Skocz do zawartości

Jaki Kask??

1933 odpowiedzi w tym temacie

#621 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 04 marzec 2011 - 11:52

Radello, ja miałem Giro ATMOSa - nie jest zbyt wygodny. w środku aby na środku ma kilka gąbeczek i to na tyle chudych ,że kask aż się wżyna.. z resztą.. wielki jakiś taki [przynajmniej nie na moją głowę]. no i ciężki [w porównanniu do nowego catlike whisper plus]

#622 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 04 marzec 2011 - 11:55

Na angielskim amazonie jest do wyrwania MET Stradivarius UL za ok. 350 zł. Czy ktoś się orientuje, z którego roku to może być model?

"Topowe" kaski Giro (Ionos, Atmos) są sporo cięższe od najwyższych modeli firmy Met. Czy ktoś jeździł w jednych i drugich i może się wypowiedzieć co do komfortu i wentylacji?

Czy na któreś kaski producent oferuje w Polsce gwarancję typu "rozwalisz - następny kupisz na 50% ceny" albo coś w tym stylu?

Parę lat temu gdy kupowałem swojego METa pamiętam, że coś takiego było, ale ile procent upustu nie pamiętam.

#623 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • Skądwrocław

Napisano 04 marzec 2011 - 12:32

Czy czarny kask daje w kość w lecie bardziej niż jakiś jaśniejszy? w sensie czy jest w pod nim goręcej? Bo z jednej strony czarny kolor pochłania światło i np. czarne auto nagrzewa się dużo bardziej od słońca niż białe, ale z drugiej strony kask jest ze styropianu, który jest izolatorem termicznym.

Jak to wygląda w rzeczywistości? głowa pod czarnym kaskiem grzeje się zauważalnie bardziej czy jest to raczej pomijalne?

#624 Gosc_Bullet_*

Gosc_Bullet_*
  • Gość

Napisano 04 marzec 2011 - 13:04

Ja Ci powiem od siebie, że mam kask czarny ( Meta ) i w kolorze srebrnym ( Rudego ) i kupiłem ten drugi bo wydaje mi się, ze w czarnym głowa grzeje się bardziej. Ale to moje subiektywne odczucie i być może forumowi mądrale przedstawią Ci wyniki badań laboratoryjnych stwierdzających, że ,,blefuję'' :lol:

#625 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8624 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 04 marzec 2011 - 16:55

A styropian pomiędzy plastykiem skorupy, a czaszką to przypadkiem nie izoluje? Moim skromnym zdaniem kolor kasku nie gra roli, no chyba, że estetyczną... Mam 3 kaski (czarny, srebrny, biało/niebieski - licząc żony to właściwie 4, dzieci nie liczę, bo mi się moja czacha nie zmieści) i praktycznie różnica jest tylko w budowie kasku, za gorąco może być tylko wtedy, gdy kask jest kiepsko wentylowany. Na pewno środek nie nagrzewa się od ciemniejszej powłoki. Sprawdzane doświadczalnie, choć badań laboratoryjnych przedstawić nie mogę.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#626 Miguel

Miguel
  • Użytkownik
  • 840 postów
  • SkądGOP - Będzin

Napisano 04 marzec 2011 - 17:11

Radello, mam Ionosa i wentylacja w nim jest naprawdę super. Kask ma mnóstwo dziur, przez co w upale jeździ się komfortowo, łeb się nie grzeje. Na chłodniejsze dni producent przewidział wkładkę, która zakrywa otwory (dobra dla ludzi z chorymi zatokami), ale wciąż zapewnia optymalną wentylację.
Kasku na głowie nie czuć, waga jeśli przeszkadza, to tylko na papierze. 200-300 gram dla kasków jest standardem, więc argumenty, że jest za ciężki nie przemawiają do mnie. Jest jeszcze jeden model Giro, Prolight, który wagą deklasuje konkurencję.
Ionos, nie wiem jak z resztą kolekcji, ma bardzo fajny system regulacji - można sobie go ustawiać w trakcie jazdy, jest to banalnie proste.
Trochę drogi, ale wart swojej ceny.
+ z racji swoich kształtów bardzo dobrze wygląda na głowie

#627 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 04 marzec 2011 - 17:15

Ja mam Ionosa , nie jest specjalnie lekki ale bardzo wygodny , wentylacja super , wygląd również.
Miałem również Stradivariusa ale tego starszego , wygląd miał świetny , wentylacja była gorsza niż w Ionosie a waga wcale nie taka rewelacyjna bo to co podają to jest chyba waga samej skorupy w najmniejszym rozmiarze. Mój w roz. M ważył ok. 270g.
Najlżejszy jaki miałem kask to Spec S-works w Mce 212g - super wygodny , wentylacja również na wysokim poziomie , polecam go jak najbardziej , ja go sprzedałem bo wygląd mi nie podchodził.
Teraz mam zamiar kupić nowego Ionosa 2011 , więc jakby ktoś znalazl gdzieś w fajnej cenie to będe wdzieczny :mrgreen:

