Skocz do zawartości

Zdjęcie

Smarowanie piast

18 odpowiedzi w tym temacie

#1 Pistro

Pistro
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 05 maj 2009 - 19:04

Mam problem ze smarowaniem przedniej piasty (ze zwykłym łożyskiem kulkowym, bez wianuszka). Całość czyściłem w rozpuszczalniku, nałożyłem nowy smar (Michelin w czarno-niebieskim pudełku) zmontowałem i teraz, bez względu na to jak lekko nie dokręcam konusów czuję bardzo słabe, ledwie wyczuwalne nierówności w łożysku. Nie czuć żadnych oporów, kiedy kręcę ośką, dopiero kiedy chwycę za nie z obu stron i zakręcę kołem. Poza tym piasta chodzi bardzo dobrze, ale na starym smarze nie było żadnych takich problemów. Przy okazji chciałbym poradzić się jeśli chodzi o łożyska w pedałach - skręcałem oba tak, że nie mają wyczuwalnych luzów, jednak w jednym, kiedy docisnę ośkę w stronę nakręcanego konusa kulki od jego strony przestają się kręcić lub tylko czasem "łapią poślizg". Powinienem skręcić go mocniej, czy taki minimalny, niewyczuwalny luz może zostać?

#2 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 05 maj 2009 - 20:07

Jak rozebrałeś piaste to było ogladnąć konusy jak wygląd ich bieżnia.
2. Było wymienic kuleczki na nowe, mozna zamówić w sklepie., lub u mnie np. worek kulek - 144 szt - 5 zł, do przodu, lub tyłu, lub bębenka.
3. Jeśli czuć jakąś nierównosć to oznacza że albo kulki sie stykają i tra o siebie, albo jest jakaś krzywiżna nierównosć.

.

Hm, Jakie pedały ???

Porzedne pedały mają po dwie nakrętki i potrzeba specjalnego klucza do skontrowania ich, chyba ze są to pedały bez kontr, jak np, Shimanowskie niektóre SPD.

Łożyska skręcamy tak aby luzu wyczówalnego nie było, a takze szorowania także, powinno siekręcić lekko.

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#3 Pistro

Pistro
  • Użytkownik
  • 3 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 maj 2009 - 21:17

Konusy są w dobrym stanie, kulki w idealnym. Tak jak pisałem wcześniej, na starym smarze, zanim rozkręciłem piastę nie było czuć żadnych nierówności i generalnie chodziła lepiej. Jeśli chodzi o pedały to mam normalne, z konusem i kontrą. Po prostu dokręciłem konus i kontrę w ten sposób, żepedał nie ma luzu, który wyczułbym ręką ruszając osią, ale widzę, że kiedy docisnę ośkę w stronę pedału kulki zewnętrznego łożyska przestają się kręcić wraz z nią.

#4 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 08 maj 2009 - 07:10

Moze piasek sie dostal do srodka jak smarowales?

#5 matheo

matheo
  • Użytkownik
  • 84 postów
  • SkądOtwock

Napisano 08 maj 2009 - 10:21

Pistro, oddzieliłeś kulki lewe od prawych po wyjęciu? Czy umyłeś wszystkie razem? Jesli je pomieszałeś to moze być właśnie przyczyna

Mnie mechanik, który od dawna serwisuje szosy uczył, że piast najlepiej w ogóle nie rozkręcać, najwyżej poluzować konusy, dołożyć nowego smaru i skręcić spowrotem.

#6 Malik

Malik
  • Administrator
  • 2523 postów
  • SkądZielona Góra

Napisano 08 maj 2009 - 11:34

Pistro, oddzieliłeś kulki lewe od prawych po wyjęciu? Czy umyłeś wszystkie razem? Jesli je pomieszałeś to moze być właśnie przyczyna

Na to warto zwracać uwagę.

Mnie mechanik, który od dawna serwisuje szosy uczył, że piast najlepiej w ogóle nie rozkręcać, najwyżej poluzować konusy, dołożyć nowego smaru i skręcić spowrotem.

Coś podobnego jak z nierozbieraniem bębenka na części pierwsze.
Moim zdaniem to zabójstwo dla piast, a już z pewnością dla tych, które mają słabe uszczelnienie i pracują w ciężkich warunkach.

#7 fau

fau
  • Użytkownik
  • 26 postów
  • Skądw-wa

Napisano 10 maj 2009 - 20:25

Faktycznie nie rozdzieliłem (to nie schizofrenia, czasami z rozpędu piszę z konta brata - Pistra), już zamierzałem zostawić to jak jest, ale dobrze że na wszelki wypadek zapytałem. W takim razie najlepiej chyba kupić nowy komplet, chociaż te wyglądały całkiem świeżo.
Dzięki :-)

#8 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 31 grudzień 2009 - 17:32

Siemka
Pierwsze moje pytanie, to co to te konusy? Jakieś nakrętki? Wszyscy piszą konusy, a ja nie wiem o co chodzi...
Drugie pytanie dotyczy piasty przedniej, rozkręciłem piastę, z jednej strony, wyciągnąłem kulki (24), wyczyściłem i z grubsza widzę, że niektóre są w bardzo złym stanie, dlatego wszystkie wymienię. Dlaczego w jednym kole mam 20 kulek, a w drugim 24? To normalne, czy w każdej piaście jest tyle samo kulek? Co jeszcze może nadawać się do wymiany? Gdzieś czytałem, że mogą być wżery w miskach, to da radę naprawić? Co mogę jeszcze sprawdzić?

