zupełnie innym miejscu. Boli po zewnętrznej stronie kolana, a nie z tyłu kolana. I gwarantuje Ci, że tego się nie rozjeździ (sam we własnej głupocie myślałem, że to rozbiegam), a kolega pisze, że udaje mu się to rozjeździć.
Dlatego właśnie radzę ostrożnie podchodzić, do wszelkiego doradzania przez internet. Oczywiście można sporo dobrych pomysłów wysłuchać, ale z leczeniem, radzę uważać.
Z jednym się zgodzę rozciąganie na pewno nie zaszkodzi, a pomoże. Poza tym polecam kontakt z lekarzem. Jednego kolegę z forum też bolało kolano i teraz jest w szpitalu i rozciąganie nie pomoże. Jak coś boli idzie się do lekarza. Internet to tylko pomoc.
Sorry za mój ostry ton, ale nie lubię, jak Ktoś doradza źle.
Posted 11 June 2013 - 19:15
Po pierwsze: napisałem, że PRAWDOPODOBNIE problem jest taki jak napisałem, z kolei Kolega napisał, że CHYBA boli go mięsień podeszwowy, którego kontuzja jest znacznie rzadsza, stąd podsunąłem inne możliwe rozwiązanie. W żadnym wypadku niczego nie przesądzam, a zaproponowane przeze mnie rozwiązanie zaszkodzić nie powinno, a może pomóc.
Po drugie: Ty też nie masz gwarancji, że piszesz poprawnie ;-) Z kolei ból przy ITBS nie zawsze jest ściśle zlokalizowany po zewnętrznej stronie kolana (tak samo jak atak serca bywa mylony z zapaleniem wyrostka, bo ból po prostu promieniuje).
Po trzecie wreszcie: czy ja gdzieś napisałem, że da się to rozjeździć? Nie. Napisałem, że odpowiednie rozciągnięcie tej partii daje doskonałe efekty, o ile oczywiście jest to ITBS.
Po czwarte: na temat doradzania przez Internet sam wielokrotnie wyrażałem się sceptycznie i tutaj pełna zgoda. Mimo to uważam, że rozciąganie nikomu nie zaszkodzi i w początkowej fazie problemu rozwiązania tego typu nie zaszkodzą, a pomóc mogą.
Peace! Chyba możemy rozmawiać w innym tonie, prawda? Prościej jest nie uderzać w ostry ton, wtedy nie trzeba za niego przepraszać trzy zdania później ;-)
Posted 11 June 2013 - 19:31
Co do biodra - pełna zgoda, od tej strony problem też może się pojawić.
PozdRower!
Posted 17 July 2013 - 17:44
jestem ok 3 miesiace po szyciu łąkotki i powoli wracam na siodło.
Zastanawiam sie jak ustawić rower, ale głównie chodzi mi o bloki, siodełko, tak żeby zminimalizować to obciążenie na kolano, bo mam sie jeszcze przez 3 miesiące troche oszczędzać. Czy podstawowe ustawienie, ze sznurkiem i odważnikiem na pozycji 9 jest ok, czy może w tym akurat przypadku powinienem pomysleć o czymś innym? Czy moze powinienem zwrócić uwagę na coś jeszcze?
Proszę o fachową porade
Posted 18 July 2013 - 10:21
Posted 18 July 2013 - 13:46
Posted 28 July 2013 - 16:40