Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)
#301 Gosc_kot szosowiec_*
Napisano 02 grudzień 2008 - 14:01
... no właśnie, i tu pojawiają się pytania, wątpliwości itp.
Zawsze "włącza" mi się żółte światło, gdy czytam informację, że coś jest "jak" coś znanego, lepszego : "ROTO Mistral jak Tacx Satori". Można wyciągnąć z tego wniosek, że Tacx jest wzorcem, do którego porównuje się inne wyroby.
Wniosek : sam kupiłem dużo różnych rzeczy przez Allegro, ale takie urządzenie, lepiej przed zakupem obejrzeć i wypróbować "na żywo".
Osobiście posiadam i użytkuję Tacx Flow - oryginalny :-)
Napisano 07 grudzień 2008 - 12:50
Napisano 08 grudzień 2008 - 08:58
Napisano 08 grudzień 2008 - 23:11
jestem posiadaczem takiego trenazera i jestem w 100 % zadowolony z zakupu. trening nie jest nudny mozna wybrac jakas trase REAL LIFE VIDEO ijezdzic po roznych trasach Majorka Alpy lub inne. spedzam na nim w okresie zimowym 1-1,5h - POLECAM
#313 Gosc_eizo_*
Napisano 31 grudzień 2008 - 22:35
Też muszę się pochwalić, przed świętami zakupiłem Tacx'a T1000 Antares 539+22zł w CentrumRowerowym,
obecnie taniej jest na Allegro w Formicki-Bike 529+19zł
http://www.allegro.p...nowosc_09r.html
początkowo w planach miałem Tacx'a T1200 Rollertrack, poszedł na aukcji za 275zł
http://www.allegro.p...ollertrack.html
już przymierzałem się do licytacji gdy zobaczyłem że Tacx wprowadził nowy model
Skąd pochodzą te dane bo doszukałem się innych?Trenażery Elite mają koła zamachowe o masie 1,7 kg, a inne 1,1 - 1,4 kg. Więc na Elite teoretycznie da się jeździć najpłynniej. No właśnie teoretycznie, bo na Tacx'ach czułem sie najlepiej.
Trenażer TACX SIRIUS SOFT GEL "wyposażony 2 kg koło zamachowe"
http://www.centrumro...d=1&skid=1&l=pl
Mam oponki Maxxis Xenith 26x1.50” drut 60TPI 2,5-5,5 BAR, 35-80 PSI z Roweromanii 50zł/sztJeśli masz treningowe szytki to nie zużyją się szybko. Natomiast wyścigowych, lekkich i drogich szkoda bo nie mają zbyt dużo gumy.
Trenażery wymagają odpowiedniego ciśnienia w ogumieniu. Ciśnienie nie może być zbyt wysokie bo guma będzie się ślizgała po rolce. Nacisk i tym samym zużycie rozkłada się na większą powierzchnię gumy.
http://www.roweroman...emart&Itemid=37
podobno na trenażera przesadnie drogie ale to jedyne slicki jakie były do 50zł a mi zależało na najcichszych bo nie wiadomo było jakiego hałasu się spodziewać, tylko się zastanawiam dlaczego zostały założone przeciwnie do strzałek rotacyjnych??? (zorientowałem się że jest coś takiego oglądając opony samochodowe) Czy to ma jakieś znaczenie w przypadku slicków chyba nie. A jeśli bym obrócił przednie koło to byłoby tak jak piszą na forach << >> więc chyba w porządku.
Jakie jest odpowiednie ciśnienie w przypadku tych opon?
c.d.n.
#315 Gosc_eizo_*
Napisano 01 styczeń 2009 - 11:26
obecnie mam chyba ponad 5 BARów może to trochę za dużo
co jakiś czas piszczą opony jak rower jest przechylony
czy może to być spowodowane że na środkowej części opony jest w niektórych miejscach "płetwa"?
#319 Gosc_eizo_*
Napisano 01 styczeń 2009 - 19:28
Co jeszcze mogę napisać rolki są lekkie niestery i się elektryzują, rama o wiele cięższa ale nie mam porównanie z innymi więc trudno mi oceniać. Mnie zależało na tej konstrukcji "antywypadowej" bo naoglądałem się wypadków na youtoube, ale byli i tacy co bez trzymanki, dla osób które posiadają umiejętności jest z pewnością konstrukcją "antywypadową". Przyznam się szczerze podpieram szafę oczywiście żeby na mnie nie spadła :-P ........no dobra trzymam się szafy ale wierzę że kiedyś będzie lepiej
A i pamiętaj jeśli jesteś zainteresowany zakupem że wysokość od ziemi do spodu pedału wynosi ok 24cm, zeskakiwanie jest nie wskazane ze względu na pewną część ciała, pierwszy upadek był nie przemyślany, zastawiłem podłogę pudłami i trochę bolesne przetarcie mnie spotkało. Teraz trzymam się więc nic złego mnie spotkać nie może, chyba że znowu spróbuję jak dziś rano standardowej pozycji rowerowej ale już spadam na łóżko.
Czy ma to jakieś znaczenie że jeźdzę boso chyba nie
Pozdrawiam