Skocz do zawartości

Zdjęcie

Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)

2448 odpowiedzi w tym temacie

#301 Gosc_kot szosowiec_*

Gosc_kot szosowiec_*
  • Gość

Napisano 02 grudzień 2008 - 14:01

Urządzenia wyglądają na "normalne", ale ...
... no właśnie, i tu pojawiają się pytania, wątpliwości itp.

Zawsze "włącza" mi się żółte światło, gdy czytam informację, że coś jest "jak" coś znanego, lepszego : "ROTO Mistral jak Tacx Satori". Można wyciągnąć z tego wniosek, że Tacx jest wzorcem, do którego porównuje się inne wyroby.

Wniosek : sam kupiłem dużo różnych rzeczy przez Allegro, ale takie urządzenie, lepiej przed zakupem obejrzeć i wypróbować "na żywo".

Osobiście posiadam i użytkuję Tacx Flow - oryginalny :-)

#302 korkus83

korkus83
  • Użytkownik
  • 121 postów
  • Skądmazowieckie

Napisano 02 grudzień 2008 - 17:00

Osobiście posiadam i użytkuję Tacx Flow - oryginalny :-)

można też polecić niższy (tańszy) model Tacxa i oddzielnie pulsometr do tego (przyda się wiosną jak już trenażer do szafy pójdzie :-) )

#303 kuba259

kuba259
  • Użytkownik
  • 495 postów
  • Skądelbląg

Napisano 02 grudzień 2008 - 19:36

Ja posiadam Elite Crono Mag Elasto Gel wprawdzie od paru dni, ale już trochę km na nim jest zrobione.
Pierwsze wrażenie: Trenażer lepszy niż spodziewałem się

#304 voytah

voytah
  • Użytkownik
  • 13 postów
  • Skądświętokrzyskie

Napisano 03 grudzień 2008 - 20:15

witam,
może ktoś coś napisać o wspomnianych już MINOURA'ch? ciężko znaleźć jakiekolwiek opinie o tych trenażerach na polskich stronach...
jakieś sztuki na pewno trafiły do forowiczów...proszę ich o pomoc w wyborze ;p

pzdr

#305 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 06 grudzień 2008 - 15:45

Czy może mi ktoś dokładnie wytłumaczyć dziłanie trenażeru magnetycznego :?: Wiem tyle że koło zamachowe kręci się razem z rolką a z boku jest magnes który to hamuje. Wg. mnie nie ma to prawa działać bo co taje że manes przyciąga stalową tarcze :roll:

#306 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 07 grudzień 2008 - 10:35

magnes ma pole magnetyczne. kolo zamachowe obraca sie w tym polu i w zwiazku z tym wytwarzaja sie w objetosci tego kola prady wirowe, o takim kierunku ze pole magnetyczne przez nie wytworzone przeciwdziala temu obrotowi.

#307 kubano

kubano
  • Użytkownik
  • 936 postów
  • SkądCzechowice-Dziedzice

Napisano 07 grudzień 2008 - 10:48

spros, A czy to pradwa że to koło musi być aluminiowe :?:

#308 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 postów
  • Skądokolice Łowicza

Napisano 07 grudzień 2008 - 12:50

Oglądałem opór magnetyczny do rolek tacx. Tam jest metalowa (stalowa) tarcza z otworami a zboku magnesy. Tarcza wirując przecina linie pola magnetycznego (przez te otwory). Wytwarzają się w niej prądy wirowe tak jak ma to miejsce w licznikach energii elektrycznej (tam również jest tarcza). Pewnie wszyscy gdzieś słyszeli jak nieuczciwi użytkownicy próbowali oszukiwać magnesami hamując ruch tarczy. (Uwaga ! praktyki takie są nielegalne !) Zjawisko w oporach magnetycznych jest identyczne tylko , że wychodzi nam to na zdrowie :-) .

