Jaki licznik kupić ?
Napisano 27 czerwiec 2010 - 10:18
Niestety, w moim przypadku było to ponad 200zł wyrzucone w błoto :/ Za taką cenę oczekiwałbym, że między innymi:
- czas reakcji nie będzie niemożebnie długi - w moim MTB mam jakiś stary, badziewiasty licznik Sigmy, w którym zmiana prędkości pokazywana jest błyskawicznie; może to kwestia bezprzewodowości. nie żeby to była jakaś wielka wada, ale jakoś irytuje i denerwuje mnie to, nie wiem czemu :-)
- sygnał z czujnika kadencji będzie przekazywany bez problemu do licznika, a nie w ten sposób, że co jakiś czas wyskakuje na liczniku kadencja, a przez 90% jazdy wyskakuje 0
- jeśli jadę znacznie powyżej średniej prędkości, to oczekiwałbym, że prędkość średnia będzie wzrastać, a nie MALEĆ (chyba, że funkcjonalność obliczania prędkości średniej nie działa podczas jazdy, bo współczesna technika jeszcze nie potrafi sobie z takimi problemami poradzić... a może algorytmy obliczania średniej są tak zaawansowane, że ja tego nie potrafię swoim rozumem objąć)
- licznik będzie potrafił wyświetlać okrągłe 30,0kmh, a nie skakał pomiędzy 29,5 a 30,5 (WTF??!!) - i żeby nie było - napracowałem się bardzo długo, żeby uzyskać to okrągłe 30, i niestety nie udało się
Oczywiście każdy z w/w faktów może mieć jakieś racjonalne powody, a być może ja źle ten licznik użytkuję (jeśli w ogóle można tak robić) - być może ktoś z Was miał podobne doświadczenia (zdaje się, że w którymś poście kiedyś ktoś pisał o podobnym problemie z wyświetlaniem "0" zamiast kadencji).
Napisano 27 czerwiec 2010 - 15:13
mam pytanie-
nie wie przypadkiem ktoś z Was, gdzie można kupić liczniki ECHO ?
zastanawia mni np. ten:
http://pro-bike.pl/p...ik_echo_r3.html
jednak nie ma przy nim ceny, pisałem maila do firmy ale coś cisza jest, czyżby w Internecie też nawalała poczta (polska) ;D ?
Napisano 28 czerwiec 2010 - 01:06
#286 Gosc_Vivi_*
Napisano 30 czerwiec 2010 - 07:30
witam.
mam pytanie-
nie wie przypadkiem ktoś z Was, gdzie można kupić liczniki ECHO ?
zastanawia mni np. ten:
http://pro-bike.pl/p...ik_echo_r3.html
jednak nie ma przy nim ceny, pisałem maila do firmy ale coś cisza jest, czyżby w Internecie też nawalała poczta (polska) ;D ?
Też do nich pisałem bo chcę kupić albo R3 albo R4 i napisami mi, że R4 kosztuje 150zł + koszt ewentualnej przesyłki.Natomiast R3 kosztuje 89zł i wszystkie funkcje realizowane są przewodowo.
Wrzucę, Ci jeszcze koszt wysyłek:
Paczka kurierska 19 zł
Paczka kurierska za pobraniem 25 zł
Paczka priorytetowa 13 zł
Poczta priorytetowa za pobraniem 15 zł
Napisano 01 lipiec 2010 - 14:32
widzę że dużo użytkowników tego forum używa tego typu liczników i tak ma być, mam już go od jakiegoś czasu i nie miałem z nim żadnych nawet najmniejszych problemów , no i oczywiście jest tani i łatwy w obsłudze, jak na początek wystarczy, potem można obejrzeć się w nieco droższy licznik..
Napisano 02 sierpień 2010 - 10:53
Czy istnieje jakaś alternatywa dla licznika "Cateye CC-ED300 ENDURO 8", który posiada funkcję na której mi zależy. Chodzi o ręczny START/STOP.
Wszystkie liczniki mają automatyczne startowanie i zatrzymywanie. Jedynie te najtańsze mają ręczą możliwość, ale ich jakość nie zachwyca.
Cena jaką mogę dać za sprzęt to około 100zł.
Napisano 03 sierpień 2010 - 12:50
Pozrywałem kabelki - kadencja, prędkość - do licznika CATYE ASTRALE Model CC-CD100.
Jak zdobyć podstawkę z sensorkami ?
Lutowanie cienkich jak nić kabelków wydaje się ryzykowne.
Jest chałupniczy sposób na te kabelki ?
albo je zwiaż i zaizoluj
nie ma ktoś licznika na sprzedaż
1 sigmy z małopolski lub okolic bielska
lub
2 jakiegoś fajnego podajacego nachylenie ale w bardzo dobrej cenie
geolog - www.geologpoludnie.cba.pl
Napisano 04 sierpień 2010 - 21:28
Napisano 04 sierpień 2010 - 21:41
http://allegro.pl/it...ts_2010_ct.html
edit: nie doczytałem że ten cateye tez ma kadencje. ale i tak bym go nie wzial, poprostu mi się nie podoba 8-)
Napisano 05 sierpień 2010 - 15:52
Napisano 05 sierpień 2010 - 16:27
Jeszcze raz się spytam. Czy macie jakąś alternatywę na Enduro 8 Cateye? Chodzi o funkcję ręcznego START/STOP