Skocz do zawartości

Jaki Kask??

1933 odpowiedzi w tym temacie

#201 tomacias

tomacias
  • Użytkownik
  • 208 postów
  • Skądopolskie

Napisano 06 listopad 2008 - 19:59

co do kasku treka to słyszałam,że fatalnie jest z wentylacją

Nieprawda! Po skasowaniu mojego B.Sweepa kupiłem Treka Sonic i powiem że niczym nie ustepuje droższym kaskom. Wentylacja jest naprawdę OK. Nawet wydaje mi się ze lepsza niż w Bellu, a wiem co mówię bo niewiele mi zostało czupryny na głowie :mrgreen: i dobrze odczuwam wszelkie przewiewy pod kaskiem.

#202 gr3gory

gr3gory
  • Użytkownik
  • 434 postów
  • SkądDzierżoniów

Napisano 06 listopad 2008 - 21:18

Potwierdzam.. tez uzywam kasku Sonic i bardzo dobrze sie sprawdza. Nie odczuwam, zadnego dyskonfortu a wentylacja jest bardzo dobra. Dalem za niego 240 zl i jest wart tych pieniedzy i spokojnie moze dorownywac niektorym z wyzszej polki. Nie wiem ile teraz kosztuje.

Z tego co wiem to obecnie kaski robione sa w pewnym standardzie i spelniaja warunki bezpieczenstwa. Na tyle na ile kask ma nas uchronic przed wiekszymi obrazeniami glowy to powinien to spelnic. Wiadomo wypadek wypadkowi nierowny..

#203 Lodi

Lodi
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 30 listopad 2008 - 22:35

Witam, mam problem otóż przymierzam się do kupna pierwszego w moim życiu kasku :mrgreen: i sprawa wygląda tak że nie chcę wydawać jakiś kosmicznych sum na kask bo jednak budżet mam ograniczony, czytałem że wiele osób chwali firmę met znalazłem na allegro 2 kaski które mnie zainteresowały, może ktoś z was ma jakieś doświadczenia z nimi ?

http://allegro.pl/it...wys_gratis.html

http://allegro.pl/it...wys_gratis.html

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc !

#204 cyryl3000

cyryl3000
  • Użytkownik
  • 159 postów
  • SkądZłotów

Napisano 30 listopad 2008 - 23:54

Lodi, polecam najpierw do sklepu kilka przymierzyć, a potem na allegro się rozglądać.

#205 gr3gory

gr3gory
  • Użytkownik
  • 434 postów
  • SkądDzierżoniów

Napisano 01 grudzień 2008 - 00:51

Potwierdzam. Kask najlepiej przymierzyc w sklepie. Musi idealnie lezec na glowie.

#206 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 01 grudzień 2008 - 01:24

Szanse marne, że będzie wygodny kask, którego nie przymierzałeś. Mnie na 7 tylko 3 pasowały, a reszta albo mnie w czubek głowy gniotły, albo dopasowanie nie dobre.

#207 ERDE

ERDE
  • Użytkownik
  • 1010 postów
  • SkądLublin

Napisano 01 grudzień 2008 - 08:56

nie kupuj broń boże tego VOLO z allegro!!!

w cykloturze masz VOLO za 99,90 czy jakoś podobnie

#208 Lodi

Lodi
  • Użytkownik
  • 20 postów
  • SkądRzeszów

Napisano 01 grudzień 2008 - 21:10

Przeszedłem się po sklepach, i kaski poprzebierane trudno znaleźć coś interesującego mnie, a sprzedawcy kuszą 15-30 proc przecenami.
Spodobały mi się te met-y, ogólnie cała oferta tej firmy wydaje mi się atrakcyjna a o mety u mnie trudno bo z tego co się dowidziałem to wysprzedane.

Doszedłem do wniosku że nie ma co się rzucać na niby przeceny i kupować czegoś na siłę... Kiedy faktycznie tego nigdy nie miałem na głowie. Kupię na wiosnę jak będzie większy wybór, fakt cena również zapewne będzie większa ale te kilkadziesiąt pln więcej przeboleje.

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam !

#209 Amateur_PL

Amateur_PL
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądTrzebnica

Napisano 20 grudzień 2008 - 19:50

Witam. Do tej pory mój kask to była improwizorka która nie trzymała się głowy i latała na wszystkie strony. Mam zamiar kupić coś konkretnego do 250-260zł ale mogłoby być taniej (nawet mile widziane).

Najbardziej interesują mnie kaski Met-a:
- Volo (tani ale boje się że może być za płytki)
- Estro (jest fajny... Zefiro mi się jakoś nie podoba).
A jeszczebardziej ciekawią mnie rudy project:
- Zuma i Contact z czego stać mnie chyba tylko na ten pierwszy... :(

Mój baniak ma 59,5-60,5cm obwodu. Czy rozmiar L z rudego 59-61 będzie dobry ??
Tak wiem... powiecie żebym przymierzył... zjechałem cały wrocław i wszędzie są tylko stare uvexy i treki lub lazery które mi sie nie podobają....

Nie mam nawet gdzie przymierzyć meta ani rudego :/ zostaje mi internet... ale boje się że kask będzie potem niepasował... albo będzie brzydki w stosunku do zdjęc... :(

Doradźcie coś :P

#210 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 20 grudzień 2008 - 20:05

Polecam Ci rudego contact. Ładny, super regulacja i już raz uratował mnie przed kalectwem.

