Skocz do zawartości

Zdjęcie

Obręcze O Szerokości 23 Mm

46 odpowiedzi w tym temacie

#21 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 26 luty 2014 - 20:44

Ale z czym przedobrzylem i w sumie to ja nic nie wymyslam, tylko powtarzam, co tu i owdzie wyczytalem.

Dla wyolbrzymienia, przyklad belgijskich klasykow. Czemu tam nie dmucha sie do oporu i nie jezdzi na oponach o szerokosci zyletki?

Ano wlasnie z takiego samego, tylko w mniejszej skali, teraz jezdzi sie na szerszych gumach z mniejszym niz kiedys cisnieniem.

I prosze nie lapac mnie za slowa, bo chyba sie rozumiemy, ze  na "nieskonczonym dlugim walcu" sie nie jezdzi. A ogolnie to chodzi mi o to, ze stare myslenie, ze czym wiecej wladuje sie w opone i czym bedzie ona wezsza, tym lepiej, jest blednym pogladem.

Jak juz wspomnialem, od paru lat jest sporo danych pokazujacych, ze szersze i z mnijszym cisnieniem jest lepsze i to pod wzgledem toczenia, jak i oporow.

#22 pies

pies
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 27 luty 2014 - 01:09

Jakoś do mnie moda na lajtowanie rowerów kompletnie nie trafia. Nie bardzo rozumiem po co dopłacać grube pieniądze do lżejszej o kilkadziesiąt gramów sztycy, skoro w kieszeni wożę banana, który waży więcej niż sama sztyca? Cała sprawa z masą rotującą również wydaje mi się mocno naciągana, co spoko opisał ktoś w tym artykule: http://uzurpator.com...sy-rotujacej,10

Ale inwestycja w komfort, sztywność i wytrzymałość kół, niższe opory toczenia według mnie totalnie jest na miejscu. 

Okej, a czy ktoś może napisać coś więcej o tych Kinlinach XC-279? Jeździ ktoś na nich? 

http://dandyhorsesto...c14,p24,pl.html

#23 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 luty 2014 - 07:12

pies, dnia 27 Lut 2014 - 00:09, napisał:

Jakoś do mnie moda na lajtowanie rowerów kompletnie nie trafia. Nie bardzo rozumiem po co dopłacać grube pieniądze do lżejszej o kilkadziesiąt gramów sztycy, skoro w kieszeni wożę banana, który waży więcej niż sama sztyca? Cała sprawa z masą rotującą również wydaje mi się mocno naciągana, co spoko opisał ktoś w tym artykule: http://uzurpator.com...sy-rotujacej,10
Ale inwestycja w komfort, sztywność i wytrzymałość kół, niższe opory toczenia według mnie totalnie jest na miejscu. 

Okej, a czy ktoś może napisać coś więcej o tych Kinlinach XC-279? Jeździ ktoś na nich? 
http://dandyhorsesto...c14,p24,pl.html

Odpowiem Tobie najprostszym z argumentów :) Przejedź się kiedyś rowerem ważącym np. 7 kg - zrozumiesz :)

Co do wpisu Uzurpatora... Cóż mogę powiedzieć - dziwi mnie nieco, że człowiek z takim doświadczeniem i taką wiedzą pisze rzeczy w takim oderwaniu od rzeczywistości: nierówności nawierzchni, przyśpieszania i hamowania w czasie jazdy, pokonywania zakrętów itd. Papier jest cierpliwy i zniesie wszystko, a wzory zawsze odnoszą się do wyidealizowanej sytuacji - a rzeczywistość pokazuje jasno, że ceteris paribus lżejsze koła po prostuszybsze.

rowerplus-logo-2.png

A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?

#24 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądRADOM

Napisano 27 luty 2014 - 10:03

widze że pojawił sie Petri to zaczęły się filozoficzne wywody..

ja natomiast mam pytanie bezpośrednio zwiazane z tematem;

Czy obrecz kinlin xc-279, na 20 h zapleciona radialnie wytrzyma na przodzie pod 72kg + rower? dodam że od kilku lat jeżdze na shimano rs10 (szosa/przełaj) i nie sprawiają mi problemów poza brakiem sztywności ale przód ma tylko 16 szprych no i to tylko koła treningowe.

Tył byłby 24H ale nie wiem jak zapleść 3x/2x lub 3x/0x?

#25 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 27 luty 2014 - 10:31

Wkrótce będę miał kółka zapleciona na KinLin TB-20 23mm, tak więc zdam relację jak to się sprawdza :)
pozdrawiam
  • BMC lubi to

#26 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 27 luty 2014 - 11:03

Tak to jest , jak zamiast logiką i prawami fizyki ktoś się posługuje powtarzaniem wieści zasłyszanych tu i ówdzie :shock:   pozdr

#27 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 luty 2014 - 11:09

Polecam: http://fairwheelbike...13-rim-roundup/

Wydaje mi się, że to dość obiektywny opis zalet i wad Kinlinów.

XC-279 pod 72 kg na szosę da radę bez problemu 20/24. Przód radialnie, tył 2x, ew 2x DS i 0x NDS.

#28 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 luty 2014 - 11:12

@nick - pijesz do mnie? Bo jeżeli tak, to jeździłem na różnych kompletach kół i swoją opinię podtrzymuję. I nie widzę w tym sprzeczności z fizyką - przy czym fizyka to dla mnie coś więcej niż liczby sprawdzające się wyłącznie w warunkach laboratoryjnych (bo w jednym można się z Uzurpatorem zgodzić: na rolce w laboratorium lżejsze koła faktycznie nie będą szybsze, ale jeżeli na szybkość jazdy patrzymy wyłącznie przez pryzmat oporów toczenia, to gdzieś wkradł się ogromny błąd).

rowerplus-logo-2.png

#29 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 27 luty 2014 - 11:13

mikroos, dnia 27 Lut 2014 - 06:12, napisał:

Odpowiem Tobie najprostszym z argumentów :) Przejedź się kiedyś rowerem ważącym np. 7 kg - zrozumiesz :)

Co do wpisu Uzurpatora... Cóż mogę powiedzieć - dziwi mnie nieco, że człowiek z takim doświadczeniem i taką wiedzą pisze rzeczy w takim oderwaniu od rzeczywistości: nierówności nawierzchni, przyśpieszania i hamowania w czasie jazdy, pokonywania zakrętów itd. Papier jest cierpliwy i zniesie wszystko, a wzory zawsze odnoszą się do wyidealizowanej sytuacji - a rzeczywistość pokazuje jasno, że ceteris paribus lżejsze koła po prostuszybsze.

http://uzurpator.com...ej-addendum,118

Nie bronię tego pana, w załączniku jest aneks to wskazanego przez Ciebie wywodu. Mając rozum można poczytać i wnioski samemu wyciągać. 

A co do moich osobistych doświadczeń: miesiąc temu zmuszony byłem przezbroić moją 7 kilową dwukółkę w opony zimowe i użytkować w takiej konfiguracji zamiast 14kilowego roweru zimowego. Rower po zmianie opon utył do 8 kilogramów, za to jego "lotność" osiągnęła pułap zimówki. 

Moje spostrzeżenie ani trochę nie wpłynęło na to że lubię jeździć i mieć lekkie rowery :)

#30 Gosc_tobo_*

Gosc_tobo_*
  • Gość

Napisano 27 luty 2014 - 11:17

Nie napisałeś jeszcze jednej rzeczy, która moim zdaniem jest istotna - kolega od teoretycznego fizycznego wywodu jest też praktykującym rowerzystą, o ile pamiętam posiadającym więcej niż jeden rower. Zacięcie ma terenowe ale nie ma też alergii na asfalt.

#31 mikroos

mikroos
  • Użytkownik
  • 8658 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 luty 2014 - 11:18

Tak, ta linia obrony jest w skrócie taka: "wiem, że uprościłem obliczenia do tego stopnia, że nie odpowiadają rzeczywistości, ale i tak moje obliczenia sa prawidłowe" :)

rowerplus-logo-2.png

#32 nick

nick
  • Użytkownik
  • 2254 postów
  • Skądkrakow

Napisano 27 luty 2014 - 15:15

Broń Boże Mikroos. Nie do Ciebie. Uwazam Cię za jednego z najrozsądniejszych forowiczów. Mam nadzieję, że mi też podkadzisz :-D Może jestem gupi, ale jak ktoś uważa, że nie jedzie na jednym wózku z nami wszystkimi, to powinien się odmeldować z forum. Będzie mial luzik, zero stresu, klawiatura mu się nie będzie gotować. I uniknie najgorszego - żyłka mu nie pęknie :-/   pozdr

• maciej1986 i mikroos lubią to

#33 pies

pies
  • Użytkownik
  • 11 postów

Napisano 09 maj 2014 - 11:29

No dobra, skorzystałem z usług użytkownika Dandy Horse i zamówiłem koła na piastach Bitex i obręczach Kinlin XC-279. Pojeździłem już na nich trochę i jestem zachwycony - szerokie obręcze to jest mega opcja. Faktycznie, są trochę cięższe niż obręcze "normalnej" szerokości, ale konia z rzędem temu, kto to wyczuje w czasie jazdy. To co naprawdę da się zauważyć, to przede wszystkim większy komfort (mam aluminiową ramę i naprawdę, jest to wyczuwalna różnica) i uczucie, że te koła dobrze niosą. Może mieć w tym udział to, że zmieniłem też opony na conti gp (nie 4000), które są sporo lepsze od moich poprzednich duro. Jak będę sobie składał kółka startowe na karbonowych obręczach to też tylko 23 mm.

#34 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1536 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 maj 2014 - 11:39

Ja właśnie testuję kółka na szytkowych obręczach 23 mm KinLin TB-20 (również koła zbudowane u Dandy Horse), na razie mogę powiedzieć tyle że są leciutkie i kręcą bardzo dobrze, jak założyłem je na Czasówkę Sudecką to po przejściu z ciężkich treningowych kółek z Powertapem, jakby mi ktoś przyczepkę odczepił :P

A jeśli chodzi o wytrzymałość i komfort to więcej napiszę za tydzień kiedy przejdą prawdziwy test na brukowanej Równicy w Ustroniu ;)

Póki co jest ok, pod górę leciutko, a na zjazdach nie martwię się o hamowanie, jak to miało miejsce przy obręczach karbonowych.

pzdr

#35 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 09 maj 2014 - 12:20

Miło mi czytać opinie zadowolonych klientów. Ja też przesiadłem się na 23 mm i bardzo sobie chwalę. 

XC-279 nadaje się też do przełajówek, a nawet 29er'ów. To uniwersalna i pancerna obręcz. Mogła by być trochę lżejsza, ale wtedy nie byłaby taka pancerna. Z resztą obręcze których używa Zipp w kołach 101 ważą sporo więcej - 530g, i jakoś ludzie którzy kupują zippy 101 za 3000 zł nie narzekają na ciężkie obręcze ;) Skoro takie drogie, to muszą być dobre. http://www.wheelbuil...cher-wheel.html

Przy okazji zareklamuję się - w sklepie pojawiło się kilka nowych rzeczy - XR-200, tytanowe zaciski i RAR9 pod sh11 i campę. Na dniach pojawią się też karbonowe obręcze pod szytkę o szerokości 23 mm i wysokości 50 mm i piasty do MTB. Zapraszam: www.dandyhorsestore.com

Pozdro

#36 COST

COST
  • Użytkownik
  • 282 postów
  • SkądRADOM

Napisano 09 maj 2014 - 14:29

a moje czekają na wycentrowanie :/

wiecie gdzie kupić taki klucz w warszawie? http://allegro.pl/kl...4225552846.html

oraz do przytrzymywania płaskich szprych?

Warto wspomnieć że XC-279 mają bardzo błyszczącą anode (a może to lakier?)-Nie każdemu może to pasować.

#37 GoscNiedzielny

GoscNiedzielny
  • Użytkownik
  • 563 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 12 maj 2014 - 09:52

Ja mam H Plus Son'y na Bitexach 20/24h, oczywiście od DANDY Horse.
Zrobiłem na nich ok. tysiąca km, głównie po płaskim i ciekaw byłem jak sprawdzą się w górach.
W weekend zabrałem je pierwszy raz w góry, żeby powalczyć ze Strava Climbing Challenge ;-)
Spisały się super i polecam je każdemu kto planuje przesiadkę na 23mm. To bardzo uniwersalny i stosunkowo lekki set.

#38 manczkin

manczkin
  • Użytkownik
  • 69 postów
  • SkądKraków

Napisano 17 maj 2014 - 12:21

Virenque, dnia 09 Maj 2014 - 10:39, napisał:

Ja właśnie testuję kółka na szytkowych obręczach 23 mm KinLin TB-20 (również koła zbudowane u Dandy Horse), na razie mogę powiedzieć tyle że są leciutkie i kręcą bardzo dobrze, jak założyłem je na Czasówkę Sudecką to po przejściu z ciężkich treningowych kółek z Powertapem, jakby mi ktoś przyczepkę odczepił :P

A jeśli chodzi o wytrzymałość i komfort to więcej napiszę za tydzień kiedy przejdą prawdziwy test na brukowanej Równicy w Ustroniu ;)

Póki co jest ok, pod górę leciutko, a na zjazdach nie martwię się o hamowanie, jak to miało miejsce przy obręczach karbonowych.

pzdr

Właśnie dotarły do mnie  KinLin TB-20 (dzięki Dandy). Mam pytanie, jakie szprychy masz w swoich kołach, jaki zaplot oraz ile ważysz?

Właśnie się zastanawiam co zrobić z moimi obręczami :)

pozdr.

#39 picca

picca
  • Użytkownik
  • 560 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 21 maj 2014 - 16:58

Koła dla Virenque złożyłem na piastach RAF10 i RAR9, na szprychach Sapim D-Light, 20/24 słoneczko z przodu, 2x z tyłu. Mam nadzieję, że nie zdradzam poufnych informacji, ale z tego co mi mówił (i z tego co pamiętam), to waży poniżej 65 kg.

• Virenque lubi to

#40 Gosc_Małopolanin_*

Gosc_Małopolanin_*
  • Gość

Napisano 31 grudzień 2014 - 14:49

pies, dnia 09 Maj 2014 - 10:29, napisał:

No dobra, skorzystałem z usług użytkownika Dandy Horse i zamówiłem koła na piastach Bitex i obręczach Kinlin XC-279. Pojeździłem już na nich trochę i jestem zachwycony - szerokie obręcze to jest mega opcja. Faktycznie, są trochę cięższe niż obręcze "normalnej" szerokości, ale konia z rzędem temu, kto to wyczuje w czasie jazdy. To co naprawdę da się zauważyć, to przede wszystkim większy komfort (mam aluminiową ramę i naprawdę, jest to wyczuwalna różnica) i uczucie, że te koła dobrze niosą. Może mieć w tym udział to, że zmieniłem też opony na conti gp (nie 4000), które są sporo lepsze od moich poprzednich duro. Jak będę sobie składał kółka startowe na karbonowych obręczach to też tylko 23 mm.

Kolego, jakiej szerokości masz opone ? 23c ? 

Dodaj odpowiedź

Zaawansowany edytor tekstowy