Chcę kupić miernik mocy. Będę potrzebował nowego komputerka i akcesoriów, ponieważ obecnie używam zwykłego licznika na kablu i osobnego pulsometru. Komputerek kupię wcześniej, na przykład już.
Kryterium podstawowe: cena
Kryteria poboczne:
- Przynajmniej 6 konfigurowalnych pól na wyświetlaczu.
- Strasznie fajnie, gdyby obsługiwał ANT+ i BT, ale to jak widzę raczej niemożliwe ze względu na kryterium podstawowe.
- Musi po prostu rejestrować wszystkie parametry i później wypluć paczkę do zgrania gdzieś tam dalej.
- I uwaga, może to oczywiste, ale musi mieć opcję PAUZY. Jak nie chcę, żeby rejestrował cokolwiek to ma być PAUZA i koniec, a nie, że ruszę rowerem i mi się znowu wszystko włączy
Nie potrzebuję nawigacji GPS, wystarczy, jeżeli zarejestruję swój ślad.
Opaskę i czujnik prędkości pewnie taniej będzie kupić osobno, kadencja będzie z miernikiem mocy.
I robiąc przegląd allegro widzę następujące graty:
1) Mio Cyclo 105. Najtańszy, bo 500zł, oprócz tego, że uchwyt przed kierownicę jest ze złota i kosztuje kolejną stówkę. 6 pól na wyświetlaczu. Łączność tylko ANT+. Nie wiem ile ekranów można skonfigurować, jak więcej niż jeden to już wystarczy. Da się kupić używkę.
2) Lezyne mini GPS. W sumie jeszcze odrobinę tańszy, nie wiem ile kosztuje normalny uchwyt. Łączność dla odmiany tylko bluetooth. Prawdopodobnie tylko 4 pola na wyświetlaczu - nie mogę znaleźć tego w żadnej specyfikacji, ale na google grafika więcej niż 4 nie widziałem
3) Garmin 500 - droższy, ale wszyscy mają Garminy, nie wiem z jakiego powodu. Wygląda jak MIO 105, ale ma 8 pól wyświetlania. Ze względu na popularność też można kupić używkę i tylko dlatego jest w tym zestawieniu. Łączność tylko ANT+.
4) Bryton rider 310. Tego akurat na allegro nie przyuważyłem. Jak widzę jednak ten jest najtańszy, z uchwytem będzie pi razy oko 100 Euro , też ma 8 pól wyświetlania, obsługuje ANT+, ale z kompem można się połączyć bez kabla po bluetooth. Jak rozumiem oznacza to np. używanie aplikacji typu trainerroad (też nie znam, ale może poznam? ) bez dodatkowych adapterów na USB? W sumie, nawet jeżeli nie to i tak pozostałe też tego nie potrafią.
Analizując powyższe - wychodzi na to, że Bryton będzie (z nowych, z używek pewnie MIO jak się trafi) najlepszy bo spełnia podstawowe wymagania i jest najtańszy. Jest w tym jakiś haczyk? Jakiś kruczek związany z rejestrowaniem danych? Coś, czego nie znajdę w danych technicznych?
W Lezyne GPS do 8 pól programowalnych, masz w Macro i Super gps (ant+)