#211 Amateur_PL

Amateur_PL
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądTrzebnica

Napisano 20 grudzień 2008 - 20:08

miguel ale napisz coś więcej.

np. jaki masz rozmiar głowy ?? a jaki rozmiar twojego rudego ?? i czy przymierzałes czy brałeś przez internet na żywioł ;P??

na contact mnie nie stać. Ale zuma jest w sumie bardzo podobny... rozmiarówki tych kasków powinny być takie same, bo ta sama firma a oba kaski różnią się chyba tylko wyglądem.

#212 Gosc_Qba_*

Gosc_Qba_*
  • Gość

Napisano 20 grudzień 2008 - 20:11

W sumie sam używam i mogę polecić:

http://www.erowery.pl/go/_info/?id=663

Cena od 150 do 180 zł i waga grubo poniżej 300 gram to niegłupia propozycja dla tych co nie posiadają zbyt grubego portfela :-P , mi podoba się wygodna regulacja wielkości i ogólnie wygląd (posiadam tą czarną wersję). Teoretycznie piszą, że jest to kask do MTB ale odpinasz daszek nie ma problemu żeby śmigać z nim na szosie.
Pozdro!

#213 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 20 grudzień 2008 - 22:53

miguel ale napisz coś więcej.

np. jaki masz rozmiar głowy ?? a jaki rozmiar twojego rudego ?? i czy przymierzałes czy brałeś przez internet na żywioł ;P??

na contact mnie nie stać. Ale zuma jest w sumie bardzo podobny... rozmiarówki tych kasków powinny być takie same, bo ta sama firma a oba kaski różnią się chyba tylko wyglądem.

No więc musiałem sobie kupić jakiś kask, a akurat ten model był w zakresie cenowym, który sobie ustaliłem. Na zdjęciach wygląda bardzo atrakcyjnie, na głowie już może niekoniecznie, ale napewno jest ponadprzeciętny. Mój rozmiar to S/M, akurat na moją głowę, bo dzięki banalnie łatwej regulacji mogę bez problemu założyć grubą czapkę z biemme. Kontakt w tym rozmiarze waży przyzwoite 269 gram, a więc nie odstaje od reszty stawki. Ma oczywiście wymieniane wkłady na rzepy - można jeździć bez, ale jest to trochę niewygodne. Ogólnie jak na tę cenę dobrze się prezentuje. Bardzo mnie smuci jeden fakt, a mianowicie to, iż mój model jest pęknięty. Ponad rok temu zjeżdżałem przy prędkości 50 km/h. I upadłem na głowę. Kask odziwo się nie rozpadł, ale na tylnej części pojawiły się małe pęknięcia.

P.S. Z kaskiem otrzymałem łatwy w montażu daszek do MTB oraz wspomniane wcześniej wkładki.

Z racji tego, że mój Kontakt jest w raczej kiepskim stanie, planuję zmianę kasku na przyszły sezon. Raczej napewno będzie to kask firmy Specialized, model S-works 2d. Cena na ten kask śmieszna, ale wypatrzyłem go za 3XX złoty. W barwach Lampre, niestety, czarny jest za 500zł.

Pzdr

#214 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 20 grudzień 2008 - 23:13

Moj obecny kask zamowilem mysle ze bedzie okej przesiadka z firmy specialized na rudego zobaczymy jak sie bedzie smigalo kask ocencie sami pozdro ;-)

Kask

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#215 michal900

michal900
  • Użytkownik
  • 83 postów
  • SkądMikołów

Napisano 21 grudzień 2008 - 11:31

Ja ze swojej strony polecam Rudy Project Zuma. Jest to mój pierwszy kask, jest bardzo wygodny a waży tylko 251g :-D Kupiłem go za 240zł

#216 Amateur_PL

Amateur_PL
  • Użytkownik
  • 54 postów
  • SkądTrzebnica

Napisano 21 grudzień 2008 - 22:42

No ja kupiłem kask Huzarskiego :) Rudy kontact. Mam tylko nadzieje że będzie pasował :)

thx w wyborze :)

#217 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 21 grudzień 2008 - 23:02

To mamy te same kaski :mrgreen:

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#218 dyki

dyki
  • Użytkownik
  • 323 postów
  • SkądTwickenhamus

Napisano 22 grudzień 2008 - 00:38

Czy Kask MET jest godny zakupu? :roll:

Jak najbardziej. METa Stravadiriusa II skasowalem ale glowe mi uratowal :)

#219 Gosc_felipe_*

Gosc_felipe_*
  • Gość

Napisano 22 grudzień 2008 - 22:27

Kask po ramie, kołach i butach to bardzo istotny element naszego hobby. To on podczas wypadku może uratować nam życie!
Osobiście wybrałem Atmosa, głównie ze względu na bardzo dobre chłodzenie, no i styl ;)
Dołączona grafika

#220 Greg

Greg
  • Użytkownik
  • 17 postów
  • SkądKoszalin

Napisano 23 grudzień 2008 - 16:56

Mam pytanie. Chcę zamienić kask MET'a Stradivarius na GIRO Atmos'a . Posiadam za duży rozmiar więc planuje sprzedać. 58-61 a rozmiar głowy mam 56cm , dlatego myślę o zmianie na M'kę. Czy to jest dobre rozwiązanie? :-?

Dodaj odpowiedź