Skocz do zawartości

Jaki licznik kupić ?

1348 odpowiedzi w tym temacie

#681 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 14 maj 2012 - 09:36

Co do tego licznika atecha, to widzę jedną niedogodność - a może się mylę?

Nie można ustawić jednoczesnego podglądu na szybkość, dystans, kadencję i puls.

Chyba niepotrzebnie na sztywno ustawiona jest wysokość, w jej miejsce powinna być na stałe albo szybkość, albo kadencja.

Dokładnie tak. To jedyna niedogodność, ale sobie poradziłem z tym :) Otóż... Na liczniku zazwyczaj mam:
wysokość, puls (na sztywno)
aktualną prędkość (na sztywno)
aktualną kadencję

Natomiast dystans mam w słuchawkach, bo endomondo informuje mnie co kilometr o dystansie i czasie.

Ale oczywiście każdy musi sam zdecydować, jakie rozwiązanie będzie dla niego optymalne.

#682 daromir

daromir
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądPoznań

Napisano 14 maj 2012 - 15:25

Przekonałem się do tego licznika, ale dzwoniłem dziś do dystrybucji i dostępność to 2 połowa czerwca.

#683 slababateria

slababateria
  • Użytkownik
  • 175 postów
  • SkądKonstancin-Jeziorna

Napisano 14 maj 2012 - 20:34

Czy Sigma 1909 (http://allegro.pl/li...2340357458.html) to dobry wybór? Strasznie mnie przekonuje umieszczenie na jednym ekranie i dostęp bez klikania do prędkość+dystans+puls+kadencja.

#684 MarekB

MarekB
  • Użytkownik
  • 608 postów
  • SkądLuszowice

Napisano 15 maj 2012 - 07:05

Przekonałem się do tego licznika, ale dzwoniłem dziś do dystrybucji i dostępność to 2 połowa czerwca.

Ale o który pytałeś?
http://www.apg.pl/?bezprzewodowe,17
ATECH MCX-438 SF z PULSOMETREM
czy
ATECH MB-305 z PULSOMETREM

#685 daromir

daromir
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądPoznań

Napisano 15 maj 2012 - 20:02

MarekB,pytałem o ATECH MCX-438 SF z PULSOMETREM ,
ten drugi ma być za 2 tygodnie. :-/

#686 migdal

migdal
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądŁódź

Napisano 15 maj 2012 - 20:41

Do posiadaczy licznika Sigma 1609 STS CAD. Czy jest możliwość przymocowania czujnika prędkości oraz kadencji za pomocą opasek zaciskowych? Czy pozostaje jedynie beznadziejna Sigmowska gumka?

#687 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 postów
  • SkądMałopolska ok.Gorlic

Napisano 16 maj 2012 - 05:39

No pewnie ze tak, nie mam 1609 ale tam sa takie same
nadajniki jak w innych modelach i jest miejsce w nich
na przeciąganie opasek zaciskowych.

#688 radziobiker

radziobiker
  • Użytkownik
  • 138 postów
  • SkądBożepole Małe

Napisano 16 maj 2012 - 13:21

Witam
Mam dylemat co wybrać. Czy Polar CS 500 Cad; czy Garmin Edge 500 Cad ?
Pozdrawiam

#689 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 16 maj 2012 - 13:33

radziobiker, Polar CS500 (chyba - niech ktoś mnie poprawi) nie ma odbiornika GPS, na liście dostępnych akcesoriów też nie występuje. Jeżeli interesuje Cię przeglądanie swoich przebytych tras na mapie, wykresy wysokości, itp., itd. to pozostaje Garmin. Mam Edge'a 705, ale dzisiaj bym chyba kupił po prostu 500-kę. Z map korzystam bardzo rzadko, praktycznie tylko na wyjazdach w nieznane.
Zupełnie inna sprawa, że Polar CS500 prezentuje się naprawdę super - widziałem na żywo u kolegi...

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#690 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 17 maj 2012 - 14:18

Zupełnie inna sprawa, że Polar CS500 prezentuje się naprawdę super - widziałem na żywo u kolegi...

Nom tak masz racje wyglad jest bardzo ladny co za , tym idzie ta wersja naprawde jest juz rozbudowana pod wzgledem opcji treningowych ja bym stawial na polara gps to malo wazna sprawa jak ktos do tego nie przyklada wagi ;-)

/ Jeszcze raz ostrzegam, proszę pisać po polsku.
Bury

#691 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 postów
  • SkądPoznań

Napisano 17 maj 2012 - 14:32

krzysztof1985, chodziło mi o wygląd, w funkcje się nie zagłębiałem ;-)
Wybór zdaje się być jasny: wygląd vs. GPS. No i nie wiem jak z cenami, ale Polary są raczej b. drogie.

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#692 migdal

migdal
  • Użytkownik
  • 90 postów
  • SkądŁódź

Napisano 18 maj 2012 - 08:48

Witam,
Kilka dni temu zamówiłem kuzynowi licznik Sigma 1609 STS CAD, myślę, że będzie zadowolony ponieważ to jego pierwszy "lepszy" licznik.
Dla siebie szukam czegoś co nie nazywa się "SIGMA", najbardziej w serii xx09 denerwuje mnie ta upośledzona "2" na ekranie która wygląda jak nie wiadomo co. Z racji tego mam swój typ który bardzo mi się spodobał pod względem funkcji, mianowicie:

http://www.centrumro...przewodowy_X3DW

Czy używa ktoś licznika VDO? jak sprawują się te liczydła w codziennym użytkowaniu? Oraz czy warto wydać na niego 280zł?

#693 tmlm333

tmlm333
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 20 maj 2012 - 09:11

Witam.
Wybieram właśnie nowy pulsometr. Wcześniej miałem sigmę 1909. I jeśli ktoś się nad nią zastanawia, to jak najbardziej polecam. Jedynym minusem jest obudowa(plastik, który trzyma przyciski) Ale jeśli ktoś dba i nie będzie komuś spadać i obijać się o podłoże(co mi się często zdarzało) to jeśli komuś wystarczają jego funkcje to brać i się nie bać ;)

A ja mam dylemat pomiędzy sigma rox 9.1 i polar cs500 + kadencja. Myślałem jeszcze nad cs 600. Ale nie za uwarzyłem większych różnic więc ze względu na cenne go odrzuciłem.

Raczej jestem bardziej przekonany do Sigmy, ze względu na liczbę danych wyświetlanych w tym samym momencie. Ale w przypadku polara, brak takiej ilości danych dla mnie jest tylko założeniem, może ktoś się orientuje coś dokładniej? I z jakiś powodów wybrał by pierwszy bądź drugi.
I jeszcze pytanie na temat mocy w sigmie (dokładny/niedokładny) ale czy faktycznie jest to on dostępny bez dokupywania dodatkowego sensora(którego do polara trzeba dokupić)? [/b]

#694 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1367 postów
  • SkądBurzyn

Napisano 20 maj 2012 - 17:36

A ja mam dylemat pomiędzy sigma rox 9.1 i polar cs500 + kadencja. Myślałem jeszcze nad cs 600. Ale nie za uwarzyłem większych różnic więc ze względu na cenne go odrzuciłem.

Raczej jestem bardziej przekonany do Sigmy, ze względu na liczbę danych wyświetlanych w tym samym momencie. Ale w przypadku polara, brak takiej ilości danych dla mnie jest tylko założeniem, może ktoś się orientuje coś dokładniej? I z jakiś powodów wybrał by pierwszy bądź drugi.
I jeszcze pytanie na temat mocy w sigmie (dokładny/niedokładny) ale czy faktycznie jest to on dostępny bez dokupywania dodatkowego sensora(którego do polara trzeba dokupić)? [/b]

Mam Sigmę Rox 8.0. Zestaw zawiera wszystko co potrzeba, prócz "podstawki" do podłączenia licznika do komputera. Wszystkie dane jakie chcę mam na ekranie, mogę zresztą odpowiednio skonfigurować to co chcę mieć wyświetlane.
Co do dokładności (ale w jakim sensie: dystans? - zakładam że tak): kiedyś miałem Sigmę 5000, zakładaną i na górala i trekkinga. Mam miejsce w którym od domu osiągam 100 km i wszystkie wskazania na góralu, trekingu i szosówce nie były rozbieżne o więcej niż 400 m.

#695 tmlm333

tmlm333
  • Użytkownik
  • 9 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 20 maj 2012 - 19:58

Mam Sigmę Rox 8.0. Zestaw zawiera wszystko co potrzeba, prócz "podstawki" do podłączenia licznika do komputera. Wszystkie dane jakie chcę mam na ekranie, mogę zresztą odpowiednio skonfigurować to co chcę mieć wyświetlane.
Co do dokładności (ale w jakim sensie: dystans? - zakładam że tak): kiedyś miałem Sigmę 5000, zakładaną i na górala i trekkinga. Mam miejsce w którym od domu osiągam 100 km i wszystkie wskazania na góralu, trekingu i szosówce nie były rozbieżne o więcej niż 400 m.

