Skocz do zawartości

Widelec karbonowy

329 odpowiedzi w tym temacie

#161 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 07 luty 2010 - 20:11

Przecież do szosowego baranka możesz też zamontować lemondkę, która będzie wyżej niż w rowerku TT/TRI

#162 chris

chris
  • Użytkownik
  • 10 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 07 luty 2010 - 20:30

To może tak. Zakochałem się w tym Poisonie po dzisiejszej przejażdzce. Rowerek jest niesamowity. I na razie chcę wykorzystać wszystkie możliwości podniesienia mu kierownicy. Jak się nie uda to będę myślał o innym. Także jak macie jakieś pomysły jak to zrobić będę wdzięczny.

Dominik. Prawie to jest czasami wielka różnica :lol:

Thorian. Nie do końca. Próbowałem. W rowerze triathlonowym bardziej leżysz na kierownicy przy zamontowanej lemondce. Ja to lamer rowerowy jestem więc nie użyję fachowego terminu ale nogi są bardziej z tyłu. Jest wygodniej. Poza tym zmieniasz biegi w lemondce. Też plus. Mi szosówka nie "leżała" po 5 minutach siedzenia na niej w salonie. Na triathlonie posiedziałem dłużej i na pierwszy rzut oka wyszło OK. Tylko że niestety wychodzą mi kłopoty z plecami. Ale ale do takich problemów to macie na szczęście jeszcze dużo czasu :mrgreen:

#163 thorian

thorian
  • Użytkownik
  • 858 postów
  • SkądRoztocze

Napisano 07 luty 2010 - 20:39

Jest inny kąt rury podsiodłowej w TT przeważnie 78/75 w szosach 71. Zmiana biegów a kierownicy czasowej w połączeniu ze zwykłą szosą to też nie problem.
Chyba wiem co rozwiązał by Twój problem. Regulowany mostek do kierownic czasowych

Dołączona grafika

Problem tylko w tym, że nie mam pojęcia gdzie takiego szukać

#164 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 07 luty 2010 - 20:42

Tylko że niestety wychodzą mi kłopoty z plecami. Ale ale do takich problemów to macie na szczęście jeszcze dużo czasu :mrgreen:

Ale przeciez to może być kwestia wytrenowania i przyzwyczajenia przede wszystkim (i to niezależnie od wieku).Pisałeś ze nie miałeś doświadczenia z szosówka. Myslisz ze też mi lezała pierwsza szosówka po kilku jazdach?Nie mówiąc ze coś dało by mi 5 minut w sklepie. Musiałem pojeździć chyba z 2 tygodnie zeby sie przyzwyczaić bo jeździło mi się gorzej niż na moim starym turystycznym wagancie.,a teraz wydaje mi się że wygodniej to się już nie da. Dobierz sobie odpowiednio mostek i wysokość i spróbuj sie przyzwyczaić, bo podwyższanie kierownicy w takim rowerze o 10 cm to jakiś koszmar :shock: To znaczy ze on sie zupełnie dla Ciebie nie nadaje.

#165 ROZMIAR

ROZMIAR
  • Użytkownik
  • 3219 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 luty 2010 - 22:14

chris, zwykłe szosówki istnieją z wyższą rurą sterową, więc nie rozumiem dlaczego mówisz ze jak nie triatlonowa to zaraz treking, dasz do takiej zwykłej ramy lemondkę i będziesz miał rower jak dawniejsze czasówki :-) . Nie zauważyłem żeby prędkość kolarzy jakoś gwałtownie się zmieniła z powodu ramy w przeciągu ostatnich lat :-P , fakt można przegrać o sekundy z tego powodu, ale różnica nie jest tak duża. Podniesienie o jakim piszesz może nie być ci potrzebne, ja również mam problemy kiedy zrobię sobie kierownicę na sam dół, więc podniesienie o może 3cm a sterówce+mostek dodatni+odpowiednia lemondka która daje jakąś możliwość podniesienia, powinno być ok. Plecy muszą się przyzwyczaić co zajmie trochę czasu. Parę setek km :mrgreen: uznawane jest za normalne. Ja co prawda mam podniesione tylko 0 2cm więc myślę że tobie to wszystko razem wystarczy.

A i na pewno nie dawaj do tego zestawu karbonowej sterówki.

7602ede9d85aa0ebmed.png

Więcej satysfakcji daje dobra forma niż dobry sprzęt.

logo_phpBB.gif

#166 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 10 luty 2010 - 12:50

Dzisiaj dotarł do mnie[zamówiony 2-2-2010 na Ebayu] widelec Deda Black Magic ,348g full carbon , sterówka 300mm, z przesyłką 109$ w komplecie gwiazdka alu i śruba hamulca aluminiowa , pierwsze wrażenie bardzo pozytywne Dołączona grafika

#167 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 10 luty 2010 - 21:53

Dzisiaj dotarł do mnie[zamówiony 2-2-2010 na Ebayu] widelec Deda Black Magic ,348g full carbon , sterówka 300mm, z przesyłką 109$ w komplecie gwiazdka alu i śruba hamulca aluminiowa , pierwsze wrażenie bardzo pozytywne Obrazek

