Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 27 luty 2013 - 08:13
Ja długo jeździłem tylko po odczytach GPSa i nie stanowiło to dla mnie problemu, że po wjechaniu w las Garmin pokazywał dziwne prędkości. Suma z całego treningu się zgadzała.
Jedyne co może denerwować to wspomniane włączanie autopauzy na stromych podjazdach - też tego doświadczyłem.
pzdr
Trzymaj Koło - blog dla PRO amatorów
Wycieczki weekendowe i atrakcje turystyczne
Napisano 27 luty 2013 - 09:38
Aby widzieć faktyczny czas jazdy na bieżąco ???pytanie po co autopauza skoro connect pokazuje czas jazdy czas sumaryczny, prędkość wycieczki i prędkość średnią samej jazdy bez włączania pauzy ?
Napisano 27 luty 2013 - 13:17
Rozumiem, że przydaje się średnia prędkość odcinka testowego [lapa], czas okrążenia bo np. po rozgrzewce można robić testy ale wartość czasu samego pedałowania to wartość wirtualna bo po drodze mogło być dużo przystanków co ma wpływ na faktycznie wydatkowaną energię i jakość treningu.
Napisano 02 marzec 2013 - 20:22
http://www.ebay.com/...=item1e75d664ea
Fajna cena, sprzedawca raczej pewny, tylko czy pochodzenie licznika nie będzie sprawiało jakiś problemów z użytkowaniem i samą gwarancją?
Napisano 02 marzec 2013 - 21:18
Kolejna sprawa - przy zakupach z poza obszaru UE należy brać pod uwagę konieczność zapłacenia VAT i przy wartości powyżej $200 również cła. Istnieje możliwość, że gdy sprzedawca wpisze w deklaracji "gift" (ale sprzedawca zastrzega że cena nie zawiera podatków lokalnych ani ceł - więc raczej na to nie licz) to UC podatków nie naliczy (paczka nie będzie za duża, to może nie otworzą?) ale pewności mieć na 100% nie będziesz miał. Gdy otworzą paczkę, a mają do tego prawo, to jak zobaczą papier na prawie $260 to dolicz sobie od ręki 23% Vat i parę procent cła (właściwie najpierw cło, później od wartości powiększonej vat). Pewnie wyjdzie tyle co przy zakupie w PL. Przelicz: cena zakupu plus koszt przesyłki (z ubezpieczeniem za $2), plus ewentualne podatki, których nie musisz, ale możesz zapłacić. Jeśli wyjdzie i tak taniej to zaryzykować można, aczkolwiek czy warto? Jak masz żyłkę hazardzisty to czemu nie?
Jeszcze jedno - interfejs użytkownika tylko po chińsku/angielsku (wstawki chińskie są też gdzieniegdzie w ang.) Prawdopodobnie wymiana oprogramowania jest możliwa na europejską. Ale tego jeszcze nie sprawdzałem - może będziesz miał możliwość sprawdzić ;-)>
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 10 marzec 2013 - 17:50
Kolejny fuckup Garmina... myślałem o nowym modelu, bo moja 705-tka powoli dogorywa, ale nie bardzo mi się uśmiecha kolejny wadliwy licznik. Problemy z nowo wypuszczanymi modelami ciągną się co najmniej od Edge'a 705 i kolejne modele są poprawiane przez cały okres produkcji i pozostawiane jako niedopracowane z powodu pojawienia się "następcy"...
Napisano 13 marzec 2013 - 14:54
Jeśli chodzi o mocowanie tego typu i w grę wchodzi już sklep zagraniczny, to polecam tą opcję --> http://www.designcyc...et/products.htm
30$ i 'Free shipping worldwide'.
Zamówiłem to mocowanie. Mam takie jedno głupie pytanie jeszcze. Czy żeby je założyć trzeba zdjąć owijkę i klamkę i przekładać przez całą kierownicę ?
Trochę tych mocowań na rynku już się pokazało i jest w czym wybierać. Ceny jak za kawałek plastyku dość wysokie $20 - $30 (i więcej).
Sam się chyba zdecyduję na wyrób Sram'a:
wygląda ładnie, cena też dość przyzwoita, na eBay można kupić za ok. 78 zł (z przesyłką).
Napisano 23 marzec 2013 - 22:39
Mianowicie chodzi o znikanie linii podczas używania funkcji kursów. Ostatnio właśnie testując tą funkcję spotkało mnie to. Natrafiłem na wątki opisujące problem na forum Garmina.
Link do forum
Mam nadzieję że naprawią to w nowym firmware, chociaż jak wypuścili 510 to mogą już olać użytkowników 500 :/ Nie powinno się dziać coś takiego w urządzeniu kosztującym tyle kasy.
Napisano 29 marzec 2013 - 13:46
Wykonanie bardzo dobre, gniazdo trzyma nadspodziewanie mocno - bałem się, że wciskanie przełączników może okręcić edge, nic z tego, trzeba użyć sporej siły, żeby go przekręcić. Najważniejsze, że mogę ustawić kąt zamocowania taki, żeby uzyskać największy kontrast lcd i to chyba jest największą zaletą. No i to, że wciskanie przycisków jest wygodniejsze niż przy mocowaniu na mostku.
Z drugiej strony taki kawałek plastyku powinien kosztować parę $, a nie dwie dychy i więcej...
Napis "sram" jest namalowany, bez wytłoczeń itp. - jak komuś się nie podoba, to pewno można to jakimś rozpuszczalnikiem zmyć.
Napisano 31 marzec 2013 - 10:07
Odłaczyłęm Edka od kompa, wszedłem w historię aktywności i znowu zdziwienie - ostatnim zapisanym treningiem jest styczniowy trenażer. Bzdura totalna.
Ktoś ma jakieś pomysły jak to ogarnąć? Bo nawet nie wiem jak zdefiniować szukanie podobnego problemu na forach. :roll:
Napisano 31 marzec 2013 - 21:07
Napisano 31 marzec 2013 - 21:48
Wersja oprogramowania 3.0
Napisano 31 marzec 2013 - 22:43
Wynalazłem też narzędzie do naprawy uszkodzonych plików .fit, ale nie zainstalowałem go, bo do działania tegoż wymagany jest MS Access, którego nie mogę zainstalować ... bo nie mam miejsca na dysku
Co ciekawe mi po resecie Edka nie wymazało danych (ani ustawień systemowych w Edku, ani plików .fit), ale jak wspomniałem wcześniej, wchodząc do Historii ostatnią aktywnością jest ta ze stycznia, mimo że jak wejdę do folderu Aktywności przez USB, to mam wszystkie pliki .fit do wczoraj włącznie, bez dzisiejszego. Bzdura totalna ...
Napisano 01 kwiecień 2013 - 08:49
Napisano 01 kwiecień 2013 - 10:25
Jeśli podłączony edek pod kompa wykrywany jest jako normalny dysk przenośny, to można pokusić się o dump pamięci. Wtedy można pobawić się kopią pamięci edka bez ryzyka utraty danych/ustawień.
Dzięki odpowiednim narzędziom można odzyskać niektóre pliki dzięki nagłówkom.
Proponowałbym też uderzyć do producenta wraz z opisem problemu i przedstawić "szkody moralne" wyrządzone przez nieprawidłowe działanie edka