Skocz do zawartości

Zdjęcie

Ultegra 6600 - Nie Da Się Wyregulować

30 odpowiedzi w tym temacie

#21 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 29 listopad 2013 - 12:50

to mówiesz , że linka nic nie ociera w ramie  - idą wewnętrznie ?? a czy jesteś pewnien ze jak wychodzi to na tym ślizgu cos nie trze ???

miałem kiedyś przypadek z ramami z linkami wewnątrz i wychodząc koszmarnie tarło , nie zdążyłem tematu ogarnąć bo czasu nie było na to

Jak znasz sie na regulacji to.........popatrz na ustawienie przerzutki tył w spoczynku  czy nie jest za wysoko ustawiona od startu przez przypadek

problemem jest to iż mechanik robi pewne rzeczy automatycznie i ciężko dac autorytatywnie jeden lek

jesli te same szpeja chodziły z inna ramą , to pozostaje zastanowić sie co sie zmieniło

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604velotech@vp.pl

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#22 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 29 listopad 2013 - 12:54

quba102, dnia 29 List 2013 - 11:40, napisał:

Nie składałem nigdy klamkomanetki shimano (rozłożyć owszem, ale złożyć już niekoniecznie  :P  ), nie wiem jak mechanizm się zużywa, z tego co czytałem raczej ciężko o to aby się tam coś wytarło.

Też nie jestem specjalistą od manetek Shimano, ale jedyne co mi przychodzi do głowy jako potencjalna przyczyna rozjechania się indeksacji to wytarcie się kółka nawoju linki w manetce. Jeśli linka na skutek długiego użytkowania, zabrudzenia piaskiem itp. wytarła w nim głębszy rowek, zwłaszcza w rejonie najczęściej używanych przełożeń, to zmieniła się efektywna średnica tego kółka, a więc i zaburzyła się indeksacja. Element ten jest prawdopodobnie z tworzywa sztucznego i nie jest wieczny, a w 10-ce nawet niewielkie wytarcie może już wpływać na precyzję indeksu. 

#23 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 29 listopad 2013 - 14:22

Tu jest problem bo manetka MTB 10 tka, czyli DynaSys, obsługuje u mnie bez problemu kasetę szosową na 10, ale musiałem dać przerzutkę tylna DynaSys.  pozdr

#24 quba102

quba102
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądLubuskie

Napisano 29 listopad 2013 - 14:50

W sumie mam taki zestaw, zaraz sprawdzimy jak chodzi. W ten sposób chociaż wyeliminuję krzywy hak/ramę.

#25 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 29 listopad 2013 - 19:16

marvelo chyba ma racje… co nie jest dobra wiadomoscia dla ciebie… nowe klamki sie klaniaja. innej mozliwosci nie widze.

jakbys mial krzywa rame ( nieosiowe osadzenie hakow kola ) to mialbyc skakanie wszedzie i widzialbys to patrzac na obrecz/opone w poblizu suportu : tam musialoby nie zagrac ( przesuniecie ) . gdyby sam hak, to tylko na 1 -2 zebatek bylby syf,, albo cala gora albo caly dol. reszta chodzilaby idealnie. 

PS

a odnosnie wkrecania osi piasty i regulowania zeby bylo "poziomo" : a kto powiedzial, ze ma byc "poziomo" : ma byc rownologle (w 2 plaszczyznach, horyzontalnie i wertykalnie )  do kola zamontowanego W TEJ RAMIE. 

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

#26 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 29 listopad 2013 - 19:30

Jak masz możliwość to zdejmij klamkę z kierownicy, podepnij ją na kawałki pancerza przy RD i trzymając ją w tym samym położeniu testuj zmianę, wtedy wyeliminujesz trące pancerze.

• biker1974 lubi to

#27 quba102

quba102
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądLubuskie

Napisano 29 listopad 2013 - 20:30

Podpiąłem na kawałku pancerza  bezpośrednio do przerzutki, ciut poprawiło ale dalej działo się to samo tylko w mniejszej skali. Wcześniej próbowałem linki od nokona (1mm zamiast 1.2mm) z podobnym skutkiem.

Udało mi się zdobyć klamkę 105-tki, podmieniłem... i.... zwycięzcą konkursu są klamki. Wszystko jak ręką odjął po podmianie.

Dziękuję wszystkim za pomoc : )

Na tą chwilę klamka powędrowała na kolejna noc do benzynki, potem przesmaruję ponownie, jeśli nie zacznie współpracy to leci do kąta, mam za to pretekst do przejścia na 11s  :P

PS

Poniżej foto tego co wypłukałem z klamki benzyną ekstrakcyjną, jest to 5-te podejście, za każdym razem wychodziło takie coś:

(klamka nie śmigała w cx, tylko szosa+trenażer)

16mi.jpg

#28 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 29 listopad 2013 - 22:06

Pytanie, czy to elementy (!) klamkomanetki czy słabej linki.

Z takimi np. opiłkami radzimy sobie w szybszy sposób. Wanienka ultradźwiękowa z izopropanolem.

Nie pytaj, co wylatuje z łańcucha po takiej kąpieli ;)

#29 quba102

quba102
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądLubuskie

Napisano 29 listopad 2013 - 22:22

Od dawna myślę o takim wynalazku. trzeba by kiedyś sobie sprawić.

Obawiam się że mogłem narobić manetką krzywdy jazdą na trenażerze i wszechobecnym potem, ostatnio wymieniłem przez to kierownicę, przeżarło anodę i porobiło głębokie wżery w alu, na klamki mogło zadziałać podobnie. Dla niedowiarków mogę zapodać foty.

#30 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 29 listopad 2013 - 23:00

W pracy mam taką myjkę, testowaliśmy wcześniej też inną (był nawet dystrybutor na prezentacji) i ogólne wrażenie jest niezłe, ale nie za każdym razem. Myjka radzi sobie bardzo dobrze z mocno przyschniętym brudem lub z trudnymi do usunięcia mieszankami brudu i smarów. Niektórzy ludzie używają dziwnych smarów, które z trudem schodzą z łańcucha czy kasety a mycie w inny sposób zajmuje dużo czasu, który można wykorzystać na coś innego. Wtedy brudasy do myjki a ja zajmuję się czymś mniej absorbującym :)

#31 quba102

quba102
  • Użytkownik
  • 31 postów
  • SkądLubuskie

Napisano 03 grudzień 2013 - 18:37

Kupiłem nową klamkę. Dla urozmaicenia dźwignia redukująca (czarna) chodzi strasznie tępo (prawie jak te od grupy 6700), no po prostu załamka. Jedyny powód dla którego trzymałem się starej grupy to fakt lekkiej i gładkiej pracy.

Nie wiem już czy stara klamka jest wyrobiona czy późniejsze wypusty takie tandetne. Ale o ile pamiętam to moje manetki od początku chodziły idealnie, nie wiem czy liczyć na to że te się wyrobią, czy odesłać.

Idzie się wkurzyć.

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy