Tasak69, dnia 21 Gru 2017 - 10:30, napisał: 
Xpresso od 4 w górę są już wszystkie ok (model 2 nieco odstaje).
Używam 6 w dwóch rowerach i zaczynam być odmiennego zdania ale po kolei..
Nigdy nie używałem modeli niższych Xpresso, wcześniej jeżdziłem na Look Key Easy, potem Shimano SL, w tamtych poza wagą irytowała mnie "nieintuicyjność" wpinania, pedały jakoś nigdy nie chciały się ustawiać tak aby można było trafić butem bez spoglądania w dół. W Xpresso ten problem nie istnieje, poza tym model 6 jest już na tyle lekki że dopłacanie do karbonu tylko ze względu na wagę nie ma sensu, no i ten miły dla ucha trzask przy wpinaniu. Niestety po jednym sezonie pierwsza para zaczęła wydawać irytujące dźwięki, szczególnie przy mocniejszym naciśnięciu, oraz na podjazdach, coś jakby skrzypienie ale bardziej przypominające tarcie dwóch powierzchni. Regulacja napięcia w tych pedałach jest raczej iluzoryczna, moje podejrzenia w sposób oczywisty skupiły się na blokach i już miałem kupić drugi zestaw, gdy zorientowałem się że niewiele dokładając można mieć drugi zestaw pedałów z blokami, a że w tym samym czasie pojawił się drugi rower ostatecznie mam dwa komplety pedałów. Od razu też zacząłem kombinować z tym pierwszym zestawem i tu niespodzianka, założenie nowych bloków nie wyeliminowało problemu, natomiast założenie starych bloków do nowego zestawu pedałów nie spowodowało wystąpienie tych samych objawów co poprzednio. Wniosek jest oczywisty, problemem w Xpresso nie jest trwałość bloków lecz samych pedałów, co gorsza nadal nie bardzo wiem co jest przyczyną owych dźwięków, pedał konstrukcyjnie jest bardzo prosty i nie dostrzegam w nim elementów których wymiana mogłaby ten stan rzeczy zmienić. Zobaczymy jak długo te nowe nie będą przysparzać problemów.