Skocz do zawartości

Zdjęcie

Skrzypienie I Stukanie W Kolanach

99 odpowiedzi w tym temacie

#61 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 12 grudzień 2013 - 10:56

tu nikt nie chce być polaczkiem tylko kazdy chce dla ciebie jak najlepiej  -  pamiętaj o tym.....

A propos , ja od siebie bym Ci polecił żebyś przeszedł się do jakiegoś jeszcze jednego lekarza ortopedy [ nawet do sportowego] , tak żeby mieć opinię na temat kolana od innego lekarza .

#62 Gosc_kurek_*

Gosc_kurek_*
  • Gość

Napisano 12 grudzień 2013 - 10:59

Nie czaje co jest z wami nie tak :) Idzie człowiek do specjalisty lekarza sportowego, takiego co maca piłkarzy z Wrocławia i wszystkich innych... rozmawia, maca, dotyka, każe łazić na kolanach i inne takie, daje diagnoze i mówi że USG jest tutaj bezcelowe, a wy na to że zrob to tamto i jeszcze to zanim zrobisz zastrzyki a najlepiej to idz jeszcze do 3 lekarzy.... zyje zasadą, że skoro zapisał mi te zastrzyki to raczej zna się na tym a nie tak dla zabawy przypisał mi to.

To proste. Olej opinie lekarza, słuchaj porad kolegów z forum :-D

• przemonr1 i mikroos lubią to

#63 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • Skądwziąć na nowy rower?

Napisano 12 grudzień 2013 - 11:02

Dobra, z innej beczki.

Miał ktoś tu robiony taki zabieg ?

#64 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 12 grudzień 2013 - 11:07

Dobra, z innej beczki.

Miał ktoś tu robiony taki zabieg ?

Tak. Bez rezultatu bo problem był zupełnie gdzie indziej a lekarzowi najwyraźniej coś się wydawało.

Najpierw poczytaj co to jest ten "zanik chrząstki" http://pl.wikipedia..../Chondromalacja.

#65 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 12 grudzień 2013 - 11:15

Jakei miałeś objawy, że przypisano ci te zastrzyki?

#66 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 12 grudzień 2013 - 11:20

Ból w przyśrodkowej okolicy rzepki. Powiedział Ci ten lekarz, który to stopień chondromalacji ?

#67 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 12 grudzień 2013 - 11:23

Ja jak teraz wsiąde na rower to boli caly tydzien kolano bardziej po zewnętrznej stronie rzepki i reszty kolana.

#68 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 12 grudzień 2013 - 12:08

Zapytaj lekarza czy to czasem nie to http://www.centrum-s...owych-w-kolanie.

#69 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 12 grudzień 2013 - 12:15

Mi cos tam lekarz tłumaczył jak macał mnie, że jak jeżdże na rowerze to cośtam uciska rzepkę itd... no i potem stwierdził to co napisałem. Pomyliłem wcześniej USG z RTG :) może wybiorę się w ramach potwierdzenia jego diagnozy jeszcze na USG, koszt 80zł http://www.dolmed.pl...-diagnostyczne/ to za kolano? czy kolana ?

#70 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 12 grudzień 2013 - 13:11

ja placilem 80 zł za kolano. 
A tą artroskopie  to  bym traktował jako ostatnią deske ratunku. Wiadomo chyba że operacja nie jest za fajną rzeczą ,  przed tym wlaśnie usg i rtg ,  jesli nic nie wyjdzie to Rezonans .. noi chyba żeby dalej nic nie wychodziło to artroskopia jest ostatecznością ....

#71 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 12 grudzień 2013 - 13:16

Myslac jak Polak :) Jedno i drugie kolano boli mnie tak samo :P To wystarczy ze zrobie USG jednego :D w drugim pewnie jest to samo... :)

#72 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 12 grudzień 2013 - 14:05

Na Twoim miejscu poszedłbym do innego lekarza (np. ten ma sporo dobrych opinii i w razie czego robi równierz USG http://www.znanyleka...rtopeda/wroclaw). Jak się potwierdzi to co mówił pierwszy to pozostanie Ci dowiedzieć się o stopień uszkodzeń i co najważniejsze o ćwiczenia, które powinieneś wykonywać (obawiam się jednak , że bez dodatkowej wizyty u fizjoterapeuty się nie obejdzie).

