Jak cie ma cos zabic, to cie zabije. W kasku z mipsem bedziesz roslinka
Pasów też nie zapinasz?
Napisano 26 maj 2017 - 08:34
Jak cie ma cos zabic, to cie zabije. W kasku z mipsem bedziesz roslinka
Pasów też nie zapinasz?
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 26 maj 2017 - 09:05
Napisano 26 maj 2017 - 09:21
Ciekawi mnie jeszcze, czemu nie wszyscy producenci mają to w ofercie, skoro technologia jest dostępna od kilku lat.
crankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru
Napisano 26 maj 2017 - 10:08
Duuużo gadania, a wyników badań jakoś mało. Z czego najbardziej krytyczna opinia pochodzi od Snell, który dziwnym trafem - o ile dobrze patrzę na listę - współpracuje z producentami, którzy MIPS nie oferują Równie cenne są słowa profesora, który wypowiedział się w 2005 r. i albo zmanipulowano jego słowa, albo usiłował przewidzieć przyszłość, bo MIPS jeszcze wtedy nie istniał.
Tymczasem FFWD do współczesności i porządne badania naukowe zamiast czczej gadaniny: https://www.ncbi.nlm...pubmed/23770518
Compared to standard helmets, AIM helmets resulted in a 14% reduction in peak linear acceleration (p<0.001), a 34% reduction in peak angular acceleration (p<0.001), and a 22-32% reduction in neck loading (p<0.001). Computational results predicted that AIM helmets reduced the risk of concussion and DAI by 27% and 44%, respectively.
A Ty masz już swoje CZARNE ODBLASKI?
Napisano 01 czerwiec 2017 - 20:40
Witam, doszedłem do wniosku że wartałoby zacząć jeździć w kasku (lepiej późno niż wcale).
Myślałem nad takim:
https://olimpius.pl/...duplikat-3.html
Polecacie czy odradzacie?
Napisano 01 czerwiec 2017 - 21:11
Ja już i tak jestem "oryginalny" z wagą koło 96kg i w długich włosach na pewno się wyróżniam. Do tego jeżdżę na niespotykanym w małym miasteczku rowerze aero na "dziwnych" karbonowych kołach przez co ludzie i tak się odwracają. Także przywykłem. Ale chodzi Ci głównie o tą zintegrowaną szybkę tak? Zawsze ją można ściągnąć i kask wiele nie różni się od typowo szosowego, ale mi akurat pasuje szybka bo przynajmniej okularów nie zgubię no i mam dwa w jednym
Co do wagi dolicz do "typowego" jeszcze okulary które ten kask ma zintegrowane. Ale tak czy siak przy sporej masie własnej na pewno poczuje te kilkadziesiąt gramów więcej? Raczej szyję mam dość mocną nie pytaj od czego
Napisano 01 czerwiec 2017 - 21:24
I bez szyby moim zdaniem wygląda dość nietypowo, a z szybą to już kosmita.
Jeżeli te 330g to z szybą, to jest całkiem ok. Oksy ważą koło 30g. Miałbym wątpliwości czy to na pewno waga samego kasku, bo wygląda na dość zabudowany.
W każdym razie jeżeli się podoba i przede wszystkim pasuje na głowę to brać.
Napisano 01 czerwiec 2017 - 21:25
Napisano 01 czerwiec 2017 - 21:30
I bez szyby moim zdaniem wygląda dość nietypowo, a z szybą to już kosmita.
Jeżeli te 330g to z szybą, to jest całkiem ok. Oksy ważą koło 30g. Miałbym wątpliwości czy to na pewno waga samego kasku, bo wygląda na dość zabudowany.
W każdym razie jeżeli się podoba i przede wszystkim pasuje na głowę to brać.
Zapytam w sklepie ile faktycznie waży z szybką w rozmiarze L o ile będą to wiedzieć heh.
Ogólnie lubię nietypowe rzeczy ;]
Napisano 25 czerwiec 2017 - 20:44
Zdarzyło się komuś, podczas wyjmowania wkładek oderwać rzepy przyklejone do wnętrza kasku ?
Mi się to zdarzyło po raz pierwszy (kiedyś musi być ten pierwszy raz ) i nie wiem jakim klejem najlepiej je przykleić, żeby nie odpadały w jak by nie było w wilgotnym środowisku, no i żeby klej nie capił ... klejem.
Korci mnie użyć kleju do łatek, czyli butaprenem, ale chyba będzie capiło. A może jakimś kontaktowym, cyjanopanowym ?
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen
Napisano 25 czerwiec 2017 - 21:07
Nie, jednoskładnikowy, transparentny, o takie coś - http://www.dragon.co...ukt.html?id=191
Napisano 25 czerwiec 2017 - 21:12
Jest jeszcze taki: http://www.dragon.co...ukt.html?id=201 - myślę, że podobny, a szybciej wiąże. Może być ?
"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen