Skocz do zawartości

Jaki Kask??

1933 odpowiedzi w tym temacie

#661 szpiler

szpiler
  • Użytkownik
  • 229 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 05 czerwiec 2011 - 23:05

Używa ktoś kasku Giro Transfer ? Interesuje mnie jak leży na głowie, czy jest wygodny w czasie jazdy.

#662 Magus

Magus
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 czerwiec 2011 - 15:33

Wlasnie wrocilem ze sklepu gdzie poprzymierzalem kilka kaskow.
Zasadniczo najblizsze ksztaltowi mojej glowy byly Giro Skyline i Indicator.
W sumie indicator pasuje najlepiej, z malym wyjatkiem - strasznie gniecie mnie w czubek glowy - przydalby sie tam dodatkowy otwor wentylacyjny :D

Zastanawiam sie, czy szukac dalej kasku, czy tez wzi±æ indicatora i tylko cos zrobic z prob;lemem - np. wybrac kilka mm styro, albo zalozyc w okolicy czubka jakas dodatkowa gabeczke.

Co o tym sadzicie? Walczyc z indicatorem, czy szukac dalej (mierzylem jeszcze jakiegos rudego i met'a, ale komletnie nie moj ksztalt)

#663 moly

moly
  • Użytkownik
  • 296 postów
  • SkądPoznań

Napisano 09 czerwiec 2011 - 16:11

Jak już w sklepie Cię gniecie, to lepiej odłóż z powrotem na półkę. Potem może być tylko gorzej. Swoją drogą możesz sprawdzić czy przypadkiem nikt nie wykradł gąbeczki z tamtego kasku, bo zwykle wszystkie mają wkład w tym miejscu.

#664 Magus

Magus
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądKraków

Napisano 09 czerwiec 2011 - 16:16

Niestety mierzylem dwa egzemplarze - raczej gabki w komplecie, oba gniota tak samo :(

#665 Gosc_emt81_*

Gosc_emt81_*
  • Gość

Napisano 17 czerwiec 2011 - 22:55

Dziś zrobiłem pierwsze kilka km w nowym Met Inferno. Wcześniej jeździłem w jakimś z tesco i chociaż tragedii nie było to przy stosunkowo niedużym obwodzie głowy wyglądał jak garnek...Inferno to inna bajka. Jest jak odlany na moją głowę, lekki i wygląd też ok. Mierzyłem różne kaski (np. Giro mnie uciskał w okolicach skroni) ale inferno to na tą chwilę strzał w 10.
p.s.
Zastanawia mnie tylko jedna rzecz..-na zdjęciach dostępnych w internecie na przedniej części skorupy jest napis "ultimalite" . Na moim nie ma i różni się nieco drobiazgami kolorystcznymi. Wg naklejek mam model z 2011, więc może zdjęcia były robione wcześniejszym wersjom :-/
pozdrawiam :-)

#666 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 17 czerwiec 2011 - 23:15

Witaj. Również przymierzam się do tego kasku. z racji, że obwód głowy mam mały (jakieś 53cm) to trudno o kask, który nie wyglądał na mojej głowie jak kaski do jazdy na czas, te z długim tyłem ;) Proszę, zdaj jakąś dłuższą relację i powiedz, jakie jeszcze inne kaski próbowałeś.
Czy kupiłeś taki model? Jak z ceną, bo niestety trochę kosztuje...

#667 Gosc_emt81_*

Gosc_emt81_*
  • Gość

Napisano 17 czerwiec 2011 - 23:35

Witaj. Również przymierzam się do tego kasku. z racji, że obwód głowy mam mały (jakieś 53cm) to trudno o kask, który nie wyglądał na mojej głowie jak kaski do jazdy na czas, te z długim tyłem ;) Proszę, zdaj jakąś dłuższą relację i powiedz, jakie jeszcze inne kaski próbowałeś.
Czy kupiłeś taki model? Jak z ceną, bo niestety trochę kosztuje...

próbowałem też Met Forte i też fajnie leżał, ale coś mi wygląd nie odpowiadał. Met Estro w rozmiarze M wydawał się za duży, konkretnie miałem wrażenie, że przód za bardzo odstaje (efekt jak z daszkiem). Mierzyłem, też Uvexy i Giro, ale jak już mówiłem w Giro coś mnie jednak uwierało (nawet w tych droższych modelach). Kiedy pierwszy raz założyłem Inferno to uderzyło mnie to, że jest świetnie dopasowany (jakby był równomiernie przyklejony do głowy) i to, że moja mała głowa nie wygląda w nim jak w garnku (może to też kwestia włoskiego design-u).
Trochę nie ufam systemowi regulacji-centralnie z tyłu umieszczony dysk-ale może mam jakieś fobie bo chodzi ok i płynnie :-P . Paski też są fajnie rozwiązane-pod względem wyglądu i regulacji. Niewielkim problemem może być niestety brak siatki przeciw owadom...Jeśli chodzi o cenę to ja dałem 399 zł, ale można kupić też go taniej. No trochę dużo kasy, ale komfort jest bardzo duży, nie wspominając o bezpieczeństwie i wadze kasku (230 g-z naklejki wew. kasku). No i 3 lata gwarancji :-).
http://www.met-helme...11/5-inferno-ul
pzdr

#668 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 17 czerwiec 2011 - 23:53

O widzisz. Ja mam troszeczkę inny problem. Większość kasków po założeniu wygląda jak garnek na głowie ale również często przeszkadzają mi paski plastikowe, elementy regulacji zachodzące na uszy. To efekt dosyć niskiego czoła. Próbowałem Lazer O2 ze względu niby na płytkie osadzenie. Może nic nie przeszkadzało, ale ten unisize wydatnie podkreśla moją małą głowę.
Będę musiał przymierzyć ten kask. Mam nadzieje, że wreszcie znajdę ten pasujący...