Tam miałem na myśli ten pomiar mocy, co jak ktoś tu kiedyś pisał, że to jest jakiś "unikalny algorytm wielu danych". Ale czy to w ogóle użyteczne, jak odbywa się bez dodatkowego sensora?
Ale rozumiem że polecasz i to z tego samego powodu który dla mnie robi różnice ;) A do tego przekonują mnie ten opinie na temat tego jak sigma dba o klienta. Niemniej dzięki za odpowiedź ;)

#696 Maitre

Maitre
  • Użytkownik
  • 483 postów
  • SkądBielsko-Biała

Napisano 20 maj 2012 - 21:40

W Sigmie rox 9.1 (8.1) to nie jest pomiar mocy, bo nie ma żadnego czujnika. Licznik pokazuje moc, ale nie jest to moc przekazywana na korbę, ale moc potrzebna do uzyskania danej prędkości roweru. Przynajmniej tak to tłumaczy Sigma. Do wskazań używa wzoru na podstawie danych (np. waga kolarza z rowerem, szerokość ramion, pozycja kolarza, prędkość, nachylenie terenu). Nie jest zatem uwzględniana np. jakość drogi, wiatr (b. duży wpływ), które mają wpływ na moc. Przy jeździe pod górę pomiar jest dokładniejszy, bo mniej więcej cały czas naciska się na pedały, a wiatr nie ma takiego wpływu (mała prędkość na podjeździe). Nie ma więc raczej takiej sytuacji, że jedziemy rozpędzeni i tylko lekko pedałujemy nie napędzając roweru - na płaskim np. pokaże wtedy zawyżoną moc.
Funkcja mocy jest zatem raczej zabawką, choć na podjazdach, gdzie jest mniejszy wpływ nieuwzględnianych przez licznik czynników, może służyć do porównywania mocy (tylko porównywania, bo raczej nie pokazuje rzeczywistej mocy), np. na podjeździe masz 200W, a jak przyspieszysz masz 300W - wiesz, że moc wzrosła o 50%.

Jeśli chcesz trenować z pomiarem mocy, to Sigma odpada. Jeśli ma być tylko gadżetem, to może być.

Na stronie Sigmy jest demo wszystkich liczników i można się pobawić.

W rox 9.1 i poprzedniej wersji 9.0 masz możliwość zapisywania danych trasy i wgrywania tego na komputer. Wychodzą fajne wykresy, profile trasy. Jest co analizować. Wersja 9.1 różni się od 9.0 głównie tym, że są nowe funkcje: mocy i ghost race - w czasie jazdy tą samą trasą licznik porównuje ją do poprzedniej, nagranej na licznik. Dodatkowo 9.1 tworzy wykres kadencji, czego 9.0 nie robi. Różnice nie są więc duże. Jeszcze 9.1 ma inny pasek od czujnika tętna - jest cały elastyczny, a sam czujnik się do niego odczepia (np. do prania).

Cena 9.1 w Polsce jest nieporozumieniem. Mieszkasz w Bielsku, to zobacz ceny w Czechach.

#697 astronom

astronom
  • Użytkownik
  • 1367 postów
  • SkądBurzyn

Napisano 21 maj 2012 - 09:44

Tam miałem na myśli ten pomiar mocy, co jak ktoś tu kiedyś pisał, że to jest jakiś "unikalny algorytm wielu danych". Ale czy to w ogóle użyteczne, jak odbywa się bez dodatkowego sensora?
Ale rozumiem że polecasz i to z tego samego powodu który dla mnie robi różnice ;) A do tego przekonują mnie ten opinie na temat tego jak sigma dba o klienta. Niemniej dzięki za odpowiedź ;)

Zabawka do pomiaru mocy "z prawdziwego zdarzenia" kosztuje sporo i lepiej chyba tę kasę na osprzęt do roweru przeznaczyć. Tzn. piszę to na podstawie tego co mi kiedyś jakiś kanadyjski kolarz powiedział, w czasach jak jeszcze w Toronto mieszkałem.
Sigma dba o klienta. Kiedyś kupiłem licznik który padł przy pierwszym uruchomieniu. Sigma przysłała nowy, o półkę lepszy model.

#698 wtd

wtd
  • Użytkownik
  • 284 postów
  • SkądWrocław

Napisano 21 maj 2012 - 20:34

Na stronie pisze kodowany sygnał a ja mam pytanie czy w tych komputerkach (ATECH MCX-438 SF z PULSOMETREM ,ATECH MB-305 z PULSOMETREM) opaska, kadencja i czujnik prędkości są w ANT+ ?

#699 tomiek

tomiek
  • Użytkownik
  • 270 postów
  • SkądMałopolska ok.Gorlic

Napisano 22 maj 2012 - 06:22

Najniższa cena za ROX_9.1 w progres-sport.pl
Polecam sklep, sam tam kupiłem.

#700 jarabl

jarabl
  • Użytkownik
  • 281 postów
  • SkądSierpc

Napisano 22 maj 2012 - 12:48

Witam
Czy ktoś miał styczność z VDO Z3 ???
Chodzi mi konkretnie o to czy pokazuje nachylenie terenu zawsze czy tylko w trakcie zapisu ? i ogólnie jakie wrażenia z użytkowania?

Dodaj odpowiedź