Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy Miernik Kadencji Jest Potrzebny ?

Tabelka kadencji.

23 odpowiedzi w tym temacie

#21 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8664 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 19 styczeń 2014 - 11:41

W moim sposobie nie ma obliczeń, po prostu patrzę na prędkościomierz, patrzę na tabelkę i według tabelki ustawiam przełożenie, więc już nie przesadzajmy, że to takie skomplikowane.

To nie jest skomplikowane, dopóki kręcisz sobie po okolicy i bawisz się w jeżdżenie (co oczywiście nie jest złe). Nieco trudniej jest rozręcić się do 95% HRmax i utrzymać zdolność trzeźwego myślenia i odczytywania tabelek, kiedy od wysiłku robi się ciemno przed oczami...

Z kolei jeżeli chcesz mówić o spokojnym jeżdżeniu po okolicy, to moim zdaniem optymalizowanie kadencji to po prostu zbędne komplikowanie dobrej zabawy.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#22 lubelaczek

lubelaczek
  • Użytkownik
  • 481 postów

Napisano 19 styczeń 2014 - 11:56

W tamtym sezonie robiłem sobie rundki po 30-50km i zależało mi na dobrej średniej prędkości :). To był mój taki wyznacznik, który chciałem podnosić. Niestety moja średnia była daleka od 30km/h, ale za każdym razem jak udało mi się ją podnieść o chociaż 1km/h to byłem z siebie dumny. Moja jazda nie była zbyt efektywna, bo w tajniki trenowania się nie zagłębiałem, ale starałem się dawać z siebie jak najwięcej - co by nie mówić, jak wracałem do domu, to trudno było znaleźć suche miejsce na koszulce. Dlatego nie wydaje mi się, żeby zależało mi na spokojnym jeżdżeniu po okolicy, nie po to kupiłem nową szosę. Teraz już wiem, że dobry trening, to nie koniecznie dobra średnia prędkość, a żeby bić rekordy, trzeba pomyśleć też o innych rzeczach, niż naciskaniu na pedały.

#23 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 26 styczeń 2014 - 20:26

Obwód koła ustawiam taki jaki mam rzeczywisty obwód koła. Fakt, że w liczniku też ustawia się obwód koła taki jest rzeczywisty obwód koła, tylko nie bardzo wiem po co ta rada :)
Btw. licznika jeszcze nie przełożyłem.

Jaki masz rozmiar ogumienia w swoim rowerze??

#24 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 postów
  • SkądGdynia

Napisano 27 styczeń 2014 - 21:41

Liczenie i przeliczanie czegokolwiek nie ma najmniejszego sensu. No chyba że potrafisz dzielić w pamięci i nie zajmuje to uwagi. No i przy odpowiednio "wysokim" tętnie mało kto jest w stanie cokolwiek policzyć, pomierzyć czy nawet zobaczyć!

Najlepszym licznikiem kadencji jest ucho. I w dodatku najtańszym (no chyba, że jakiś słoń podeptał.. ale to i tak koszty idą w górę :) )
Nie trzeba się gapić na licznik. Wystarczy nagrać sobie muzykę z określonym BPM i jechać zgodnie z jej rytmem.

Licznik jest nie po to, żeby mierzyć kadencję, tylko po to, żeby ją utrzymywać. W wątkach o fizjologii jest napisane całkiem sporo o ekonomice jazdy.

Dodaj odpowiedź