Jump to content

Photo

Jaka pompka dla szosy ?

• This topic is locked This topic is locked
1098 replies to this topic

#721 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 posts
  • SkądZ żyta

Posted 01 August 2011 - 22:23

Cała pompka jest metalowa, tylko główka i rączka plastikowa.
Na allegro znalazłem tylko jedną główkę, która kosztuje 19 zł, a cała ta pompka kosztowała chyba 25 zł.
W sumie to tak tylko pomyślałem, bo teraz mam Airworxa, ale że w tamtej tylko głowica nie sprawna to można by jakoś to naprawić i komuś by się na pewno przydała.

#722 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 02 August 2011 - 07:26

Samą głowiczkę dostałem za parę złotych u Spike'a (przy okazji zakupu oleju).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#723 westacard

westacard
  • Użytkownik
  • 62 posts
  • SkądEłk

Posted 03 August 2011 - 20:22

Bierz SKS Airworx http://allegro.pl/me...1746887470.html
Dobra promocja, ostatnie sztuki już...

Pompki schodziły, więc cena podskoczyła :mrgreen: :mrgreen:

Zamówiłem airworx'a ale po niższej cenie i barberi nano. Z tego co przeczytałem to chyba najrozsądniejszy wybór, bo nie ma ani HP, ani classic floor :cry:

#724 Gosc_alik_*

Gosc_alik_*
  • Gość

Posted 03 August 2011 - 22:12

Deadi na 47 str. poleca pompkę Author Air Turbo. Mogę mu przyklasnąć, bo w stacjonarnym sklepie kupiłem ją za 85 zł i jest naprawdę porządna. Wąski tłok zmniejsza siłę potrzebną do napompowania. 8,5 bara bez problemu weszło. Trzy ostatnie ruchy trochę silniejsze musiały być, ale wieszać się nie musiałem :) Wskazówka na manometrze nie cofa się. Końcówka mimo, że zaciskowa trzyma się na wentylu. Polecam.

#725 Gosc_Rules_*

Gosc_Rules_*
  • Gość

Posted 03 August 2011 - 22:26

Używał ktoś Sigma Lambda Jet? Warto kupić tą pompkę?

#726 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 posts
  • SkądZ żyta

Posted 04 August 2011 - 07:09

Przeczytaj w tym temacie była już o niej mowa.
Ja używałem i pompuje całkiem nieźle, oczywiście jak na pompkę awaryjną. Jednak ja używałem jej jako pompki stacjonarnej i awaryjnej, po prostu nie miałem innej i wszystko pompowałem tą małą, więc trochę pompowań zniosła. Użytkowałem ją przez 2 lata i dopiero po tym czasie złamał mi się uchwyt, którym zaciska się na wentylu oraz całkiem niedawno rączka się ułamała. Ale rączkę przykleiłem i się trzyma, nie odpada, a na uchwyt znalazłem taki sposób, żeby zakładać na wentyl już zaciśnięty i pompuje szczelnie.
Cóż poza tym, 10 Bar wg. jej manometru jakoś wchodziło, powyżej 6-7 Bar pompowanie idzie ciężej niż przy 2-3, ale jakoś daje radę dobić nawet do owych 10, więcej nie próbowałem. Jak pompujesz opony w góralu z dużym balonem to trzeba się trochę nadymać, mały tłok i nieduży ruch pompki, ale to w końcu nie pompka stacjonarna, tylko nieco większa i wygodniejsza pompka kieszonkowa.
Podsumowując dwa lata dzielnego służenia i pompowania wszystkiego dookoła i dopiero po tym czasie zaczęła się subtelnie domagać przejścia na zasłużoną emeryturę, ale ja jej jeszcze nie dam odejść. Służy jako pompka na trasę do szosówki, gdyż potrafi dmuchnąć wysokie ciśnienia. Tak więc za 20 zł chyba warto.

#727 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,638 posts
  • SkądSulęcin

Posted 04 August 2011 - 07:42

Tyle tylko, że to duże dziadostwo jest. Na pewno nie zakwalifikowałbym tego jako pompkę "kieszonkową". Oj NIE. Mam, wiem co mówię. Nawet na rower MTB nie bardzo pasuje. No ładnie pompuje, droga nie jest, ale wymiary dyskwalifikują. Chyba, że jako zastępnik stacjonarnej pompki, aczkolwiek z dużym przymrużeniem oka.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#728 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 posts
  • SkądZ żyta

Posted 04 August 2011 - 08:20

No nie wiem, ja tam woziłem przy ramie i w szosie i w góralu dopóki gumka nie pękła :-P
Teraz wożę w tylnej kieszonce koszulki, mieści się, nie wypada. To takie nie wiadomo co, połączenie serwisowej z kieszonkową. Ale trzeba przyznać że w stosunku do rozmiarów ciśnienie daje dobre.

#729 Gosc_alik_*

Gosc_alik_*
  • Gość

Posted 04 August 2011 - 08:48

Proponowali mi ją w sklepie. Aż się zdziwiłem, jak popatrzyłem na cenę. Jakkolwiek szukałem czegoś mniejszego, a Sigma to jednak za duża i za ciężka jest. Pompka na rower musi być mała, bo i tak będziesz jej używać raz na rok (oby :-) ). Do domu z drugiej strony lepsza podłogowa. Sigma jest dobra jako pompka stacjonarna w podróży tzn. jedziesz na wakacje i nie musisz podłogowej zabierać. Ja takiej "uniwersalnej" nie potrzebuję, choć przeszło mi przez myśl, że za takie pieniądze "grzech nie brać". W tym sklepie mówili, że 8 bar napompuje bez problemu, a jak się okazuje nawet więcej jak napisał Freeq.

#730 westacard

westacard
  • Użytkownik
  • 62 posts
  • SkądEłk

Posted 04 August 2011 - 09:29

No ja też mam ją i moje uczucia wobec niej są mieszane, bo jest sprawna , ale dużo waży i jest długa :-? Już pod koniec pompowania (tak.8bar) to pompkę trzeba wciskać w ziemię, żeby pompować tak rękoma w powietrzu to trzeba być pudzianem :->

#731 vvoitek

vvoitek
  • Użytkownik
  • 27 posts
  • SkądNowy Targ

Posted 04 August 2011 - 16:18

Używał ktoś Sigma Lambda Jet? Warto kupić tą pompkę?

Co do wymiarów to rzeczywiście jest duża i taki trochę "transformers". Ale jeśli komuś to nie przeszkadza, to jest super. Pompowałem kiedyś koła swoje tą pompką pożyczoną od kolegi i powiem, że pompowało mi się niesamowicie lekko jak na moje oczekiwania (dopompowałem do 8bar). Jedyna wada to mocowanie do ramy, czyli gumka, która np. ww. koledze pękła.

#732 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 posts
  • SkądZ żyta

Posted 04 August 2011 - 17:44

Już pod koniec pompowania (tak.8bar) to pompkę trzeba wciskać w ziemię, żeby pompować tak rękoma w powietrzu to trzeba być pudzianem :->

Ależ nią się w powietrzu nie pompuje, po to ma ten plastik, na którym jest napisane "Step here" żeby używać jej na ziemi, jako pompki stojącej.

#733 westacard

westacard
  • Użytkownik
  • 62 posts
  • SkądEłk

Posted 04 August 2011 - 18:18

No tak :mrgreen: Ale jakby ktoś próbował wg. instrukcji- 2 opcji 8-)
Dołączona grafika
To i tak kolarzówki nie uda się napompować w "w powietrzu"

#734 Mediana

Mediana
  • Użytkownik
  • 438 posts
  • SkądLublin

Posted 06 August 2011 - 16:39

Wrażenia pozakupowe Sks Airworx.
B. dobrze wykonana, bardzo lekko pompuje do 10 atm (w porównaniu do pompki z Lidla, ale tutaj max to 8 atm, a głowica plastikowa czasem przepuszczała powietrze ).
Mam tylko nadzieję, że długo będzie służyła.
Warta każdej złotówki.
Pozdr
R...

Merida Scultura Disc 6000 - Black  Power :)

#735 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 posts
  • SkądZ żyta

Posted 06 August 2011 - 17:29

Dokładnie tak, moje wrażenie są bardzo podobne o Airworxie.
Mediana zwłaszcza za takie pieniądze po tej promocji, praktycznie za pół ceny taka pompka.

#736 Widzewiak

Widzewiak
  • Użytkownik
  • 26 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 August 2011 - 10:17

a jaka będzie najlepsza do wzięcia na trasę (i nie przyczepiania do ramy, tylko do kieszonki w koszulce) ?

#737 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 09 August 2011 - 10:23

Widzewiak, przejrzyj wątek - było wałkowane ze trzy razy

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#738 Widzewiak

Widzewiak
  • Użytkownik
  • 26 posts
  • SkądŁódź

Posted 09 August 2011 - 12:11

wiedziałem, że ktoś to napisze, ale nie mam tyle czasu, aby przejechać te 50 stron :-)

#739 westacard

westacard
  • Użytkownik
  • 62 posts
  • SkądEłk

Posted 09 August 2011 - 12:23

Wystarczy zacząć czytać temat od 40 strony, a już wszystko będziesz wiedział.
Moja barberi nano spokojnie mieści się do koszulki :-P

#740 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 posts
  • SkądPoznań/Inowrocław

Posted 09 August 2011 - 12:24

Widzewiak, ja widziałem taką fajną małą Accent. Wiem, że to nie SKS, ale malutka była :)
Możesz przyczepić do ramy albo do kieszonki wrzucić.

http://www.centrumro...na/Produkt.aspx

Grube kolarstwo, BMI fighter :)