Jump to content

Photo

Jaka pompka dla szosy ?

• This topic is locked This topic is locked
1098 replies to this topic

#581 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 09 May 2011 - 22:05

LEZYNE HP DRIVE

Chciałem się upewnić, czy ma mocowanie pod bidon ? (KeNaJ pisał , że ma i na filmiku widać, że niby uchwyt jest).
Nie jestem pewny, bo w opisie produktu w sklepach o tym uchwycie nic nie ma.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#582 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Posted 09 May 2011 - 22:34

robo - zauważ że przy większości pompek nie ma takiej informacji bo w większości przypadków to standard. Jak pisałem, macałem ją w sklepie, jeśli tylko nie kupisz używanej to uchwyt na 100% będzie bo musi być :) żeby go zabrać musieliby taki ładny papierek dołączony do pompki pociąć.

#583 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1,415 posts
  • Skądłódź

Posted 09 May 2011 - 22:37

tylko szkoda, że ten uchwyt jest badziewny, tzn. pompka trzyma się tylko i wyłącznie rzepa a nie tych plastików

u2250y2014v3.gif

#584 fitch

fitch
  • Użytkownik
  • 9 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 May 2011 - 15:12

A co myślicie o pompce SKS Injex - T-Zoom(nie LITE) Wydaje mi się że w cenie do 80zł to najlepszy zakup. Do wszystkich typów wentyli i daje rade do 10 bar / 144psi. Używa ktoś?

#585 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 10 May 2011 - 18:03

Czy HP Road Drive (trochę ładniejsza wersja tej HP Drive) będzie się podobnie dobrze sprawować?
Może ktoś widział gdzieś tę pompkę w Polsce w kolorze białym?

Jezeli dla ciebie wyglad ma znaczenie a nie jakosc to gratulowac zakupu :lol:

Chciałem się upewnić, czy ma mocowanie pod bidon ? (KeNaJ pisał , że ma i na filmiku widać, że niby uchwyt jest).
Nie jestem pewny, bo w opisie produktu w sklepach o tym uchwycie nic nie ma.

Od czego masz koszulke kolarska wkladasz do kieszonki i lecisz , mocowanie przy boku ramy moze i ulatwia sprawe ale w szosie wyglada to troche niezbyt estetycznie nom chyba ze masz Trekinga :mrgreen:

#586 pafcio

pafcio
  • Użytkownik
  • 1,343 posts
  • SkądWarszawa

Posted 10 May 2011 - 18:09

Od czego masz koszulke kolarska wkladasz do kieszonki i lecisz , mocowanie przy boku ramy moze i ulatwia sprawe ale w szosie wyglada to troche niezbyt estetycznie nom chyba ze masz Trekinga :mrgreen:

Bez przesady - ładna pompka nie szpeci. A do koszulki już i tak jest co pakować - czasem jest upchane jak w plecaku :-P Zwłaszcza jak jedziesz sam 200 albo więcej km.

#587 fitch

fitch
  • Użytkownik
  • 9 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 May 2011 - 18:39

pafcio ma rację. Dla Ciebie krzysztof1985 jak rozumiem wygląd nie ma znaczenia(Twoje słowa), ale pompka przy ramie według Ciebie wygląda trochę niezbyt estetycznie.. Jeszcze nie widziałem u nikogo pompki w kieszeni:)

#588 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 10 May 2011 - 18:45

Dla Ciebie krzysztof1985 jak rozumiem wygląd nie ma znaczenia(Twoje słowa), ale pompka przy ramie według Ciebie wygląda trochę niezbyt estetycznie.. Jeszcze nie widziałem u nikogo pompki w kieszeni:)

Heh znam sporo osob ktore pompki wlasnie tam wkladaja , w sumie kazdy lubi inaczej ja tam wybieram kieszonke na srednim dyst np 120km ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#589 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1,048 posts
  • SkądWWL

Posted 10 May 2011 - 19:28

Pompka przy ramie - ok, ale wymaga uchwytu który dla niektórych może nieco "ciążyć" bowiem coś tam waży.

Ja raczej preferuję do kieszonki pakować. ;-)

#590 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 10 May 2011 - 20:12

Jeżeli dla ciebie wygląd ma znaczenie a nie jakosc to gratulowac zakupu :lol:

Poza tym, że cytowane powyżej zdanie wyraził Radello, to jakość LEZYNE ma dla mnie znaczenie. Wyrobom SKS-a też nie można zarzucić, że są marnej jakości i dla mnie osobiście najładniejsza pompka do szosówki to właśnie SKS Diago - np. czarna - wysoki połysk, ładny kształt - cacko.

Do pompek LEZYNE przekonuje mnie mocowanie na wentyl za pomocą nakrętki.

