Witam, pacjentem jest tytułowa ultegra (klamka+RD). Od dłuższego czasu działała mi średnio ale poprawnie, winę zwalałem na nieco krzywy hak przerzutki, jednak po zmianie ramy na nową okazało się że zupełnie nie jestem już w stanie wyregulować tylnej przerzutki.
Jeśli miałby streścić problem to zależnie od tego jak utawiam albo nie wrzuca na większe koronki, albo nie zrzuca na mniejsze. Jak ustawię gdzieś pomiędzy tymi dwoma ustawieniami to przeskakuje na pojedynczych koronkach, terkocze zanim zmieni albo zawiesza na np. 4-5 koronce od dołu, generalnie się poddałem, od 10 lat nie miałem podobnej historii chyba że na zajechanych tiagrach w których trzeba było naciskać klamki w "tajemny" sposób żeby zadziałały.
Tutaj mam wrażenie że jedynym sposobem na używanie przerzutki jest ustawienie tak żeby działała na zrzucanie a wbijanie na większe koronki robić lekkim "przeciągnięciem" klamki no ale chyba nie o to chodzi, powinno działać normalnie.
Dla porządku dodam że kaseta i łańcuch są świeże, linka i pancerz tez są nowe (DA) i chodzą lekko.
Podmieniałem też tylną przerzutkę i nie dawało to poprawy. Hak 100% prosty bo montowałem też nowy z paczki.
Pomocy