Skocz do zawartości

Widelec karbonowy

329 odpowiedzi w tym temacie

#121 Grzesiek

Grzesiek
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądLTM

Napisano 01 listopad 2009 - 23:09

Mój rower dawno już przestał wyglądać i karbonowy widelec niewiele tu zmieni a nawet najsmuklejszy nie będzie taki ładny jak stalowy chromowany w ramie z takim samym tylnym widelcem. Nie o to chodzi. Zastanawiam się, czy karbon będzie bardziej komfortowy od stali? Myślę, że cena jest tak niska dlatego, że jest to widelec z poprzedniego wieku w niepopularnym rozmiarze. Czy może odbiegać jakością od współczesnych? Ważę około 70 kg - może być dla mnie zbyt delikatny/wiotki?

#122 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 02 listopad 2009 - 13:29

Czy może odbiegać jakością od współczesnych? Ważę około 70 kg - może być dla mnie zbyt delikatny/wiotki?

Myślę że tak. Jeśli to w ogóle jest karbon, a nie włókno szklane, lub inne śmiecie. Poczytaj o tym na forum.

#123 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 03 listopad 2009 - 19:50

Wydaje mi się że ten widelec to jakiś wynalazek,nie ufałbym mu za bardzo. Może coś takiego jak widelec karbonowy ze stalową rurą sterową? Taki sprzęt jest nie do zajechania, a ma jednocześnie bardzo duży komfort tłumienia drgań. Nie ma obawy o uszkodzenie rury, a i drgania są fajnie tłumione. Mam taki Kinesisa i jestem bardzo zadowolony. W drugim rowerze (hybryda) mam tez oryginalny karbonowy widelec speca z systemem Zertz, również ze stalową rurą sterową. Jeśli nie znajdziesz, to typowy stalowy tez bedzie fajnie jeździl,na 3 miejscu stawiałbym karbonowy z aluminiową rurą. Full karbon chyba raczej nie do takiej ramy.

#124 Bartosz

Bartosz
  • Użytkownik
  • 998 postów
  • Skądwa-wa

Napisano 03 listopad 2009 - 20:16

Grzesiek, jak coś to może bym miał coś dla ciebie, bo właśnie się przymierzam do sprzedania -znaczy wystawienia - widelca carbonowego ;)

#125 Grzesiek

Grzesiek
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądLTM

Napisano 03 listopad 2009 - 22:02

[quote]Wydaje mi się że ten widelec to jakiś wynalazek,nie ufałbym mu za bardzo. [/quote]
Moim zdaniem nie jest to wynalazek w rodzaju RDX czy podobnych, zzyzx robi karbonowe komponenty dla Corrateca od dawna i gdyby to był produkt nędznej jakości to nie miałby karbonowej sterówki. W tamtym czasie z resztą włókno węglowe nie schodziło jeszcze pod strzechy. Być może technologia czy materiały były słabsze niż obecnie ale nie sądzę, żeby to była podróbka karbonu.

[/quote]Jeśli nie znajdziesz, to typowy stalowy tez bedzie fajnie jeździl,na 3 miejscu stawiałbym karbonowy z aluminiową rurą. Full karbon chyba raczej nie do takiej ramy.[/quote]

Właśnie to mnie nurtuje, czy wymiana stalowego na węglowy podniesie komfort jazdy. Na allegro bywają calowe ale najczęściej używane.

#126 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 04 listopad 2009 - 09:08

Myśle że połączenie widelca z włókna + stalowa rama to bardzo dobre i komfortowe rozwiązanie. Komfort i prowadzenie zależą też jeszcze od konstrukcji widelca i kątu wyprzedzenia. Stal to też dobry materiał na widelec. Ja przesiadłem się z widelca alu na karbon, więc różnica jest.
Teraz jeździsz na stalowym widelcu?Moze jest zbyt sztywny i nie amortyzuje tak dobrze?Wtedy zmiana na karbonowy pomoże.

#127 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 listopad 2009 - 11:14

Ja przesiadłem się ze stalowego, różnica jest kolosalna, np. na stali jazda po polbruku (kostki "ścieżki" rowerowej) była męcząca, po wymianie praktycznie nie czuje się tego. Za to ciąg widelca (tak to się nazywa - przednie koło w stalówce było bardziej z przodu?) się zmniejszył, no i na początku trzeba było uczyć się jeździć na bardziej "nerwowym" rowerku...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#128 Gosc_Dominik_*

Gosc_Dominik_*
  • Gość

Napisano 04 listopad 2009 - 11:32

Też zmieniłem stalowy widelec na alu/karbon, troszkę lepsze tłumienie a co ważniejsze nie rezonuje tak jak stalowy, bardziej tłumi drgania, jak dla mnie zmiana na +.

#129 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 listopad 2009 - 21:04

Za to ciąg widelca (tak to się nazywa - przednie koło w stalówce było bardziej z przodu?) się zmniejszył

Wyprzedzenie widelca (fork rake). Najpopularniejsze jest 43 mm. Idealna synteza między szybką reakcją na skręt, a stabilnym prowadzeniem.

#130 Bizon77

Bizon77
  • Użytkownik
  • 75 postów
  • SkądŻory

Napisano 05 listopad 2009 - 21:58

Mam pytanko.Gwiazda (ekspander)do mojego widelca jest jakoś krótka ,tak mi się przynajmniej wydaje.Po zamontowaniu nad mostkiem podkładki 5mm zostaje mi tej gwiazdy 2,8 mm a mostek jest wysoki na 3,6 mm.Także wychodzi na to ,że ekspander nie będzie w ogóle złapany przez dolną śrubę mostka bo jest za krótki .Z tego co tu widzę ten jest znacznie dłuższy i ten by spasował.Teraz nie wiem czy montować oryginalny dostarczony z widelcem czy dłuższy kupić ? Przy okazji do czego służy ta rurka obok ekspandera,ta na tej fotce .

#131 Grzesiek

Grzesiek
  • Użytkownik
  • 45 postów
  • SkądLTM

Napisano 07 listopad 2009 - 12:12

Przy okazji do czego służy ta rurka obok ekspandera,ta na tej fotce .

Myślę, że to do bardziej równomiernego rozłożenia nacisku na sterówkę.
Wracając do mojego widelca zzyzx co go chcę kupić, podobno pochodzi on z montowni Corrateca, ma wyprzedzenie 43 mm. Chyba nie jest zły, teraz zastanawia mnie jego wytrzymałość, słyszeliście o złamanych widelcach w trakcie normalnego użytkowania? Zdarza mi się czasem wpaść w małą dziurę w szosie, czy pojeździć ostrzej po kocich łbach i nie chciałbym mieć wtedy poczucia, że coś może nie wytrzymać. Przypomnę, że widelec waży 334 g a ja 75 kg. Jeszcze jedno: z naklejki wynika, że ma prawdopodobnie 356 mm wysokości, czy zmieści się w nim opona 25? Są widelce oprócz TT, w które może się nie zmieścić?

--
Pozdrawiam,
Grzesiek

#132 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 07 listopad 2009 - 12:29

Sama firma zzyzx jest znana w światku kolarskim, bubel to raczej nie jest.

#133 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 07 listopad 2009 - 13:21

Jeszcze jedno: z naklejki wynika, że ma prawdopodobnie 356 mm wysokości, czy zmieści się w nim opona 25

25mm wejdzie. Problem zaczynałby się przy 28mm.

#134 GrzegorzP

GrzegorzP
  • Użytkownik
  • 1130 postów
  • SkądLeszno

Napisano 19 grudzień 2009 - 14:05

Oryginał czy podróba ? Zobaczcie inne przedmioty sprzedającego. http://cgi.ebay.com/...=item3a55f8e565

#135 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 20 grudzień 2009 - 22:34

A ja mam zagadkę dla zainteresowanych: czy w moim wysłużonym Trek'u 1200 fabrycznie jest zainstalowany widelec karbonowy (z ALU rurką) czy może cały ALU?
Nijak nie mogę rozpoznać z jakiego materiału są golenie. Niby to seryjny Bontrager, który powinien być karbonowy (i opukując go ma zbliżony dźwięk do widelca karbonowego, waga też zbliżona - 478g z gwiazdką ok 10g), ale koleżka (podobno spec jakiś), który go opukiwał stwierdził, że to ALU. Golenie pokryte szczelnie lakierem, więc ciężko dojrzeć co to za materiał.
Kilka zdjęć poglądowych tu --> http://picasaweb.goo...376070560564594
Pomożecie? ;-)

#136 Gosc_Jelitek_*

Gosc_Jelitek_*
  • Gość

Napisano 20 grudzień 2009 - 23:07

Waga wskazywałaby na to że same golenie są z karbonu, natomiast haki, korona i sterówka są z alu.

#137 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 21 grudzień 2009 - 10:45

A ja mam zagadkę dla zainteresowanych: czy w moim wysłużonym Trek'u 1200 fabrycznie jest zainstalowany widelec karbonowy (z ALU rurką) czy może cały ALU?
Nijak nie mogę rozpoznać z jakiego materiału są golenie. Niby to seryjny Bontrager, który powinien być karbonowy (i opukując go ma zbliżony dźwięk do widelca karbonowego, waga też zbliżona - 478g z gwiazdką ok 10g), ale koleżka (podobno spec jakiś), który go opukiwał stwierdził, że to ALU. Golenie pokryte szczelnie lakierem, więc ciężko dojrzeć co to za materiał.
Kilka zdjęć poglądowych tu --> http://picasaweb.goo...376070560564594
Pomożecie? ;-)

Lol, co to za "spec" jest? :)

Widelec na 99.9% z karbonu.

#138 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów

Napisano 21 grudzień 2009 - 11:21

marceln, dzięki za potwierdzenie moich podejrzeń.
Ten spec widocznie pobierał nauki w szkołach specjalnych ;-)
W takim razie mam do sprzedania sztuciec karbon/ALU ;-) --> http://forumszosowe....p?p=76015#76015

#139 siku

siku
  • Użytkownik
  • 154 postów
  • Skądkrakow

Napisano 21 grudzień 2009 - 12:04

około 2 lata temu kupiłem taki sam widelec z treka i kupiłem go jako alu .... :roll:

#140 marceln

marceln
  • Użytkownik
  • 476 postów
  • Skąd3city

Napisano 21 grudzień 2009 - 15:56

patrze w archiwu mtreka i od 2003 (dalej arch nie sięga) te widelce były karbonowe.

Twój wygląda jakby pochodził z tego roweru: http://www.trekbikes...04/archive/1200 rocznik 2004

Dodaj odpowiedź