Skocz do zawartości

Zdjęcie

Skrzypienie I Stukanie W Kolanach

99 odpowiedzi w tym temacie

#1 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • Skądwziąć na nowy rower?

Napisano 25 listopad 2013 - 20:26

Witam,

Wiem, że temat o kolanach już istnieje ale nie bardzo pasuje pod moje problemy.

Otoż: skrzypienie w kolanach mam od dawna. Od 3 lat jeżdżę na rowerze szosowym. Wszystko było zawsze w miarę dobrze, czasem bolało kolano, ale nigdy na dłużej. Kupiłem trenażer, pozycja na rowerze dobra, a tu zaczęły się bóle kolan. Treningi około 4x w tygodniu po około 1h-1,5h. Przeważnie w śr HR 150 czyli nie jakieś tam znów wysokie. Rozgrzewka około 20minut minimum - 1 stopień na manetce i już nawet wtedy czasem odczuwam ból u góry kolana ( czasem na zew. czasem na wew. stronie). Czy ktoś wie jak temu zaradzić? Albo czego to wina ?

#2 Maks

Maks
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądPoznań

Napisano 25 listopad 2013 - 20:46

Myślę że powinieneś odwiedzić ortopedę. ;-)

#3 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 25 listopad 2013 - 20:58

Jakos nie lubie lekarzy :) Dlatego staram się to rozwiązać mniej boleśnie.

#4 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 25 listopad 2013 - 22:01

Przy tych objawach... obawiam się, że będziesz musiał polubić. I oby nie za późno, barthas!

Nie jestem lekarzem, ale USG, albo i rezonans (jak znajdziesz jeszcze termin na 2013 w NFZ  :-? ), moim skromnym zdaniem,

powinieneś zrobić bezzwłocznie. Maks Ci dobrze radzi!

#5 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 26 listopad 2013 - 08:34

No dobra, postaram się bliżej świąt zakręcić wokół ortopedy, ale liczyłem na pocieszenie typu - za częste treningi :) Skrzypi mi w kolanach od zawsze, ale nie zawsze odczuwałem delikatny ból podczas treningów i po nich.

#6 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 26 listopad 2013 - 08:57

Nie kręcisz za twardo?? Masz odpowiednią kadencję?? Dobrze ustawiony rower??

#7 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 26 listopad 2013 - 08:59

Jako czlowiek ktory ma ostatnio czeste problemy moge ci smialo powiedziec ze usg jest niemal obowiazkowym tu badaniem , podobnie mozna by rtg zrobic.tez moze cos wykazac. oczywiscie najlepszym rozwiazaniem bedzie rezonans , na ktorym powinno wszystko wyjsc jak na tacy. tyle ze na nfz bylem sie ostatnio zarejestrowac to mam termin na maj 2014 , a prywatnie 550 zł.
jednak na poczatek polecam ci usg i rtg.
pozdr ;-)

#8 sosha07

sosha07
  • Użytkownik
  • 193 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 26 listopad 2013 - 16:59

"Ból u góry kolana" tzn. nad rzepką??? Jeśli tak to ja praktycznie przy każdym kręceniu na trenażerze mam takowy (na zewnątrz praktycznie mi się to nie zdarza). Byłam u kilku lekarzy z tym problemem już w zeszła zimę. Nie znaleziono żadnej przyczyny owego bólu. Mimo wszystko tak jak napisali poprzednicy lepiej przejdź się i zrób na pierwszy ogień usg, lepiej wykluczyc ewentualne zmiany w stawie. Może i w Twoim przypadku okaże się, że tak jak i u mnie bóle stawów są Twoim urokiem (jakoś tak to kiedyś podsumował jeden ortopeda :-o )

#9 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 26 listopad 2013 - 18:56

Sosha - pocieszyłeś mnie :) Skierowanko już załatwiłem do ortopedy i myślę, że uda mi się wizytę troche przyspieszyć, ktoś ma jakieś informacje co do jakiego ortopedy się wybrać? Studiuje na AWF i tutaj na miejscu mam jakiegoś ( Wrocław ).

