Smarowanie piast
Napisano 05 maj 2009 - 19:04
Napisano 05 maj 2009 - 20:07
2. Było wymienic kuleczki na nowe, mozna zamówić w sklepie., lub u mnie np. worek kulek - 144 szt - 5 zł, do przodu, lub tyłu, lub bębenka.
3. Jeśli czuć jakąś nierównosć to oznacza że albo kulki sie stykają i tra o siebie, albo jest jakaś krzywiżna nierównosć.
.
Hm, Jakie pedały ???
Porzedne pedały mają po dwie nakrętki i potrzeba specjalnego klucza do skontrowania ich, chyba ze są to pedały bez kontr, jak np, Shimanowskie niektóre SPD.
Łożyska skręcamy tak aby luzu wyczówalnego nie było, a takze szorowania także, powinno siekręcić lekko.
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Napisano 07 maj 2009 - 21:17
Napisano 08 maj 2009 - 10:21
Mnie mechanik, który od dawna serwisuje szosy uczył, że piast najlepiej w ogóle nie rozkręcać, najwyżej poluzować konusy, dołożyć nowego smaru i skręcić spowrotem.
Napisano 08 maj 2009 - 11:34
Na to warto zwracać uwagę.Pistro, oddzieliłeś kulki lewe od prawych po wyjęciu? Czy umyłeś wszystkie razem? Jesli je pomieszałeś to moze być właśnie przyczyna
Coś podobnego jak z nierozbieraniem bębenka na części pierwsze.Mnie mechanik, który od dawna serwisuje szosy uczył, że piast najlepiej w ogóle nie rozkręcać, najwyżej poluzować konusy, dołożyć nowego smaru i skręcić spowrotem.
Moim zdaniem to zabójstwo dla piast, a już z pewnością dla tych, które mają słabe uszczelnienie i pracują w ciężkich warunkach.
Napisano 10 maj 2009 - 20:25
Dzięki :-)
Napisano 31 grudzień 2009 - 17:32
Pierwsze moje pytanie, to co to te konusy? Jakieś nakrętki? Wszyscy piszą konusy, a ja nie wiem o co chodzi...
Drugie pytanie dotyczy piasty przedniej, rozkręciłem piastę, z jednej strony, wyciągnąłem kulki (24), wyczyściłem i z grubsza widzę, że niektóre są w bardzo złym stanie, dlatego wszystkie wymienię. Dlaczego w jednym kole mam 20 kulek, a w drugim 24? To normalne, czy w każdej piaście jest tyle samo kulek? Co jeszcze może nadawać się do wymiany? Gdzieś czytałem, że mogą być wżery w miskach, to da radę naprawić? Co mogę jeszcze sprawdzić?
Napisano 31 grudzień 2009 - 17:53
Tak, specyficzne nakrętki nakręcane na oś, które z jednej strony mają bieżnię, po której toczą się kulki, a z drugiej strony kontrujesz je nakrętką - foto1, foto2.co to te konusy? Jakieś nakrętki?
Wżerów raczej się nie pozbędziesz (może i technologicznie byłoby to możliwe, ale nie słyszałem żeby ktoś się w to bawił), pozostaje wymiana. Łożyska z wżerami powinny jeszcze trochę pożyć, ale wżery na bieżniach -> szybsze zużywanie się kulek -> większe wżery -> jeszcze szybsze zużywanie się kulek i tak w kółko aż do armageddonu - dla bezpieczeństwa i świętego spokoju lepiej wymienić. Ogólnie rzecz biorąc, sprawdzasz stan (w tym czystość i nasmarowanie) elementów współpracujących ;-)mogą być wżery w miskach, to da radę naprawić? Co mogę jeszcze sprawdzić?
Napisano 08 styczeń 2010 - 20:46
Mam pytanie, co do kulek łożyskowych w piaście.
Wcześniej było ich 12, ale teraz jak wkładam to ta 12 kulka ciężko wchodzi tzn. nie do końca się mieści. Czy lepiej zostawić 12 kulek, czy dać 11?
W drugim kole mam 10 kulek po każdej stronie, mogę tam dorzucić po kulce? (jest miejsce)
Wiecie może, czy dostanę gdzieś takie osłonki na łożyska, bo miałem tylko jedno - to taka nakładka plastikowa, aby kulki w smarze były zakryte, bez tego są odkryte.
Napisano 23 lipiec 2014 - 20:52
Napisano 24 lipiec 2014 - 13:08
Skąd masz takie informacje? Wiadome jest, że teraz prawie wszędzie występuje zjawisko celowego "postarzania produktu", ale czy to znaczy, że te piaty będą do kosza za 2 tys km?
Nadal jednak nie wiem czy warto to rozbierać już teraz po ok. 150km przebiegu :roll:
Gosc_tobo_*
Napisano 24 lipiec 2014 - 18:49
Skąd masz takie informacje? Wiadome jest, że teraz prawie wszędzie występuje zjawisko celowego "postarzania produktu", ale czy to znaczy, że te piaty będą do kosza za 2 tys km?
Nadal jednak nie wiem czy warto to rozbierać już teraz po ok. 150km przebiegu :roll:
Że tak powiem mam te informacje z pierwszej ręki. Czy kilkaset dowodów rzeczowych rocznie wystarczy? ![]()
Gosc_tobo_*
Napisano 24 lipiec 2014 - 18:50
Bez przesady. W Shimano podstawa to sprawdzić na nowych czy nie za mocno skontrowane. Z reguły tak. Bieżnie nawet w tanich piastach wytrzymują lekko kilkadziesiąt tysiecy, bo obciążenie rozkłada się na duży obwód w porównaniu do konusów. pozdr
Gdyby tak było to nie miałbym co robić. Poniekąd żal mi ludzi, ale dzięki temu mam za co chleb kupić ![]()