Jaki Kask??
Napisano 09 czerwiec 2011 - 15:33
Zasadniczo najblizsze ksztaltowi mojej glowy byly Giro Skyline i Indicator.
W sumie indicator pasuje najlepiej, z malym wyjatkiem - strasznie gniecie mnie w czubek glowy - przydalby sie tam dodatkowy otwor wentylacyjny
Zastanawiam sie, czy szukac dalej kasku, czy tez wzi±æ indicatora i tylko cos zrobic z prob;lemem - np. wybrac kilka mm styro, albo zalozyc w okolicy czubka jakas dodatkowa gabeczke.
Co o tym sadzicie? Walczyc z indicatorem, czy szukac dalej (mierzylem jeszcze jakiegos rudego i met'a, ale komletnie nie moj ksztalt)
#665 Gosc_emt81_*
Napisano 17 czerwiec 2011 - 22:55
p.s.
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz..-na zdjęciach dostępnych w internecie na przedniej części skorupy jest napis "ultimalite" . Na moim nie ma i różni się nieco drobiazgami kolorystcznymi. Wg naklejek mam model z 2011, więc może zdjęcia były robione wcześniejszym wersjom :-/
pozdrawiam :-)
Napisano 17 czerwiec 2011 - 23:15
Czy kupiłeś taki model? Jak z ceną, bo niestety trochę kosztuje...
#667 Gosc_emt81_*
Napisano 17 czerwiec 2011 - 23:35
próbowałem też Met Forte i też fajnie leżał, ale coś mi wygląd nie odpowiadał. Met Estro w rozmiarze M wydawał się za duży, konkretnie miałem wrażenie, że przód za bardzo odstaje (efekt jak z daszkiem). Mierzyłem, też Uvexy i Giro, ale jak już mówiłem w Giro coś mnie jednak uwierało (nawet w tych droższych modelach). Kiedy pierwszy raz założyłem Inferno to uderzyło mnie to, że jest świetnie dopasowany (jakby był równomiernie przyklejony do głowy) i to, że moja mała głowa nie wygląda w nim jak w garnku (może to też kwestia włoskiego design-u).Witaj. Również przymierzam się do tego kasku. z racji, że obwód głowy mam mały (jakieś 53cm) to trudno o kask, który nie wyglądał na mojej głowie jak kaski do jazdy na czas, te z długim tyłem Proszę, zdaj jakąś dłuższą relację i powiedz, jakie jeszcze inne kaski próbowałeś.
Czy kupiłeś taki model? Jak z ceną, bo niestety trochę kosztuje...
Trochę nie ufam systemowi regulacji-centralnie z tyłu umieszczony dysk-ale może mam jakieś fobie bo chodzi ok i płynnie :-P . Paski też są fajnie rozwiązane-pod względem wyglądu i regulacji. Niewielkim problemem może być niestety brak siatki przeciw owadom...Jeśli chodzi o cenę to ja dałem 399 zł, ale można kupić też go taniej. No trochę dużo kasy, ale komfort jest bardzo duży, nie wspominając o bezpieczeństwie i wadze kasku (230 g-z naklejki wew. kasku). No i 3 lata gwarancji :-).
http://www.met-helme...11/5-inferno-ul
pzdr
Napisano 17 czerwiec 2011 - 23:53
Będę musiał przymierzyć ten kask. Mam nadzieje, że wreszcie znajdę ten pasujący...
Napisano 14 lipiec 2011 - 11:26
JAk jest z rozmiarowka tego kasku, bo z z tym co jest podane w opisach to roznie to bywa.
Moze jest ktos z warszawy najlepiej z poludniowo wschodniej czesci i ma taki kask i dalby przymierzyc? Nie chce za bardzo chodzic po sklepach i mierzyc, a zamawiac przez net bo to srednio uczciwe.
Napisano 14 lipiec 2011 - 16:47
Ja zamiast Quartza kupiłem Rudy Zuma i jestem bardzo zadowolony.
crankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru
Napisano 23 lipiec 2011 - 16:25
Jeżdżę bez kasku jeszcze nie wybrałem modelu...
Podczas jazdy przy silnym wietrze boje się o przeziębienie zatok. Temperatura tego dnia to +22, +23 stopnie. Wiał silny zimny wiatr.
Czy w kasku będzie lepiej?
Może do tego czasu jeździć w czapce ale z drugiej strony jest lipiec :-)
Nie lubię czapek z daszkiem. poradźcie coś.
#675 Gosc_vmax_*
Napisano 23 lipiec 2011 - 17:22
Ostatnio takie mi się "spodobuje" http://dream-bike.pl...roducts_id=6152
Napisano 23 lipiec 2011 - 22:30
Jak w kasku, który jak lajtowy i z wielkimi dziurami by nie był może być lepsza wentylacja niż na gołą głowę, która jest cała odkryta ?Nie , Wg mnie w kasku jest lepsza wentylacja jak z gołą głową .
Lepsza wentylacja na pewno nie, ale miałem wrażenie po kilkunastu pierwszych wyjazdach w kasku na wiosnę, że jadąc bez kasku odczuwałem mniejsze chłody jak jadąc w kasku.
Może wynikało to z tego, że jadąc w kasku czasami głowa pociła się bardziej np na jakimś podjeździe i wtedy automatycznie podczas zjazdu odczuwałem nieprzyjemne zimno.
W upały natomiast, zwłaszcza 0 chmur i słońce w zenicie kask robi za izolację (w końcu jest styropianowy) i wtedy z kolei może faktycznie w kasku być przyjemniej jak bez niego.