#10 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 26 listopad 2013 - 18:58

Jano kadencję mam dobrą, cały sezon przejeździłem bez bólu. Teraz jakoś tak zaczęło miesiąc po kupnie trenażerka.

#11 Maks

Maks
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 listopad 2013 - 19:47

Kolano boli Ciebie tylko na rowerze ?

Pierwsza rzecz jaką ja bym zrobił to podarowałbym sobie treningi aż do wizyty u lekarza i diagnozy.

#12 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 26 listopad 2013 - 23:02

Stuki w kolanach i skrzypienie to 2 rozne symptomy. 

na 1y trzeba zrobic test Lachman'a ( czy sciegna krzyzowe , szczegolnie przednie - tylne nie ma wielkiego znaczenia ( ja go nie mam ;  )  funkcjonuja prawidlowo ) . 

2gi swiadczy o braku uwodnienia stawu ( zbyt malo plynu stawowego ) i moze powodowac symptom 1y - luzny staw. 

Stan zapalny wywolany dziesiecioma roznymi powodami ( przeciazenie, artrozy ... )  bedzie skutkowal co do zasady nadprodukcja plynow stawowych, az do obrzeku cysty Baker'a , a nawet jej pekniecia . 

"suchosc" stawu moze prowadzic do powaznych uszkodzen tkanki miekkiej ( chrzastka ) . 

Tak czy inaczej odpuscilbym USG : za duzo nie pokaze. RTG pokaze ew zmiany degeneracyjne w ukl kostnym , najbardziej miarodajny jest CT skan i MRI . Ale i najdrozsze. 

Swoja droga kosztuja tyle ile niezla tylna przerzutka, mniej wiecej...  . TYLKO TYLE. 

Ortopeda NIE JEST co do zasady zainteresowany funkcjonalnoscia stawu. Tylko jego integralnoscia .  TZW fyziatra ( trzeba pojsc z rtg i mri ) jest duzo lepszym rozwiazaniem. 

zycie z jednym kolanem jest do doopy. Cos o tym wiem... 

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#13 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 27 listopad 2013 - 12:27

Hm.. z postu na post robi się straszniej :) No nic dziękuję wszystkim za wypowiedzi. W nast tygodniu pójdę do ortopedy i zobaczymy co powie. Może kolarstwo nie jest dla mnie :) Jakby tak zrobić rezonans kolana jednego i drugiego to lekka ręką 1000zł w plecy.... Ale w takie straszne rzeczy w kolanach trochę aż nie mogę uwierzyć bo wcześniej przez kilka lat chodziłem regularnie na siłownie, uprawiałem przeróżne sporty i nigdy z tym problemów nie miałem. Ogólnie jestem aktywny. Teraz jakoś tak przy tym trenażerze odkąd zacząłem często jeździć to zacząłem czuć te kolana. Mówicie, że jeżdżenie teraz może jeszcze zaszkodzić? Bo lubię sobie pokręcić 1,5h nawet na bardoz małym obciążeniu tak przy HR 125... :) Będzie mi tego brakować do poniedziałku....

PS, Dodam, że kolana czuje też przy dłuższym siedzeniu przy komputerze :)

#14 Gosc_Dudek_*

Gosc_Dudek_*
  • Gość

Napisano 07 grudzień 2013 - 22:13

ehhh , jak widzę takie posty to mi czasami słabo. 

Ludzie to najchętniej by sobie robili zdjęcie wszystkiego i na wszystkie sposoby , najlepiej komplet , rtg, ct, mri i usg, zajmując kolejkę dla ludzi bardziej potrzebujących. Taka ciekawostka na podstawie samych objawów przeciętny fizjoterapeuta może powiedzieć na jakiej wysokości mamy dyskopatie i którego "dysku" to dotyczy bez robienia zdjęcia rtg. 

