Skocz do zawartości

Jaki Kask??

1933 odpowiedzi w tym temacie

#1701 Kumi

Kumi
  • Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 25 czerwiec 2017 - 21:26

No właśnie raczej wolniej a nie szybciej. Ma czas otwarty 15 minut, a ten poprzedni 10. 
Zresztą i tak pełna wytrzymałość jest po 24h.

Poza tym nie jest bezbarwny a zalecana spoina grubsza.

• Krzywy lubi to

#1702 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 25 czerwiec 2017 - 21:30

Ok. Właśnie sprawdziłem, w którym sklepie u mnie w mieście znajdę produkty DRAGON-a. Jutro się zobaczy te kleje.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#1703 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 26 czerwiec 2017 - 08:06

Kleiłem zwykłą kropelką i jest okej.

Rzepy mam przymocowane nie do styropianu, tylko do plastikowej obwódki całego kasku - wydaje mi się, że w większości kasków tak jest.

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#1704 Kumi

Kumi
  • Użytkownik
  • 106 postów

Napisano 26 czerwiec 2017 - 08:55

W moim kasku rzepy są bezpośrednio na styropianie, więc bywa różnie.

Ja wiem, że teraz wszyscy wszystko kleją kropelką, ale wbrew pozorom to nie jest klej do wszystkiego :) 

#1705 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 02 lipiec 2017 - 23:21

Ten klej polimerowy firmy DRAGON - wydaje się, że to jest klej właśnie do tego rodzaju zastosowań. I do tego śmiesznie tani. W Mrówce w blistrach przy kasie za niecałe 4,- zł.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#1706 nonamed

nonamed
  • Użytkownik
  • 224 postów

Napisano 03 lipiec 2017 - 10:24

Poleci ktoś jakiś kask 'dla kobiety' ? Wiem, że większość kasków jest unisex . Ale może są jakieś sprawdzone modele dla Pań w których będą się sobie podobać :P

#1707 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 lipiec 2017 - 11:36

Giro Synthe jest bardzo popularny u facetów i kobiet. Możesz przejrzeć fotki z damskiego pro peletonu i coś stamtąd wyłowić.

#1708 1415chris

1415chris
  • Użytkownik
  • 4485 postów
  • SkądSurrey

Napisano 03 lipiec 2017 - 12:17

Synthe dobrze wyglada ale jakosciowo jest bardzo przecietnie. Ciezko chodzace i male pokretlo rugulacyjne; slaba wysciolka; paski i zapiecie, jak w najtanszych kaskach. 

Porownujac do Kask, spora roznica.

#1709 Mateunio

Mateunio
  • Użytkownik
  • 944 postów
  • SkądKT

Napisano 03 lipiec 2017 - 14:20

Synthe dobrze wyglada ale jakosciowo jest bardzo przecietnie. Ciezko chodzace i male pokretlo rugulacyjne; slaba wysciolka; paski i zapiecie, jak w najtanszych kaskach. 

Porownujac do Kask, spora roznica.

Synthe wydaje się być mocno przereklamowany. Ani jest za specjalnie aero, ani perfekcyjnie wykonany.

Co do kobiecych kasków, to chyba każdy producent obecnie ma model dedykowany kobietom, co w praktyce oznacza inne kolory, czasami nieco inną rozmiarówkę. 

Od siebie polecam Giro Foray - teoretycznie biedniejsza wersja Synthe.

Sticker-e1508358125669.jpgcrankalicious.pl - profesjonalne kosmetyki do pielęgnacji roweru

#1710 sirkozi

sirkozi
  • Użytkownik
  • 2297 postów
  • SkądGdańsk

Napisano 03 lipiec 2017 - 22:26

Z pewnymi brakami się zgodzę, paski i zapięcie faktycznie tandeta, ale może tak miało być, żeby były lżejsze? Do pokrętła nie mogę się doczepić, robi robotę i czego chcieć więcej.

Pytanie było o wygląd, a mam wrażenie, że obecnie Synthe jest pod tym względem w czubie. Chociażby patrząc na konkurencję, którzy jeden po drugim wypuszczają kaski w podobnym stylu. Czy to, że Rapha wzięła Synthe jako swój "Rapha Helmet".

Jest jeszcze tańsza wersja Synthe - Cinder.

