Skocz do zawartości

Zdjęcie

Skrzypienie I Stukanie W Kolanach

99 odpowiedzi w tym temacie

#21 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 08 grudzień 2013 - 18:20

jak ktos chce profilaktycznie na wzmocnienie wszystkich tkanek miekkich stawow mozna kupic MSM - najlepiej 100% czysty. Koszt to 100pln na 6 miesiecy a dziala "cuda" . Psiarze i koniarze stosuja od lat z sukcesami . 

W razie bolu NIC nie zastapi wizyty u lekarza i diagnostyki obrazowej. Im szybciej tym lepiej. 

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#22 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • Skądwziąć na nowy rower?

Napisano 08 grudzień 2013 - 19:24

To tak na szybko ustawienie rowera. Tydzien caly nie jezdzilem. Wczoraj rozpoczynalem sezon na snowboardzie i nic kolano nie bolało, wsiadłem dziś na rower godzinke pojeździłem prawe kolano boli :)

IMAG0126.jpg

IMAG0122_BURST002_COVER.jpg

#23 aalaska

aalaska
  • Użytkownik
  • 1 postów

Napisano 08 grudzień 2013 - 19:53

może trzeba wrzucić do diety glukozamine?

Oferta strony budotechnika.warszawa.pl/serwis będzie idealna dla Twojej firmy!

#24 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 08 grudzień 2013 - 19:57

Slyszałem z zaufanych źródeł, że to pic na wode ta glukozamina, podobnie jak HMB. Czyli pozycja na rowerze spoko ?

#25 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 08 grudzień 2013 - 20:04

Pion puszczony z rzepki trafia w śródstopie, siodełka też nie ma raczej za wysoko (chociaż słabo widać czy kroba jest w dolnym martwym punkcie, jeśli nie to ja bym trochę opuścił siodełko

Jaki masz rozmiar ramy i ile wzrostu.

Glukozamine bym sobie darował, chyba, że ma działać jako placebo :P (sam biorę jest tania, a może wspomoże siłą umysłu).

Jak tak patrzę to mimo wszystko opuściłbym siodełko z pół centymetra.

#26 Gosc_Dudek_*

Gosc_Dudek_*
  • Gość

Napisano 08 grudzień 2013 - 20:16

ohh jakie poruszenie, jestem ciekaw czy ktoś z was w ogóle jest po medycznym wykształceniu , czy bardziej jest specjalista google, Co do badan obrazowych nie neguje że są bez sensu , tylko chodzi o to że nie ma sensu się wybierać do specjalisty z kompletem badan bo często można sobie poradzić bez tego. Jeżeli będą potrzebne na pewno takie zlecenie da. 

Co do argumentów Petriego  nie będe podejmować polemiki ,bo nie widzę abyśmy prezentowali podobny poziom wiedzy i doświadczenia , może się mylę, i nie jest to atak na Ciebie.

Wracając do kolegi i twojego problemu z kolanem, zamiast czekać na termin warto wybrać się do Fizjoterapeuty zajmującego się sportowcami, (prywatnie, bo w Polsce tylko prywatna fizjoterapia prezentuje poziom światowy) , on też może przeprowadzić badanie , diagnozę i ci pomoc. Jeżeli będzie to sprawa o wiele bardziej złożona na pewno odeśle Cie dalej do ortopedy. 

Tak jak to się ma na zachodzie , ludzie najpierw wybierają się do fizjoterapeuty jeżeli ten nie pomaga , kierowany jest do lekarzy , i dotyczy się to zarówno bólu głowy , kręgosłupa , stawów itp.

#27 Gosc_Dudek_*

Gosc_Dudek_*
  • Gość

Napisano 08 grudzień 2013 - 20:18

jeżeli jest problem ze stawem kolanowym to jest tendencja do podwyższania siodełka a nie zniżania tak aby staw kolanowy pracował w bardziej fizjologicznym zakresie w zgięciu, normalnie powinno być 30st. , przy bólach kolan należy ten kąt zmniejszyć do 20st. 

mięsień który pracuje w niepełnym zakresie bardzo szybko problemy biomechaniczne dają o sobie znac. 

#28 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 08 grudzień 2013 - 21:16

Problem z leczeniem prywatnym jest taki, ze jesli juz zaczne prywatnie wizyty to prywatnie tez bede musial zrobic wszystkie badania. Wzrostu mam 171-172cm ( zależy co mierzy :D ), rama w tym rowerku 54cm. Wg wzrostu powinna być 53cm ( kalkulator ). Korba tutaj w martwym punkcie, tak jak to wynika z filmow instruktażowych na YouTube. No ale zastanawia mnie to czemu jak gram w piłke, jezdze na snowboardzie to kolana nie bolą, a po 20-30 minutach jazdy na rowerze czuje kolana. Dziś po godzinie to zaczynało już przeszkadzać.

PS, Czy but SPD wpiety w pedały ma miećlekki luz w pedale? Czy ma trzymać sztywno ?

#29 Gosc_Dudek_*

Gosc_Dudek_*
  • Gość

Napisano 08 grudzień 2013 - 21:33

lepiej iść prywatnie i zrobić to usg za 50zł niż czekać na nfz ,tracąc dużo czasu i braku fachowej pomocy. I opowiedz ortopedy że jak boli na rowerze: " to proszę nie jeździć" , a powinno być to co zrobić żeby dalej jeździć . Do tego przepisze ci jakieś bzdurne zabiegi typu laser, pole magnetyczne czy , których działania są znikome i podważane w każdych badaniach naukowych (w tych dawkach i czasie zabiegu jakie proponuje nfz), to przynajmniej przypilnuj żeby ci przepisał terapie manualna z fizjoterapeutą.

#30 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 08 grudzień 2013 - 21:58

Daj mi adres gdzie robią USG kolana za 50zł.

#31 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 08 grudzień 2013 - 22:06

Nie stać mnie że tak powiem na prywatne długie leczenie :) Jak jestz tymi pedałami ? 

#32 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 08 grudzień 2013 - 22:38

luz jest zależny jakie bloki masz założone do butów, jesli masz szosowe pedały i buty - nie widze zdjęć !! to np w shimano są 3 rodzaje bloków i luzów "roboczych " , być może wykrzywiasz kolano przy nacisku na pedał . 

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#33 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 08 grudzień 2013 - 22:58

Pedały to Shimano ale MTB model m520. Po wpięciu sie w nie jest delikatny luz ale taki był już od nowości. But to najtanszy Rockrider z Decathlonu :)

#34 jano_3

jano_3
  • Użytkownik
  • 1982 postów
  • SkądWwa

Napisano 09 grudzień 2013 - 08:33

Musi być luz i tak ma być, żeby stopa się ułożyła tak jak organizm potrzebuje.

#35 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 09 grudzień 2013 - 10:49

No to ustawienie rowerka można chyba uznać za prawidłowe. Zresztą jeździłem tak całe lato i nie było nic złego :) Wszystko przez ten trenażer :D

#36 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 grudzień 2013 - 11:02

spróbuj jeszcze z blokami ustawić

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#37 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 09 grudzień 2013 - 12:48

Zresztą jeździłem tak całe lato i nie było nic złego :) Wszystko przez ten trenażer :D

Może jakoś krzywo siedzisz na rowerze. W terenie rower przechyla się razem z Tobą a jak go wsadzisz w imadełko trenażera to nie chce.

#38 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 09 grudzień 2013 - 16:24

Bloki wg instrukcji znalezionych w internecie mam dobrze ( na wysokości kości dużego palucha )

#39 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 postów
  • Skąddolny slask

Napisano 09 grudzień 2013 - 23:01

Nie wczytuja mi sie Twoje linki z pozycja ale jak jezdziles calo lato i bylo ok a teraz boli kolano to na pewno kwestia ustawien. W temacie sprzetu pamietam , ze pisales o zakupie nowego rowera wiec tym bardziej mysle, ze to kwestia pozycji/roweru. Nie sugeruj sie tym co pisza w ksiazkach, owszem jakies odniesienie to jest ale nie trzymaj sie tego 100%, sam niedawno zmienialem tylko siodlo i walczylem jakies 3 miechy zeby znalezc w miare wygodna pozycje, a ta ksiazkowa po zmianie siodla byla niewygodna - w sezonie bede te pozycje jeszcze dopracowywal wiec to dluga droga... Takze metoda prob i bledow ale raczej w terenie (na trenazerze cialo jednak inaczej pracuje).

A bloki masz szare z luzem czy czarne bez? Poprobuj tez z ustawieneim wysokosci siodla przy objawie bolu kolana.

#40 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 09 grudzień 2013 - 23:15

Tutaj linki do pozycji:

http://s30.postimg.o...yo/IMAG0126.jpg

http://s30.postimg.o...ST002_COVER.jpg

A rowerek owszem nowy będzie ale jeszcze nie przyjechał do mnie także ustawienia są jeszcze z sezonu na tym rowerku.

Bloki to Shimano SM-SH51 kolor jest już bliżej nierozczytywalny :) 

To jest tak ze jak zrobilem tydzien przerwy to zapomnialem o kolanie, wsiadlem wczoraj pojezdzilem to czuje je nawet dzis. 

Dodaj odpowiedź