Skocz do zawartości

Zdjęcie

Skrzypienie I Stukanie W Kolanach

99 odpowiedzi w tym temacie

#81 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów
  • Skądwziąć na nowy rower?

Napisano 13 grudzień 2013 - 00:23

Opaska ponoć stabilizuje rzepke, przez co ją odciąża.Nie mówił mi, że ona to leczy, móiwił, że dzięki temu w przyszłości unika się przeciążeń.

Jakie są te ćwiczenia na kolano? 

#82 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 13 grudzień 2013 - 01:36

najprostsze  : kladziesz sie na ziemi , pod kolano podkladasz jakic zwinieny kocyk / rulon z czegos, ja uzywam butelki z wodą 1,5l i tez sie sprawdza i po prostu 'wciskasz' kolano do ziemi , i tak z 30 x 3 sek / lezysz na ziemi i po prostu 'przyciągasz do siebie ' palce u stopy i górną czesc stopy, wtedy też ładnie miesnie pracują . I też jak wczesniej mozna wykonac powtorzen

A inne cwiczenia tu mozesz luknąć :

www.trener.pl/artykul29_3_cwiczenia_na_zdrowe_kolana.html

www.kolana.hg.pl/forum/viewtopic.php?f=13&t=90

www.kolana.hg.pl/forum/viewtopic.php?f=13&t=57

www.kolana.hg.pl/forum/viewtopic.php?f=13&t=58

#83 Gosc_Dudek_*

Gosc_Dudek_*
  • Gość

Napisano 13 grudzień 2013 - 08:44

robienie ćwiczeń dla sztuki , nie wiedząc z którymi mięśniami jest problem to też nie jest najlepsza droga, naprawdę lepiej jest udać się do specjalisty który oceni oś kończyny, jej biomechanikę, napięcie mięśniowe, zakresy ruchu (całkiem możliwe że masz ograniczone) , z jednej strony piszesz że cię nie stać na rehabilitacje a z drugiej wydajesz 400zł na opaski które za dużo nie wnoszą, a nawet pogorszą , bo opaska może i odciąża kolano ale i odciąża mięśnie stabilizujące i efekt będzie taki że w dłuższej perspektywie będzie jeszcze gorzej niż było. 

Twój problem można wyleczyć w przeciągu 2 wizyt , bez zastrzyków, opasek , i tabletek 

#84 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 13 grudzień 2013 - 11:06

barthas

efekty wizyty faktycznie mizerne. Lekarz podał jakąś konkretną diagnozę ? Skomentował jakoś to co stwierdził poprzedni ortopeda ? Może zbyt mało asertywnie dopytywałeś się ? Nie zapytałeś jakim badaniem sprawdzić uszkodzenie chrząstki ?

Dudek ma rację. Dedykowane ćwiczenia są konieczne. Problem polega na tym, że fizjo, przynajmniej mnie, pyta co stwierdził lekarz.

#85 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 13 grudzień 2013 - 21:50

Lekarz stwierdził, że to spowodowane obciążeniem rzepki. Kazał kupić te opaski, to kupiłem. Nie gadał nic o fizjoterapeucie. Zobaczymy jak to wszystko będzie działać. Nie wiem czy lekarz kazałby mi kupić coś co miałoby pogorszyć stan moich kolan. Jeśli tak to trudno. Odwiedziłem dwóch lekarzy, ten którego tu polecaliście i polecali na forum biegaczy zapisał jakieś prochy na wzmocnienie chrząstki i kolagenu w kolanie, dorzucił do tego te opaski i heja. Powiedział, że z zastrzykami narazie sie wstrzymamy. Narazie spróbuje sobie używać tych opasek na rowerze i tyle. Tak jak czytam to co tu piszecie to widze, że nie ma sensu łazić po lekarzach bo to skończeni idioci. Jeden kieruje na zastrzyki, drugi daje opaski i oboje chca mi zrobić krzywdę. Z tym drugim lekarzem pogadałem, nie wiem czy dość wniliwie, jestem zwyklym amatorem, rower to tylko zabawa, a jesli to ja mam wypytywac lekarza zamiast to on sam z siebie mi mowic co mam robic to, że tak powiem pierd""" ich usługi bo to chore, żebym to ja miał mówić i sugerować mu czy może to a nie to a może to a nie tamto.... Na chwilę obecną mogę uprawiać wszystkie sporty jak bieganie, snowboard, piłka nożna i tam kolana mnie nie bolą zobaczymy co będzie na rowerze jak użyje tych opasek. A do fizjoterapeuty może kiedyś pojde.

Ale proszę was dziwne byłoby jeśli te opaski miałyby szkodzić...

Aha zapomnialem dodac ze jeszcze w trakcie badania kolana powiginal mi je we wszystkie mozliwe strony, trzymal za rzepke kazal podnosic i rozne inne takie cuda, takze chyba cos sie na tym chlop zna. Ale co ja tam wiem. . 

