Skocz do zawartości

Zdjęcie

Jaka pompka dla szosy ?

• Zamknięty Temat jest zamknięty
1098 odpowiedzi w tym temacie

#901 garenge

garenge
  • Użytkownik
  • 862 postów
  • SkądPoznań/Inowrocław

Napisano 30 marzec 2012 - 20:49

Nie bierz sigmy, krzywi zaworki.

Grube kolarstwo, BMI fighter :)

#902 BUBUs

BUBUs
  • Użytkownik
  • 335 postów
  • SkądPabianice

Napisano 30 marzec 2012 - 21:00

Nie bierz sigmy, krzywi zaworki.

A to ciekawe, nigdy mi się to nie zdarzyło.

#903 SPIKE

SPIKE

Spike

• Użytkownik
  • 4694 postów
  • SkądKraków

Napisano 31 marzec 2012 - 09:29

Woland, nie istnieje pompka spełniająca wszystkie trzy Twoje wymogi: i w domu i w trasie i jeszcze tania... Pewnie jeszcze ma być niezawodna?
Jeżeli zrezygnować z ograniczeń finansowych to polecam Lezyne Micro Floor Drive HP
Długość 30cm, waga 150g, a można nią pompować jak pompką stacjonarną, tj. trzymając podstawę pompki stopą.
Myślę że zachwyt recenzentów: http://www.bikeradar...hp-pump11-45235 może być w pełni uzasadniony.

no to sie kolega myli .
Są pompki w miare uniwersalne , prosze bardzo BETO

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

Ma podwójną głowice - 2 typy wentylka , i blokade do pompowania, spoko 8 nadmuchasz

Ile chjcesz , karton, dwa ??

Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów  www.velotech.pl   

Serwis rowerowy - Kraków  tel: 666-316-604[email protected]

Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!!  w godz. - 12.oo - 19.oo

#904 goro

goro
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądWWA

Napisano 31 marzec 2012 - 16:43

Jesli chodzi o pompki na trasę to polecam Topeak Race Rocket [mam taką do 8 barów, ale sa tez do 11, mi była potrzebna także do mtb] lub Lezyne Pressure Drive - ich niekwestionowana zaletą jest to że mają wysuwany wężyk dzięki temu nie urywa się wentyla i łatwiej się pompuje.
Nie polecam wszystkich mini pompek typu sks revo, puro, barbieri nana itp. Tych parę gramów mniej na prawdę nie jest tego warte.
Jesli chodzi o pompki stacjonarne to sam mam park toola pfp-3 i juz od 2-3 lat spisuje się bez problemu. Wcześniej miałem jakąś z tańszych sks (chyba air x-press) i po niedługim czasie zacisk do presty zaczął nawalać i były problemy ze szczelnością.
Koleżance kupiłem Lezyne CNC - droga ale to niemalże pompkowe dzieło sztuki. Jedną ręką można swobodnie pompować.

#905 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 31 marzec 2012 - 19:26

...
Dzisiaj odebrałem paczkę i niestety trochę się rozczarowałem.

Pompka (razem z zamówionymi przy okazji drobiazgami) była wrzucona do dość dużego i lekko wypchanego folią kartonu po hulajnodze. Pierwsze co rzuciło mi się w oczy to nieco obdrapana rączka i przybrudzona podstawa. To w sumie żaden problem ale po nowym i nieużywanym produkcie spodziewałem się czegoś innego.

Najwyraźniej lakier na uchwycie jest delikatny i poobcierał się (przede wszystkim w miejscach gdzie dotykały go paski zaciskowe od etykietki). To normalne przy tych pompkach czy to może efekt np. niewłaściwego przechowywania?

Wąż dyndał sobie swobodnie i bardzo się zdziwiłem kiedy okazało się, że gdy jest przełożony przez rączkę to niedosięgła do uchwytu w podstawie! Dopiero po dłuższej chwili zorientowałem się, że może to być spowodowane tym, że tłok nie wsuwa się do samego końca. Rączka zatrzymuje się koło 3 cm przed końcem rury a zdaje się powinna niemal go dotykać.

Z pompowaniem nie ma problemu (co prawda dzisiaj pompowałem jedynie opony do 4,5 bar) choć spodziewałem się, że będzie szło tyci lżej i równiej. Czasami słyszę ciche ale niepokojące dźwięki i odnoszę wrażenie, że tłok minimalnie ociera o cylinder, zwłaszcza w ostatnich centymetrach ruchu.

Za to nakręcana końcówka rewelacyjnie sprawdza się z zaworem samochodowym. Przy rowerowym miałem trochę problemów z odkręcaniem ale to pewnie kwestia braku wprawy.
...

W zeszłym tygodniu przyszła paczka z moją Lezyne Classic Floor Drive i wszystkie rzeczy o których piszesz są także w mojej pompce. Jeżeli chodzi o lakier na rączce, że nie dochodzi ona do korpusu i że wężyk nie dochodzi do miejsca jego umocowania. Nie uważam tego za wadę. Ważne że jest genialnie rozwiązane mocowanie na wentylu i pompowanie przebiega bezproblemowo. Pompka godna polecenia !

#906 goro

goro
  • Użytkownik
  • 42 postów
  • SkądWWA

Napisano 31 marzec 2012 - 19:45

Jeżeli chodzi o lakier na rączce, że nie dochodzi ona do korpusu i że wężyk nie dochodzi do miejsca jego umocowania. Nie uważam tego za wadę. Ważne że jest genialnie rozwiązane mocowanie na wentylu i pompowanie przebiega bezproblemowo. Pompka godna polecenia !

no bo ten wężyk ma niedochodzić żeby można było go porządnie zaczepić naciągając go. Wtedy siedzi mocno i pewnie, bo działa jak ekspander.

