Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy Miernik Kadencji Jest Potrzebny ?

Tabelka kadencji.

23 odpowiedzi w tym temacie

#1 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 17 styczeń 2014 - 22:21

Czołem towarzysze.

Czytałem sobie mądre porady, jak jeździć, by jeździć efektywnie. Jedną z ważną rzeczy o których trzeba pamiętać, to prędkość obrotu korbą w okolicach 90 obr/min. Pomocnym narzędziem do mierzenia tych obrotów jest miernik kadencji. Z tego co się dowiedziałem, to jego cena zaczyna się do 100 zł i nie jest to super wygodne w montażu.

A ja się zastanawiam, czy to faktycznie jest potrzebne ? Wydaje mi się, że bardzo niewiele jest kolarzy, którzy jeżdżą bez prędkościomierza. A informacja o prędkości oraz o przełożeniu chyba wystarczy do obliczenia z jaką prędkością się kręci pedałami. OK, wiem, że nie każdy kolaż będzie chciał mnożyć w pamięci, ale chyba można nauczyć się mniej więcej na pamięć, na jakim przełożeniu jechać z jaką prędkością.

Zrobiłem sobie w excelu taką tabelkę. Załączam miniaturę, a plik excela można ściągnąć tutaj : https://docs.google....FNU0/edit?pli=1 (ctrl+s).

Legenda:

kolor błękitny to pola, które należy wypełnić samodzielnie - jest to ilość "zębów" na przełożeniach na korbie/kasecie, promień koła i liczę obrotów na minutę. Dla każdego przełożenia jest obliczona prędkość w km/h na tle zielonym lub żółte. Zielony kolor to przełożenia zalecane, a żółte to niezalecane, bo wtedy mocno krzyżuje się łańcuch, a przecież podobne przełożenia można uzyskać za pomocą innej kombinacji.

Ja wypełniłem te pola według swojego roweru.

No i z tabelki widać, że aby pedałować z prędkością ~90rpm i jechać 30km/h należy ustawić z tyłu na zębatkę z 14 ząbkami, a z przodu na 34 zęby :) albo 50/19

Oczywiście dość zrozumiałe jest, że nie każdy kolaż będzie miał całą tabelkę w pamięci, ale myślę, że dla najczęstszych prędkości da się mniej więcej zapamiętać na jakim biegu jeździć.

Pewnie ameryki nie odkryłem, ale może komuś się przyda mój patent.

A co wy o tym myślicie ? Używacie kadencjo-metrów, czy jakoś sami na oko staracie się dostosować przełożenia ?

Załączone pliki

#2 biker1974

biker1974
  • Użytkownik
  • 458 postów
  • SkądMirków/Wroclaw

Napisano 17 styczeń 2014 - 22:30

Uzywam kadencji w polarze s725TE.Magnes na lewym ramieniu korby,czujnik na tylnym widelcu.Wszystko lapie bez problemu.

#3 Gosc_marvelo_*

Gosc_marvelo_*
  • Gość

Napisano 17 styczeń 2014 - 22:32

Chyba jeden z najtańszych liczników z kadencją:

http://sixseconds.pl...ony-p-6788.html

Mam taki od wielu lat, fajnie jest widzieć, ile obrotów się kręci, jaka wyszła średnia kadencja itp., ale da się bez tego żyć. Każdy chyba z czasem intuicyjnie wyczuwa, z jaką prędkością obrotową jechać i na jakim biegu. 

#4 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 17 styczeń 2014 - 22:53

Ja olewam kadencję i zdaję się na to co mi podpowiada organizm. To nieprofesjonalne, ale nie jestem profi. Każdy ma swoje preferencje, i owszem, teoria jest pomocna, ale nie dajmy się zwariować :-D   pozdr

#5 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 17 styczeń 2014 - 22:59

Argument na "tak": korzystałem z czujnika kadencji, wyuczyłem się jazdy z kadencją w granicach 93-95 (średnia z tras kilkudziesięciokilometrowych; na początku, bez roztrenowania, było to ok. 87) i poczułem wyraźną poprawę wydolności: mniej się męczyłem na długich trasach, dłużej pozostawałem świeży, zdecydowanie lepiej radziłem sobie na podjazdach.

