Skocz do zawartości

Zdjęcie

Cannondale Synapse 2014

dobór rozmiaru

25 odpowiedzi w tym temacie

#1 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 19 styczeń 2014 - 12:19

Witam,

to mój pierwszy temat bo szukam wskazówek od ludzi którzy mieli nieco więcej doświadczenia i mogą coś doradzić. Niosę się z zamiarem zakupu nowego roweru szosowego Synapse 2014 . Niestety moją największą obecnie bolączką jest dobór odpowiedniego rozmiaru. A właściwie wybór między 54, a 56 ;) . Zdaję sobie sprawę, że najlepiej 'pójść do sklepu i przymierzyć' ,ale realia w Polsce są jakie są i żadne sklepy takich rowerów nie mają 'na stanie' i tylko na zamówienie... Więc mój wybór opiera się obecnie na czytaniu cyferek z geometrią producenta. Dodatkowym problemem jest to, że nie mam sam porównania do innego roweru szosowego *to mój pierwszy rower szosowy, do tej pory tylko MTB. Rozważam jeszcze umówienie się na jakąś sesję bike fittingu, ale w Warszawie póki co nie mogę znaleźć takiego miejsca. Jedynie w Krakowie dwie firmy które korzystają z systemu Retul.

Może Wy coś doradzicie ? Ogólnie rzecz biorąc skłaniam się ku temu modelowi po wielu bardzo pochlebnych opiniach w zagranicznych recenzjach. Rower który z przeznaczeniem jest zaliczany do grupy 'endurance' na długie trasy, natomiast ma też odrobinę 'wyścigowego' zacięcia więc można powiedzieć że to rower all-round, który (chyba) sprawdzi się świetnie na polskich drogach.

Mam 179cm wzrostu, mój inseam to 82cm. Ramię 72cm.

Geometria roweru tak się prezentuje:

yknx.jpg

Jakiekolwiek wskazówki sugestię przyjmę z otwartymi rękoma . Pozdr.

#2 jarekdre

jarekdre
  • Użytkownik
  • 26 postów
  • SkądWrocław

Napisano 19 styczeń 2014 - 12:32

56

#3 afro

afro
  • Użytkownik
  • 89 postów
  • SkądWarszawa/Radom

Napisano 19 styczeń 2014 - 12:34

pisz do guru sport i pytaj o sesje bike fita Krystiana 

#4 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 19 styczeń 2014 - 12:34

To mi się podoba, konkret ;) ale coś więcej ? jakieś doświadczenie ?

#5 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 19 styczeń 2014 - 12:37

Fajnie, właśnie widzę że 10-11 stycznia była sesja w Wwie w GuruSport ;) ahhhh .

#6 afro

afro
  • Użytkownik
  • 89 postów
  • SkądWarszawa/Radom

Napisano 19 styczeń 2014 - 12:37

To mi się podoba, konkret ;) ale coś więcej ? jakieś doświadczenie ?

http://szosa.org/topic/9946-bike-fit/

#7 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 19 styczeń 2014 - 12:43

Rozumiem, że na sesji byłeś ze swoim Canyonem . Czy był też Retul Muve (dla ludzi np. którzy jeszcze nie mają roweru , a szukają wsparcia z doborem geo ramy) ?

Tak czy siak.. będę pytał czy planują kolejną sesją w W-wie. W ostateczności czeka mnie wyjazd do Krakowa

#8 afro

afro
  • Użytkownik
  • 89 postów
  • SkądWarszawa/Radom

Napisano 19 styczeń 2014 - 12:46

retula nie było, chyba tylko w sklepie w Zabierzowie jest - musisz pytać 

Może po prostu napisz do cannondale, podaj swoje wymiary, model i niech ci doradza który rozmiar kupić - na fita zapiszesz się swoja drogą 

#9 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Napisano 19 styczeń 2014 - 15:10

Na fit'a możesz podjechać od airbike, masz na miejscu.

#10 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 19 styczeń 2014 - 15:16

Na fit'a możesz podjechać od airbike, masz na miejscu.

To też widziałem że mają w ofercie. Ale z tego co wiem nie jest to system Retul-a . może ktoś korzystał w Airbike-u i może się podzielić większymi szczegółami

#11 Emilo

Emilo
  • Użytkownik
  • 423 postów

Napisano 19 styczeń 2014 - 16:27

Rozmiar 56

#12 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 19 styczeń 2014 - 17:05

A to ciekawe... rozważam jeszcze drugi model BMC GranFondo i tam producent dla rozmiaru 54 wskazuje widełki 175-183 cm wzrostu..

a geo w rozmiarze 54 jest stosunkowo zbliżona patrząc na cyferki. Synapse ma wyższą główkę no i nieco wyższy stack i reach dla ramy 54.

To co mnie zastanawia to Synapse w rozmiarze 56 ma sporą główkę ramy bo aż 185mm . Boję się że przy takim rozmiarze będę musiał szukać mostka z mocnym kątem ujemny żeby moja pozycja na rowerze była bardziej 'ścigancka'

uzp4.jpg

#13 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 19 styczeń 2014 - 18:38

Nie wiem na jakiej podstawie padaja tu komentarze "56 dla 179cm"?

Przy takim wzroscie, 56 bedzie za duza rama. To jak sie czuje w rzeczywistosci dlugosc ramy, jest podyktowane wymiarem "reach".

Ja przy 188cm mam 396mm. Ty masz prawie 10cm mniej, i tylko 1cm roznicy w dlugosci "reach" dla tego wzrostu to za malo.

Poza tym ta glowka, bez wzgledu na rozmiar jest wysoka. Stack bedzie tu zawsze wiekszy niz porownywalne rozmiary innych ram z nizszymi glowkami. I tak jak piszesz, szukajac bardziej sportowej aero pozycji, bedziesz musial zakladac mostek -17. 

#14 kapral_szef

kapral_szef
  • Użytkownik
  • 353 postów
  • SkądKalisz

Napisano 19 styczeń 2014 - 19:55

moim zdanie 54 to optymalny wybór dla Ciebie, zwłaszcza że masz w tym modelu wysoką główkę więc na pewno komfortu nie zabraknie, mostek do tego 100-130mm i będzie git. Sam mam 180cm wzrostu, inseam 85cm i ramę w horyzoncie 53,9cm, główka 15cm, mostek 110mm ustawiony na -7st (bez podkładek) i jest optymalnie może nawet trochę jestem wyciagnięty a 56 to już kawał roweru. Najlepiej przymierzyć się na żywo ale to pewnie i tak niewiele da bo naprawdę możesz poczuć rower jak przelecisz się chociaż przez te 3h. W każdym razie jak weźmiesz mniejsza ramę to o wiele łatwiej jest ją potem dopasować niż gdy będzie za duża.   

#15 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 postów
  • SkądWa-wa

Napisano 19 styczeń 2014 - 20:04

Lepiej krótszą ramę i dłuższy mostek niz odwrotnie.

Pewnie ten Synapse to jest taki "comfort fit" i dlatego taka długa rura sterowa.

Kudos!

#16 Koniunl

Koniunl
  • Użytkownik
  • 685 postów
  • SkądHolandia

Napisano 19 styczeń 2014 - 20:29

Synapse to zdecydowanie ma geometrię mającą zapewnić względny komfort - tak więc nieco kłóci się koncept roweru z ładowaniem do niego -17 mostka. Jak ma być rasowy ścigacz, to lepszy SuperSix, a jak ma być wygodnie to Synapse jak najbardziej, ale wtedy nieco bardziej zrelaksowana pozycja nie zaszkodzi. Najwyżej więcej czasu spędzisz w dolnym chwycie.  

#17 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 23 styczeń 2014 - 16:27

To też widziałem że mają w ofercie. Ale z tego co wiem nie jest to system Retul-a . może ktoś korzystał w Airbike-u i może się podzielić większymi szczegółami

Ja byłem. W AirBike'u jest fitting na bazie BodyGeometry Speca.

#18 harold

harold
  • Użytkownik
  • 104 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 28 styczeń 2014 - 10:14

Dokładnie Synapse to bardziej komfortową geometrię.

Dla porównania ja przy 175 cm jeżdżę na Supersix 54 i uważam, że jest optymalnie - więc dla Ciebie zarówno 54 jak i 56 będą tak samo dobre - finalny set-up zawsze dopasujesz odpowiednim mostkiem.

#19 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 28 styczeń 2014 - 21:12

Dokładnie Synapse to bardziej komfortową geometrię.

Dla porównania ja przy 175 cm jeżdżę na Supersix 54 i uważam, że jest optymalnie - więc dla Ciebie zarówno 54 jak i 56 będą tak samo dobre - finalny set-up zawsze dopasujesz odpowiednim mostkiem.

Supersix czy Supersix EVO ?

Szczerze zacząłem rozważać jeszcze Supersix EVO idąc w stronę bardziej wyścigowej ramy . Ale tutaj ta sama zagwozdka co do rozmiaru.

Kalkulator na CC dał wynik:

aqng.jpg

A to dwa modele, wiem że nieco odmienne, ale póki co rozbija się kwestia rozmiaru. Oczywiście wiem że to poniekąd wróżenie z fusów i bez przymiarki czy fittingu nie dowiem się, ale jakieś Wasze opinie ?

Supersix EVO w jakim rozmiarze uważacie będzie lepszy ? 54 vs 56

2opi.jpg

#20 Petri

Petri
  • Użytkownik
  • 1003 postów
  • Skądinąd

Napisano 28 styczeń 2014 - 21:22

W razie jakichkolwiek watpliwosci MNIEJSZA rama. 

W BMC GF01 dla twojego wzrostu i ramy 56 bedziesz mial najkrotszy mostek swiata :) tak z 50mm , albo i 40 ;) 

Tak jak ci 1415chris napisal : patrz na "reach" . I po 2gie 56 to za duzo . W obu pkt ma racje. 

psy szczekaja, a karawana jedzie dalej. 

porzadek jest domena prostych umyslow, tylko geniusz ogarnie chaos. 

Dodaj odpowiedź