Jump to content

Jaki licznik kupić ?

1348 replies to this topic

#441 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 16 February 2011 - 18:07

Ale przecież sekundowe opóźnienie w niczym nie przeszkadza, bo jakie ma to znaczenie? (pulsometry też pewnie takie mają i jakośc wszyscy żyją ;-) ) Wiele droższy nie jest, a jest na pewno bardziej praktyczny od kablowej wersji. U mnie np. problem polega na tym, że nie mogę zapiąć sobie licznika (1606L) na mostku, bo jest za szeroki mostek i nie ma możliwości wpięcia kabelków od kadencji, co uważam za inżynieryjną wtopę, bo wystarczyło tylko ciut pomyśleć i zastosować inne podłączenie. I nie sądzę by było z trwałością jak piszesz, bo przecież nadajnik się nie zużywa. Ewentualnie bateryjki szybciej padają, ale to też żaden problem.

Odwieczny problem liczników bezprzewodowych to komunikacja i ewentualne zakłócenia. Czytałem na forum, że system STS jest ponoć nieporównywalnie lepszy od starszego DTS.

Jak mnie jeszce ktos w tym utwierdzi to chyba zaopatrzę się w ów STSa.

#442 Gosc_TomekSz_*

Gosc_TomekSz_*
  • Gość

Posted 16 February 2011 - 18:27

Mi do szczęścia nie potrzeba wersji bezprzewodowej. Kabel to żaden problem, chyba, że masz amortyzator. Wtedy trzeba się trochę natrudzić by owinąć go w ten sposób żeby został niezbędny luz konieczny do pracy amortyzatora. Wad wersji kablowej nie widzę. Co do wersji bezprzewodowej od paru osób słyszałem że różnie to bywa z transmisją danych. Pół biedy, jeżeli przez zakłócenie nie otrzymasz właściwej informacji o prędkości, ale niedokładność dystansu to już bieda w skali miesiąca czy tym bardziej sezonu, tym bardziej jak połykasz ponad 100 km asfaltu co drugi dzień. Chyba, że kupujesz także moduł do kadencji. Wtedy rzeczywiście wersja STS staje się praktyczniejsza o tyle że nie musisz ciągnąć kabla po ramie.

#443 czonk

czonk
  • Użytkownik
  • 96 posts
  • SkądKatowice

Posted 16 February 2011 - 22:47

O jakim modelu mówisz, że przewodowy i STS w zbliżonej cenie?

#444 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 17 February 2011 - 09:45

1609 kabel - 80zł
1609 STS - 140zł
różnica 60zł czyli tyle co nic

#445 Moras

Moras
  • Użytkownik
  • 49 posts
  • SkądOtwock

Posted 17 February 2011 - 09:59

Za wersją z keblem przemawia, i tu argument do specyficznej grupy odbiorców (którzy liczą gramy :D), waga. Jak już iść takim tokiem myślenia to dorzucić można jeszcze fakt, że opór aerodynamiczny wersji przewodowej jest mniejszy hehe (nadajnik bezprzewodowy to straszna kobyła). Miałem obydwie wersje i stwierdzam, że bezprzewodowa to jednak zbędny gadżet (który dodatkowo pochłania więcej energii, ble).

#446 czonk

czonk
  • Użytkownik
  • 96 posts
  • SkądKatowice

Posted 17 February 2011 - 10:42

Niby "tylko" 60zł, ale z drugiej strony to wzrost ceny o 75%, więc nie wiem czy takie nic.

#447 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 17 February 2011 - 11:38

Te 75% to wartość względna, więc punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia ;) Licznik nie kupuje sie raczej na sezon tylko na co najmniej kilka, więc te 60zł więcej można dobulić i cieszyć się "czystym" rowerem. Jeśli system STS jest naprawdę dobry to uważam, że kupowanie kablowego licznika mija się z celem w dzisiejszych nowoczesnych czasach :>

#448 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 posts
  • SkądZłocieniec

Posted 17 February 2011 - 11:44

Do czasu aż zgubisz, albo zepsujesz czujnik prędkości...

#449 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 17 February 2011 - 12:08

No jakbym miał 10 lat to być może faktycznie mogłoby się zdarzyć, że coś zmajstrowałem przy nadajniku, ewentualnie przymocowałem go gumką recepturką i po jakimś czasie sobie odpadł. Ale mając 24 lata na karku nie sądzę żebym był zdolny by popsuć nadajnik ewentualnie go zgubić.

W ogóle nie rozumiem najazdów niektórych na liczniki bezprzewodowe, ciekaw jestem ilu z anty faktycznie użytkowało taki licznik. Prawdą jest, że system DTS był klapą, ale to nie znaczy, że można ot tak dla jaj krytykować sobie nowszy system, którego tak naprawdę się nie zna.

#450 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 18 February 2011 - 09:18

Miał ktoś z tym styczność?

CatEye STRADA CADENCE CC-RD200 wersja kabelkowa.

Chodzi mi o system mocowania kabli oraz samego gniazda do mostka, to znaczy czy nie ma żadnych problemów z kablami i mostkiem.

#451 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 18 February 2011 - 09:49

U mnie np. problem polega na tym, że nie mogę zapiąć sobie licznika (1606L) na mostku, bo jest za szeroki mostek i nie ma możliwości wpięcia kabelków od kadencji, co uważam za inżynieryjną wtopę, bo wystarczyło tylko ciut pomyśleć i zastosować inne podłączenie.

