Skocz do zawartości

Jaki Kask??

1933 odpowiedzi w tym temacie

#481 rzeznik14

rzeznik14
  • Użytkownik
  • 80 postów
  • Skądpolska

Napisano 07 maj 2010 - 12:36

Dołączona grafika

mi ten kask uratowal zycie. jebn*lem glowa o asfalt spadajac z ok. 3m przy predkosci ~48 jak zanotowala policja.napewno warty polecenia, jest tylko 'troszeczke' przytarty :

Dołączona grafika

#482 Karbon

Karbon
  • Użytkownik
  • 1876 postów
  • SkądŁódź

Napisano 08 maj 2010 - 10:47

E tam. Co najwyżej uratował Ci urodę. Gdyby uderzenie było mocne to by kask pękł. A jeśli by nie pękł to i tak się nie nadawałby do użycia, bo nie gwarantowałby bezpieczeństwa.

#483 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 maj 2010 - 11:35

Co do tych kasków z Lidla, to dokładnie to samo co Cratoni za 230zł, oczywiście ten drugi chroni głowę lepiej, bo kosztuje 5 razy więcej i ma napis "Cratoni"... kaski w Lidlach się skończyły już raczej.

#484 thon

thon
  • Użytkownik
  • 117 postów
  • SkądW-Bemowo/Gryfino

Napisano 17 maj 2010 - 15:06

Jeśli ktoś jeszcze ma jakieś wątpliwości czy warto wydać 200-300zł na kask...

Sylwka kask po piątkowym etapie Giro

Dołączona grafikaDołączona grafika
Źródło

#485 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 24 maj 2010 - 22:18

Wszedłem w posiadanie Specializeda S-Works. Kask waży znakomite 240gram w rozm L. Cóż tu się wiele wypowiadać. Bajka z carbo skorupą

Dołączona grafika

#486 serav

serav
  • Użytkownik
  • 199 postów
  • SkądŁomża

Napisano 25 maj 2010 - 08:54

Ja mam dokładnie taki Dołączona grafika - Giro Indicator. Nie czuć go w ogóle na głowie. W kasku jeżdżę od niedawna ale tak się przyzwyczaiłem że nie wyobrażam sobie wsiąść na rower bez kasku.

#487 Gosc_jajcys_*

Gosc_jajcys_*
  • Gość

Napisano 27 maj 2010 - 19:54

czy jest opcja aby kask nie powodował pocenia się głowy latem?

#488 Bikemaster

Bikemaster
  • Użytkownik
  • 1048 postów
  • SkądWWL

Napisano 27 maj 2010 - 20:52

Kupić coś mega wentylowanego typu S-Works itp. Innej drogi nie ma. Musi być kupa wielkich otworów. Taki kask warto dodać nie kosztuje też 300 pln tylko znacznie więcej.

#489 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 27 maj 2010 - 21:20

Rzecz jasna nie trzeba kupowac kasku z ,,wielkimi otworami''. Kaski szosowe w przeciwnieństwie do mtb mają zazwyczaj mniejsze otwory - szybciej jedziesz, wiekszy pęd powietrza - lepsza wentylacja. Duże otwory to więcej bzyczących i żadlących robali. Kup sobie lekki kask w jasnych barwach np. taki:
http://fhm.pl/sklep/...lien-p-203.html

albo taki:

http://www.bike-aren...y-niebieski-s-m

Oba są używane w zawodowych grupach. Ten drugi ma siatkę przeciw bzykaczom.

#490 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maj 2010 - 21:39

Jedyny słuszny wybór to spec s-works, dobrze leży, jest płytki co maksymalizuje chłodzenie, duże otwory, siatki nie są potrzebne, bardzo lekki, dla rozmiaru M 200g.

#491 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 27 maj 2010 - 21:53

kr1zje, pisanie , ze cos tam , to JEDEYNY SLUSZNY WYBOR to lekkie naduzycie......... To tak jak gdybym napisal o rowerach ; JDYNY SLUSZNY WYBOR to BMC , a ja sie wcale z tym nie zgadzam :-D ( choc na nim jezdze ). Jest wiele fajnych kaskow , ale rozne mamy glowy i roznie one leza. Sam mam SELEVa XP i jestem bardzo zadowolony. Marzyl mi sie Catlike Whishper , ale mi np nie lezy na glowie... Wiec to jest bardziej skomplikowana sprawa jak napisanie : JEDYNY SLUSZNY WYBOR...
Nie mowiac o tym , ze komus moze sie poprostu NIE PODOBAC ( ja nie przepadam za Specem)

#492 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 27 maj 2010 - 22:00

Podobać się nie musi, ma spełniać swoje zadanie. A to robi doskonale. Przy właściwym dobraniu rozmiaru pasuje na każdą głowę, nie to co inne kaski. Wagowo jest super, chyba że ktoś lubi wozić nadmiar "styropianu" na głowie. Wentylacje ma aż za dobrą, w zimę zakładam tylko czapkę, ponieważ kask zbiera zbyt dużo powietrza i jest zimno w głowę. Catlike whisper to drogi i ciężki kask, aby nie napisać ordynarnie gówno, bo za takie pieniądze to kpina jest. Nie wiem ile płacą teamowi cervelo, że śmiga w tych kaskach.
Jeżeli piszę o czymś "jedyny słuszny wybór" to jest to produkt który sprawdziłem i mam porównanie na tle innych mark, znam opinie innych użytkowników.

#493 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 27 maj 2010 - 22:09

no to jak piszemy szczerze to OK. Dla mnie to nietety SPEC wyglada jak gowno z tym czolowym wlotem powietrza jak w odrzutowcu.... No i nietety nie lezy mi na glowie, a SELEV mi sie natychmiast "ulozyl". Nie pisze ze SPEC jest zly , ale czy najlepszy ???
SELEV nie jest tak popularny jak SPEC i to dla mnie tez zaleta .A mysle , ze jakoscia wiele mu nie ustepuje.
P.S podobac sie nie musi ??? Dziwne masz podejscie..........

#494 wober

wober
  • Użytkownik
  • 242 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 27 maj 2010 - 22:17

Wydaję mi się że to kwestia gustu a o nich się nie dyskutuje. Każdy ma inną łepetynę i inny orzeszek na nią pasuje. Wygląd sądzę że też ważny bo inaczej jeździlibyśmy z wiaderkiem na głowie. Akurat mi pod pasował Spec ale pewnie kupił bym tez inny jak by mnie urzekł .......

#495 jarek996

jarek996
  • Użytkownik
  • 645 postów
  • SkądMALM�

Napisano 27 maj 2010 - 22:20

kr1zje, czy Ty dostajesz kase od SPECA ?? O Butach widze tez piszezs : JEDYNY SLUSZNY WYBOR :-D
Dopisz "DLA MNIE " , albo daj sobie spokoj z tymi smiesznymi stwierdzeniami.....

#496 Gosc_jajcys_*

Gosc_jajcys_*
  • Gość

Napisano 27 maj 2010 - 23:57

Dzięki za odpowiedź. Jeszcze jedno. Czy przy takim S-Works polepsza się aerodynamika czy raczej będę zwalniać?

Chyba głupie pytanie, 2 lata na szosie jeżdżę bez kasku ale ostatnio zauważyłem, że w razie jakiejś lipy może się przydać ;)

#497 pawelkepien

pawelkepien
  • Użytkownik
  • 719 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 maj 2010 - 00:29

Czy przy takim S-Works polepsza się aerodynamika czy raczej będę zwalniać?

Bez przesady ;-) Obstawiam, że nie odczujesz żadnej różnicy. A do kupna kasku jak najbardziej zachęcam - ja sobie już jazdy bez niego nie wyobrażam - po prostu bezpieczniej się czuję.

fs-userbar-blog-white.png

#498 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 28 maj 2010 - 10:47

Wyjątek potwierdza regułę. Nie ma na rynku lepszego kasku/butów. Może i ma wlot jak w odrzutowcu, ale w lato jest lepsza regulacja temp. ciała, dzięki temu można jechać dłużej na wyższych obrotach.

Ps. było by miło gdyby spec mi płacił i dawał różne fanty :lol:

#499 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 28 maj 2010 - 11:27

Ja ze swojej strony mogę polecić takie kaski :

Met Stradivarius I - bardzo fajnie się prezentuje na głowie , jest stosunkowo mały w porównaniu do większości obecnych kasków , małe otwory wętylacyjne, dość tani jeśli się uda jeszcze gdzieś dorwać , mój w rozmiarze M ważył 271g

Giro Ionos - fajny wygląd , duże otwory wętylacyjne , dość szeroki , spora waga bo w rozmiarze M 289

Spec S-Works - wygląd dyskusyjny ale dla większości jednak się podoba , duże otwory , praktycznie nie czuć go na główie , w rozmiarze M waży 211g

Met w tym rozmiarze jest dość mały w porównaniu do Giro i Speca także mierzenie raczej konieczne - ja właśnie z tego powodu musiałem go sprzedać.
Spec bardzo mi się podobał ale jak już go kupiłem to na głowie tak sobie wygląda - ale co muszę przyznać zakładasz i masz wrażenie jakby szyty na miarę no i czuć tą lekkość.
Jednak jakbym miał kupić Ionosa lub S-worksa w normalnej cenie to bym podziękował.

#500 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8622 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 28 maj 2010 - 13:28

Wyjątek potwierdza regułę. Nie ma na rynku lepszego kasku/butów.

SĄ.

Pisałeś, że podobać się nie musi - właśnie, że musi, nie tyko kobietom.
Mam do szosówki Specialized Chamonix, może to nie Specialized S-Works, jednak jeśli chodzi o kształt to mają podobny. Chamonix ma dla mnie podstawową wadę, jest płytki, przez co na mojej bańce leży dość wysoko - prawie jak beret ;-) . Co prawda dobrze pasuje do głowy, ale szum powietrza przepływający pomiędzy kaskiem a moimi uszami bardzo, ale to bardzo mnie wkurza. Myślałem, że się przyzwyczaję, ale niestety nie ma szans, wolę już wozić na głowie nieco styropianu więcej, ale za to mieć względną ciszę w uszach - w teren mam Booblight'a, który mając nieco więcej styropianu, lepiej otula boki głowy dochodząc do uszu, dzięki temu jest zdecydowanie cichszy. I o to chodzi.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

Dodaj odpowiedź