Co do mocowania pod bidon to się zobaczy, ale ma być w komplecie, żeby sprawdzić jak toto działa w praktyce. Jak nie będzie pasował, to się nie będzie używać, a pompka pójdzie do kieszeni. I już.

Jak jeżdżę po okolicy, to o pompkach i łatkach nie myślę, bo w razie czego liczę na wóz techniczny :-P . Ale jeżdżąc dalej od domu nie chciałbym nikogo fatygować i dlatego pomysł na pompkę. Skłaniam sie jednak do urządzeń obsługujących wentyle presta i auto, bo ostatnio z lasu (na góralu) dwa razy wracałem na kapciu.

#591 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 10 May 2011 - 21:36

Jak jeżdżę po okolicy, to o pompkach i łatkach nie myślę, bo w razie czego liczę na wóz techniczny :-P . Ale jeżdżąc dalej od domu nie chciałbym nikogo fatygować i dlatego pomysł na pompkę. Skłaniam sie jednak do urządzeń obsługujących wentyle presta i auto, bo ostatnio z lasu (na góralu) dwa razy wracałem na kapciu.

Spoko robo ci powiem ze jakos od 2 lat nie mialem przebitej dętki wiec , pompke bralem raz po raz .

Pompka na szosie to podstawowy element na szosie , chyba ze masz wóz techniczny :mrgreen:

#592 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 10 May 2011 - 22:19

Jezeli dla ciebie wyglad ma znaczenie a nie jakosc to gratulowac zakupu :lol:

Chyba napisałem wyraźnie: Lezyne, a że przy okazji ładnie wygląda, to chyba nie wada?

Wyrobom SKS-a też nie można zarzucić, że są marnej jakości i dla mnie osobiście najładniejsza pompka do szosówki to właśnie SKS Diago - np. czarna - wysoki połysk, ładny kształt - cacko.

Też się nad nią zastanawiam, zwłaszcza że kosztuje 1/2 Lezyne Road Drive. Wygląda mi na konstrukcję pokrewną SKS Wese, która się cieszy (także na tym forum) dobrą opinią.

Jak jeżdżę po okolicy, to o pompkach i łatkach nie myślę, bo w razie czego liczę na wóz techniczny :-P

Często jeżdżę wieczorem, kiedy mój "wóz techniczny" usypia mego syna, więc pompkę staram się mieć ze sobą zawsze. Teraz wożę w kieszonce starego Topeaka, którym może z 6 bar nabiję - jak będę blisko to OK na dojazd, ale 40km wracać uważając na każdą dziurę to dziękuję bardzo.

A do koszulki już i tak jest co pakować - czasem jest upchane jak w plecaku Zwłaszcza jak jedziesz sam 200 albo więcej km.

Na dwu- czy trzygodzinny wyjazd (nie mówiąc o dłuższym) naprawdę warto zabrać plecak (z bukłakiem). Zwłaszcza, że można się nieźle zdziwić szukając w niedzielne popołudnie w mijanych wioskach otwartego spożywczaka celem nabycia chociażby wody i bananów...

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#593 czasowiec

czasowiec
  • Użytkownik
  • 262 posts
  • SkądToruń

Posted 11 May 2011 - 09:18

To czy wozić pompke i dętki z sobą w trasy to sprawa czysto indywidualna , jeżeli bedziesz szedł pieszo nawet 10 km a nie wspomne jak się jest od domu 100 km beż zadnego sklepu rowerowego w szczerym polu to nastepnym razem weżniesz wszystko na 100 % temat mam przerobiony . Mały przykład , woziłem zawsze w długie trasy bo takie robie , opone składaną do szosy tak na wszelki wypadek , woziłem ją przez 7 lat i nigdy nie była potrzebna . Wybralismy się z chłopakami do Lichenia w jeden dzień 210 km , oczywiście opony nie zabrałem , a bo chłopki ciągle sie śmieją , a mnie tez sie znudziło. Jestesmy na 90 km przed Licheniem 10 km rzuca mi kierownicą , hamuje a tam juz wychodzi dętka z opony , tragedia wyzywam na wszystkich a przede wszystkim na siebie , jak mogłem nie zabrac , ale za pózno stało się , stoimy w szczerym polu , poszlismy do rolnika dał nam stary trampek który leżał na gnojówce i trzeba było wyciąć łatke podłożyc pod opone i butaprenem zakleić . Ale mogłem napompować tylko 4,5 bara do szosy , więc wiadomo jak sie jechało 120 km z duszą na ramieniu .Pompka m LEZYNE HP DRIVE ma uchwyt pod bidon bardzo ładny bo mały plus żep .Pompka ma 17 cm gruba 21 mm i naprawde bardzo lekka prawie nic nie wazy nie wiem jak to zrobili . Więc czy brac SERVIS z sobą czy nie bez względu nawet jak to wygląda , to moze powiedzieć tylko ten , który stał w szczerym polu z przebitym kołem bez żadnego zapasu , a tak często bywa ! Pozdrawiam ! ;-)