#309 Amon

Amon
  • Użytkownik
  • 280 postów
  • SkądŚwieradów-Zdrój

Napisano 08 grudzień 2008 - 08:58

Ja użytkuje Minoure HyperMag od trzech lat bodajże. Nie mam wielkiego porównania do innych trenażerów. Kolega miał Tacx'a nie pamiętam jaki model i ja nie odczułem żadnej różnicy w jeździe. Mojej Minourze mogę zarzucić jedynie dość tandetną (w porównaniu do manetki tacxa kolegi) manetkę zmiany obciążenia która się dość szybko ułamała (mocowanie do kiery) sama manetka działa. Trenażer jest cichy ogólnie jestem zadowolony z zakupu. No i kosztował jakieś 200 zł taniej niż tacx kolegi. (niestety dokładnie już nie pamiętam ile)

#310 spros

spros
  • Użytkownik
  • 663 postów
  • Skądpolska

Napisano 08 grudzień 2008 - 09:34

A czy to pradwa że to koło musi być aluminiowe

nie to nie prawda. najlepsze bylo by z nadprzewodnika, albo miedzi w kriotemperaturze, no ale nie mozna miec wszystkiego.

#311 mig29

mig29
  • Użytkownik
  • 43 postów
  • SkądGryfice

Napisano 08 grudzień 2008 - 23:11

ktos pytal o trenazer TACX FORTIUS,
jestem posiadaczem takiego trenazera i jestem w 100 % zadowolony z zakupu. trening nie jest nudny mozna wybrac jakas trase REAL LIFE VIDEO ijezdzic po roznych trasach Majorka Alpy lub inne. spedzam na nim w okresie zimowym 1-1,5h - POLECAM

#312 Hombre

Hombre
  • Użytkownik
  • 167 postów
  • SkądPolice

Napisano 14 grudzień 2008 - 19:15

Posiada ktoś rolki ROTO?

[ Dodano: 2008-12-14, 19:17 ]
Interesuje mnie opinia na ich temat kogoś kto na nich jezdzil .

Pozdro

[ Dodano: 2008-12-18, 20:49 ]
Jeżeli ktoś potrzebuje opini na ich temat , piszcie . Mam już je w domu:P

#313 Gosc_eizo_*

Gosc_eizo_*
  • Gość

Napisano 31 grudzień 2008 - 22:35

Witam wszystkich i pozdrawiam :)

Też muszę się pochwalić, przed świętami zakupiłem Tacx'a T1000 Antares 539+22zł w CentrumRowerowym,
obecnie taniej jest na Allegro w Formicki-Bike 529+19zł
http://www.allegro.p...nowosc_09r.html
początkowo w planach miałem Tacx'a T1200 Rollertrack, poszedł na aukcji za 275zł
http://www.allegro.p...ollertrack.html
już przymierzałem się do licytacji gdy zobaczyłem że Tacx wprowadził nowy model

Trenażery Elite mają koła zamachowe o masie 1,7 kg, a inne 1,1 - 1,4 kg. Więc na Elite teoretycznie da się jeździć najpłynniej. No właśnie teoretycznie, bo na Tacx'ach czułem sie najlepiej.

Skąd pochodzą te dane bo doszukałem się innych?
Trenażer TACX SIRIUS SOFT GEL "wyposażony 2 kg koło zamachowe"
http://www.centrumro...d=1&skid=1&l=pl

Jeśli masz treningowe szytki to nie zużyją się szybko. Natomiast wyścigowych, lekkich i drogich szkoda bo nie mają zbyt dużo gumy.
Trenażery wymagają odpowiedniego ciśnienia w ogumieniu. Ciśnienie nie może być zbyt wysokie bo guma będzie się ślizgała po rolce. Nacisk i tym samym zużycie rozkłada się na większą powierzchnię gumy.

Mam oponki Maxxis Xenith 26x1.50” drut 60TPI 2,5-5,5 BAR, 35-80 PSI z Roweromanii 50zł/szt
http://www.roweroman...emart&Itemid=37
podobno na trenażera przesadnie drogie ale to jedyne slicki jakie były do 50zł a mi zależało na najcichszych bo nie wiadomo było jakiego hałasu się spodziewać, tylko się zastanawiam dlaczego zostały założone przeciwnie do strzałek rotacyjnych??? (zorientowałem się że jest coś takiego oglądając opony samochodowe) Czy to ma jakieś znaczenie w przypadku slicków chyba nie. A jeśli bym obrócił przednie koło to byłoby tak jak piszą na forach << >> więc chyba w porządku.
Jakie jest odpowiednie ciśnienie w przypadku tych opon?

c.d.n.

