Witam wszystkich ,jestem nowy i w przyszłym sezonie chciałbym zacząć przygodę z rowerem szosowym.
Problem w tym ,że trochę się człowiek zaniedbał i przy wzroście 187 ważę 115 kg, czyli duuużo za dużo.
Obecnie jeżdżę na starym alu-mtb 26 koła ,rama 19 cali. Rower jest dla mnie za mały i zaczyna się sypać... Czytałem wiele na forum o ramach jak i różnych propozycjach na rynku.
Przyznam że średnio wpasowuje się w sportowe podejście ,może za jakiś czas ,jak się człowiek wyrobi
.
Problem pierwszego tego typu roweru wałkuje od jakiś 2 miesięcy i najpierw były to używki stalowe, potem alu nowe budżetowe lub używane ,których ( z racji materiału) trochę się boje czy nie pękną na pierwszej dziurze ![]()
Szukam ,szukam i znalazłem Jamis Satellite Sport 2013 ,trochę drogi ale stalowy i nowy rower ,w sam raz na moje wielkie oblicze a do tego klasyczny wygląd który przypadł do gustu ![]()
Pytanie do Was czy to dobry tok myślenia ,czy jednak od razu aluminiowy??
Pozostaje jeszcze parę wątpliwości.
Trasy które uczęszczam to zazwyczaj asfalt plus twarde gruntówki ,czy wystarczy zmienić tylko opony?
Myślałem również o złożeniu roweru na ramie accent cx one ,ale wątpię w opłacalność i jakieś te ramy nijakie ,jak dla mnie.
Ten Jamis waży niby 11 kg / mój góral jakieś 15kg i dziwna sprawa że posiada kasete sram a reszta shimano ,według obliczeń byłaby to rama rozmiar 56 / noga 84cm
Dzięki i Pozdrawiam.
Martinfat