#594 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 11 May 2011 - 12:03

To czy wozić pompke i dętki z sobą w trasy to sprawa czysto indywidualna , jeżeli bedziesz szedł pieszo nawet 10 km a nie wspomne jak się jest od domu 100 km beż zadnego sklepu rowerowego w szczerym polu to nastepnym razem weżniesz wszystko na 100 % temat mam przerobiony

Racja paparazzi, ja od dwoch lat ze soba , praktycznie nie wozilem jezeli chodzi o detki roznego rodzaje szpeja lyzki itp

Ale tak jak napisales zawsze musi byc ten pierwszy raz , wiec juz od dwoch tygodni jestem uzbrojony w pompke i detki ;-)

#595 fitch

fitch
  • Użytkownik
  • 9 posts
  • SkądPoznań

Posted 11 May 2011 - 12:56

Szukam dobrej uniwersalnej pompki w cenie do 100zł do zaworów Presta, Schrader i Dunlop. Ma ona służyć nie tylko na szosę, ale również do MTB i zwykłych rowerowych wycieczek na dętkach z zaworami Dunlopa. Zainteresowałem się trzema poniższymi modelami:
http://allegro.pl/bl...1564841580.html
http://allegro.pl/po...1573810001.html
http://allegro.pl/un...1601751967.html
Którą wybrać? A może ktoś ma propozycje czegoś lepszego(?)

#596 czasowiec

czasowiec
  • Użytkownik
  • 262 posts
  • SkądToruń

Posted 11 May 2011 - 19:54

Uważam ze z tych co podałeś to kup ZEFALA , ZEFAL robi dobre konkretne pompki , właśnie teraz wstawiam film do You Tube złapaliśmy gume przed Bydgoszczą i kolega pompuje pompką ZEFALA troche inna niż te co podałeś sam ją próbowałem pompować i uwazam ze tez jest swietna widac to na filmie a na temat pompek moge pisac prace magisterską , w piwnicy mam chyba z 16 pompek i każda do dupy, ale z moją teraz jestem spokojny jest super i do ZEFALA też nabrałem zaufania . Wejdż na mój kanał You Tube pod nazwą czasowiec 11 i zobaczysz sobie ta pompke , film powinien być gotowy gdzieś za 3 godziny film ma tytuł PO ZIEMI TORUŃSKO BYDGOSKIEJ 135 KM .Pozdrawiam wszystkich pompkowiczów ! ;-)

#597 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 11 May 2011 - 20:04

paparazzi, w sumie masz racje troche juz , kółek pewnie miales okazje pompowac i jak sam napisales miales juz sporo pompek wiec dziekuje za podzielenie sie twoja wiedza

A jeszcze jedno ja wybralem pompke marki LEzyne Hp drive , lubie ogladac twoje filmy andrzeju super gosc jestes :mrgreen:

#598 czasowiec

czasowiec
  • Użytkownik
  • 262 posts
  • SkądToruń

Posted 11 May 2011 - 20:26

Dzięki krzysztof1985 , cenie ludzi przewidujących proste rzeczy .
Potem jade a taki jeden z drugim stoi w rowie, oczy duże i macha łapą prosi o detke zawsze pomoglem i to dalem dętkę zupełnie obcemu ale zaraz robie mu wykład , i tak jak długo zaklada detkę to mu brzęcze nad uchem do znuudzenia i na koniec musi złozyc przysiege ze już nigdy nie wyjedzie bez dętki i pompki i musze powiedzieć że jak widze radość w jego oczach że nie musi iść pieszo 40 km to mi wszystko przechodzi , ale lekcje daje od razu i to w nerwach , jak można jechać bez zapasu na co taki gość liczy na szczęście ? Pozdrawiam !

#599 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 11 May 2011 - 21:05

Kupiłem dwie, nawet tanio:

Lezyne HP Drive S biała
Lezyne Classic Floor Drive czarna

Sklep nie tylko rowerowy, mają wszystko od mydła do powidła (nawet karmę dla zwierząt), pieniądze wpłacone, czekam na przesyłkę.
Zobaczymy jak się spiszą.

#600 czasowiec

czasowiec
  • Użytkownik
  • 262 posts
  • SkądToruń

Posted 11 May 2011 - 21:15

Tą pierwszą to taką mam rewelacja możesz spac spokojnie , pompowanie to będzie przyjemnością tym bardziej w szczerym polu .Natomiast ta druga podłogowa pompka czyli stacjonarna widać ze zdjęcia że porządna, ale nie widze jak rozwiązali zawór przy wężu to jest bardzo ważne !