Jaki Kask??
Started By
Gosc_Stas_*
, 08 sty 2007 21:32
1933 odpowiedzi w tym temacie
#489 Gosc_Bullet_*
Napisano 27 maj 2010 - 21:20
Rzecz jasna nie trzeba kupowac kasku z ,,wielkimi otworami''. Kaski szosowe w przeciwnieństwie do mtb mają zazwyczaj mniejsze otwory - szybciej jedziesz, wiekszy pęd powietrza - lepsza wentylacja. Duże otwory to więcej bzyczących i żadlących robali. Kup sobie lekki kask w jasnych barwach np. taki:
http://fhm.pl/sklep/...lien-p-203.html
albo taki:
http://www.bike-aren...y-niebieski-s-m
Oba są używane w zawodowych grupach. Ten drugi ma siatkę przeciw bzykaczom.
http://fhm.pl/sklep/...lien-p-203.html
albo taki:
http://www.bike-aren...y-niebieski-s-m
Oba są używane w zawodowych grupach. Ten drugi ma siatkę przeciw bzykaczom.
Napisano 27 maj 2010 - 21:53
kr1zje, pisanie , ze cos tam , to JEDEYNY SLUSZNY WYBOR to lekkie naduzycie......... To tak jak gdybym napisal o rowerach ; JDYNY SLUSZNY WYBOR to BMC , a ja sie wcale z tym nie zgadzam :-D ( choc na nim jezdze ). Jest wiele fajnych kaskow , ale rozne mamy glowy i roznie one leza. Sam mam SELEVa XP i jestem bardzo zadowolony. Marzyl mi sie Catlike Whishper , ale mi np nie lezy na glowie... Wiec to jest bardziej skomplikowana sprawa jak napisanie : JEDYNY SLUSZNY WYBOR...
Nie mowiac o tym , ze komus moze sie poprostu NIE PODOBAC ( ja nie przepadam za Specem)
Nie mowiac o tym , ze komus moze sie poprostu NIE PODOBAC ( ja nie przepadam za Specem)
Napisano 27 maj 2010 - 22:00
Podobać się nie musi, ma spełniać swoje zadanie. A to robi doskonale. Przy właściwym dobraniu rozmiaru pasuje na każdą głowę, nie to co inne kaski. Wagowo jest super, chyba że ktoś lubi wozić nadmiar "styropianu" na głowie. Wentylacje ma aż za dobrą, w zimę zakładam tylko czapkę, ponieważ kask zbiera zbyt dużo powietrza i jest zimno w głowę. Catlike whisper to drogi i ciężki kask, aby nie napisać ordynarnie gówno, bo za takie pieniądze to kpina jest. Nie wiem ile płacą teamowi cervelo, że śmiga w tych kaskach.
Jeżeli piszę o czymś "jedyny słuszny wybór" to jest to produkt który sprawdziłem i mam porównanie na tle innych mark, znam opinie innych użytkowników.
Jeżeli piszę o czymś "jedyny słuszny wybór" to jest to produkt który sprawdziłem i mam porównanie na tle innych mark, znam opinie innych użytkowników.
Napisano 27 maj 2010 - 22:09
no to jak piszemy szczerze to OK. Dla mnie to nietety SPEC wyglada jak gowno z tym czolowym wlotem powietrza jak w odrzutowcu.... No i nietety nie lezy mi na glowie, a SELEV mi sie natychmiast "ulozyl". Nie pisze ze SPEC jest zly , ale czy najlepszy ???
SELEV nie jest tak popularny jak SPEC i to dla mnie tez zaleta .A mysle , ze jakoscia wiele mu nie ustepuje.
P.S podobac sie nie musi ??? Dziwne masz podejscie..........
SELEV nie jest tak popularny jak SPEC i to dla mnie tez zaleta .A mysle , ze jakoscia wiele mu nie ustepuje.
P.S podobac sie nie musi ??? Dziwne masz podejscie..........