#907 krzy1976

krzy1976
  • Użytkownik
  • 2670 postów
  • SkądJary

Napisano 01 kwiecień 2012 - 02:17

no bo ten wężyk ma niedochodzić żeby można było go porządnie zaczepić naciągając go. Wtedy siedzi mocno i pewnie, bo działa jak ekspander.

Domyślam się i dlatego nie uważam tego za wadę. Pompka rewelacja, szkoda że to moja trzecia pompka stacjonarna ale dopiero pierwsza porządna...

#908 wafel

wafel
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądMikołów

Napisano 03 kwiecień 2012 - 16:09

Witam.
Kupiłem w/w pompkę Sigma Lambda Jet i nie wiem jak mam zablokować na wentylu tę końcówkę bo szara wajcha nic nie daje, a po paru chwilach pompowania końcówka zostaje wystrzelona. Co robię źle? :roll:

#909 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 03 kwiecień 2012 - 16:19

Żeby trzymała przy wysokim ciśnieniu musisz dość głęboko wcisnąć ją na wentyl. Wciskasz do końca i podnosisz wajchę do góry. Jak zbyt lekko nałożyłem to też spadała przy wyższych ciśnieniach, ale jak wciskałem głęboko to trzymała i do 10 bar. Dość ciężko wchodzi głębiej i łatwo pogiąć końcówkę od presty, ale jak nałożysz właściwie to będzie trzymać.

#910 wafel

wafel
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądMikołów

Napisano 03 kwiecień 2012 - 16:29

Tylko u mnie ta wajcha nie daje żadnego oporu, mogę nią swobodnie ruszać. No i z wajchą pionowo też wystrzeliło.

#911 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 03 kwiecień 2012 - 16:36

Sprawdź na sucho czy widać jak gumka w środku się zaciska. Jedyne co mi jeszcze do głowy przychodzi to dokręć na maksa szare pokrętło które trzyma gumkę, to też ma wpływ na zacisk.

#912 wafel

wafel
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • SkądMikołów

Napisano 03 kwiecień 2012 - 16:38

Nie widzę czy się zaciska. Widziałem tylko że bez zakręconego szarego korka lekko ją wypycha.
Szary korek dokręcony maksymalnie.
Powiedz mi jeszcze tylko, czy ta uszczelka ma być wąską stroną do zewnątrz?

#913 Arscon

Arscon
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 03 kwiecień 2012 - 16:59

Witam.
Szukam jakiejś dobre pompki do wentyla presto i jakiegoś mtb :P
Tak do 50-70zł z allegro

#914 michal2011

michal2011
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądWlkp

Napisano 03 kwiecień 2012 - 17:13

Arscon, musiałbyś się bliżej określić. Polecam przejrzeć temat, chociaż kilka stron wstecz (niekoniecznie cały), a jeśli potrzeba Ci pompki do MTB to możesz też zawitać na inne forum.

pompki do wentyla presto i jakiegoś mtb :P
Tak do 50-70zł z allegro

Rozszyfruj treść.
Po za tym stacjonarna czy podróżna?

#915 Arscon

Arscon
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 03 kwiecień 2012 - 17:20

Potrzebuję żeby pasowała do kolarki i do mtb. Wentyl presto i sclaverand..
Potrzebuję jeszcze takie coś, szukałem ale nie znalazłem, chcę kupić bo mam to obtarte to coś
http://iv.pl/images/...37868071809.jpg

#916 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 03 kwiecień 2012 - 17:24

Sclaverand pierwsze słyszę takir rodzaj wentyla. Chodzi Ci o stacjonarną, czy na trasę ?

Te coś to korki do kierownicy, podejdź do jakiegoś serwisu rowerowego czy sklepu i za niewielkie pieniądze czy za darmo Ci dadzą.

#917 michal2011

michal2011
  • Użytkownik
  • 124 postów
  • SkądWlkp

Napisano 03 kwiecień 2012 - 17:31

Sclaverand - też pierwsze słyszę, ale jednak coś takiego jest: http://de.wikipedia....i/Fahrradventil i jest to też Presta (nie presto).
Niniejszy temat jest bardzo bogaty, najróżniejsze pompki się tu przewijały, tanie, drogie, trwałe i takie, padające po kilku użyciach - do wyboru do koloru.

Co do zamieszczonego obrazka, pytasz o wspomnianą przez kolegę wyżej owijkę czy o korki? Korki same dostaniesz, a kupując owijkę korki są też w zestawie.

#918 Arscon

Arscon
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 03 kwiecień 2012 - 17:38

Na dole tej aukcji są rodzaje wentylów i tam jest ten, który mam w MTB. Kupiłem teraz kolarke i potrzebuję również do wentyla presto pompki. Ma mi służyć pompka do MTB i szosówki mojej. Te korki kupię też na allegro? Tak więc prosiłbym naprawdę jakiś link z allegro pompki do 60-70zł wartej swojej ceny bo nie mam za bardzo czasu szukać bo się uczę bo muszę zaliczyć parę tematów.
Z góry dziękuje

#919 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 03 kwiecień 2012 - 17:42

Człowieku nie potrafisz czytać ? :-x
Kilka razy pytano Ciebie jaka pompka, czy stacjonarna, czy na trasę. Ty dalej swoje. Wentyl prestA nie presto.
Na dole jakiej aukcji ?

#920 Arscon

Arscon
  • Użytkownik
  • 12 postów
  • SkądBiałystok

Napisano 03 kwiecień 2012 - 17:50

stacjonarna i na tej aukcji na dole http://allegro.pl/be...2243705701.html

Znalazłem coś takiego http://allegro.pl/po...2251813146.html
Warto do niej dopłacić czy może coś lepszego się znajdzie ?. Oczywiście do presta będzie pasowała ?:)