Skocz do zawartości

Jaki licznik kupić ?

1348 odpowiedzi w tym temacie

#281 road80

road80
  • Użytkownik
  • 11 postów
  • SkądKraków

Napisano 27 czerwiec 2010 - 10:18

Chciałbym podzielić się z Wami wrażeniami z zakupu i użytkowania licznika Sigma BC 1606L DTS cadence (to ten bezprzewodowy z pomiarem kadencji; nawiasem mówiąc, chciałem kupić jakiś licznik na kabelek, w sklepie rowerowym powiedzieli mi przez telefon, że taki mają, to przyjechałem i się okazało, że niestety nie mają... więc machnąłem ręką i kupiłem ten bezprzewodowy).

Niestety, w moim przypadku było to ponad 200zł wyrzucone w błoto :/ Za taką cenę oczekiwałbym, że między innymi:

- czas reakcji nie będzie niemożebnie długi - w moim MTB mam jakiś stary, badziewiasty licznik Sigmy, w którym zmiana prędkości pokazywana jest błyskawicznie; może to kwestia bezprzewodowości. nie żeby to była jakaś wielka wada, ale jakoś irytuje i denerwuje mnie to, nie wiem czemu :-)

- sygnał z czujnika kadencji będzie przekazywany bez problemu do licznika, a nie w ten sposób, że co jakiś czas wyskakuje na liczniku kadencja, a przez 90% jazdy wyskakuje 0

- jeśli jadę znacznie powyżej średniej prędkości, to oczekiwałbym, że prędkość średnia będzie wzrastać, a nie MALEĆ (chyba, że funkcjonalność obliczania prędkości średniej nie działa podczas jazdy, bo współczesna technika jeszcze nie potrafi sobie z takimi problemami poradzić... a może algorytmy obliczania średniej są tak zaawansowane, że ja tego nie potrafię swoim rozumem objąć)

- licznik będzie potrafił wyświetlać okrągłe 30,0kmh, a nie skakał pomiędzy 29,5 a 30,5 (WTF??!!) - i żeby nie było - napracowałem się bardzo długo, żeby uzyskać to okrągłe 30, i niestety nie udało się :)

Oczywiście każdy z w/w faktów może mieć jakieś racjonalne powody, a być może ja źle ten licznik użytkuję (jeśli w ogóle można tak robić) - być może ktoś z Was miał podobne doświadczenia (zdaje się, że w którymś poście kiedyś ktoś pisał o podobnym problemie z wyświetlaniem "0" zamiast kadencji).

#282 oszej

oszej
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądKołobrzeg/Wrocław

Napisano 27 czerwiec 2010 - 15:13

witam.
mam pytanie-
nie wie przypadkiem ktoś z Was, gdzie można kupić liczniki ECHO ?
zastanawia mni np. ten:
http://pro-bike.pl/p...ik_echo_r3.html
jednak nie ma przy nim ceny, pisałem maila do firmy ale coś cisza jest, czyżby w Internecie też nawalała poczta (polska) ;D ?

#283 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 27 czerwiec 2010 - 16:03

czujnik kadencji masz zle ustawiony dlatego łapie tylko czasem.

u2250y2014v3.gif

#284 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 28 czerwiec 2010 - 01:06

oszej, Pro-bike jest wyłącznym dystrybutorem i w swoich firmowych sklepach sprzedają o ile się nie mylę tylko liczniki Echowella. Najszybciej dowiesz się i dostaniesz właśnie w nich. Na stronie pro-bike w zakładce "sklepy", wytłuszczone są na pomarańczowo. Stronka do wrocławskiego to: http://www.rowerywroclaw.pl/ .Tam znajdziesz maile i telefony.

#285 oszej

oszej
  • Użytkownik
  • 7 postów
  • SkądKołobrzeg/Wrocław

Napisano 30 czerwiec 2010 - 04:11

ok, dziękuję za pomoc :)
miał może ktoś styczność z tym modelem ?
pzdr ;)

#286 Gosc_Vivi_*

Gosc_Vivi_*
  • Gość

Napisano 30 czerwiec 2010 - 07:30

witam.
mam pytanie-
nie wie przypadkiem ktoś z Was, gdzie można kupić liczniki ECHO ?
zastanawia mni np. ten:
http://pro-bike.pl/p...ik_echo_r3.html
jednak nie ma przy nim ceny, pisałem maila do firmy ale coś cisza jest, czyżby w Internecie też nawalała poczta (polska) ;D ?

Też do nich pisałem bo chcę kupić albo R3 albo R4 i napisami mi, że R4 kosztuje 150zł + koszt ewentualnej przesyłki.Natomiast R3 kosztuje 89zł i wszystkie funkcje realizowane są przewodowo.

Wrzucę, Ci jeszcze koszt wysyłek:
Paczka kurierska 19 zł

Paczka kurierska za pobraniem 25 zł

Paczka priorytetowa 13 zł

Poczta priorytetowa za pobraniem 15 zł

#287 Mac

Mac
  • Użytkownik
  • 418 postów
  • SkądPuławy

Napisano 30 czerwiec 2010 - 20:18

Ciekawe czy cena jest taka sama w głównych salonach. Dodam że np. EC-V3 w firmowym sklepie w Warszawie kosztuje 65zł, a BRI-3: 45zł.