Argument na "nie": po wyuczeniu się jazdy z odpowiednim rytmem, kiedy "przekonałem swój organizm", że wyższe tempo jest lepsze, nogi same się nauczyły i utrzymują tę samą kadencję bez licznika. Z tego powodu czujnik wywaliłem i nie korzystam z niego.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#6 Gosc_RafalPolo_*

Gosc_RafalPolo_*
  • Gość

Napisano 17 styczeń 2014 - 23:48

Jezdzilem długi czas bez pomiaru, starałem się tylko kręcić sprawnie i aby było wygodnie. Po czasie zmieniłem licznik w koncu z kadencja, a tutaj niespodzianka nogi same trzymały ~88. Na "czuja" trafiłem nawet się nauczyć odpowiedniej kadencji i jeszcze mi wygodniej. Licznik tylko upewnil mnie, teraz w sumie mógłbym go zdjąć. Jakbym miał Twoja tabelkę wcześniej pewnie bym nie kupował specjalnie nowego licznika :-)

Wytaptalkowane n7

#7 Gosc_rowerowyninja_*

Gosc_rowerowyninja_*
  • Gość

Napisano 18 styczeń 2014 - 04:39

lubelaczek

Masz rację. Możesz sobie wyliczyć kadencję w stosunku do prędkości jeśli zawsze jedziesz z tą samą prędkością mając to samo przełożenie. Jaką masz jednak gwarancję, że ten pomiar i obliczenia będą prawidłowe. Bo będą tylko jeśli całą przejażdżkę odbędziesz na tym samym przełożeniu .

Poza tym kiedy się jedzie i widzi kadencję łatwiej jest dostosować tempo kręcenia korbą do założonych częstotliwości i ewentualnie zwolnić lub przyspieszyć albo zmienić bieg niż po treningu /przejażdżce korygować obliczenia.

Inna sprawa czy już masz licznik albo inny sposób pomiaru. W zeszłym roku udało mi się trafić Garmina Forerunner 405cx z pomiarem kadencji za 600 pln i sobie go bardzo cenię.

#8 LawinaPytań

LawinaPytań
  • Użytkownik
  • 78 postów

Napisano 18 styczeń 2014 - 08:11

Jest o wiele prostszy sposób sprawdzania kadencji, aniżeli zbędne zaprzątanie sobie głowy mnożeniem na drodze :)

Jak czujesz, że jeździsz w jednym rytmie, to postaw rękę na wysokości miednicy, tak aby w najwyższym miejscu uderzało o dłoń kolano. I jak w ciągu 6 sekund będzie 9 - 10 uderzeń kolana o dłoń - jest ok. I takiego rytmu się staraj trzymać.

Jeśli się męczysz, masz gorszy dzień, czy coś innego - sprawdzaj sobie kadencję co jakiś czas. Z czasem samo wejdzie w nawyk.

Pozdrawiam

Nie sprzęt lecz technika...

#9 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 18 styczeń 2014 - 08:36

Leży gdzieś u mnie w szufladzie licznik z kadencją więc mgę Ci sprzedać. Ale muszę sprawdzić, czy dalej tam jest. Pozdr0

#10 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 18 styczeń 2014 - 09:17

Czołem towarzysze.

Czytałem sobie mądre porady, jak jeździć, by jeździć efektywnie. Jedną z ważną rzeczy o których trzeba pamiętać, to prędkość obrotu korbą w okolicach 90 obr/min. Pomocnym narzędziem do mierzenia tych obrotów jest miernik kadencji. Z tego co się dowiedziałem, to jego cena zaczyna się do 100 zł i nie jest to super wygodne w montażu.

A ja się zastanawiam, czy to faktycznie jest potrzebne ? Wydaje mi się, że bardzo niewiele jest kolarzy, którzy jeżdżą bez prędkościomierza. A informacja o prędkości oraz o przełożeniu chyba wystarczy do obliczenia z jaką prędkością się kręci pedałami. OK, wiem, że nie każdy kolaż będzie chciał mnożyć w pamięci, ale chyba można nauczyć się mniej więcej na pamięć, na jakim przełożeniu jechać z jaką prędkością.

Zrobiłem sobie w excelu taką tabelkę. Załączam miniaturę, a plik excela można ściągnąć tutaj : https://docs.google....FNU0/edit?pli=1 (ctrl+s).

Legenda:

kolor błękitny to pola, które należy wypełnić samodzielnie - jest to ilość "zębów" na przełożeniach na korbie/kasecie, promień koła i liczę obrotów na minutę. Dla każdego przełożenia jest obliczona prędkość w km/h na tle zielonym lub żółte. Zielony kolor to przełożenia zalecane, a żółte to niezalecane, bo wtedy mocno krzyżuje się łańcuch, a przecież podobne przełożenia można uzyskać za pomocą innej kombinacji.

No i z tabelki widać, że aby pedałować z prędkością ~90rpm i jechać 30km/h należy ustawić z tyłu na zębatkę z 14 ząbkami, a z przodu na 34 zęby :) albo 50/19

Oczywiście dość zrozumiałe jest, że nie każdy kolaż będzie miał całą tabelkę w pamięci, ale myślę, że dla najczęstszych prędkości da się mniej więcej zapamiętać na jakim biegu jeździć.

A co wy o tym myślicie ? Używacie kadencjo-metrów, czy jakoś sami na oko staracie się dostosować przełożenia ?

Wielu ludzi jeździ bez prędkościomierza (licznika), bo... zwyczajnie jeździ na rowerze. Nie interesuje ich kadencja, waty, choćby nawet czas, więc i również prędkość. Tak samo zbędny gadżet jak wiele innych w danych warunkach. 

Liczenie w głowie jest oczywiście jak najbardziej możliwe, jednak licznik z kadencją jest po to żeby upraszczać sobie życie jeśli ktoś potrzebuje takich informacji. Idąc tym tropem to licznik może być zupełnie zbędny jeśli poruszasz się stałymi trasami, wiesz jaka jest ich długość - mając zegarek możesz sprawdzić czas przejazdu i bez problemu wyliczyć prędkość średnią. Tylko po co w ten sposób skoro licznik nie jest towarem luksusowym?

Wydaje mi się że dodatkowa funkcja jak kadencja nie podnosi aż tak ceny.

#11 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 18 styczeń 2014 - 10:30

Prędkości jeszcze mogłoby nie byc, ale jak jechać bez pomiaru mocy?

Kudos!

#12 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 18 styczeń 2014 - 10:57

Jest o wiele prostszy sposób sprawdzania kadencji, aniżeli zbędne zaprzątanie sobie głowy mnożeniem na drodze :)

Jak czujesz, że jeździsz w jednym rytmie, to postaw rękę na wysokości miednicy, tak aby w najwyższym miejscu uderzało o dłoń kolano. I jak w ciągu 6 sekund będzie 9 - 10 uderzeń kolana o dłoń - jest ok. I takiego rytmu się staraj trzymać.

Powodzenia z takim testem na 12-procentowym podjeździe ;)

A tak na serio: metoda jest prosta i praktyczna, ale tylko tak długo, jak długo nie wykonujesz prawdziwego wysiłku. Przy pewnym poziomie wysiłku po prostu nie będziesz w stanie skupić się na liczeniu - i to jest dość spory minus tej metody.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#13 rodman

rodman
  • Użytkownik
  • 255 postów
  • SkądSomewhere In Poland

Napisano 18 styczeń 2014 - 12:23

czy kadencja jest ważna ? wg mnie - TAK !

większość ASów (Froom, Wiggins, Armstrong ;-) itd.) stara(ło) się o wysoką - większa efektywność pedałowania i generowania odpowiedniej mocy,

chociaż Chris Horner pokazał, że można wygrywać również "na stojąco" z niższą kadencją, wcześniej Urlich też jeździł jak czołg i był niezły, efektywność zależy więc od "osobnika", chociaż większość badań i wyników przemawia jednak za wyższą kadencją,

czy miernik kadencji jest potrzebny ?

nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie, miernik się przydaje, jak każdy gadget, ja np. żeby utrzymać odpowiednią moc na trenażerze staram się skupić na kadencji - wtedy jest mi łatwiej i dodatkowo "uczę się" kadencji na pozostały sezon, bo z czujników mam tylko prędkość i oddech :-)

czy Tobie jest potrzebny ? Sprawdź i przekonaj się sam :-P

#14 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 18 styczeń 2014 - 14:15

Panowie, nie sprowadzajmy proszę sprawy do absurdu. Zdaję sobie sprawę, że miernik kadencji jest najlepszym rozwiązaniem, bo po prostu wyświetla się ilość obrotów i bez żadnego liczenia. W tym temacie jednak, chciałem zaproponować swój pomysł i poprosić o jego "recenzję" (bo może ktoś już tego próbował), dzięki któremu można bez żadnego liczenia (tylko na podstawie "wiedzy" oraz odczytu prędkości z prędkościomierza) dostosować przełożenie do prędkości jazdy, tak aby uzyskać założoną ilość obrotów korbą na minutę.