Fajny,nieżle wycieniowany i cena bardzo dobra.można czasem na ebayu fajne rzeczy znaleźć...ciekawe jak taka masa sprawdzi się na drodze?Napisz jak się sprawuje .. 348g :-) to co ja mam powiedzieć o swoim ze stalową rura sterową i pancernymi ramionami i wagą 650g, można go chyba do downhillu i offroadu będzie używać :mrgreen:

p.s. wydaje mi się ze przydałby się dział "testy" do opisywania używanego przez siebie sprzętu. Ale czy będzie obiektywne kto wie, w końcu każdy swoje chwali ... :-P

#168 tomeks

tomeks
  • Użytkownik
  • 78 postów
  • SkądCzłuchów

Napisano 10 luty 2010 - 23:14

http://img43.imagesh...3800/cheker.jpg

A wie ktoś ile może ważyć ten widelec time ? tak na oko chociaż, bo nie wiem dokładnie co to za model itp. ( może ktoś rozpozna ;) )

#169 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 10 luty 2010 - 23:55

Mac, ten twój z pewnościa nie bedzie się giął podczas sprintów , mam nadzieje że mój też nie - chodzi o sztywnośc sterówki.

#170 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 11 luty 2010 - 13:49

Mac, ten twój z pewnościa nie bedzie się giął podczas sprintów , mam nadzieje że mój też nie - chodzi o sztywnośc sterówki.

No tak,ale Twój zapewne na 1 i 1/8? Bo ja na 1 cal pełnego karbonu nie chciałem,wiadomo mniejsza średnica rury, więc olałem masę na rzecz trwałości,sztywności i komfortu.
Montuj i napisz jak Ci sie sprawuje w jeździe i czy nie wygina się za bardzo.

#171 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 11 luty 2010 - 16:34

Panowie prosze o opinie widelca 3t funda team , warto?

#172 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 13 luty 2010 - 12:04

warto :-) ja mam ten widelec i jest to najlepszy na jakim jeździłem :-) Bardzo sztywny, lekki i aerodynamiczny. Bardzo porządnie wykonany. Warto było wydać te 900 zł :)

#173 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 13 luty 2010 - 18:05

A nie mówiłem? :D Gdy się jeszcze wklei alu insert do środka to sterówka jest bardzo sztywna.

#174 Gosc_xsnailx_*

Gosc_xsnailx_*
  • Gość

Napisano 13 luty 2010 - 21:06

crosspost z lightbike'a:
ja pod mase 80 kg kupilem sobie 400 g full carbon widelec scotta z modelu cr1 pro .. za niecale 50 usd na ebaju. (masa z ekspanderem) - widelec nie uzywany zdjety z roweru
a tak wyglada zalozony w ramie:
Dołączona grafika
ubylo ponad 400 gram w stosunku do orginalnego widelca

#175 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 13 luty 2010 - 22:49

Karbon, ja nie wklejałem tego kawałka, może najlżej to nie wyszło, ale wolałem korek rozporowy :-)

#176 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 14 luty 2010 - 01:05

Jelitek, ta tulejka waży już z wbitą w nią gwiazdką dokładnie 20,2g. Bardzo lekki ekspander waży 15g, a najczęściej są sporo cięższe. Jednak dla zdrowia psychicznego wkleił bym tę tulejkę. Na pewno usztywnia dodatkowo sterówkę, która i tak jest bardzo sztywna.

#177 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 05 marzec 2010 - 15:57

Co myslici o tym sztućcu?

http://sklepy.allegr...er_synkros.html

niestety Whistle oddaje bo za krótki jest, a nie chce mi sie bawić w szukanie podkładek.

A może polecicie inny do około 400zł? Mam jeszcze PRO a 429, ale nie wiem czy mnie stać. A może RDX?

#178 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 05 marzec 2010 - 16:24

Deadhorse, rama za 250 a widelec za 430 ............

Dziwna "technika" zakupow :-D :-D :-D

#179 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2567 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 05 marzec 2010 - 16:27

Deadhorse, rama za 250 a widelec za 430 ............

Dziwna "technika" zakupow :-D :-D :-D

jak juz za 380

#180 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 05 marzec 2010 - 16:27

Dead http://sklepy.allegr...?item=935055756 ja mam takie widły. Ile w tym węgla, a ile innego dziadostwa to sami tajwańczycy nie wiedzą. Uzywam tego widelca od zeszłego roku. Widelec jest lekki, waży 359 gram i dość sztywny. Gorzej jest z tłumieniem, co za pewne jest winą zastosowanych materiałów. Full carbon to jest chyba tylko z nazwy. Uczucia mam mieszane, ze skłonnością na plus. W końcu jak się nie ma co się lubi to.... Z pewnością w kategorii waga/cena jest to oferta całkiem przyzwoita. Jeżeli ktoś szuka widelca o niskiej wadze, całkiem dobrej sztywności to jest to ciekawa opcja.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

Dodaj odpowiedź