#86 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 13 grudzień 2013 - 23:23

Najdziwniejsze, że boli tylko na rowerze, bo inne dyscypliny, ktöre wymieniłeś są o wiele bardziej destrukcyjne dla kolan. Ale wszystko mija, nawet najdłużssza żmija. Bądź dobrej myśli. Pozdr

#87 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 13 grudzień 2013 - 23:54

'Ale wszystko mija, nawet najdłuższa żmija'

dobre :)

#88 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 14 grudzień 2013 - 15:36

A tam, nie przesadzaj z tą dobrością. W końcu trzeba sobie jakoś radzić - rzekł gazda sznurując kierpce dżdżownicą. W kazdym razie życzymy koledze powrotu do normy :-D   pozdr

#89 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 14 grudzień 2013 - 21:13

Jak człowiek myśli ile kosztuje powrót do zdrowia, to zapomina co go boli :P

#90 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 15 grudzień 2013 - 10:09

Na chwilę obecną mogę uprawiać wszystkie sporty jak bieganie, snowboard, piłka nożna i tam kolana mnie nie bolą zobaczymy co będzie na rowerze jak użyje tych opasek. A do fizjoterapeuty może kiedyś pojde.

A może BikeFit? Jeżeli uprawiasz w zasadzie wszystko, co obciąża kolana i bolą tylko podczas jazdy na rowerze, to zastanowiłbym się nad pozycją na rowerze. Możesz spróbować samemu kombinować z dopasowaniem pozycji, albo udać się na BikeFitting. Zobacz, jak porusza się Twoja kończyna, jak wygląda jej motoryka. Problem może nie tkwić tylko (albo nawet w ogóle!) w kolanie, ale w stawie skokowym i/lub biodrowym. Jeśli one źle pracują, to kolano się odzywa bo dostaje po dupie.

Pytanie też, jakie i czy masz luzy w pedałach. Tu też istnieje spore pole do manewru.

#91 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 16 grudzień 2013 - 12:06

Pedały SPD, już wcześniej o tym pisałem. Mają luz ale one chyba powinny mieć delikatny luz.

#92 kubens

kubens
  • Użytkownik
  • 543 postów
  • SkądPodhale

Napisano 16 grudzień 2013 - 16:26

to zależy od bloków jakie masz :)

#93 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 16 grudzień 2013 - 16:37

http://rowerowy.com/...shimano_bloki51

#94 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 16 grudzień 2013 - 20:30

Tak czy owak, pojezdzilem dzis zeby sprawdzic bardzo delikatnie 30 minutek i juz czuje kolano....

Lekarz mowil mi, że mam :

http://portal.abczdr...omalacja-rzepki   1 stopnia. Cokolwiek to znaczy, przypisał na to leki jakieś tabletki przeciwzapalne itp.

#95 schwepes

schwepes
  • Użytkownik
  • 109 postów
  • SkądKraków

Napisano 20 grudzień 2013 - 09:11

Zwykły ortopeda czy lekarz sportowy? Bo wygląda to na na leczenie skutków, a nie przyczyny "choroby".

Chondromalację 1 stopnia to ma chyba każdy, kto intensywniej jeździ na rowerze i jeśli ona się nie rozwija, tylko jest ustabilizowana, to nie jest to nic specjalnie groźnego (oczywiście bez stanu zapalnego!). Z moich doświadczeń w tej kwestii stan zapalny w kolanach nie występuje od tak, więc jak nie pozbędziesz się przyczyny, to po powrocie do treningów i odstawieniu tabletek, po krótkim czasie problem wróci.

#96 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 grudzień 2013 - 19:24

Barthas umów się gdzieś na porządny fiting.
Ja kiedyś też się książkowo sam ustawiłem i wg mnie wszystko było ok. W tym roku zainwestowałem 6stowek w BG Speca i nowe wkładki do butów BG Speca. Ustawienie inne niż moje poprzednie książkowe i wszelkie dolegliwości zniknęły.
Wylecz przyczynę nie objawy "choroby" ;-)

#97 czmiel

czmiel
  • Użytkownik
  • 471 postów
  • SkądWlkp

Napisano 22 grudzień 2013 - 18:48

Podobna rade mu udzielilem, ale zignorowal. Dziwne troche, ze uprawia mnostwo sportow, ale tylko tu go boli.

#98 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 23 grudzień 2013 - 08:01

Dziwne troche, ze uprawia mnostwo sportow, ale tylko tu go boli.

Też tak kiedyś miałem. Pomogła kilkutygodniowa wstrzemięźliwość rowerowa a potem podniesienie siodełka.

Bieganie jakby mniej obciążało staw rzepkowo udowy (przynajmniej przy poprawnej technice biegu).

#99 tcp

tcp
  • Użytkownik
  • 501 postów
  • SkądZ nienacka

Napisano 24 grudzień 2013 - 06:48

A tu jest trochę do poczytania - http://www.maratonyp...ion=2&code=2605

#100 barthas

barthas
  • Użytkownik
  • 439 postów

Napisano 29 grudzień 2013 - 17:10

Nie jeździłem 2 tygodnie wsiadlem na trenazer bolało. Olałem trenażetr poszedłem na dwór i tu ku mojemu zdziwieniu na poczatku troche bolało a teraz co drugi dzien robie 50km i wszystko git.

Dodaj odpowiedź