Mógłbyś wrzucić jakąś fotkę poglądową tego problemu? Ciekawi mnie to, a że lubię sobie pokombinować, to chętnie bym rzucił okiem i być może coś wymyślił, jakiś patencik ;-)

#452 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 18 February 2011 - 10:24

Idę dziś troche pogrzebać to Ci cyknę ;-)

Są dwie możliwości: pierwsza to zmodyfikować kabelki od kadencji, czyli twarde końcówki zgiąć w literę L, druga opcja to wykorzystanie pierwszej plus podniesienie licznika wyżej by twarda część końcówki wpięła się na tyle pewnie i prosto, że nie spowoduje to wygięcia się kabla.

Mając poprzedni mostek sytuacja była podobna acz troche łatwiejsza, bo wystarczyło tylko delikatnie odchylić do zewnątrz ów kabelki i jakoś dawało to rade. Niestety do czasu, bo dziwnym trafem przed wyściegiem TdP pomiar kadencji odmówił posłuszeństwa. Jak się okazało problem był z kablem, ale nie wiem w której części.

Jeszcze jest trzecia możliwość zmodyfikować podstawkę, ale o tym jeszcze nie myślałem dogłębnie ;-)

#453 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1,682 posts
  • SkądWLKP

Posted 18 February 2011 - 11:18

Jezeli chodzi o kablowa kadencje w licznikach sigma , jest to troche nie wygodne szczegolnie jezeli podstawka licznika znajduje sie na mostku . Sigma ma dobre liczniki jaki poprzednie wersje srebrne jaki nowe czarne, ale rozwiazanie kadencji kablowo szpeci troche bajka za duzo zabawy w ulozeniu kabla :-/

Kable potrafia czasami nawet wypadac ze stykow , podstawki co czasami bywa wkurzajace, dlatego ja osobiscie uzywalem wysokie modele sigmy bylem zadowolony poki nie zmienialem na polara cs 200 .

CatEye STRADA CADENCE CC-RD200 wersja kabelkowa. jezeli nie zalezy na , wygladzie licznika oraz wyswietlaczu ktory wedlug mnie prezentuje taki sobie , wyglad to kupuj licznik cat eye dobre byly lecz nie powalaja desajnem :-D

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#454 Gosc_Grzegoez30_*

Gosc_Grzegoez30_*
  • Gość

Posted 19 February 2011 - 17:54

Co myslicie o tych licznikach
http://allegro.pl/li...1469794446.html
http://allegro.pl/be...1450792015.html

#455 arkadiomorale

arkadiomorale
  • Użytkownik
  • 55 posts
  • SkądŚLĄSK

Posted 20 February 2011 - 01:35

Co myslicie o tych licznikach
http://allegro.pl/li...1469794446.html
http://allegro.pl/be...1450792015.html

Zdecydowanie polecam licznik VDO, kolega ma i sprawuje się bez najmniejszego zarzutu, minusem jest brak maksymalnej prędkości oraz brak manualnego startu/stopu.....

poza tym cóż zestaw baterii wystarcza na sezon, licznik nie ma problemów z transmisją danych, nie gubi sygnału, łądnie się prezentuje /profesjonalnie / BO TO UZNANA I SPRAWDZONA MARKA :D

Natomiast kellys wg mnie jest kiepskim rozwiązaniem /design bardzo ubogi /, ale technicznie nie wypowiadam się bo nie mialem styczności.

#456 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 20 February 2011 - 20:50

http://allegro.pl/li...1446300123.html

a ten ?

chodzi przede wszystkim o dokładność wskazań pulsometru i wysokości ?

chociaż widzę ,że prescot wybrał
http://www.cyklotur....T=T&PD=&WSZDZ=T

1909... prescot.. jak wrażenia ? spisuje się dobrze ?

#457 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 20 February 2011 - 21:54

Po wczorajszym majsterkowaniu doszedłem do wniosku, że zostawiam swojego 1606L. W sumie udało się go zamocować na mostku i podłączyć kadencję (lekko wygiąłem kabelki) ale wróciłem do poprzedniego ustawienia na kierownicy. Wcześniej wymieniłem pancerze na dłuższe, zawinąłem na nowo owijkę, a efekt koncowy był tak zajebisty, że przez reszte czasu gadałem sam do siebie "jestem zajebisty" :mrgreen:

Na drugą stronę kiery poleciało gniazdo na pulsometr i niestety brakło miejsca na latarkę, ale tą chyba zamontuje opaskami zaciśkowymi na kasku, już obacziłem miejsce :mrgreen:

#458 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1,552 posts
  • SkądKrotoszyn

Posted 20 February 2011 - 22:01

Deadhorse, ja 1606l z kadencją bez problemu trzymam na mostku. kable się trzymają..

#459 Deadi

Deadi
  • Użytkownik
  • 2,567 posts
  • SkądOpolskie

Posted 20 February 2011 - 22:10

Mój mostek ma "kwadratowy" kształt, więc jest troche inna szerokość montażowa.

#460 travisb

travisb
  • Użytkownik
  • 1,761 posts
  • Skąd54.351 �N 18.645 �E

Posted 20 February 2011 - 23:45

Deadhorse, gamoniu! Ja tu na te zdjęcia poglądowe czekam, a Ty nic! Ale skoro już się z tym uporałeś, to masz wybaczone ;-)
A ja chyba sprzedam swoją Sigmę BC 2006 MHR DTS. Używana 1 sezon, ale sam licznik jest fabrycznie nowy (z niemieckiej centrali Sigmy przysłali mi nowy, po tym, jak im opisałem co się z nim dzieje [o tym pisałem gdzies tu na forum]). Jak znajdzie się chętny, to się go pozbędę, bo póki co lezy w kartoniku i się marnuje ...

Reply to this topic