Urządzenia Treningowe Garmin (Edge/fenix/fr) + Akcesoria
Napisano 09 luty 2013 - 17:53
/ Myślisz, że z lenistwa ktoś Ci odpowie? Bury
Napisano 09 luty 2013 - 18:20
bo to działa jak płachta na byka (a na pewno na Burego, zresztą na mnie też), jednak z uwagi, że w wątku dokładnie takiego pytania jeszcze nie było (odpowiedzi również) to jednak odpowiem:Nie chcę przekopywać się przez wszystkie strony tematu
Zagadnienie baterii - akumulatora właściwie - było już poruszane w wątku , o ile się nie mylę podane nawet były namiary na źródła zakupu aku do edge x05. Możesz wrzucić zapytanie do google i odnaleźć sprzedawcę. W zeszłym roku sprzedawali akumulatory do x05 chyba coś poniżej stówki, wymiana jest dość prosta.
Dodam jeszcze, że akumulatory mają określoną ilość cykli ładowania i rozładowania, w niskich temperaturach pojemność akumulatora (nawet tego kwasowego samochodowego) spada, tak więc często eksploatowany akumulator edge po paru latach (w tym przypadku: dwóch) może być już wyeksploatowany i nadawać się do wymiany.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750
Napisano 09 luty 2013 - 18:42
Napisano 09 luty 2013 - 21:53
Napisano 10 luty 2013 - 17:12
http://gustaf.pl/opis/2209741.html
41 zł + wysyłka
Patrząc na te śrubeczki z tyłu garmina myślę, że sobie poradzę z wymianą
Napisano 11 luty 2013 - 19:38
Przy okazji dzięki za źródło akumulatorów - może komuś przydadzą się również namiary na akumulatory do Edge 500/200 i 800 - te pierwsze po 50 zł, drugie 41 zł.
Po dwóch, góra 3 latach intensywnej eksploatacji prawdopodobnie przyjdzie czas na wymianę, lepiej i taniej kupić aku za 41/50 złociszy niż wybulić parę stówek za wymianę edge...
Napisano 11 luty 2013 - 21:26
Dlatego, puchaty, daj bardzo proszę znać, jak się sprawuje nowy aku.
BTW, czy na żywotność baterii nie wpływa ujemnie przypadkiem częste podłączanie go do komputera celem zgrania historii? Tak mi się wydaje, dlatego staram się podłączać Edge'a co którąś-tam jazdę...
http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera
Napisano 22 luty 2013 - 22:18
może było wcześniej omawiane, ale się nie doszukałem jednoznacznej odpowiedzi
czy oprócz kontrolowania prędkości z GPSa mogę zapodać sobie dodatkowy odczyt z czujnika prędkości przy jednoczesnym zastosowaniu czujnika kadencji?
Napisano 22 luty 2013 - 22:29
Kadencja jest oczywiście liczona cały czas.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 22 luty 2013 - 23:26
Od dłuższego czasu, we wszystkich aktualnych wersjach oprogramowania edge jeśli tylko jest zainstalowany czujnik prędkości, to odczyt i rejestracja prędkości jest z tego czujnika! Prędkość i droga z gps obliczane są tylko i wyłącznie wtedy, gdy nie ma działającego czujnika prędkości. Koniec i kropka.
Napisano 25 luty 2013 - 21:31
Napisano 26 luty 2013 - 11:51
Bez czujnika prędkości/kadencji jeździsz gdy: nie potrzebujesz licznika kadencji, nie zamierzasz trenować na trenażerze, jeździsz na terenie płaskim, niezalesionym, niezabudowanym, a dokładny odczyt (i rejestracja) drogi i prędkości nie jest Tobie potrzebna - czym więcej sygnałów odbitych (wysokie domy, drzewa, bogata rzeźba terenu) tym bardziej prędkość i droga odbiega od rzeczywistej.
W każdym innym przypadku czujnik jest przydatny, żeby nie powiedzieć, że niezbędny (np. trening w pomieszczeniu).
Napisano 27 luty 2013 - 07:30
Są jednak spore plusy, że EDGE działa też tylko na sygnale GPS i chwała im za to
Chociażby wtedy jak posiada się dwa (lub więcej) rowery. Nie na rękę jest komuś wydawać sporą kasę na dodatkowy czujnik (czy czujniki). Jeszcze mam trzy rowery i gdybym teraz był posiadaczem edka to czujnik miałbym w szosie (rolki/trenażer zimą), a na MTB czy na mojej retro-przełajówce jeździłbym tylko na sygnale GPS.
Nie wspominam już o tym, kiedy musimy czujnik reklamować. Dzięki takiemu rozwiązaniu edek cały czas nam działa (prędkości i dystans)...
Ale to już tak na marginesie...
p.s. miałem zamiar pozbyć się swojego Polara (CS500cad) i kupić znowu edka (wróciłbym chyba na stałem do tematu na forum - ku uciesze prozor-a :-P) ale stałem się posiadaczem (niespodziewanie) HTC Wildfire, gdzie Endo działa z auto-pauzą (uroki Androida, na symbianie, Nokia 500, takich luksusów nie ma) i teraz mam niezły orzech do zgryzienia, czy jest sens....Chociaż w boju telefon nie był jeszcze sprawdzany (długa !!! przerwa w treningach od X czasu) i z ostateczną decyzją jeszcze się jednak wstrzymam...