Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)
#321 Gosc_eizo_*
Posted 01 January 2009 - 20:23
Poza tym stopy nie bolą sam spróbuj ale też nie kręcę za dużo dopiero zaczynam się wczuwać w rolę bajkera
#323 Gosc_eizo_*
Posted 01 January 2009 - 20:51
Mam takie fajne pedałki plastikowe bardzo wygodne, zakupiłem już srebrne Shimano PD-M540 w CentrumRowerowym za 103zł ale skoro nie mam butów to nawet nie zastanawiam się jak je załozyć, są jakieś tłuste nieprzyjemne i zimne.
http://www.centrumro...d=1&skid=1&l=pl
Na 520ki narzekają że kwiczą i mają luzy to wolałem dopłacić. Zastanawiałem się jeszcze nad 324kami bo jak będę spadał to wolę bez roweru ale podobno strona SPD jest cięższa od drugiej i źle się wpina. Zobaczymy co to będzie
Posted 02 January 2009 - 16:16
Pierwsza rzecz jaka mi przyszła do głowy gdy pierwszy raz próbowałem pojeździć na rolkach to "chyba trzeba być cyrkowcem żeby na tym jeździć" ;-) . Dziś trenuje na ostrym na rolce i jest ok. Kluczem jest odpowiednia duża kadencja (ilość obrotów korby). Pozdrawiam serdecznie i nie poddawaj się !Wiesz to jest tak że mną że ja... nie przejechałem w życiu nawet 100km na rowerze a może nawet i nie 50 :oops: ale postanowiłem wziąć się za siebie, odejść od komputera, wydać pierwszą pensję na coś sensownego a nie przepić (nie lubię) Można powiedzieć że zakup Antares'a jest wyzwaniem :roll: Na oczy nie widziałem T1200 tzn. na żywo.
Co jeszcze mogę napisać rolki są lekkie niestery i się elektryzują, rama o wiele cięższa ale nie mam porównanie z innymi więc trudno mi oceniać. Mnie zależało na tej konstrukcji "antywypadowej" bo naoglądałem się wypadków na youtoube, ale byli i tacy co bez trzymanki, dla osób które posiadają umiejętności jest z pewnością konstrukcją "antywypadową". Przyznam się szczerze podpieram szafę oczywiście żeby na mnie nie spadła :-P ........no dobra trzymam się szafy ale wierzę że kiedyś będzie lepiej
Pozdrawiam
P.S Pieniądze dobrze zainwestowałeś :-)
#325 Gosc_eizo_*
Posted 02 January 2009 - 17:08
Na początku zacząłem od 2-6 ale zauważyłem że na 2-2 się lepiej jeździ, max wykręciłem 140 obr, myślę że w butach będzie trochę płynniej. Tak średnio to staram się robić ok.90 by się oswoić ze sprzętem. Dopiero wczoraj zacząłem się zastanawiać co tak wolno jadę? Okazało się że licznik jest w milach/h
Przed zakupem zastanawiałem się dlaczego Antares jest oznaczony nr T1000, czy nie jest to niższy model niż T1200 Rollertrack, może płaci się więcej tylko za paraboliczne rolki?
Rolka w srodkowej części ma 10cm a na obrzeżach 11
Ciekawe są jeszcze:
Elite V-Arion Roller z 3 stopniami oporu za 969zł
http://bikecenter.pl...-v-arion-roller
Nie wyobrażam sobie jak to można być skoncentrowanym na utrzymaniu równowagi i jeszcze walczyć z oporem ale może ktoś to potrafi.
Inside Ride E-Motion Roller
http://www.insiderid...id=14&Itemid=35
Dzięki Darek80 również pozdrawiam, nie zamierzam się poddawać
Posted 02 January 2009 - 19:20
140 , boso ! - chylę czołoNa początku zacząłem od 2-6 ale zauważyłem że na 2-2 się lepiej jeździ, max wykręciłem 140 obr, myślę że w butach będzie trochę płynniej. Tak średnio to staram się robić ok.90 by się oswoić ze sprzętem.
Myślałem , że T1000 ma rolki o średnicy ~80 mm. To miłe zaskoczenie.Przed zakupem zastanawiałem się dlaczego Antares jest oznaczony nr T1000, czy nie jest to niższy model niż T1200 Rollertrack, może płaci się więcej tylko za paraboliczne rolki?
Rolka w srodkowej części ma 10cm a na obrzeżach 11
Ja potrafie ;-) nawet na stojąco , ale opór nie wytrzymał na max obciążeniu. Wyobraziłem sobie , że jestem na welodromie i przede mną ostatnia prosta.Ciekawe są jeszcze:
Elite V-Arion Roller z 3 stopniami oporu za 969zł
Nie wyobrażam sobie jak to można być skoncentrowanym na utrzymaniu równowagi i jeszcze walczyć z oporem ale może ktoś to potrafi.
Myśle , że tacx w tym miejscu odwalił fuszerkę. Koło pasowe jest montowane na wcisk :shock:
Tak , podoba mi sie to rozwiązanie ale rolki z aluminium są głośniejsze.Inside Ride E-Motion Roller
#327 Gosc_eizo_*
Posted 02 January 2009 - 20:43
I nagle czar prysł nie to nie jest śmieszne, pewnie się nie przyłożyli to w końcu jeden z tańszych modeli... Wyobraziłem sobie , że jestem na welodromie i przede mną ostatnia prosta. ...
Tyłek mnie boli jak tylko usiądę na moje siodełko (planuję żelowe), może też spróbuję na stojąco jak Lance będę przecinał wiatr chociaż nie wiem jak to zrobić trzymając się szafy
Masz zestaw T1200 Rollertrack + T1350 Speedmatic ? Ja taki planowałem w lipcu + jeszcze uchwyt T1125 Support Stand, kiedy nie zakładałem że będę "bogatym" stażystą
Kurde zmieniłem sobie wczoraj na 1-2 i teraz nie chce mi wskoczyć na 2-2 myślałem że jadę na 2 a okazało się że dzwigienka przesunięta, przyrzutka też a łańcuch został, kręciłem coś "pierścieniem" przy manetce ale nic nie pomaga,
mam ją przesunąć ręcznie paplając się smarem?
Rozkręciłem się do 144obr ale rower chodzi w przód i w tył jak na filmikach z E-Motion Roller'em w roli głównej. Jest na jakiejś ramie w której się porusza, w jakim celu? Tylko dla większego realizmu czy czemuś więcej to służy?
Ile obrotów maksymalnie da się wykręcić?
Może mam rozstaw kół źle ustawiony wyliczyłem 1080mm
przedziały:
1 1100-1080
2 1080-1060
i tak do 7
Posted 04 January 2009 - 13:02
moze ma ktos opinie na temat tego trenazera aby upewnic lub odwieść od mojego wyboru .
#330 Gosc_eizo_*
Posted 05 January 2009 - 22:44
Znaczy się jeździłeś na "minotaurze" i Tacx'y są lepsze, dobrze wiedzieć. Czy testowałeś może GYRO V270 - wygląda bardziej profesjonalnie, albo wyższy model Tacx'a np. Satori dla porównania bo jestem bardzo ciekawy? Sam muszę kupić jeszcze trenażera na kondycję bo na rolkowym jej nie wyrobię.Byłem w sklepie i jeździłem na nim
Według tego zestawienia Speedmatic nie posiada rolki żelowej, Tobie to nie przeszkadza?
http://www.centrumro.../focus_5016.pdf
pozdro
Posted 06 January 2009 - 16:06
Jeździłem za to na rowerach spinningowych (czy jak to się pisze) ,rolkach , trenażerze z oporem powietrznym.
Na speedmaticu jeździ mi się naprawdę dobrze, pozatym ma naprawdę solidną ramę .
W czym miałaby mi przeszkadzac brak tej rolki? W hałasie? :-P
#333 Gosc_eizo_*
Posted 06 January 2009 - 21:57
nie wiem może hałas może zużycie opon Ty mi powiedź wiesz więcej niż jaW czym miałaby mi przeszkadzac brak tej rolki? W hałasie?
w sklepie hałas może nie być aż tak zauważalny
@kuba259 nie wiem na co się zdecydować - Tacx czy Elite ? może testowałeś oba i byłbyś w stanie coś w tej kwesti powiedzieć ?
Posted 06 January 2009 - 22:05
[ Dodano: 2009-01-06, 22:06 ]
Chyba się nie do końca zrozumieliśmy, tacxa mam już w domu i trochę na nim przejeździłem.
#335 Gosc_eizo_*
Posted 06 January 2009 - 23:08
Na moim Antares'ie nawet przy wysokiej kadencji da się muzyki słuchać o 22 i nikt się nie skarży ale może do czasu :mrgreen: Najgorsze że po intensywnej jeździe opony się na tyle rozgrzewają że nawet starając się końcówkę kręcić jak najwolniej i tak nie zawsze uda mi się nie zostawić gumy na rolce
Posted 06 January 2009 - 23:47
Wiem , że to oznacza kolejny wydatek ale może w takim przypadku warto się zastanowić nad kupnem dedykowanych opon do trenażera ? Takie opony pewnie posłuża kilka sezonów więc myśle , że sie zwróci.Na moim Antares'ie nawet przy wysokiej kadencji da się muzyki słuchać o 22 i nikt się nie skarży ale może do czasu :mrgreen: Najgorsze że po intensywnej jeździe opony się na tyle rozgrzewają że nawet starając się końcówkę kręcić jak najwolniej i tak nie zawsze uda mi się nie zostawić gumy na rolce
Na T1200 ja tak bardzo cicho nie mam. Czy u Ciebie rolki są gładkie ? Moje mają powierzchnie jak po nożu tokarskim. Poza tym mi napęd "hałasuje" - wydaje taki charakterystyczny dźwięk jak torówka (można to usłyszeć na filmikach youtube). Po 22 na pewno nie będę jeździł.
#337 Gosc_eizo_*
Posted 07 January 2009 - 19:20
Na razie zbieram na buty (stopy mi się ześlizgują z pedałów) i trenażera :-) . Przy niższej kadencji czyli jak próbuję utrzymać równowagę to ten problem prawie nie występuje. Zakładając samodzielnie pewnie bym ją przebił :-/ uwiesz mi jestem do tego zdolny, ostatnio jak wyleciałem z rolek przeleciałem ścianę z tyłu oponą :mrgreen: Pozatym w moim mieście nie sprzedają trenażerów to i opon do nich zapewne też brak.Wiem , że to oznacza kolejny wydatek ale może w takim przypadku warto się zastanowić nad kupnem dedykowanych opon do trenażera ? Takie opony pewnie posłuża kilka sezonów więc myśle , że sie zwróci.
gładziusieńkieNa T1200 ja tak bardzo cicho nie mam. Czy u Ciebie rolki są gładkie ? Moje mają powierzchnie jak po nożu tokarskim. Poza tym mi napęd "hałasuje" - wydaje taki charakterystyczny dźwięk jak torówka (można to usłyszeć na filmikach youtube). Po 22 na pewno nie będę jeździł.
Posted 09 January 2009 - 20:39
uwiesz mi jestem do tego zdolny, ostatnio jak wyleciałem z rolek przeleciałem ścianę z tyłu oponą
A ponoc z antaresa się nie wylatuje :mrgreen:
Co do opony , ja używam detonatora z zeszłych sezonów ,który i tak by się nie nadawał do normalnej jazdy a na trenażer jest w sam raz.
Posted 10 January 2009 - 12:17
Jak masz pedały spd to kup takie nakładki które zamieniają spd w tradycyjne platformy i jeździj w "normalnym" obuwiu sportowym. Jazda w zatrzaskach lub noskach gdy masz trudności z utrzymaniem równowagi może być niebezpieczna.