Jump to content

Widelec karbonowy

329 replies to this topic

#201 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 posts
  • SkądRoztocze

Posted 08 March 2010 - 14:49

Im większy offset tym koło zatacza dłuższy łuk przy skręcaniu i większa jest baza kół. Dla Ciebie nie oznacza to nic. Wpływa jedynie na to jak rower się prowadzi. Przestań się zastanawiać nad takimi drobiazgami bo nigdy tego roweru do kupy nie złożysz...

#202 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 08 March 2010 - 14:55

aaa już chyba łapie o co chodzi: chodzi po prostu o oś biegnącą przez środek rury sterowej. I jeżeli widelec jest gięty ku dołowi to wiadomo, że ten odchył będzie ku przodowy i odległość mocowania kól od tej wirtualnej osi jest owym wyprzedzeniem?

#203 moly

moly
  • Użytkownik
  • 296 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 March 2010 - 15:27

Jeśli dobrze kojarzę, to jest to przyprostokątna mierzona na podłożu między przedłużeniem osi widelca a pionem biegnącym przez środek piasty. Ta odległość może być regulowana przez wygięcie goleni widelca. Przełożenie na praktykę ma to takie, że im mniejsza jest ta wartość tym rower jest bardziej skrętny/podatny na skręcanie za pomocą kierownicy, (czyli siedzisz jak kołek i tylko kręcisz kierownicą) a im większa tym bardziej musisz balansować ciałem na zakrętach, ale też rower sam łatwiej się "prostuje". Osobiście wolę drugą wersję. Być może dlatego, że tak się przyzwyczaiłam jeździć w dzieciństwie.

#204 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1,010 posts
  • SkądLublin

Posted 08 March 2010 - 17:05

Deadhorse, właśnie sobie odpowiedziałeś, to odległość przedniej osi od osi wirtualnej rury sterowej, im mniejsza, tym rower bardziej zbity, zwrotny, 43 to akurat teraźniejszy standard, obok 45, więc jak najbardziej Ci podejdzie.

#205 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 posts
  • SkądMALM�

Posted 08 March 2010 - 17:07

Daki, Ufffffffff.. Duzo prosciej to ujales niz ja w swoich 3 postach :-D

#206 moly

moly
  • Użytkownik
  • 296 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 March 2010 - 17:18

TU wersja z obrazkami

[ Dodano: 2010-03-08, 17:25 ]
A ja mam pytanie n.t. owej zwrotności. Czy ona zależna jest tylko od geometrii ramy/widelca czy jeszcze coś ma na nią wpływ? Problem dotyczy konkretnie górala, którego nie da się prowadzić za siodełko, nie wspominając o jeździe bez trzymanki.

#207 tr

tr
  • Użytkownik
  • 214 posts
  • SkądW-wa

Posted 08 March 2010 - 17:44

Na zwrotność wpływa też długość mostka, szerokość kierownicy i rozmiar ramy w stosunku do budowy człowieka. Ułożenie jego masy w stosunku do kół. Nie tylko geometria ale też dynamika ruchu.

Ogólnie wydawało mi się że mniej więcej rozumiem coś jeżeli chodzi o zwrotność dopuki nie zaczałem tasować rozmiarów i rodzajów ram torowych, na co dzień związany z geometrią 29" największą różnicę czuję właśnie zsiadając na 26 cali (duża zmiana rozstawu osi, i kąta główki)26 cali właśnie trudno utrzymać bez trzymanki ( rama ścigancka,100mm skoku przód, chyba felt) Prowadzenie torówki bez trzymanki nie jest problemem, czyli co z tego można wywnioskować. Nic

#208 Grzesiek

Grzesiek
  • Użytkownik
  • 45 posts
  • SkądLTM

Posted 08 March 2010 - 19:29

Interesowałem się niedawno geometrią damskich ram trekkingowych Kogi, okazało się, że najmniejszy rozmiar ma wyżej umieszczony suport niż większe rozmiary. Należałoby się spodziewać, że jest odwrotnie... W tym przypadku pewnie chodzi o komfort psychiczny niewysokich kobietek a nie właściwości użytkowe roweru.
Molly, jakim góralem nie możesz jechać bez trzymanki? Może to nie jest wina roweru... ;-)
Nowsze górale z amortyzatorami o dużym skoku mają znów małe kąty główki ramy i w takim rowerze przy niewielkim przechyleniu na bok przednie koło "kładzie się" i trudniej je przywrócić do pionu, trzeba szybciej jechać i wtedy da się bez trzymanki.