Wydaje mi się, że bardzo niewiele jest kolarzy, którzy jeżdżą bez prędkościomierza.

Wielu ludzi jeździ bez prędkościomierza (licznika), bo... zwyczajnie jeździ na rowerze.

Zgadzam się, że wielu ludzi jeździ bez prędkościomierza, ale nijak się to nie ma do tego co napisałem. Nie pisałem o ludziach, którzy używają roweru jako środek transportu, czy do rekreacji ale wyraźnie użyłem słowa "kolarz" czyli pisałem sportowcach, a Ci lubią monitorować swoje dokonania. Wydaje mi się, że inne gadżety jak pulsometr czy miernik kadencji jest jednak trochę mniej powszechny wśród kolarzy (przynajmniej kolarzy-amatorów, czy tam po prostu ludzi, którzy lubią jeździć rowerem), niż prędkościomierz.

Jeśli się męczysz, masz gorszy dzień, czy coś innego - sprawdzaj sobie kadencję co jakiś czas. Z czasem samo wejdzie w nawyk.

Pozdrawiam

Tak jest, jedna rączka koło miednicy, a w drugiej ręce stoper.
Wybacz, nie chcę sobie komplikować życia. Twój sposób zwyczajnie nie jest prostszy. Tzn. może aby go zrozumieć, nie trzeba wiele rozumu, ale jest czasochłonny, mało dokładny i trzeba liczyć obroty korbą przy okazji patrząc na stoper.
Po pierwsze, po co mam sobie uderzać kolanem o dłoń ? Przecież sam czuję w nogach ile obrotów zrobię. Podobnie jak robię pompki to nie muszę uderzać nosem o podłogę.
Po drugie pomiar będzie raczej mało dokładny. Po trzecie... tutaj jest od cholery zabawy. Jak się dowiem, że mam za małą kadencję, to sobie zredukuję bieg i znowu mam sprawdzać jaką mam teraz kadencję ?
Jeśli masz lepszy sposób od mojego, to poproszę o podzielnie się nim, ale mam na myśli prostszy, który w miarę da się w życie wprowadzić, zanim ja tą kadencję policzę, to dojadę do górki i już będę musiał liczyć na nowo, bo prędkość mi się zmieni.

Masz rację. Możesz sobie wyliczyć kadencję w stosunku do prędkości jeśli zawsze jedziesz z tą samą prędkością mając to samo przełożenie.

Wybacz, że to powiem ale piszesz bzdury, nie zrozumiałeś na czym mój "patent" polega.
Jeśli miałbym tylko jeden bieg (albo chciałbym jechać tylko na jednym biegu), i przy okazji chciałbym na tym jednym biegu jechać ze stałą kadencją to faktycznie musiałbym jechać ze stałą prędkością. Ale nie na tym mój sposób polega. Nie po to zrobiłem tą tabelkę, by jechać na jednym przełożeniu. Szkoda, że nie przeczytałeś mojej pierwszej wypowiedzi.

Poza tym kiedy się jedzie i widzi kadencję łatwiej jest dostosować tempo kręcenia korbą do założonych częstotliwości i ewentualnie zwolnić lub przyspieszyć albo zmienić bieg niż po treningu /przejażdżce korygować obliczenia.

Wiem o tym, że najłatwiej jest mieć urządzenie, które pokazuje kadencję, ale jak pisałem - tutaj jest dyskusja na temat jazdy z określoną kadencją, bez elektronicznych wspomagaczy. A z tym korygowaniem obliczeń to nie wiem o co Ci chodzi.

To chyba nijak się ma na do tematu.

Widzę, że nie wszyscy załapali o co w tym wszystkim chodzi, więc postaram się to opisać bardziej łopatologicznie.

Załóżmy, że na treningu chcemy kręcić pedałami z określoną kadencją np. 90 (w moim pliku excela można to zmienić na dowolną wartość). Oczywiście można mieć po prostu miernik kadencji i dostosowywać przełożenia tak, aby miernik kadencji pokazywał pożądaną wartość. Mój sposób to po prostu wykucie na pamięć tej tabelki (albo przyklejenie koło kierownicy, jak kto woli) i dostosowanie przełożenia do prędkości, według tej tabelki. Powtórzę jeszcze - tego przełożenia nie trzeba obliczać - po prostu mamy tabelkę (w głowie, lub gdziekolwiek indziej).