#628 wojtekmtb

wojtekmtb
  • Użytkownik
  • 367 postów
  • Skądmazury

Napisano 04 marzec 2011 - 17:22

Miguel, zgadzam się jak najbardziej z tym co piszesz , mój Ionos waży 289g i w porównaniu z Metem nie czuć różnicy ale ze Specem już tak.
Co do Prolighta , jest lekki bo jest bardzo płytki i jak dla mnie wygląda beznadziejnie na głowie. Jakby ktoś chciał go kupić to radze najpierw przymierzyć bo można się rozczarować :-P

#629 czarski

czarski
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Skądszczecin

Napisano 04 marzec 2011 - 21:18

A może koledzy wiedzą wiedzą, gdzie można dostać albo chociaż jak się nazywa taki miękki kask jak w starych wyścigach z takich skórzanych pasków z gabką. Idealnie pasowałby do klasycznej szosy i zamował mało miejsca w plecaku.

#630 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1064 postów
  • SkądBrzesko

Napisano 04 marzec 2011 - 22:18

czarski, banan? ;)

Kiedyś tu o tym wspominali, ale będzie problem ze znalezieniem tego w Polsce..

http://shop.ebay.com...d=p3286.c0.m359

#631 tymon

tymon
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 05 marzec 2011 - 01:11

thorian, chyba taka polityka bo mój brat kupił O2 za niecałe 300 zł jak jeszcze kosztował 409 w sklepie.
natus, kask wygląda bardzo fajnie i ma swietną regulację - bez porównania chociażby z moim metem inferno, jedyne co mi w tym lazerze nie pasowało to to że na mojej głowie wygląda dosyć szeroki, ale to akurat kwestia twarzy bo ja mam szczupłą - brat wygląda dobrze :).

#632 natus

natus
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • Skądwrocław

Napisano 05 marzec 2011 - 01:19

tymon, rozumiem że brat kask sobie chwali - regulację i wentylację ?

#633 tymon

tymon
  • Użytkownik
  • 168 postów
  • SkądPiekary Śląskie

Napisano 05 marzec 2011 - 09:11

dokładnie tak, jest z niego zadowolony, a regulacja w lazerach jest na prawdę znakomita, z lepszą się nie spotkałem.

#634 czarski

czarski
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Skądszczecin

Napisano 05 marzec 2011 - 19:19

czarski, banan? ;)

Kiedyś tu o tym wspominali, ale będzie problem ze znalezieniem tego w Polsce..

http://shop.ebay.com...d=p3286.c0.m359

No faktycznie banan od dluższego czasu tego szukam a nawet niewiedziałem co w wyszukiwarkę wpisać.
Wielkie dzięki teraz będzie łatwiej.

#635 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8624 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 06 marzec 2011 - 13:11

A do czego Tobie banan potrzebny, toż to namiastka normalnego kasku, chroni gorzej, niż najtańszy kawałek styropianu na głowie...

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#636 czarski

czarski
  • Użytkownik
  • 5 postów
  • Skądszczecin

Napisano 06 marzec 2011 - 22:12

Banan to klasyka i jeszcze do tego praktyczny, czasem fajnie jest schować kask do plecaka ale u nas praktycznie nieosiągalny. Dziwna sprawa przy obecnej modzie na ostre koło i klasyczne szosy powinno być tego więcej.

#637 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1761 postów
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Napisano 06 marzec 2011 - 22:47

czarski, bywają te kaski na allegro. Musisz śledzić na bierząco działy
Sport i Turystyka › Rowery i akcesoria › Kaski i odzież › Kaski
i
Sport i Turystyka › Rowery i akcesoria › Części › Zabytkowe
Wiem, wiem ... Ten drugi dział nijak pasuje do kasków, ale mniej obeznani sprzedajacy czasem i tam wrzucą 'banana', traktując go jako zabytkową rzecz ...

#638 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin

Napisano 19 marzec 2011 - 16:49

wie ktoś gdzie kupić w Polsce kask giro saros livestrong ? Ściąganie z USA nijak mi się podoba, cena wyjdzie taka sama, bo w saros u nas kosztuję ok 400zł, ale oszczędzi mi to sporo problemów jak znajdę w Polsce, albo w EU ten kask.

#639 SN

SN
  • Użytkownik
  • 475 postów
  • Skądzupelnie blisko

Napisano 19 marzec 2011 - 17:53

Giro Saros

#640 Perkoz

Perkoz
  • Użytkownik
  • 265 postów
  • SkądWołomin