#1711 Greek

Greek
  • Użytkownik
  • 2090 postów
  • SkądKraków

Napisano 03 lipiec 2017 - 22:39

A ja sądzę, że nie ma uniwersalnego kasku, który będzie "ładny" czy też "kobiecy" - kaski mają to do siebie, że muszą pasować do kształtu głowy, twarzy. Myślę, że w przypadku kobiet te zależności są jeszcze silniejsze. No i nie zapominajmy, że dużą robotę robi połączenie kask + oksy. Zmiana okularów przy tym samym kasku może całkowicie odmienić nie tylko wygląd twarzy, ale i całej sylwetki.

"Najgorsze koło czyni najwięcej hałasu", Antoine de Rivarol

Ragazza Ravennesa

#1712 Sawatin

Sawatin
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 09 lipiec 2017 - 00:09

polecicie jakiś markowy sprzęt za ok 200 zł (baniak ok 61 cm)?

#1713 macior

macior
  • Użytkownik
  • 130 postów

Napisano 09 lipiec 2017 - 07:39

Przy tej kwocie nie poszalejesz, może jakiś Uvex tani się znajdzie, ewentualnie :
http://allegro.pl/le...6794757345.html

Tyle nie każdemu kolor podejdzie, ale za 200zł będzie ciężko chyba coś ciekawego znaleźć.

#1714 Sawatin

Sawatin
  • Użytkownik
  • 13 postów

Napisano 09 lipiec 2017 - 10:26

Dzięki za odpowiedź.
A co myślicie o Met Idolo (ok. 200 zł) lub Met Espresso (ok. 160 zł). Cenowo wyglądają ok, natomiast zastanawiam się jak jest z relacja cena - jakość (np. w porównaniu do takiego Giro Foray?
Sorry za głupie pytania,ale to mój pierwszy kask i poza przymierzaniem w sklepie kilku modeli nie mam większego doświadczenie w temacie

#1715 uxs

uxs
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądW-wa

Napisano 24 lipiec 2017 - 14:32

Cześć! Szukam kasku z takimi paskami jak poniżej. Niestety standardowe bardzo mi przeszkadzają i szukam czegoś nowego. Budżet do 400 zł (dlatego poniższe odpadają). :)

img_102.jpg142677_03_d.jpg

#1716 horror

horror
  • Użytkownik
  • 17 postów

Napisano 24 lipiec 2017 - 16:56

Podłączę się do pytania. Ostatnio kupiłem nowy kask louis garneau sharp i strasznie denerwują mnie odstające paski, nie da się ich ułożyć. Rozważałem jeszcze zakup met rivale lub catlike whisper, ale na zdjęciach wygląda że mają takie samo rozwiązanie co louis garneau. Znajdą się kaski do 400zł ułożeniem pasków jak w poście powyżej?

#1717 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 564 postów

Napisano 24 lipiec 2017 - 20:58

Spec propelo 3 mieści się idealnie w cenie...

#1718 uxs

uxs
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądW-wa

Napisano 25 lipiec 2017 - 14:58

Podłączę się do pytania. Ostatnio kupiłem nowy kask louis garneau sharp i strasznie denerwują mnie odstające paski, nie da się ich ułożyć. Rozważałem jeszcze zakup met rivale lub catlike whisper, ale na zdjęciach wygląda że mają takie samo rozwiązanie co louis garneau. Znajdą się kaski do 400zł ułożeniem pasków jak w poście powyżej?

Miałem 2 Catlike Whisper Plus, one mają normalne paski niestety.

Specialized propero 3 faktycznie mieści się w budżecie, niestety jest strasznie brzydki. ;)

Z kasków, które mają takie paski jest jeszcze:
- Poc Octal - ale cena ponad 400 zł
- Scott Cadence PLUS - jw

- Scott Centric Plus - jw

#1719 Jaca911

Jaca911
  • Użytkownik
  • 564 postów

Napisano 25 lipiec 2017 - 20:14

Propelo 3 może do najpiękniejszych nie należy (dwójka była chyba ładniejsza), ale dobrze leży, dobrze wentyluje i najważniejsze ma wygodne paski. I byłbym zapomniał - wkładka nie śmierdzi po przepoceniu co nie jest takie oczywiste w innych hełmach.

#1720 uxs

uxs
  • Użytkownik
  • 88 postów
  • SkądW-wa

Napisano 26 lipiec 2017 - 09:26

Propelo 3 może do najpiękniejszych nie należy (dwójka była chyba ładniejsza), ale dobrze leży, dobrze wentyluje i najważniejsze ma wygodne paski. I byłbym zapomniał - wkładka nie śmierdzi po przepoceniu co nie jest takie oczywiste w innych hełmach.

Dziękuję, w takim razie, może rzucę na niego przychylnym okiem. :)

Dodaj odpowiedź