Jump to content

Jaki licznik kupić ?

1348 replies to this topic

#401 madrej

madrej
  • Użytkownik
  • 178 posts
  • SkądZduńska Wola/Warszawa

Posted 12 December 2010 - 14:02

robo, ten link co podałeś nie pokazuje od razu tego o co ci chodziło ale domyślam się że to jet to coś w Accessori e Parti a jeżeli chodzi o coś polskiego to znalazłem http://www.cyklotur....3010817&WSZDZ=T

u5227y2014v4.gif

#402 Gosc_senjiro_*

Gosc_senjiro_*
  • Gość

Posted 14 December 2010 - 21:24

A używa ktoś CatEye Strada? http://www.velo.pl/p...=2&pk=%&id=2432 , bo ciekawi mnie jak spisuje się ten dotykowy przycisk ClickTec? Szkoda że już nie ma go po cenie wyprzedażowej:(

#403 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 posts
  • SkądPuławy

Posted 15 December 2010 - 00:42

robo, Toż to legenda. Jak możesz tanio kupić i jest sprawny to bierz,nawet dla samego gadżetu,kiedyś bedzie pięknym eksponatem w muzeum :D Dużym plusem jest możliwość podczepienia i sterowania z manetek i wyświetlania danego użytego biegu. Musisz mieć wersję komputerka odpowiednią do ilości posiadanych biegów. Minus to kłopotliwy i skomplikowany montaż,ale jeśli chodzi o klimat to masz +10 do lansu,klasyk :-D no i normalny licznik, a nie jakaś sigma ;-)

tu masz test
http://www.campyonly...brain_test.html

#404 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2,600 posts
  • SkądKońskie

Posted 15 December 2010 - 07:43

Mac, Dzięki ! - później przeczytam dokładnie.

A nie wiesz przypadkiem, czy klamkomanetki VELOCE z UltraShift (2010r.) będą kompatybilne.

Wydaje mi się, że nie wszystkie współpracują z licznikiem EB - w jakimś katalogu było to podane (czy dane manetki współpracują, czy nie z EB), ale teraz nie mogę trafić na tą stronę.

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#405 wiki

wiki
  • Użytkownik
  • 2,190 posts
  • SkądOzorków k/Łodzi

Posted 15 December 2010 - 16:37

Tata jest na kupnie licznika :), tym samym ma prośbę, jak to jest z poniższymi modelami, szczególnie jest zainteresowany Sigmą
Oczywiście musi być: kadencja, puls, wysokościomierz.
Sigma ROX 9.0 ma Sigme, chwalił sobie, jednak padł czujnik kadencji.
VDO Z3 nic nikt nie wie o tej firmie (tzn ja i tata) chociaż słyszałem, że jest to jednak marka wśród liczników
Garmin Edge 500 martwią go wymiary, generalnie sam ekran rozmiarowo zbliżony do Sigmy, obudowa za duża, ale trzeba powiedzieć, że jednak bardzo popularny.
Bryton Rider 50T wynalazek ??? Cena wysoka i rozmiary dość duże, poza tym nawigacja jest tacie kompletnie zbędna.

#406 Gosc_senjiro_*

Gosc_senjiro_*
  • Gość

Posted 15 December 2010 - 16:51

Ja był brał Garmina. Używam 305 HR/CAD i dla mnie wypas. Podłączam i zgrywam każdy trening łącznie z trasami, kadencja, hipsometria, tętnem, prędkością i dystansem - wszystko na osobnych wykresach. Poza tym można wgrywać też na netka i przeglądać lub dowolnie obrabiać.
http://connect.garmi...tivity/30469313

#407 jarabl

jarabl
  • Użytkownik
  • 281 posts
  • SkądSierpc

Posted 15 December 2010 - 21:16

Zdecydowanie garmin 500 , ewentualnie Vdo . Na Roxa 9 szkoda czasu i nerw

#408 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 posts
  • SkądPuławy

Posted 16 December 2010 - 00:40

A nie wiesz przypadkiem, czy klamkomanetki VELOCE z UltraShift (2010r.) będą kompatybilne.

Wydaje mi się, że nie wszystkie współpracują z licznikiem EB - w jakimś katalogu było to podane (czy dane manetki współpracują, czy nie z EB), ale teraz nie mogę trafić na tą stronę.

Musisz mieć takie wycięcia w obudowie od wewnętrznej strony klamekomanetek,niedaleko cyngla na kciuk, na miejscowienie styków. Ja mam takie coś na starych mirage 9s, dodatkowo na gumce zakrywającej są guziczki do obsługi ergobraina: "mode" na prawej i "s/s" na lewej.

ps. Obawiam się że w nowszych klamkach mogą być tylko w grupie record i chorus,tak jak to opisano tutaj w ostatniej odpowiedzi:
http://www.velotech-...gnolo_faq.shtml

#409 Virenque

Virenque
  • Moderator
  • 1,536 posts
  • SkądPoznań

Posted 16 December 2010 - 08:27

Ja też z czystym sercem polecam Garmina Edge 500, którego sam niedawno kupiłem.
Wymiarów nie ma się co bać, naprawdę nie jest taki duży i całkiem schludnie wygląda na mostku :)
pzdr

#410 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 posts
  • SkądSucha B./Kraków

Posted 27 December 2010 - 14:25

Własnie dostałem licznik ciclosport hac4pro z centrum rowerowe i jestem zaskoczony:

Nie ma oprogramowania i kabla do komputera
Instrukcja po Polsku jest na płytce i to tylk krótka wersja
Licznik jest wczepiony do zegarka i nie mam pojęcia jak go odczepić (nie chce odrazu czegoś urwać) - nie ma żadnego rysunku jak to zrobić

#411 GRUNWALD1410

GRUNWALD1410
  • Użytkownik
  • 291 posts
  • SkądSucha B./Kraków

Posted 27 December 2010 - 15:37

edit: z 3 sobie juz poradziłem

#412 Tremades

Tremades
  • Użytkownik
  • 1 posts
  • Skądz Nikąd

Posted 31 December 2010 - 19:12

Witam wszystkich i jest to mój pierwszy post na tym forum. :-) Mianowicie zastanawiam się nad kupnem licznika bezprzewodowego (przewodowego ?) z podstawowymi funkcjami. Do wydania gdzieś ok. 125-200 zł. Jakie firmy polecacie ? Sigma ? Polar ? Garmin ? Jak używacie takich liczników, to z chęcią posłucham Waszych opinii. Nie musi mieć pulsometra ani licznika kadencji, po prostu podstawowe funkcje, dla kolarskiego żółtodzioba. :-D A i na koniec przede wszystkim pytanie, jaki licznik jest bardziej stabilny ? Przewodowy czy bezprzewodowy ? I jaka jest różnica w użytkowaniu obu tych liczników ? Może polecacie jakieś wybrane modele ? Z góry, wielkie dzięki za odpowiedź. :-)

#413 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 posts
  • SkądKraków

Posted 31 December 2010 - 20:02

Przewodowy, SIGMA.

#414 PsYhOl

PsYhOl
  • Użytkownik
  • 1,064 posts
  • SkądBrzesko

Posted 31 December 2010 - 20:12

Tremades, dość fajne i niedrogie(ok. 80 zł) liczniki przewodowe Sigmy, to BC1606 i BC1200 - jedyne czego mi w tym drugim brakowało, kiedy go jeszcze używałem, to zliczania pokonanych przewyższeń, ale to jest już w droższych modelach.. Do 1200 parę groszy można było dokupić drugie gniazdo za dwie dychy i zamontować na drugi rower - jest opcja wprowadzenia obwodu koła dla drugiego roweru..(w 1606 pewnie też to jest)

#415 Makdeb

Makdeb
  • Użytkownik
  • 302 posts
  • SkądKraków

Posted 31 December 2010 - 22:03

Psyhol użytkuję 1609 i tam jest. ;-)

#416 Gosc_dmnklg_*

Gosc_dmnklg_*
  • Gość

Posted 01 January 2011 - 21:22

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z takim cacuszkiem? http://allegro.pl/3-...1377327202.html

#417 Rychu

Rychu
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • Skądpomorskie

Posted 01 January 2011 - 22:21

Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z takim cacuszkiem? http://allegro.pl/3-...1377327202.html

Posiadam troszkę starszy model tego GPS-a z datalogerem. Zarejestrowaną trasę najlepiej wrzucić do SportTracka a tam to już można prawie wszystko "wyciągnąć" z przebiegu trasy.
Próbowałem to testować w samochodzie - niestety są problemy z widzialnością satelit, w domu też ich nie widzi. Przed wyjściem muszę go wystawiać na balkon żeby się spozycjonował. Największą wadą dla mnie jest to, że jak się nie poruszasz to on niestety i tak rejestruje jakiś minimalny ruch. Przy większych postojach trzeba po prostu wyłączać na ten czas rejestrację - ma to wadę bo po ponownym uruchomieniu rejestratora robi to w nowym pliku, da się to później scalić w Sport Trackerze. Opcji nawigacji z mapą nie testowałem.

#418 Gosc_dmnklg_*

Gosc_dmnklg_*
  • Gość

Posted 02 January 2011 - 11:36

A jak sprawdza sie aktualna prędkość?

#419 Rychu

Rychu
  • Użytkownik
  • 28 posts
  • Skądpomorskie

Posted 02 January 2011 - 13:52

Nie mam zastrzeżeń do pomiaru prędkości podczas jazdy. Z reguły pokrywał się z licznikiem rowerowym - zauważalne było lekkie opóźnienie.

#420 yaro1986

yaro1986
  • Użytkownik
  • 384 posts
  • SkądJózefów

Posted 04 January 2011 - 17:05

Mam pytanko odnosnie licznika vetta V100A na kablu. Licznik mam juz kilka miesiecy, ale zainteresowalem sie opcja kadencji. Podstawka z kabelkami do pomiaru kadencji kosztuje jakies 80zl. Czy wystarczy tylko zamontowac nowa podstawke i licznik automatycznie zacznie pokazywac kadencje? Drugie pytanie, czy kadencja bedzie wyswietlana gdy bedzie zerowa predkosc, chodzi mi o uzytkowanie na trenazerze, czyli kolo przednie stoi w miejscu?

Reply to this topic