W praktyce, myślę, że wystarczy znać tylko kilka fragmentów tej tabeli (oczywiście, każdy będzie miał nieco inną tabelę). Nie po to mam szosę, by jechać 16 km/h, a prędkość 50 km/h dla mnie nie jest optymalną.
Dla mnie na równym asfalcie optymalną prędkością, którą starałem się utrzymywać było 30km/h (mam nadzieję, że na swojej nowej szosie poprawię swój wynik). Pod górę oczywiście było to nieco mniej, z góry trochę więcej. Tak czy inaczej, tabela zakłada prędkości od 16 do 54 (według mojego roweru i liczbie kadencji 90rpm), a w praktyce wystarczy mi wiedza od np. 24km/h do 40km/h.

Tych przełożeń nie jest dużo. Myślę, że 6 przełożeń "krzyżujących", które zaznaczyłem na żółto nie powinno się i nie ma potrzeby używać, 3 najcięższych i 3 najlżejszych moim przypadku raczej nie będą mi potrzebne (przynajmniej, do póki mam taką formę, jaką mam, oraz ukształtowanie terenu nie zdarza mi się jeździć zbyt często powyżej 50, ani poniżej 20). Zostaje więc 20-6-3-3 = 8 przełożeń

Dlatego mogę sobie zapamiętać kilka wartości "granicznych" z tabelki, np. 3 z nich:
-jak jadę 24 km/h to wrzucam na 34/17 czyli bieg 2/5;
-jak jadę 30 km/h to wrzucam na 34/14 czyli bieg 2/7, lub 50/19 czyli bieg 1/4;
-jak jadę 40 km/h to wrzucam na 50/15 czyli bieg 1/6.

I to mi wystarczy, by w miarę dokładnie dostosować przełożenie do prędkości.
Jak jadę np. 25 km/h to wiem (bo mam w głowie 3 powyższe "linijki"), że powinienem jechać na biegu 2/5 bo to najbliżej 24km/h.
Jak przyspieszę do np. 27km/h to wrzucę na 2/6, bo wiem, że 2/6 to przełożenie pomiędzy 2/5 (24km/h), a 2/7 (30km/h).
Podobnie prędkości 35km/h nie mam w tabelce, ale skoro wiem, że 35km/h jest między 30 km/h, a 40km/h to mogę sobie uśrednić bieg 1/4 oraz 1/6 - czyli 1/5.
40 km/h mam w tabelce w głowie, więc wrzucam na 1/6
Jak jadę jeszcze szybciej niż 40, to odpowiednio wrzucam bieg wyższy niż 1/6 czyli 1/7 czy 1/8.
Jadąc mniej niż 24 odpowiednio wrzucam bieg niższy niż 2/5 np 2/4 czy 2/3

Myślę, że dla początkujących jak ja, takie pilnowanie przełożenia i prędkości może wymagać trochę uwagi. Ale po pewnym czasie to powinno wejść w krew i sami będziemy czuli, czy kręcimy za szybko, czy za wolno. Przynajmniej wnioskuję to po wypowiedziach, że na początku miernik kadencji był fajny, ale już się nauczy jeździć z odpowiednią kadencją, to nie jest to potrzebne, bo samemu się to czuje.

Idąc tym tropem to licznik może być zupełnie zbędny jeśli poruszasz się stałymi trasami, wiesz jaka jest ich długość - mając zegarek możesz sprawdzić czas przejazdu i bez problemu wyliczyć prędkość średnią. Tylko po co w ten sposób skoro licznik nie jest towarem luksusowym?
Wydaje mi się że dodatkowa funkcja jak kadencja nie podnosi aż tak ceny.

Moim zdaniem porównanie nietrafne. Tu nie ma żadnego "Idąc tym tropem". Po pierwsze, prędkościomierz można kupić w hipermarkecie za 15zł, albo jakiś bardziej markowy za mniej niż 40zł (Miałem atech, mam kellys i chyba coś koło 40zł kosztowały i są moim zdaniem super), a taki z kadencją to już kilka dych więcej. Nie było by problemu gdybym nie miał licznika, wtedy bym sobie kupił nowy pewnie z kadencją, ale, że mam to nie chcę inwestować w nowy, który ma opcję "wątpliwej potrzeby". Już chyba lepiej kupić jaki pulsometr.
Poza tym, jak napisałeś -żeby znać średnią prędkość, trzeba wiedzieć jaki dystans ma trasa co moim zdaniem jest utrudnieniem nie do pokonania. Prościej nauczyć się np. 3 przełożeń i odpowiadających im prędkości niż znać długości trasy po których się jeździ. Nie popadajmy w skrajności. Dodatkowo, prędkościomierz nawet za 15 zł nie pokazuje tylko prędkości, ale także dystans (całkowity, dzienny), godzinę, prędkości maksymalne/średnie oraz czas jazdy. Miernik kadencji pokazuje "tylko" prędkość obrotu korby... która doświadczonemu kolarzowi przestaje być potrzebna, a licznik kilometrów czy prędkości raczej nie stanie się zbędnym gadżetem. W przypadku kadencji - raczej nie potrzebujemy (tak mi się wydaje), wiedzieć czy jedziemy z kadencją 30 obr/min, czy 200 obr/min - po prostu zawsze dążymy do jakiejś stałej dla każdego z nas wartości w okolicach 90 obr / min. Idąc za tym tropem, po prostu można się nauczyć (jak wyżej pisałem), na którym biegu jechać jeśli mam daną prędkość na prędkościomierzu i chyba tylko o to chodzi.

Zdaję sobie sprawę, że nie każdemu mój pomysł się spodoba (w sumie, nie sądzę bym ja na to pierwszy wpadł) i posiadanie miernika kadencji wydaje się być najlepszym wyjściem - oczywiście to rozumiem i nie mam zamiaru komukolwiek wmawiać, że tak nie jest. Po prostu uważam, że ten sposób jest tańszą w miarę dobrą alternatywą.
Ale pisanie, że równie dobrze można się obejść bez miernika kadencji, co prędkościomierza, albo że, musiałbym jeździć cały czas tą samą prędkością by mój sposób zadziałał jest niedorzeczne.

#15 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 18 styczeń 2014 - 15:02

Ja uwazam że skoro technika idzie do przodu należy z niej korzystać.

Kudos!

#16 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 18 styczeń 2014 - 15:08

Swoj temat zaczales w piewszym punkcie z uwzglednieniem aspektu finansowego i trudnosci montazu.

Montaz to od kilkunastu sekund do 5 minut, wg mnie zaden problem.

Aspekt finansowy - oczywiscie, jesli ktos sie musi liczyc z pieniedzmi to moze szukac alternatywnego sposobu pomiaru kadencji czy jakiegokolwiek parametru.

#17 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 18 styczeń 2014 - 15:17

Czołem towarzysze.

Legenda:

Obwód koła w arkuszu wpisz taki jaki masz wpisany w liczniku.

#18 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 18 styczeń 2014 - 15:39

Obwód koła ustawiam taki jaki mam rzeczywisty obwód koła. Fakt, że w liczniku też ustawia się obwód koła taki jest rzeczywisty obwód koła, tylko nie bardzo wiem po co ta rada :)
Btw. licznika jeszcze nie przełożyłem.

#19 Senninho

Senninho
  • Użytkownik
  • 1384 postów
  • SkądSzczecinek

Napisano 18 styczeń 2014 - 23:58

Widzisz, znów mam podobny problem. Mam licznik sigme 16.12. Przekładam go do szosy i on ma funkcje kadencji ale nie ma czujnika. Nie lubię wydawać pieniędzy na to, co może mi się przydać. Wydaję na to co mi się przyda i zdecydowałem, że go kupię. Czemu?

ad1. Bo chcę wiedzieć jaką mam kadencje

ad2. Bo po co sobie komplikować życie obliczeniami. 

Skoro uważasz, że Twój pomysł wypali to sprawdź go w trasie i zadecyduj sam czy łatwiej jest Ci tak trenować. 

ps. jaki rower kupiłeś?

#20 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 19 styczeń 2014 - 11:35

Kupiłem Focus culebro sl 2.0 na 105.

W moim sposobie nie ma obliczeń, po prostu patrzę na prędkościomierz, patrzę na tabelkę i według tabelki ustawiam przełożenie, więc już nie przesadzajmy, że to takie skomplikowane.

Upatrzyłem sobie licznik z kadencjometrem i pulsometrem, firmy atech za małe pieniądze. Opinie na forum ma chyba w miarę dobre, więc mam na dzieje, że posłuży mimo jego niskiej ceny. O ile kadencję sobie sam potrafię ustawić na 90, o tyle puls trochę trudniej mi zmierzyć, a wydaje mi się, że to dość ważny gadżet do treningu :)

Dodaj odpowiedź