#288 acmatti

acmatti
  • Użytkownik
  • 37 postów
  • SkądOpolskie

Napisano 01 lipiec 2010 - 14:32

jaki licznik kupić ? polecam oczywiście Kellys KCC-13 http://allegro.pl/it...13_funkcji.html
widzę że dużo użytkowników tego forum używa tego typu liczników i tak ma być, mam już go od jakiegoś czasu i nie miałem z nim żadnych nawet najmniejszych problemów , no i oczywiście jest tani i łatwy w obsłudze, jak na początek wystarczy, potem można obejrzeć się w nieco droższy licznik..

#289 krzysztof1985

krzysztof1985
  • Użytkownik
  • 1682 postów
  • SkądWLKP

Napisano 17 lipiec 2010 - 20:03

Mam takie pytanie do uzytkownikow polara cs 200 cad co to jest za opcja HR sit , cos mi sie przestawilo tam i nie pokazuje mi pulsu nie wiem dlaczego ;-)

SPT_20130518_SOT_053_27640268_I1.jpg

#290 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 02 sierpień 2010 - 10:53

Witam.
Czy istnieje jakaś alternatywa dla licznika "Cateye CC-ED300 ENDURO 8", który posiada funkcję na której mi zależy. Chodzi o ręczny START/STOP.

Wszystkie liczniki mają automatyczne startowanie i zatrzymywanie. Jedynie te najtańsze mają ręczą możliwość, ale ich jakość nie zachwyca.

Cena jaką mogę dać za sprzęt to około 100zł.

#291 gres

gres
  • Użytkownik
  • 640 postów
  • Skądkraków

Napisano 03 sierpień 2010 - 12:50

Pozrywałem kabelki - kadencja, prędkość - do licznika CATYE ASTRALE Model CC-CD100.

Jak zdobyć podstawkę z sensorkami ?

Lutowanie cienkich jak nić kabelków wydaje się ryzykowne.
Jest chałupniczy sposób na te kabelki ?

albo je zwiaż i zaizoluj :P

nie ma ktoś licznika na sprzedaż
1 sigmy z małopolski lub okolic bielska
lub
2 jakiegoś fajnego podajacego nachylenie ale w bardzo dobrej cenie :)

geolog - www.geologpoludnie.cba.pl

#292 tropheus

tropheus
  • Użytkownik
  • 26 postów
  • SkądPszów

Napisano 04 sierpień 2010 - 21:28

Co myślicie o tym:
http://allegro.pl/it...dowy_tanio.html ?

Brać go czy szukać dalej?

#293 vercyn

vercyn
  • Użytkownik
  • 29 postów
  • SkądŁódź

Napisano 04 sierpień 2010 - 21:41

Ja na twoim miejscu wolałbym dołożyć 24zł i kupić sigme 1909 z pulsomterem i kadencją. Sam będę kupował na dniach.

http://allegro.pl/it...ts_2010_ct.html

edit: nie doczytałem że ten cateye tez ma kadencje. ale i tak bym go nie wzial, poprostu mi się nie podoba 8-)

#294 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 04 sierpień 2010 - 21:42

Ten cateye ładna kolumbryna jak stacja pogody wygląda :D

u2250y2014v3.gif

#295 aktywny

aktywny
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • Skądwoj. mazowieckie

Napisano 05 sierpień 2010 - 15:52

a możecie mi coś wytłumaczyc, jak jest z ustawieniem sensora bo widziałem u nas dzieciaków co u nich czyjnik znajduje sie prawie na środku koła i cieszą sie ze 80km/h jeżdzą, może tak jest to zrobione przy rowerach górskich które dzieciaki dostają na komunie z amortyzatorami za 400zł,

#296 woody

woody
  • Użytkownik
  • 1415 postów
  • Skądłódź

Napisano 05 sierpień 2010 - 15:57

nie ma znaczenia czy ustawisz przy piascie czy na srodku czy przy feldze

u2250y2014v3.gif

#297 sewi

sewi
  • Użytkownik
  • 236 postów
  • SkądOpole

Napisano 05 sierpień 2010 - 16:00

nie ma znaczenia czy czujnik jest blizej srodka kola czy przy obreczy, wazne jest ustawienie odpowiedniego obwodu kola.

Na przyszlosc pisz bardziej zrozumiale, bo trzeba sie wiele domyslac ;)

#298 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 postów
  • SkądZłocieniec

Napisano 05 sierpień 2010 - 16:27

Lepiej, by był dalej od piasty. Magnes, to nie jest jeden punkt. Więc jak magnes będzie się zbliżał do kontaktronu, to ten będzie dłużej trzymał impuls. Suma summarum wyjdzie, że jedziesz tyci wolniej. Nie jest to prawie zauważalne, ale dla dobra licznika i baterii owszem ;)

Jeszcze raz się spytam. Czy macie jakąś alternatywę na Enduro 8 Cateye? Chodzi o funkcję ręcznego START/STOP

#299 aktywny

aktywny
  • Użytkownik
  • 18 postów
  • Skądwoj. mazowieckie

Napisano 05 sierpień 2010 - 16:39

rzeczywiście macie racje, a ja zawsze myślałem żę czym bliżej środka koła tym większa prędkość :-)

#300 Gosc_Vivi_*

Gosc_Vivi_*
  • Gość

Napisano 05 sierpień 2010 - 17:19

A co możecie polecić z kadencją do 100zł oprócz echo R3 bądź R4, bo o tych również myślę.
Chciałbym,aby był przewodowy i posiadał kadencję.

Dodaj odpowiedź