#73 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 12 grudzień 2013 - 15:29

USG jak mówi Ci lekarz raczej tu nic nie da, bo jak Ci pisałem obrazuje tkanki miękkie. Natomiast jeśli chodzi o polaczkowanie....Chciałeś na forum uzyskać pomoc. Moje zdanie jest takie, że samo macanie jest dobre przy kurach nioskach :-P  Ile przeszedłem przy diagnozowaniu kręgosłupa i co ordynatorzy i profesory potrafią....wiem swoje.Każde potwierdzenie diagnozy /to jest najtrudniejsza część leczenia/ czy to obrazowe, czy macane, może Ci tylko pomóc.  pozdr

#74 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 12 grudzień 2013 - 15:47

Dobra idąc za waszymi namowami - dziś ide jeszcze prywatnie do ortopedy i dorzuciłem do tego USG bo ponoć można tam zobaczyć chrząski itp itd :) Ja się na tym nie znam, po prostu lubie jeździć na rowerze. Bliżej wieczora powiem wam coś więcej :)

PS. Właśnie do tego lekarza jestem zapisany, gdzieś na forum biegaczy znalazlem jego namiary :) Dzieki :)

#75 Gosc_Dudek_*

Gosc_Dudek_*
  • Gość

Napisano 12 grudzień 2013 - 18:37

Widzę że pomału Barthas mądrzejesz i nie wierzysz na słowo każdej osobie w fartuchu, pamiętajcie lekarze tą są ludzie , oni nie posiedli żadnej wiedzy tajemnej. A wielu lekarzy gdy trafia do nich zwykły śmiertelnik przepisują zastrzyki (bo jak nie pomoże to najwyżej nie zaszkodzę-chociaż nie zawszę) i interesy się kręcą. Nie neguję że ta metoda jest zła ale w twoim przypadku , jeżeli masz 30-35 nie jest adekwatna. 

Warto wiedzieć na jakiej zasadzie się regeneruje chrząstka szklista, są 3 procesy które za to odpowiadaja:

-z warty pod chrzęstnej - która to jest unaczyniona i unerwiona, i jeżeli zmiany degeneracyjne dochodzą dopiero do tej warstwy wtedy 1 raz możliwy jest ból , tak więc jeżeli ktoś mówi że zmiany zwyrodnieniowe/degeneracyjne są powodem bólu to jest to nadużycie i metoda zbywania pacjentów i wyciągania od nich kasy. Tak więc zmiany zwyrodnieniowe dopiero w bardzo zaawansowanym stadium są przyczyna bólu same w sobie. 

-płyn stawowy - odżywia powierzchnie stawowe (wszelkiego rodzaju suplementy, maja skuteczność na poziomie placebo)

-ruch jest jednym z najważniejszych czynników regeneracyjnych powierzchnie stawowe . 

tak więc dawanie zastrzyków osobie młodej mija się z celem a sam ból dyskomfort pochodzi od strony tkanek miękkich(mięśnie, powiezie,ścięgna) a na to zastrzyki nie pomagają .

mam nadzieje że się niektórym rozjaśniło

#76 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 12 grudzień 2013 - 19:53

hmmmm.... Myślę że i mi się troche DUdek rozjaśniło. 
Mi też lekarz  proponował te zastrzyki .

I wlasnie jak gadalem usg i rtg nic nie wykazalo, lekarz tez twierdzil ze nic nie widzi , i jedynie rezonans , zastrzyki albo artroskopia  to ostatnie wyjscia z tej sytuacji.
Ale za namową tu co poniektórych osób  po 2,5 miesiecznej przerwie[ od roweru  ]  zacząłem jeździć na rowerze , codziennie po 5-10 km w bardzo spokojnym tempie bez zadnego szarpania , przemęczania kolana. Do tego robie różne ćwiczenia na wzmocnienie mięsni które '  trzymią ' kolano . m.in czworoglowy . DO tego takze rozciąganie dobre. I tak już od  tygodnia - poltorej i musze powiedzieć że kolano już rzadziej i mniej boli , także nie zapeszając widać jakieś efekty :)

#77 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 12 grudzień 2013 - 22:49

A więc tak:

Wizyta u Jacka Poryckiego.

Pobadał USG, jeszcze dokładniej pomacał, powyginał mi kolano we wszystkie niemożliwe strony :) doszliśmy do wniosków,że:

na USG jakaś linia jest co trzyma rzepke i ona jest u ludzi cienka i czasem ja źle trzyma ale u mnie jest grubsza niż u standardowych ludzi i to dobrze.

Tak więc poopowiadałem o mojej poprzedniej wizycie i też o tych zastrzykach, potem pokazano mi cała game mozliwych kolanowych zastrzyków ale wybraliśmy inną metodę.

Przypisał tabletki na kolagen i na wzmocnienie chrząstki + do tego coś przeciwzapalnego na wszelki wypadek i zachęcił do zakupu opasek, które trzymają rzepkę przez co odciążają kolano...

No to zakupiłem opaski i tak cała wizyta + 2 opaski wyszła 400zł bez dyszki :)

#78 Gosc_Dudek_*

Gosc_Dudek_*
  • Gość

Napisano 12 grudzień 2013 - 22:57

hmmmm.... Myślę że i mi się troche DUdek rozjaśniło. 
Mi też lekarz  proponował te zastrzyki .