#9 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 31 grudzień 2009 - 17:53

co to te konusy? Jakieś nakrętki?

Tak, specyficzne nakrętki nakręcane na oś, które z jednej strony mają bieżnię, po której toczą się kulki, a z drugiej strony kontrujesz je nakrętką - foto1, foto2.

mogą być wżery w miskach, to da radę naprawić? Co mogę jeszcze sprawdzić?

Wżerów raczej się nie pozbędziesz (może i technologicznie byłoby to możliwe, ale nie słyszałem żeby ktoś się w to bawił), pozostaje wymiana. Łożyska z wżerami powinny jeszcze trochę pożyć, ale wżery na bieżniach -> szybsze zużywanie się kulek -> większe wżery -> jeszcze szybsze zużywanie się kulek i tak w kółko aż do armageddonu - dla bezpieczeństwa i świętego spokoju lepiej wymienić. Ogólnie rzecz biorąc, sprawdzasz stan (w tym czystość i nasmarowanie) elementów współpracujących ;-)

fs-userbar-blog-white.png

#10 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 08 styczeń 2010 - 20:46

Siemka
Mam pytanie, co do kulek łożyskowych w piaście.
Wcześniej było ich 12, ale teraz jak wkładam to ta 12 kulka ciężko wchodzi tzn. nie do końca się mieści. Czy lepiej zostawić 12 kulek, czy dać 11?
W drugim kole mam 10 kulek po każdej stronie, mogę tam dorzucić po kulce? (jest miejsce)

Wiecie może, czy dostanę gdzieś takie osłonki na łożyska, bo miałem tylko jedno - to taka nakładka plastikowa, aby kulki w smarze były zakryte, bez tego są odkryte.

#11 Gosc_bula_*

Gosc_bula_*
  • Gość

Napisano 08 styczeń 2010 - 21:57

nie wiem czy sprzedają osobno, ale jak kupisz z konusami nowymi to bedzie(powinno być) w komplecie- koszt "groszę" w sklepie rowerowym

#12 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 23 lipiec 2014 - 20:52

Nie chcę zakładać nowego tematu. Czy ktoś wie jak SHIMANO smaruje swoje piasty przed oddaniem ich do sklepów rowerowych. Chodzi mi o to kiedy pierwszy raz je rozkręcić aby wyczyścić i dać nowy smar. Piasty są łożyskowane standardowo na kulkach i bieżniach. Model Tiagra 4600. Zdarzyło mi się już dwa razy zaliczyć krótką jazdę w ulewie. Piasty są nowe, a nie chce mieć jakiś niepotrzebnych niespodzianek typu wżery.

#13 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 23 lipiec 2014 - 22:41

Wżery będziesz miał tak czy inaczej :) Materiał bieżni, konusów i kulek mientki jest i tyle. 

Proponuję kontrolnie rzucić okiem do środka, możesz się zdziwić.

#14 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 24 lipiec 2014 - 13:08

Skąd masz takie informacje? Wiadome jest, że teraz prawie wszędzie występuje zjawisko celowego "postarzania produktu", ale czy to znaczy, że te piaty będą do kosza za 2 tys km?

Nadal jednak nie wiem czy warto to rozbierać już teraz po ok. 150km przebiegu  :roll:

#15 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 24 lipiec 2014 - 17:04

Bez przesady. W Shimano podstawa to sprawdzić na nowych czy nie za mocno skontrowane. Z reguły tak. Bieżnie nawet w tanich piastach wytrzymują lekko kilkadziesiąt tysiecy, bo obciążenie rozkłada się na duży obwód w porównaniu do konusów. pozdr

#16 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów

Napisano 24 lipiec 2014 - 17:49

Właśnie chyba są trochę mocno skręcone. Do tego jeszcze dochodzi to że oś się minimalnie "skraca" po zaciśnięciu zaciskiem. 

#17 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 24 lipiec 2014 - 18:49

Skąd masz takie informacje? Wiadome jest, że teraz prawie wszędzie występuje zjawisko celowego "postarzania produktu", ale czy to znaczy, że te piaty będą do kosza za 2 tys km?

Nadal jednak nie wiem czy warto to rozbierać już teraz po ok. 150km przebiegu  :roll:

Że tak powiem mam te informacje z pierwszej ręki. Czy kilkaset dowodów rzeczowych rocznie wystarczy? :)

#18 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 24 lipiec 2014 - 18:50

Bez przesady. W Shimano podstawa to sprawdzić na nowych czy nie za mocno skontrowane. Z reguły tak. Bieżnie nawet w tanich piastach wytrzymują lekko kilkadziesiąt tysiecy, bo obciążenie rozkłada się na duży obwód w porównaniu do konusów. pozdr

Gdyby tak było to nie miałbym co robić. Poniekąd żal mi ludzi, ale dzięki temu mam za co chleb kupić :)

#19 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 24 lipiec 2014 - 22:40

Pisałem wyraznie, że dużo wytrzymują bieżnie. Konusy i kulki trzeba wymieniac oczywiście w razie potrzeby, no i smarować co jakiś czas tez. pozdr

Dodaj odpowiedź