Widelec karbonowy
Posted 23 December 2009 - 22:02
Posted 23 December 2009 - 22:10
RDX-a kupiłem Eastona EC70, dokładnie taki: http://www.biobike.p.../product/id/110 ,
Troche mnie dziwi waga tego widelca , troche ciezkawy jak na carbon ;-)
Posted 23 December 2009 - 22:19
Jak widać na zdjęciu Easton ma w koronie i w miejscu gdzie osadza się dolne łożysko sterów trochę aluminium, więc waga mnie nie dziwi (mogę go zważyć, ale kilkanaście gramów nie jest problemem).Troche mnie dziwi waga tego widelca , troche ciezkawy jak na carbon
krzysztof1985, warto kupować ten Meridy ? - obawiam się, ze będę miał zagwozdkę na Święta.
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Posted 24 December 2009 - 10:55
Ja już zgłupiałem. Czy fakt, że magnes przyczepia się do mojego starego widelca, do jego rurki sterowej ( 1", gwint) też a do obręczy w kole nie jest już dowodem na to że ów widelec jest ze stali?
Wątpliwości naszły mnie gdy wrzuciłem go na wagę i wskazała 537g a to mi się jakoś mało wydaje. Te zabytkowe klamoty były takie lekkie? Szkoda, że to ten pogięty po wypadku, teraz mam jakiegoś nie do końca pasującego brzydkiego kloca
Posted 24 December 2009 - 15:32
Robo - zosatw sobie Eastona, jak siedzisz na rowerze i jedziesz to tego nie widać, no chyba ze rower tylko na wieszaku jest do oglądania .
Profesjonalny serwis i montaż kół do rowerów www.velotech.pl
Serwis rowerowy - Kraków tel: 666-316-604, [email protected]
Masz pytanie o koła - to zadzwoń najpierw !!!!!!! w godz. - 12.oo - 19.oo
Posted 29 December 2009 - 23:01
Posted 07 February 2010 - 17:14
Wiem że pytanie może szokować. Po co komuś rower triathlonowy jak chce jeżdzić w pozycji "turysty". No ale niestety lata swoje mam. A jeżdzić dalej się chce ;-)
Będę wdzięczny za wszelką pomoc bo rowerek jest super. Tylko ta pozycja nie nadaje się dla moich pleców. Co właśnie dzisiaj po pierwszej dłuższej przejażdzce stwierdziłem :-(
#151 Gosc_Dominik_*
Posted 07 February 2010 - 17:37
Posted 07 February 2010 - 17:52
Posted 07 February 2010 - 19:37
Weź też pod uwagę, że rura sterowa nie może być zbyt wystawać z ramy, czytałem tu niedawno, że 4cm podkładek to max. :roll:
chris takie podniesienie kierownicy na sterówce widelca to nie jest dobry pomysł. Nie zaleca się, żeby mostek znajdował się wyżej niż 5-6 cm od główki ramy.
Tego nie brałem pod uwagę. W trekingu wymieniłem widelec na Marzocchi TXC1. Wystaje około 10 cm i jak do tej pory jest OK. Taka długa oryginalnie była rura sterowa której nie obcinałem. Ale wygląda że macie rację i z widelcem karbonowym może być problem :cry:
Thorian. Z wymianą ramy to jest następny problem. Musiałbym mieć trekingową. A na takiej rower już mam. Różnica w szybkości poruszania się na niej a na tym Poisonie jest ogromna. Dzisiaj przeleciałem trasę 50 km. W dobrych warunkach w lecie na trekingu zajmuje mi to 2 godziny. Dziś na Poisonie 1 godzina 40 minut. Ale ostatnio mam duże przerwy w jeżdzeniu. Poison jest bardzo sztywny. Więc każde muśnięcie pedałów przekłada się na wzrost szybkości. Także chcę coś pokombinować z wysokością kierownicy jeszcze. Może coś się uda.
Nie wiem. W despereracji już myślę o widelcu stalowym. Zupełnie nie mam pomysłu.
Posted 07 February 2010 - 19:54
Popatrz sobie na geometrię Twojej ramy a ramy innej szosowej Poissona. Inne kąty, długości rur, i to na czym Ci zależy wysokość główki ramy. Zyskasz co najmniej 3 4 cm plus podkładki, mostek na + i powinno być ok.
Posted 07 February 2010 - 20:00