I wlasnie jak gadalem usg i rtg nic nie wykazalo, lekarz tez twierdzil ze nic nie widzi , i jedynie rezonans , zastrzyki albo artroskopia  to ostatnie wyjscia z tej sytuacji.
Ale za namową tu co poniektórych osób  po 2,5 miesiecznej przerwie[ od roweru  ]  zacząłem jeździć na rowerze , codziennie po 5-10 km w bardzo spokojnym tempie bez zadnego szarpania , przemęczania kolana. Do tego robie różne ćwiczenia na wzmocnienie mięsni które '  trzymią ' kolano . m.in czworoglowy . DO tego takze rozciąganie dobre. I tak już od  tygodnia - poltorej i musze powiedzieć że kolano już rzadziej i mniej boli , także nie zapeszając widać jakieś efekty :)

po prostu sam sobie przeprowadziłeś fizjoterapie, z balansowałeś napięcie mięśniowe pomiędzy jedną grupą mięśni a ich przeciwnikami, poprzez rozciąganie rozluźniłeś powięź mięśniową , scentralizowałeś rzepkę u kolaży często jest problem zarówno z pasmem biodrowo-piszczelowym które też troche popuściło. 

Oczywiście o wiele szybciej było by wybrać się do fizjoterapeuty , ale Twoim sposobem jest o wiele taniej :) i też dobrze:) 

i pamiętajcie, jeżeli uprawiacie kolarstwo, regularnie , ciężej , rekreacyjnie itp, i nagle zaczyna coś boleć w kolanach , nie było żadnej poważnej gleby,, to w przeważającej proporcji są to problemy mięśniowe, ścięgniste, wiązadłowe, powięziowe i żadne zastrzyki na to nie pomogą itp, pola magnetyczne tylko praca manualna fizjoterapeuty, a na pewno nie lekarz bo oni raczej są od wycinania, zastrzyków a nie od pracy na układzie ruchu , i jego leczenia poprzez wszelkiego rodzaju techniki ; punktów spustowych , poizometrycznej relaksacji mieśni, pracy na powięzi , oceny biomechanicznej ciała ! co jest narzędziem fizjoterapeuty jak stetoskop lekarza internisty . 

pozdrawiam 

• kubens lubi to

#79 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 12 grudzień 2013 - 23:02

Też mi ortopeda  dawniej jak bylem u niego przepisał Kolagen + jakies przeciwzapalne + spray jakis do smarowania ;]

A co do opasek..... według mnie to zły pomysł , bo taka opaska odciąży kolano przez co  przestanie boleć kolano ? 
I jaki to ma sens ? Jak jest ból to trzeba znaleźć jego przyczynę , a nie  ' maskować' go....

pozdr :)

Dudek , do cb moze na pw się odezwę :)

#80 Gosc_Dudek_*

Gosc_Dudek_*
  • Gość

Napisano 12 grudzień 2013 - 23:05

A więc tak:

Wizyta u Jacka Poryckiego.

Pobadał USG, jeszcze dokładniej pomacał, powyginał mi kolano we wszystkie niemożliwe strony :) doszliśmy do wniosków,że:

na USG jakaś linia jest co trzyma rzepke i ona jest u ludzi cienka i czasem ja źle trzyma ale u mnie jest grubsza niż u standardowych ludzi i to dobrze.

Tak więc poopowiadałem o mojej poprzedniej wizycie i też o tych zastrzykach, potem pokazano mi cała game mozliwych kolanowych zastrzyków ale wybraliśmy inną metodę.

Przypisał tabletki na kolagen i na wzmocnienie chrząstki + do tego coś przeciwzapalnego na wszelki wypadek i zachęcił do zakupu opasek, które trzymają rzepkę przez co odciążają kolano...

No to zakupiłem opaski i tak cała wizyta + 2 opaski wyszła 400zł bez dyszki :)

lekarz zapisują ci opaskę niejako potwierdził że jest to problem mięśniowy , bo wlaściwe ustawienie rzepki zależy od mięśni , m.in od głowy przyśrodkowej czworogłowego, pasma-biodrowo-piszczelowego...., tylko problem jest taki , ból kolana to tylko objaw a przyczyna jest gdzie indziej, tak samo opaski leczą objawy ale nie leczą przyczyny, jakbyś był troche starszy powiedzmy tak koło 60 to by ci ednoprotezę wmawiali ,

poszukaj w miejscowości gdzie mieszkasz fizjoterapeuty, ktory ma w cv : kurs tkanek miekkich , mięsniowo-powięziowe rozluźnianie , albo osteopaty , wyjdzie ci 1/4 z dzisiejszej wizyty a nie będziesz jak dziecko we mgle 

Dodaj odpowiedź