Witam,
to mój pierwszy temat bo szukam wskazówek od ludzi którzy mieli nieco więcej doświadczenia i mogą coś doradzić. Niosę się z zamiarem zakupu nowego roweru szosowego Synapse 2014 . Niestety moją największą obecnie bolączką jest dobór odpowiedniego rozmiaru. A właściwie wybór między 54, a 56
. Zdaję sobie sprawę, że najlepiej 'pójść do sklepu i przymierzyć' ,ale realia w Polsce są jakie są i żadne sklepy takich rowerów nie mają 'na stanie' i tylko na zamówienie... Więc mój wybór opiera się obecnie na czytaniu cyferek z geometrią producenta. Dodatkowym problemem jest to, że nie mam sam porównania do innego roweru szosowego *to mój pierwszy rower szosowy, do tej pory tylko MTB. Rozważam jeszcze umówienie się na jakąś sesję bike fittingu, ale w Warszawie póki co nie mogę znaleźć takiego miejsca. Jedynie w Krakowie dwie firmy które korzystają z systemu Retul.
Może Wy coś doradzicie ? Ogólnie rzecz biorąc skłaniam się ku temu modelowi po wielu bardzo pochlebnych opiniach w zagranicznych recenzjach. Rower który z przeznaczeniem jest zaliczany do grupy 'endurance' na długie trasy, natomiast ma też odrobinę 'wyścigowego' zacięcia więc można powiedzieć że to rower all-round, który (chyba) sprawdzi się świetnie na polskich drogach.
Mam 179cm wzrostu, mój inseam to 82cm. Ramię 72cm.
Geometria roweru tak się prezentuje:

Jakiekolwiek wskazówki sugestię przyjmę z otwartymi rękoma . Pozdr.