#669 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 postów
  • SkądJózefów

Napisano 14 lipiec 2011 - 11:26

Mam zamiar kupic kask w okolicach 300zl. W internecie znalazlem w jednym sklepie LOUIS GARNEAU quartza w cenie 250zl wiec bardzo korzystna. Pytanie czy warto interesowac sie tym kaskiem, a musze przyznac ze mi sie podoba. Pytanie drugie dotyczy rozmiaru. Obwod glowy mam jakies 58+-0,5cm mierzone przy krotko scietych wlosach . Wiec wchodza w gre rozmiary 56-59 cm i 59-62 cm. Niby powinien byc dobry 56-59, ale zima przy czapce dodatkowo przy dluzszych wlosach moze byc ciasno. Jak wasze doswiadzcenia
JAk jest z rozmiarowka tego kasku, bo z z tym co jest podane w opisach to roznie to bywa.
Moze jest ktos z warszawy najlepiej z poludniowo wschodniej czesci i ma taki kask i dalby przymierzyc? Nie chce za bardzo chodzic po sklepach i mierzyc, a zamawiac przez net bo to srednio uczciwe.

#670 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 14 lipiec 2011 - 16:47

Przymierzałem się do Quartz'a . Zrezygnowałem jednak z tego tytułu, że jak dla mnie kask za płytki. W Warszawie, przejdź się od firmy Onestar, która jest dystrybutorem. Myślę, że jak z nimi pogadasz to zrobią Ci dobrą promocję.
Ja zamiast Quartza kupiłem Rudy Zuma i jestem bardzo zadowolony.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#671 zulu

zulu
  • Użytkownik
  • 39 postów
  • Skąddolny śląsk

Napisano 23 lipiec 2011 - 16:25

Czy kask zabezpieczy przed zimnym wiatrem?
Jeżdżę bez kasku jeszcze nie wybrałem modelu...

Podczas jazdy przy silnym wietrze boje się o przeziębienie zatok. Temperatura tego dnia to +22, +23 stopnie. Wiał silny zimny wiatr.
Czy w kasku będzie lepiej?
Może do tego czasu jeździć w czapce ale z drugiej strony jest lipiec :-)
Nie lubię czapek z daszkiem. poradźcie coś.

#672 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • Skądwrocław

Napisano 23 lipiec 2011 - 16:37

bandana albo coś typu buff (chusta tunelowa) jako bandana

#673 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 23 lipiec 2011 - 16:39

Albo zwykła opaska, żeby chronić czoło i zatoki przed przewianiem.

#674 zulu

zulu
  • Użytkownik
  • 39 postów
  • Skąddolny śląsk

Napisano 23 lipiec 2011 - 17:08

Albo zwykła opaska, żeby chronić czoło i zatoki przed przewianiem.

Czy kask będzie chronił przed zimnym wiatrem? Może przyspieszę zakup.

#675 Gosc_vmax_*

Gosc_vmax_*
  • Gość

Napisano 23 lipiec 2011 - 17:22

Nie , Wg mnie w kasku jest lepsza wentylacja jak z gołą głową . Musisz po prostu założyć coś pod spód.
Ostatnio takie mi się "spodobuje" http://dream-bike.pl...roducts_id=6152

#676 Freeq

Freeq
  • Użytkownik
  • 400 postów
  • SkądZ żyta

Napisano 23 lipiec 2011 - 19:13

Nie , Wg mnie w kasku jest lepsza wentylacja jak z gołą głową .

Jak w kasku, który jak lajtowy i z wielkimi dziurami by nie był może być lepsza wentylacja niż na gołą głowę, która jest cała odkryta ?

#677 wober

wober
  • Użytkownik
  • 242 postów
  • SkądSzczecin

Napisano 23 lipiec 2011 - 21:24

Mam Giro Inosa i dołączona jest do kasku wkładka na zimne dni a wentylacja rewelacyjna. Wcześniej jeździłem w Specu Propero i bez porównania wygrywa Giro. Super wypasione są też Rudy Project STERLING :)

#678 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • Skądwrocław

Napisano 23 lipiec 2011 - 22:30

Nie , Wg mnie w kasku jest lepsza wentylacja jak z gołą głową .

Jak w kasku, który jak lajtowy i z wielkimi dziurami by nie był może być lepsza wentylacja niż na gołą głowę, która jest cała odkryta ?

Lepsza wentylacja na pewno nie, ale miałem wrażenie po kilkunastu pierwszych wyjazdach w kasku na wiosnę, że jadąc bez kasku odczuwałem mniejsze chłody jak jadąc w kasku.
Może wynikało to z tego, że jadąc w kasku czasami głowa pociła się bardziej np na jakimś podjeździe i wtedy automatycznie podczas zjazdu odczuwałem nieprzyjemne zimno.

W upały natomiast, zwłaszcza 0 chmur i słońce w zenicie kask robi za izolację (w końcu jest styropianowy) i wtedy z kolei może faktycznie w kasku być przyjemniej jak bez niego.

#679 Gosc_Grzegoez30_*

Gosc_Grzegoez30_*
  • Gość

Napisano 04 sierpień 2011 - 10:37

Panowie czy wkladke antybakteryjna kasku można normalnie prac? :-)

#680 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 04 sierpień 2011 - 10:50

Mozna, jak i wszystko inne ;-)
Z tym ze wkladki nie pierwszej mlodosci moga sie rozkleic.
I tak tez sie stalo kiedy wypralem wkladke speca s-worksa, poszla do kosza.
Od tamtej pory, co jakis czas po prostu wymieniam wkladki na nowe.

Dodaj odpowiedź