Skocz do zawartości

Jaki licznik kupić ?

1348 odpowiedzi w tym temacie

#461 arkadiomorale

arkadiomorale
  • Użytkownik
  • 55 postów
  • SkądŚLĄSK

Napisano 25 luty 2011 - 00:44

No i wreszcie dziś kupiłem licznik, wybór padł na CATEYE MICRO CC-MC100W EDYCJA PRO TOUR
http://velo.pl/produ...=2&pk=%&id=3204

co najwazniejsze licznik posiada opcje pauzowania czasu / tak bardzo potrzebną przy pokonywaniu remontowanych odcinków dróg czy rozklekotanych przejazdów kolejowych :mrgreen: /

Przeglądałem dziesiątki postów i nie znalazłem żadnych narzekań na jakość przesyłu danych - wiec nie spodziewam sie przekłamań :-)

#462 Gosc_enigma_*

Gosc_enigma_*
  • Gość

Napisano 25 luty 2011 - 19:53

Jak długo Sigma BC1009 działa na jednej baterii? Z tego co widzę to nie można go wyłączyć, jedynie przechodzi w tryb zegara.

#463 bikefun

bikefun
  • Użytkownik
  • 64 postów
  • SkądSiedlce

Napisano 25 luty 2011 - 20:27

Na moim BC 906, czyli prawie to samo, mam przejechane ok 10 000km i nie widzę jakiś oznaków zużycia baterii (np. mniej żywe kolory). Po co się martwić na zapas takim bzdetem :?: :mrgreen:

#464 czonk

czonk
  • Użytkownik
  • 96 postów
  • SkądKatowice

Napisano 25 luty 2011 - 20:31

co najwazniejsze licznik posiada opcje pauzowania czasu / tak bardzo potrzebną przy pokonywaniu remontowanych odcinków dróg czy rozklekotanych przejazdów kolejowych :mrgreen: /

Po co stopować czas?

#465 Gosc_enigma_*

Gosc_enigma_*
  • Gość

Napisano 25 luty 2011 - 20:36

Po co się martwić na zapas takim bzdetem :?: :mrgreen:

Ja się nie martwię :P tak tylko pytam bo nie wiem czy nie trzeba wyposażyć się w zapas baterii ;) no ale skoro tak mówisz to jestem spokojniejszy ;)

#466 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 25 luty 2011 - 22:17

A ja przestrzegam przed sigmą 1909... trafił mi się wadliwy model bo nie odczytywał sygnału z opaski i pulsometr nie działał.. dzisiaj odesłany na gwarancje - mają mi przysłać od razu po otrzymaniu nowy, sprawny model.. :-)

#467 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 25 luty 2011 - 22:23

Jak długo Sigma BC1009 działa na jednej baterii?

Trzy lata ? - dopiero po takim czasie baterie wymieniłem - w BC1006.

#468 arkadiomorale

arkadiomorale
  • Użytkownik
  • 55 postów
  • SkądŚLĄSK

Napisano 26 luty 2011 - 00:32

Po co stopować czas?

no tak jak pisałem, po to żeby nie wypaczać średniej treningu.
Choćby dlatego że w okolicach Częstochowy na każdym kroku w sezonie letnim są pielgrzymki ,
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: Taki dziwny przykład mi sie nasunął :mrgreen: :mrgreen:

#469 robo

robo

ble ble

• Użytkownik
  • 2600 postów
  • SkądKońskie

Napisano 26 luty 2011 - 10:15

jak pisałem, po to żeby nie wypaczać średniej treningu.

z definicji: prędkość średnia = dystans / czas przejazdu (bez wnikania w to co się działo po drodze). Więc to ty wypaczasz średnią, chyba że bawisz sie w szczegóły i chodzi o średnią kiedy jesteś w ruchu, ale to bez sensu.

Nie trenuj wg średniej prędkości - temat wałkowany wiele razy.

Jak chcesz trenować prawidłowo sporty wytrzymałościowe - kup sobie pulsomert - serce ci się się nie zatrzyma na przejeździe, czy na skrzyżowaniu na światłach. A jeśli się zatrzyma to kłopot :shock: :mrgreen:

"Wieczność jest bardzo nudna, szczególnie pod koniec" - Woody Allen

#470 arkadiomorale

arkadiomorale
  • Użytkownik
  • 55 postów
  • SkądŚLĄSK

Napisano 26 luty 2011 - 19:07

robo napisał:
z definicji: prędkość średnia = dystans / czas przejazdu (bez wnikania w to co się działo po drodze). Więc to ty wypaczasz średnią, chyba że bawisz sie w szczegóły i chodzi o średnią kiedy jesteś w ruchu, ale to bez sensu.

Z definicji wszystko się zgadza, bo zatrzymując czas zatrzymuje wszystkie inne pomiary oprócz ODO. Może to zabawa w szczegóły ale lubię mieć prawdziwy pomiar swoich treningów bez uwzględniania przymusowych spowolnień do prędkości 5 km/h. I nie uważam żeby to było wypaczanie AVS. oczywiście można do tego podchodzić na wiele sposobów, ja traktuje to w ten sposób.

#471 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 04 marzec 2011 - 15:26

Chciałbym podzielić się informacją iż napisałem maile do firmy sigma z opisem uszkodzeń. Prosili o wysłanie licznika bezpośrednio do nich lub poprzez sklep w którym kupowałem go. Wybrałem drugi wariant. Dzisiaj odebrałem nowy :-) :-) :-) !!! Tak że jeśli ktoś będzie miał problemy z licznikiem nie zastanawiać się tylko pisać do nich .

#472 Gosc_KeNaJ_*

Gosc_KeNaJ_*
  • Gość

Napisano 04 marzec 2011 - 15:44

a ile zaplaciles za ta usluge?

#473 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 04 marzec 2011 - 16:23

A to u mnie nie działał pulsometr i zwróciłem go do bikestacji. Nowy kupiłem u FORMICKI BIKE. Kilka zł więcej ,ale mam nadzieje ,że ten zadziała. Fajnie ,że dają taką możliwość. :-)

#474 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 04 marzec 2011 - 16:27

Fajnie ,że dają taką możliwość. :-)

Wczesniej bylo o tym pisane , wsyatrczy napisac maila z usterka jakies dowod zakupu owego licznika i tyle :->

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#475 Zawrom

Zawrom
  • Użytkownik
  • 324 postów
  • SkądRacibórz

Napisano 04 marzec 2011 - 19:51

a ile zaplaciles za ta usluge?

Nic nie zapłaciłem. Tylko koszt wysyłki do sklepu.

...wsyatrczy napisac maila z usterka jakies dowod zakupu owego licznika i tyle

Ja dostałem informację od sigmy jeśli nie będę miał paragonu to oni wezmą pod uwagę datę produkcji od której będą liczyć 24 miesiące grarancyjne .

#476 xubix

xubix
  • Użytkownik
  • 1552 postów
  • SkądKrotoszyn

Napisano 07 marzec 2011 - 11:56

Dzisiaj doszedł w końcu nowy [sprawdzony wcześniej w sklepie] licznik sigma 1909

PULS łapie błyskawicznie, wystarczy lekko nawilżyć czujniki na opasce albo klate..
wszystko działa pięknie.. :mrgreen: warto było czekać :-P

#477 Rebe

Rebe
  • Użytkownik
  • 661 postów
  • SkądWłocławek

Napisano 07 marzec 2011 - 19:07

W aktualnym "Magazynie rowerowym ' jest test rozmaitych liczników , więc wszystko w temacie.
  • korbotronic lubi to

#478 maciej1986

maciej1986
  • Użytkownik
  • 3267 postów
  • SkądPoznań

Napisano 08 marzec 2011 - 14:28

Wracając do tematu liczników Sigmy i ich auto start/stopu, po coś chyba w nich jest ten stoper nie???

#479 Gosc_Vivi_*

Gosc_Vivi_*
  • Gość

Napisano 08 marzec 2011 - 19:23

W aktualnym "Magazynie rowerowym ' jest test rozmaitych liczników , więc wszystko w temacie.

Tak jak Rebe mówi w MR jest test liczników i Atech F25 dostał ocenę 4.0 i zremisował z prawie dwa razy droższym Ciclosport Ciclomaster 4.2 ,gdyż ten ma jeszcze pulsometr, za to zdaję mi się, że nie posiada wysokościomierza i miernika nachylenia w %.To tyle, zastanawiam się nad kupnem Atecha F25.

#480 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8612 postów
  • SkądSulęcin

Napisano 08 marzec 2011 - 21:01

Jeśli miałbym wybierać pomiędzy wysokościomierzem, a pulsometrem to wybrałbym bez wahania licznik z pulsometrem. Wysokościomierz i wskazania %nachylenia, to gadżet o wiele mniej użyteczny niż pulsometr. W moim Garminie Edge 500 mam i pulsometr i wysokościomierz (z % też) i bez tego drugiego mogę żyć, bez pierwszego licznik traci sens (zwłaszcza przy treningach na trenażerze i/lub treningach zaplanowanych w określonych strefach tętna).

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

Dodaj odpowiedź