Problem polega w tym że gdy trafiamy do lekarza nie zależnie czy to spec.rehabilitacji czy ortopeda , w większości nie mają pojęcia o leczeniu narządu ruchu(sytuacja wygląda o niebo lepiej gdy jest to lekarz spec. się w medycynie sportowej) 

Bardzo często problemy pochodzą od dysfunkcji tkanek miękkich , problem z samymi mięśniami , powięzią , taśmami anatomicznymi , ale co taki lekarz może zdziałać jak nie chce mu się zbadać dokładnie pacjenta poza standardowymi testami funkcjonalnymi. 

Dlatego najlepiej to wybrać się do dobrego fizjoterapeuty=rehabilitanta, który patrzy bardziej całościowo na pacjenta, i w diagnostyce i leczeniu narządu ruchu jest najlepszym specjalistą a nie jest lekarzem który bierze 100zl/20min i zleci wam laser, krioterapie i pole magnetyczne. 

Barthas co do twoich bóli to samo z siebie nasuwa się przyparcie rzepki , przykurcz mięśnia czworogłowego, jak również biodrowo-lędziowowego.

#15 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 08 grudzień 2013 - 10:28

A mi slabo jak ktos takie brednie pisze.  Tasmy anatomiczne…..w kolanie. 

Ad "zleci terapie…." prekognita ? 2gi Jackowski ?  Nieee….. HOUSE ;)

Ad  "bardziej potrzebujacych " : i jeszcze komunista  :-x

Bo w sumie ortopeda to lekarz od watroby jest….  nie od kosci i stawow. 

Rehabilitant - to jest to ! Bez badan, bez diagnozy….. Za to calosciowo - z psychoterapia i treningiem motywacyjnym. Moze i pizze dowiezie ? 

Koncz wasc, wstydu sobie oszczedz. 

• jano_3 lubi to

#16 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3254 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 grudzień 2013 - 11:02

Ludzie to najchętniej by sobie robili zdjęcie wszystkiego i na wszystkie sposoby , najlepiej komplet , rtg, ct, mri i usg, zajmując kolejkę dla ludzi bardziej potrzebujących.

ehhh , jak widzę takie posty to mi czasami słabo. 

Nie po to płace, żeby mi ktoś wypisywał, że komuś zajmuje kolejkę. Takie badania normalnie się należą. To nieudolność zarządzania pozwala na powstanie kolejek.

• jano_3 lubi to
Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.logo_phpBB.gif<p>

#17 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 08 grudzień 2013 - 13:01

Jako ciekawostka :

Skladka "zdrowotna" w Polsce : Ok 10% i stan sluzby zdrowia jaki jest kazdy wie.

Skladka zdrowotna w Finlandii : 1.37% plus ok 2% od dochodu ubezpieczenie wypadkowe i chorobowe wskutek wplywu pracy na stan zdrowia ( praca, droga do pracy i komunikacyjne )

Te 2% to skladka w prywatnej ubezpieczalni - i leczenie jest w prywatnych klinikach. 

Ubezpieczenie "panstwowe" obejmuje opieke dentystyczna ( wlacznie z "pogotowiem" )  w razie "alarmu" oczekiwanie wynosi 10 min, normalnie tydzien, dwa. 

Zabiegi typu tomografia czy rezonans nie sa postrzegane jako "luksusowe". Robi sie je kiedy trzeba, albo jest podejrzenie, ze trzeba.  Czeka sie albo 1 sekunde ( np podejrzenie wylewu, uraz glowy  ) albo tydzien ( nie pilne przypadki ) , urazy sportowe to dzien- dwa czekania . 

Urzadzenia do MRI sa w KAZDYM miescie powyzej 60-70.000 mieszkancow, a znami takie po 15000 i sa.  Nie wspominam nawet o dowozie helikopterem pacjentow z terenow odleglych/ wiejskich, taksowki wozace pacjentow po operacji do domu nawet 500km na koszt ubezpieczyciela itp itd. 

Emeryci dojezdzaja taksowkami non stop na koszt "zusu", placa maly ryczalt , nie wiecej niz rownowartosc 2 roboczo dni ROCZNIE. 

Sztuczne stawy ( kolana, biodra ) wszczepia sie nawet 80o latkom - to ze czlowiek jest w podeszlym wieku nie oznacza, ze musi cierpiec...

I tak jak mowi ROZMIAR : a co mnie obchodzi niewydolnosc systemu ( czytaj marnotrawstwo czego sie da, jak sie da i kiedy sie da ) ?

Moja noga i moj bol sa dla mnie najwazniejsze- innych moze bolec . 

Tylko nie zgadzam sie z ze slowem "naleza" i "zarzadzania" : to jest inaczej : place i wymagam. ubezpieczyciel bierze pieniadze i ma spelnic zawarte umowa swiadczenie. Uaski nie robi ( nie przez L zeby niektorzy nie "dorozumieli" ;)  ) . A jego wewnetrzne problemy mnie nie interesuja… inetresuje mnie umowa i jej realizacja. I dziwnie sie strasznie, ze nikt w Polsce nie pozwal "systemu" "opieki" zdrowotnej o potwornie wielkie odszkodowanie. Latwiejsze niz sie wydaje. 

i przy mniej niz 1.5% skladce DA SIE to zrobic - a system uwazany jest za "powolny" ( SIC! ) ale finansowo wydolny ( byla mala podwyzka z 1.2 na 1.37% rok czy dwa temu … ) - ale tu forsa sie nie rozplywa w powietrzu ;) NFZ rzadzi nie zarzadza- za taki zarzad w firmie to sie zgodnie z prawem idzie siedziec. 

A kolejke zajmuje moj brat - wiecie co sie dzieje w szpitalu w POlsce jak ksiegowy sie dowiaduje, ze placi zagraniczny system ubezpieczen wg ICH stawek ??? Profesor, nie rezydent, 1ka z lazienka i darmowym telewizorem, kazda forma leczenia jaka sobie zamarzysz… najlepsze leki ( tak ! one sa w szpitalach, tylko nie dla wszystkich… ) , zabiegi po dobrym sniadanku ( nie tym z kuchni dla pacjentow ) , nielimitowane wizyty, ambulansem do domku, MRI - juz sie robi, tomografia - nie trzeba czekac, konsultacja innego specjalisty : juz dzwonimy, bedzie za 15 min….  itp… 

#18 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 08 grudzień 2013 - 13:51

mi tez sie slabo zrobilo jak przeczytalem to co napisal dudek , nie pisz bredni ze nie potrzeba zadnych badan i ze  KOLEJKI ZAJMUJEMY DLA BARDZIEJ POTRZEBUJĄCYCH. ;o

Moge to powiedziec z wlasnego przykladu ,  okolo pol roku temu zaczelo mnie kolano boleć i co mialem olać badania i udać się do rehabilitanta ? a co by mi on wtedy pomógł ?  NIC , A czemu ?

A temu że po przeswietleniu  okazalo się że mam narośl na kości powyzej kolana  i stąd ten ból  , od razu operacja  i wycięcie .
Po miesiącu mogłem już jeździć , bólu nie było czyli problem zniknął .
A co by zrobił w tym przypadku rehabilitant ?
.... no właśnie.

pozdr :)

#19 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 08 grudzień 2013 - 14:20

1 próba pójścia do lekarza - pani powiedziała że zapisy są na koniec stycznia :)

#20 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 grudzień 2013 - 16:02

wysmaru sie końską maścią i jazda dalej  :-D  :-P  :-o  ;-)

...... ustaw prawidłowo bloki przed wszystkim aby nioga pracowała tak jaka jej jest pozycja niewymuszona  a także wysokość siodełka do tego, sprawdź czy na pewno masz dobry rozmiar ramy , co za tym idzie kąty nacisku na pedały - to apropo roweru, jak będziesz pewny na 100 % ze pozycja i inne ustawienia są dobre to potem  lecz nogi

Poza tym kto powiedział że każdemu słuzy rower  i jazda na nim ?

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

Dodaj odpowiedź