Napisano 27 maj 2010 - 22:17
Wydaję mi się że to kwestia gustu a o nich się nie dyskutuje. Każdy ma inną łepetynę i inny orzeszek na nią pasuje. Wygląd sądzę że też ważny bo inaczej jeździlibyśmy z wiaderkiem na głowie. Akurat mi pod pasował Spec ale pewnie kupił bym tez inny jak by mnie urzekł .......
Napisano 28 maj 2010 - 00:29
Bez przesady ;-) Obstawiam, że nie odczujesz żadnej różnicy. A do kupna kasku jak najbardziej zachęcam - ja sobie już jazdy bez niego nie wyobrażam - po prostu bezpieczniej się czuję.Czy przy takim S-Works polepsza się aerodynamika czy raczej będę zwalniać?
Napisano 28 maj 2010 - 11:27
Ja ze swojej strony mogę polecić takie kaski :
Met Stradivarius I - bardzo fajnie się prezentuje na głowie , jest stosunkowo mały w porównaniu do większości obecnych kasków , małe otwory wętylacyjne, dość tani jeśli się uda jeszcze gdzieś dorwać , mój w rozmiarze M ważył 271g
Giro Ionos - fajny wygląd , duże otwory wętylacyjne , dość szeroki , spora waga bo w rozmiarze M 289
Spec S-Works - wygląd dyskusyjny ale dla większości jednak się podoba , duże otwory , praktycznie nie czuć go na główie , w rozmiarze M waży 211g
Met w tym rozmiarze jest dość mały w porównaniu do Giro i Speca także mierzenie raczej konieczne - ja właśnie z tego powodu musiałem go sprzedać.
Spec bardzo mi się podobał ale jak już go kupiłem to na głowie tak sobie wygląda - ale co muszę przyznać zakładasz i masz wrażenie jakby szyty na miarę no i czuć tą lekkość.
Jednak jakbym miał kupić Ionosa lub S-worksa w normalnej cenie to bym podziękował.
Met Stradivarius I - bardzo fajnie się prezentuje na głowie , jest stosunkowo mały w porównaniu do większości obecnych kasków , małe otwory wętylacyjne, dość tani jeśli się uda jeszcze gdzieś dorwać , mój w rozmiarze M ważył 271g
Giro Ionos - fajny wygląd , duże otwory wętylacyjne , dość szeroki , spora waga bo w rozmiarze M 289
Spec S-Works - wygląd dyskusyjny ale dla większości jednak się podoba , duże otwory , praktycznie nie czuć go na główie , w rozmiarze M waży 211g
Met w tym rozmiarze jest dość mały w porównaniu do Giro i Speca także mierzenie raczej konieczne - ja właśnie z tego powodu musiałem go sprzedać.
Spec bardzo mi się podobał ale jak już go kupiłem to na głowie tak sobie wygląda - ale co muszę przyznać zakładasz i masz wrażenie jakby szyty na miarę no i czuć tą lekkość.
Jednak jakbym miał kupić Ionosa lub S-worksa w normalnej cenie to bym podziękował.
Napisano 28 maj 2010 - 13:28
SĄ.Wyjątek potwierdza regułę. Nie ma na rynku lepszego kasku/butów.
Pisałeś, że podobać się nie musi - właśnie, że musi, nie tyko kobietom.
Mam do szosówki Specialized Chamonix, może to nie Specialized S-Works, jednak jeśli chodzi o kształt to mają podobny. Chamonix ma dla mnie podstawową wadę, jest płytki, przez co na mojej bańce leży dość wysoko - prawie jak beret ;-) . Co prawda dobrze pasuje do głowy, ale szum powietrza przepływający pomiędzy kaskiem a moimi uszami bardzo, ale to bardzo mnie wkurza. Myślałem, że się przyzwyczaję, ale niestety nie ma szans, wolę już wozić na głowie nieco styropianu więcej, ale za to mieć względną ciszę w uszach - w teren mam Booblight'a, który mając nieco więcej styropianu, lepiej otula boki głowy dochodząc do uszu, dzięki temu jest zdecydowanie cichszy. I o to chodzi.
Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750