#314 Cycling

Cycling
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • SkądGóry Świętokrzyskie

Napisano 01 styczeń 2009 - 08:19

Zakres ciśnienia sam podałeś przy nazwie opony...

#315 Gosc_eizo_*

Gosc_eizo_*
  • Gość

Napisano 01 styczeń 2009 - 11:26

wiem ale chodzi mi bardziej czy wybrać górną czy dolną granicę na trenażera
obecnie mam chyba ponad 5 BARów może to trochę za dużo
co jakiś czas piszczą opony jak rower jest przechylony
czy może to być spowodowane że na środkowej części opony jest w niektórych miejscach "płetwa"?

#316 Cycling

Cycling
  • Użytkownik
  • 119 postów
  • SkądGóry Świętokrzyskie

Napisano 01 styczeń 2009 - 11:39

ja pakuję na maksa, zawsze to mniejsze zużycie i tarcie no i musisz dobrać odpowiedni docisk rolki trenażera bo to też ma znaczenie.

#317 Gosc_eizo_*

Gosc_eizo_*
  • Gość

Napisano 01 styczeń 2009 - 12:19

w tej chwili mam trenażera rolkowego więc regulować docisk mogę chyba tylko ciśnieniem opon i moją skromną 60kg wagą

#318 Darek80

Darek80
  • Użytkownik
  • 339 postów
  • Skądokolice Łowicza

Napisano 01 styczeń 2009 - 18:31

eizo - jak spisuje Ci się ten nowy model rolek ? Masz porównanie do T1200 ? Interesuje mnie to czy masa rolek faktycznie większa i czy ten kształt rolek faktycznie jest "antywypadowy" ?

#319 Gosc_eizo_*

Gosc_eizo_*
  • Gość

Napisano 01 styczeń 2009 - 19:28

Wiesz to jest tak że mną że ja... nie przejechałem w życiu nawet 100km na rowerze a może nawet i nie 50 :oops: ale postanowiłem wziąć się za siebie, odejść od komputera, wydać pierwszą pensję na coś sensownego a nie przepić (nie lubię) Można powiedzieć że zakup Antares'a jest wyzwaniem :roll: Na oczy nie widziałem T1200 tzn. na żywo.
Co jeszcze mogę napisać rolki są lekkie niestery i się elektryzują, rama o wiele cięższa ale nie mam porównanie z innymi więc trudno mi oceniać. Mnie zależało na tej konstrukcji "antywypadowej" bo naoglądałem się wypadków na youtoube, ale byli i tacy co bez trzymanki, dla osób które posiadają umiejętności jest z pewnością konstrukcją "antywypadową". Przyznam się szczerze podpieram szafę oczywiście żeby na mnie nie spadła :-P ........no dobra trzymam się szafy ale wierzę że kiedyś będzie lepiej
A i pamiętaj jeśli jesteś zainteresowany zakupem że wysokość od ziemi do spodu pedału wynosi ok 24cm, zeskakiwanie jest nie wskazane ze względu na pewną część ciała, pierwszy upadek był nie przemyślany, zastawiłem podłogę pudłami i trochę bolesne przetarcie mnie spotkało. Teraz trzymam się więc nic złego mnie spotkać nie może, chyba że znowu spróbuję jak dziś rano standardowej pozycji rowerowej ale już spadam na łóżko.
Czy ma to jakieś znaczenie że jeźdzę boso chyba nie

Pozdrawiam

#320 kr1zje

kr1zje
  • Użytkownik
  • 1165 postów
  • SkądWarszawa

Napisano 01 styczeń 2009 - 20:08

Śmigasz na trenażerze boso? Mnie by stopy odpadły. :lol:

Dodaj odpowiedź