Skoro piszesz, że jest nowy podejrzewam, że może nie mieć jeszcze nawet kilku pełnych rozładowań i naładowań. Daj mu przynajmniej te 500km zanim będziesz oceniał baterię a następnie potestuj w różnych warunkach - z oraz bez podświetlenia, za dnia i w nocy, przy wyższej i niższej temperaturze i wspólnie poszukamy tutaj problemu.
Jaki licznik kupić ?
Napisano 24 maj 2023 - 19:44
Mój 2-letni 830 tez ogarnia cały tydzień. Czyli trzy treningi po 2h w środku tygodnia i weekend łącznie jakoś 7-8 godzin. Co daje około 14 h.
Czujniki: Varia, moc, tętno, prędkość
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Rychło w czas ten mój post… coś się zaczęło dziać z moim 830. Od kilku dni obserwuję zużycie baterii na poziomie 10%/h.
Jestem przekonany, że jeszcze dwa tygodnie temu tak nie było. Nie wiem czy to nie jakiś zgrzyt z którymś z czujników.
Przy okazji dwa pytania:
- czy da się jakoś w statystykach urządzenia / treningów sprawdzić historyczne zużycie baterii (na zasadzie: start treningu stan baterii X%, koniec treningu stan baterii Y%)?
- czy to przyspieszone zużycie może mieć związek z zainstalowanym polem danych z Connect IQ? Właśnie jakoś dwa tygodnie temu znalazłem sobie jakieś pole do treningów - swoją drogą straszna lipa.
Napisano 25 maj 2023 - 08:46
Rychło w czas ten mój post… coś się zaczęło dziać z moim 830. Od kilku dni obserwuję zużycie baterii na poziomie 10%/h.
Jestem przekonany, że jeszcze dwa tygodnie temu tak nie było. Nie wiem czy to nie jakiś zgrzyt z którymś z czujników.
Przy okazji dwa pytania:
- czy da się jakoś w statystykach urządzenia / treningów sprawdzić historyczne zużycie baterii (na zasadzie: start treningu stan baterii X%, koniec treningu stan baterii Y%)?
- czy to przyspieszone zużycie może mieć związek z zainstalowanym polem danych z Connect IQ? Właśnie jakoś dwa tygodnie temu znalazłem sobie jakieś pole do treningów - swoją drogą straszna lipa.
https://apps.garmin....37-8bfb6d141089
To rewelacyjne pole daych zapisuje do pliku .fit z treningu procent baterii i zużycie w % na godzinę pracy.
Jak najbardziej nowe pole danych może powodować duże zużycie energii. Czasami jeszcze aktualizacje potrafią mocno namieszać z baterią. Przykładowo: standardem w zegarkach Garmina jest to, że po każdej aktualizacji dobrze jest zrobić reset, przytrzymując przycisk zasilania przez 10 czy 15s. Sam tak mam z FR945 aczkolwiek w Edge530 mi się nie zdarza.
Załączone pliki
- bonobo lubi to
Napisano 25 sierpień 2023 - 20:26
Szukam czegoś chyba odwrotnego, niż większość: wyświetlacz do cyferek po ANT.
Czyli przede wszystkim moc, kadencja, tętno, czas trwania; później prędkość, dystans, bieżąca godzina, nachylenie terenu.
Nie musi być kolorowy, lepiej nie dotykowy, a w miarę stabilny.
No i oczywiście nie za miliony cebulionów. Waham się pomiędzy chińskimi bestsellerami, a którymś z prostszych Garminów. Ale nie mam doświadczenia z żadnym z nich.
Dzięki
Sent from my SM-N960U using Tapatalk
Napisano 25 sierpień 2023 - 21:43
Jeśli musi być nowy to Bolt V2 jeśli nie, to szukaj za grosze v1. Mój mając 5 lat leci mu bateria 7-8% na godzinę bez czujników. Z czujnikami i podświetleniem na stałe koło 10%.
Napisano 26 sierpień 2023 - 16:05
Ja jestem mega zadowolony z Edge 830, ale trochę znajomych kupiło w zeszłym roku starsze modele - Edge Explore i Edge 520 i mimo, że kupili nówki są średnio zadowoleni dzisiaj.
Inna sprawa, ze Edge 520 bez map pewnie będzie działał świetnie?
A może Edge 130 lub Edge 130 Plus? To chyba niezła opcja jak chodzi o wyświetlacz do danych z czujników od Garmina.
Napisano 02 wrzesień 2023 - 15:03
Pierwotnie naturalnie celowałem w Edge 840. Zacząłem jednam poważnie zastanawiać się na Wahoo Elemnt Roam v2.
Czy mamy tu kogoś kto przeskakiwał między garminem a Wahoo. Szczególnie pytam tych, którzy przechodzili z dotykowych garminów.
Co lepsze, co gorsze?
Przy okazji fajnie byłoby przeczytać opinię użytkownika o podobnym profilu do mnie, czyli kogoś kto regularie treninuje z planem (odpowiedniem pola danych), czytelność. Np. W garminie bardzo cenię sobie pole danych pokazujące tę linijkę z zakresem docelowej mocy. Jest to pole, które u mnie jest na ekranie przez 85% przejechanych w roku kilometrów.
Napisano 13 wrzesień 2023 - 12:46
Mam nadzieję, że nie za bardzo off-top, bo wciąż jest to nawiązanie do poszukiwań licznika do wyświetlania cyferek łączącym się po ANT:
czy Wahoo ma jakieś gotowe plany (na jesień/zimę) do wgrania na licznik czy tylko te z Training Peaks? Jak one się mają do rowerowych/tri planów Garmina? A może jest inny gracz na rynku (zarówno w kwestii planów, jak i liczników), który robi to lepiej?
Napisano 20 czerwiec 2024 - 11:12
Got An Oldie But She's A Goldie
Why You ask me?
'cause Steel Is Real
Napisano 11 sierpień 2024 - 16:09
W zeszłym roku miałem kupić urządzenie garmina, ale wstrzymałem się nieco i w tym miesiącu planuję zakup jednego z dwóch modeli, prosiłbym o pomoc:
Garmin 840 vs WAHOO Elemnt New Roam GPS V2
Interesuje mnie głównie tryb nawigacji/wspinaczki i wyświetlane w międzyczasie dane. Widziałem, że garmin ma możliwość dzielenia ekranu w ten sposób, żeby połowę zajmowała nawigacja, drugą połowę profil podjazdu z nachyleniem, a na dole są dwa pola. One są edytowalne? Można zamiast stopnia nachylenia (który z tego co rozumiem i tak wyświetla się w profilu podjazdu) dać tam np. prędkość? Widziałem też, że w trybie nawigacji Garmin może podawać prędkość/dystans.
I teraz pytanie jak to działa w WAHOO Roam? Na jakimś filmie znalazłem możliwość ustawienia stopnia wzniesienia, profilu i navi, tak jak w garminie. Czy wahoo potrafi pokazywać nieco więcej danych w trybie zwykłej nawigacji? (np. prędkość/moc) Coś działa lepiej/gorzej? Na coś uważać?
Załączone pliki
Napisano 12 sierpień 2024 - 17:12
dzięki, to duży plus. Są jeszcze jakieś rzeczy na plus minus Garmina lub Wahoo? Czytałem kilka opinii na zagranicznym forum i niektórzy pisali, że po wypróbowaniu Wahoo i Garmina woleli Wahoo, ale nie podali zbyt wielu rzeczowych argumentów (może jedynie nieco dokładniejszy tryb wspinaczki i lepszy ekran, który mniej odbija światło, ale ponoć matowa folia nieco załatwia sprawę)
Napisano 12 sierpień 2024 - 18:10
Jeśli poszukujesz łatwego w obsłudze, dość niezawodnego i bez mnóstwa funkcji, z których prawdopodobnie nigdy nie skorzystasz to kupujesz Wahoo.
Jeśli lubisz mieć dużo funkcji i skomplikowany system, który lubi się zawiesić, za to masz dotykowy wyświetlacz wariujący w deszczu - kupujesz Garmina.
- piotrkol i heniek58 lubią to
Napisano 13 sierpień 2024 - 08:24
Jeśli poszukujesz łatwego w obsłudze, dość niezawodnego i bez mnóstwa funkcji, z których prawdopodobnie nigdy nie skorzystasz to kupujesz Wahoo.
Jeśli lubisz mieć dużo funkcji i
skomplikowanyrozbudowany system,który lubi się zawiesić, za to masz dotykowy wyświetlacz wariujący w deszczu- kupujesz Garmina.
Ja bym trochę poprawił/uprościł aby było zgodniej z prawdą.
- macior lubi to
Napisano 13 sierpień 2024 - 12:19
840 ma obsługę i dotykową i przyciskami, czy wariuje to nie wiem, z 830 nie mam złych doświadczeń, wiesza się raczej wyjątkowo. 840 w relacji kumpla lepiej dopracowana, ale to pojedyncza opinia, innych nie szukałemTo wybór jest prosty.
Jeśli lubisz mieć dużo funkcji i skomplikowany system, który lubi się zawiesić, za to masz dotykowy wyświetlacz wariujący w deszczu - kupujesz Garmina.