Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pedały - Podstawy Dla Amatora

39 odpowiedzi w tym temacie

#21 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 31 styczeń 2014 - 22:04

Widzę jak różne są odczucia. Używałem dość długo pedałów szosowych, między innymi 105 i wpinanie określiłbym jako intuicyjne. Od niedawna przesiadłem się na spd 520 i też jest świetnie pod tym względem. Powodem dla mnie są wygodniejsze buty pod spd, oraz to, że rower znoszę z 3 piętra i bywało, że na lookach polerowałem schody. Po ostatnich ciężkich zawirowaniach z kręgosłupem a i z powodu wieku, nie chcę podejmować pracy jako putzfrau :-P   pozdr

#22 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 01 luty 2014 - 09:14

Dla mnie intuicyjne było wpinanie się w Shimanowskie 636, gdy zapinałem się nawet "niechciący", stopa trafiała sama; od tamtej pory używałem kilku innych modeli Shimano z tym samym blokiem i praktycznie tym samym mechanizmem wpięcia i jest bardzo łatwo i przyjemnie ale nie aż tak łatwo jak we wspomnianym przypadku.

Dla mnie krytyczny jest moment "szukania" wpięcia, który w przypadku szosowych pedałów jest za długi, na pedale mtb mogę po prostu postawić stopę i pedałować zanim utrafię, w szosowych oznacza to uślizg, który bywa mniej lub bardziej niebezpieczny, szczególnie w mieście, gdzie szukanie zapięcia przy jeździe na skrzyżowaniu, rondzie czy przejeżdżaniu przez ulicę jest dosyć nerwowe. 

#23 grzybu_blaz

grzybu_blaz
  • Użytkownik
  • 118 postów
  • SkądRzeszów k. Błażowej

Napisano 01 luty 2014 - 14:53

Akurat pojawiły się Looki Keo Easy w dobrej cenie http://allegro.pl/pe...3936726159.html , mam takie i dają radę.

#24 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 01 luty 2014 - 17:57

Rower szosowy - sama nazwa określa jego naturalne środowisko :idea:  Mnie ciężko namówić na miasto szosówką. pozdr

#25 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 01 luty 2014 - 18:17

Rower szosowy nazywa się szosowy po polsku, w innych językach różnie bywa :)

Masa polskich maratonów terenowych nie odbywa się w górach, a ludzie używają w tym przypadku rowerów mtb :)

Są tacy, którzy nie ubraliby kasku z daszkiem jadąc szosówką, podobne uprzedzenia dotyczą też np ciuchów. A to przecież tak czy inaczej tylko rower :)

Ja lubię jazdę szosówką, nie przepadam za pedalcami szosowymi - nie widzę powodu by posiadać kolejny rower do jazdy typowo miejskiej. Niektórych zniechęca jakość miejskich nawierzchni, u mnie są na tyle dobre że nie ma dyskomfortu.

W ofercie Treka jest hybryda na tej samej ramie co szosowy Madone 3.1, posiada jednak prostą kierownicę, szybki rower dla tych którzy nie mogą strawić barana. 

#26 L00zak

L00zak
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 21 listopad 2014 - 22:32

Podciągnę ten temat… Jak dobrać najlepsze położenie bloków do butów. Jest tam dość duża tolerancja przód/tył i na boki. Czym się kierować montując bloki. Mówimy o szosie i blokach Shimano. Dodam, że do tej pory jeździłem w butach MTB na blokach A520, przyszedł czas i zakupiłem buty szosowe. Pewnie trzeba dopasować do wygody jazdy, ale czy są jakieś wskazówki?

#27 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 21 listopad 2014 - 23:00

W typowej sytuacji bloki powinny być ustawione tak, aby:

- oś pedału znajdowała się dokładnie pod "poduszką" na stopie u podstawy palucha (największego palca)
- kąt lewo/prawo ustawiasz tak, aby po prostu było Ci wygodnie; przy czym jeżeli oznaczałoby to, że pięta ma szorować po ramie, to coś jest nie tak i trzeba pomyśleć nad bardziej złożonym rozwiązaniem, ale to dość rzadka sytuacja.