#209 Gosc_kobrys_*

Gosc_kobrys_*
  • Gość

Posted 08 March 2010 - 19:49

Ja natomiast wyczytałem w najnowszym bikeboardzie, że im większy offset tym rama BARDZIEJ zwrotna - w następnym zdaniu powiedziano, że to nie było przejęzyczenie.

#210 moly

moly
  • Użytkownik
  • 296 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 March 2010 - 20:01

moly ma rozmiar ramy 19" lub może 20" przy wzroście 175cm. Kiedyś zmieniłam mostek na krótki, potem amortyzator na 100mm. Roweru generalnie nie da się prowadzić nie trzymając za kierownicę. Po 30cm zaczyna się zachowywać dowolnie, czyli wykonuje skręt, najczęściej na maksa. Znając takie jego zachowanie na sucho i mając szacunek dla uzębienia, nie mam odwagi puścić rąk podczas jazdy. W porównaniu z rowerami na 26" kołach znajomych jest mocno narowisty. Czy to może być kwestia np. większego/słabszego ściśnięcia sterów?
Rozumiem, że to temat nie na to forum. Wydaje mi się jednak, że wyjaśnienie kwestii zredukowania skrętności roweru, może okazać się też tutaj dla kogoś przydatne.

#211 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3,267 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 March 2010 - 21:48

Za mocno skręcone stery mogą powodować taki efekt, do tego mniejszy trail (mniejsze wyprzedzenie i większy kąt główki), tym rower jest mniej stabilny.

#212 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 posts
  • SkądTłuszcz

Posted 15 March 2010 - 21:35

witam po zimie :-D
Mam pytanko odnośnie widelców karbonowych z www.rodex.net.pl
Czy ktoś z was jeździł na tym sprzęcie?? jeśli tak, to proszę o opinie.

#213 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 15 March 2010 - 21:53

Na forum było już sporo na temat tych widelców. Osoby które jeździły na tych widelcach są raczej zadowolone chociaż te widelce jedynie stały obok karbonu i nie tłumią drgań.

#214 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,219 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 March 2010 - 22:25

widelce jedynie stały obok karbonu

Może i nie są to nanorurki ale bez przesady :-)

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#215 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Posted 15 March 2010 - 22:36

adson - szczerze to juz bym wolal kupic z hongfu w chinach niz z rodexu, dla mnie sa bardziej wiarygodni

jesli bys sie skusil to tu masz oferte:
http://www.hongfu-bi...class.asp?Id=66

nie ukrywam iz podpial bym sie do zamowienia - chcial bym od nich sztyce, 2 koszyki i kiere do mtb (dla kumpla)

#216 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Posted 15 March 2010 - 22:40

Nie wiem jak tam ich widelce, ale jeżeli przy ramie z Rodexu jest adnotacja ,,maksymalny ciężar użytkownika do 90 kg'', to ja takie produkty bym omijał szerooookim łukiem

#217 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Posted 15 March 2010 - 23:12

Rozmiar poczytaj sobie gdzieś na forum Jarek pisał o tych widelcach...

#218 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 15 March 2010 - 23:40

ostatnio wyszarpałem widelec 2danger za 150zł :mrgreen:

troche ciężki, ale raczej pewny no i w morde jeża tani jak na alu/cabon

#219 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3,219 posts
  • SkądPoznań

Posted 15 March 2010 - 23:53

Jelitek, nie muszę mam widelec RDX w domu. Sterówkę (to co obciąłem) nawet rozwarstwiłem i przeprowadzę na niej jeszcze parę testów. No i jest jeszcze ostatni post Jarka na ten temat, nie wiem co go do niego natchnęło, ale napisał tam nową opinię.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#220 Adson_:D

Adson_:D
  • Użytkownik
  • 241 posts
  • SkądTłuszcz

Posted 16 March 2010 - 12:06

dzięki za info o tej firmie... szukam czegoś w okolicach 600zł i tak przeglądam forum, ale nic o RDX nie znalazłem...
i przy okazji... warto zainwestować w taki widelec? http://www.cyklotur....D_53010625.html

Reply to this topic