To jest oczywiście wyjściowa pozycja. W razie problemów można regulować dalej.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#28 L00zak

L00zak
  • Użytkownik
  • 61 postów

Napisano 21 listopad 2014 - 23:09

Dzięki, spróbuję z położeniem najbardziej do przodu na początek ;)

#29 Birdy

Birdy
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądGdów

Napisano 24 styczeń 2015 - 23:25

Hej, wie ktoś jak można sprawdzic jaką się ma odmiane looków? keo, keo 2  czy jeszcze cos innego... starły mi się bloki i nie wiem jakie mam kupic... :-P

#30 Gosc_solid_crank_*

Gosc_solid_crank_*
  • Gość

Napisano 24 styczeń 2015 - 23:30

Wielu tu wie. Ale daj foty Twoich pedałów, albo tych startych bloków. Odpowiedź dostaniesz od razu!

#31 Birdy

Birdy
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądGdów

Napisano 25 styczeń 2015 - 18:10

solid_crank, dnia 24 Sty 2015 - 22:30, napisał:

Wielu tu wie. Ale daj foty Twoich pedałów, albo tych startych bloków. Odpowiedź dostaniesz od razu!

proszę bardzo,

med_gallery_930_92_464297.jpg

#32 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 25 styczeń 2015 - 18:12

To nie jest model z serii Keo. Czyli masz stary system Looka, tzw. Delta - i takich właśnie bloków (Look Delta) potrzebujesz.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#33 Birdy

Birdy
  • Użytkownik
  • 87 postów
  • SkądGdów

Napisano 27 styczeń 2015 - 11:14

Dzięki:)

#34 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 779 postów
  • SkądPodhale

Napisano 28 sierpień 2020 - 05:46

Na podjeździe ok 15% musiałem się zatrzymać dla zrobienia zdjęcia :-) . Była to wąska droga lokalna. No i powiem Wam, że wpięcie drugiej nogi w Loki :-) no dostarczyło mi adrenaliny :-) 

Facebuk i  YT  Strava

#35 JHartman

JHartman
  • Użytkownik
  • 407 postów
  • SkądWarszaw

Napisano 28 sierpień 2020 - 05:48

Zawsze lepiej zatrzymać się żeby cyknąć foto niż cisnąć do granic możliwości a później nie mieć już siły żeby się wypiąć

Pozdrawiam, Jarek
  • manfred lubi to

#36 Bzyk

Bzyk
  • Użytkownik
  • 2570 postów

Napisano 28 sierpień 2020 - 06:24

Zawsze też można zjechać kilka metrów w dół podczas wpinania i zawrócić :)

#37 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 779 postów
  • SkądPodhale

Napisano 28 sierpień 2020 - 06:38

No właśnie z tym zawróceniem miałem problem. O ile na "normalnej "drodze nie ma tematu o tyle na górskiej wąskiej ścieżce no to zawrócenie jest wyzwaniem. Ale spoko to tylko w ramach ciekawostki jak robią to inni.

Facebuk i  YT  Strava

#38 dmxzor

dmxzor
  • Użytkownik
  • 1152 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 28 sierpień 2020 - 09:07

Ja kiedyś w trakcie jazdy (po ok. 130 km'ach w całkiem dobrym tempie) zatrzymałem się na siku przy znaku i brakło siły by wypiąć lewą nogę :D I był bęc na bok. Dobrze że nikt nie widział :D

• lukaszzsch lubi to

#39 lukaszzsch

lukaszzsch
  • Użytkownik
  • 749 postów

Napisano 28 sierpień 2020 - 09:58

dmxzor, dnia 28 Sie 2020 - 08:07, napisał:

Ja kiedyś w trakcie jazdy (po ok. 130 km'ach w całkiem dobrym tempie) zatrzymałem się na siku przy znaku i brakło siły by wypiąć lewą nogę :D I był bęc na bok. Dobrze że nikt nie widział :D

klasyka

#40 manfred

manfred
  • Użytkownik
  • 779 postów
  • SkądPodhale

Napisano 02 wrzesień 2020 - 20:25

Panowi dokładnie tydzień temu zauroczony Tatrami nie zauważyłem, że kółko przednie ma ochotę wjechać do rowu :-)
https://vimeo.com/454134616

Facebuk i  YT  Strava

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy