Jump to content

Photo

Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)

2448 replies to this topic

#1001 Gosc_alik_*

Gosc_alik_*
  • Gość

Posted 29 June 2012 - 09:22

Nie trzeba adaptera? Nieważne czy koło 28 czy 26 cali?

#1002 Riddick

Riddick
  • Użytkownik
  • 402 posts
  • Skądmałopolska

Posted 29 June 2012 - 15:09

nie trzeba, jak masz koło większe lub mniejsze to jest potrzebny, do Tacx'a są dołączone dwa

#1003 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 June 2012 - 18:46

Ale w Tacx'ie (przynajmniej w Satori, we Flow nie czytalem) "przełączając" z 26 na 28 cali trzeba ten adapter wymienić, czytaj: coś odkręcić, coś dokręcić. Z tego co pamiętam...

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#1004 adanek

adanek
  • Użytkownik
  • 72 posts

Posted 08 July 2012 - 11:41

Planuję kupić swój pierwszy trenażer i chciałem się dowiedzieć jak w tej kategorii sprzętu ma się cena do jakości, gdyż przedział cenowy jest dość duży. Czy w okolicach 500 zł można kupić coś sensownego? Czy lepiej przeznaczyć większą kwotę? Zależy mi przede wszystkim na tym, żeby był sensowny opór do treningów no i żeby był mniej głośny od odkurzacza :-D

I druga kwestia dotycząca opon, bo naczytałem się różnych opinii i każdy twierdzi co innego. Jak wygląda kwestia ścieralności? Czy opłaca się zmieniać oponę na trenażer? Wstępnie planowałem w ogóle zrobienie sobie oddzielnego koła na trenażer, żeby nie bawić się w zmianę opon.

#1005 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 08 July 2012 - 12:59

Jak masz odkurzacz pamiętający jeszcze czasy PRL-u, to trenażer będzie cichszy. :-D W przeciwnym wypadku - zapomnij, hałas będzie na pewno większy.

Opór sensowny zapewnia każdy trenażer na tylne koło (chyba że masz nogę jak Sagan). Droższe modele są niby cichsze, często lepiej wyposażone. Od ok. 1.500 zł można myśleć o trenażerach z "wirtualem", poszukaj na forum.

Zdecydowanie polecam oponę dedykowaną na trenażer, a najlepiej właśnie osobne koło. Dzięki temu w sezonie przejściowym w czasie np. kilkudniowych deszczy nie musisz rezygnować z treningu, ani się męczyć ze zmianą opon.

http://www.radello.pl - odżywki Dextro Energy / Honey Stinger / Huma Gel / Nuun, kosmetyki Sportsbalm / Bodyglide - bezpośrednio od dystrybutora/importera

#1006 adanek

adanek
  • Użytkownik
  • 72 posts

Posted 08 July 2012 - 20:37

Dzięki za odpowiedź, w takim razie pozostaje tylko przyzwyczaić się do hałasu :) Mam jeszcze jedno może dość banalne pytanie, ale nie znalazłem nigdzie na to odpowiedzi. Czy w kole, które będzie tylko do jazdy na trenażerze, najlepiej jak kaseta będzie miała taką sama konfigurację jeśli chodzi o ilość rzędów i zębów? Czy nie ma to aż tak dużego znaczenia?

#1007 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 08 July 2012 - 22:49

To zależy - jeśli miałbyś trenażer magnetyczny z dodatkową regulacją manetką, to chyba raczej wsio ryba (znaczy obojętnie...) jak opór na przełożeniu nie będzie pasował, to dopasujesz manetką oporu trenażera. I odwrotnie.
Jeśli ktoś ma trenażer hydrauliczny (jak ja), to opór bazuje tylko i wyłącznie na przełożeniach, dlatego zapewnienie w miarę sensownego stopniowania jest ważne.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1008 jedroll1

jedroll1
  • Użytkownik
  • 357 posts
  • SkądSidzina

Posted 26 July 2012 - 16:00

Panowie mam pytanko odnośnie trenażera Elite SuperCrono Power Mag kontra Tacx Satori?
Chodzi mi głównie o dwie rzeczy, głośność i "trzymanie" rolki (w sensie brak uśłizgów przy siłowym kręceniu). Tacxa miałem, więc wiem jak się zachowuje, nie używałem nigdy Elite i jestem ciekaw opinii kogoś kto dosiadywał obu? Jak się sprawują te ramy Elite, bo to trochę inne rozwiązania niż w Satorim. Z góry dzięki.

#1009 Jeaa

Jeaa
  • Użytkownik
  • 27 posts
  • SkądStaniszów

Posted 28 July 2012 - 21:13

Kolega jeździł na takiej mówił że koło wyskakuje i w ogóle się nie trzyma

#1010 Akitigra

Akitigra
  • Użytkownik
  • 175 posts
  • SkądWrocław

Posted 28 July 2012 - 21:36

To niech kolega zmieni zacisk na przystosowany do uchwytu w trenażerze.

#1011 Radello

Radello
  • Użytkownik
  • 614 posts
  • SkądPoznań

Posted 29 July 2012 - 22:36

To niech kolega zmieni zacisk na przystosowany do uchwytu w trenażerze.

W trenażerach Tacx'a zacisk jest załączony bezpłatnie do zestawu!

#1012 Gosc_alik_*

Gosc_alik_*
  • Gość

Posted 30 July 2012 - 07:48

W Elite też.

#1013 waleczny

waleczny
  • Użytkownik
  • 6 posts
  • SkądRadom

Posted 31 July 2012 - 16:58

Witam. Co sądzicie o tym trenażerze?
http://www.decathlon...ride-193582988/
Wygląda dość solidnie, podobnie do konstrukcji ELITE'a, ma rolkę elastomerową więc pewnie chodzi cicho. Jak Waszym zdaniem wypada w porównaniu z: http://www.formicki-..._kat=8&&id_pp=0 ?
:roll:

#1014 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 02 August 2012 - 08:02

ma rolkę elastomerową więc pewnie chodzi cicho.

- a skąd te herezje, że jak rolka elastomerowa, to jest cicho? Może stąd:
Tryb bez dźwięku : Cicha rolka z elastomeru. - bzdura totalna, no chyba, że tryb bez dźwięku to taki, w którym nie kręcisz kołem. Hałas generuje nie tyle rolka, co przede wszystkim mechanizmy gdzie jest opór cierny - przede wszyskim łożyska i styk rolki z oponą. Jeśli opona jest bieżnikowana (głęboko), to obojętnie czy będzie elastomer, czy stal nierdzewna, czy żel, to i tak od hałasu nie uciekniesz.

Rzuć okiem na tabelę hałasu generowanego przez trenażery. - trenażery Elite generują sporo hałasu, pomimo rolki pokrytej tworzywem.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1015 dercros

dercros
  • Użytkownik
  • 1 posts
  • SkądKraków

Posted 05 August 2012 - 18:07

Cześć, czy rower trekkingowy, np http://allegro.pl/ro...2519292524.html nadaje sie na treneżer elite? chce kupic taki 2 w 1, aby mieć na szose i ćwiecznia w domu. dzieki

#1016 mad

mad
  • Użytkownik
  • 181 posts
  • SkądSompolno

Posted 06 August 2012 - 14:30

Nie ma żadnego znaczenia jaki jest typ roweru. Wszystko zależy od trenażera i jego rolki. Większość przyzowitych trenażerów ma różne mocowania dostosowane do kół 26" 28" a nawet 29".

#1017 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 posts
  • SkądKoźle/Opolskie

Posted 09 August 2012 - 17:04

Witam mam małe pytanko dla użytkowników "trenażerów rolkowych" czegoś takiego Ponieważ planuję zrobić coś podobnego i nie wiem jakie rolki były by najlepsze a dokładnie chodzi mi o ich średnice. Czy takie będą lepsze czy takie
(Co do rolek nie wiem jeszcze czy będą to te co w linkach czy poszukam innych)

#1018 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 posts
  • SkądZłocieniec

Posted 09 August 2012 - 18:42

Stormik, z doświadczenia wiem, że własnoręczne wykonanie takiego trenażera wiąże się z problemami. Jeśli nie masz odpowiednich narzędzi i bardzo dokładnych pomiarów, to możesz mieć problem z głosem generowanym przez te rolki oraz kłopot z linką napędową. Można kupić od Tacxa, ale zawsze to są koszta.

Co do rolek ROTO, to nie wiem, czy są dobre. Z pewnością za tą cenę można znaleźć używanego Tacxa albo Elite. Jakbyś miał jakiś problem, to w Tacxie można łatwo wymienić łożyska, które są łatwo dostępne w sklepach.

Lepiej jest jeździć na większych średnicach ze względu na większą bezwładność rolek oraz mniejszą prędkość rolek, co przekłada się na mniejszy hałas. Nie muszę dodawać, że im rolka ma gładszą powierzchnię i gładszy bieżnik opony, tym cichsza praca/treningu.

Rolki mają tą przewagę nad tradycyjnymi trenażerami, że podczas domowych jazd trening aż tak bardzo się nie nudzi, bo należy mać się na baczności i dbać o równowagę :) Jest to też przy okazji trening techniczny oraz można potrenować i obserwować wpływ jazdy "nogami po okręgu". Wadą jest brak regulacji obciążeń, ale z tym można sobie poradzić.
W zimowe wieczory, gdzie kształcimy bazę nie potrzebne są zbyt duże obciążenia, więc rolki jak najbardziej się nadają:)

#1019 Stormik

Stormik
  • Użytkownik
  • 228 posts
  • SkądKoźle/Opolskie

Posted 09 August 2012 - 19:03

No ale kupowanie na odległość używanego Tacxa albo Elite jakoś mnie nie przekonuje bo nie zawsze jest tak ładnie jak w opisie :-/ . A w takiej okolicy (bardzo mało osób jeżdżących na szosach) będzie ciężko coś znaleźć :-(. Co do sprzętu to jest wszystko czego potrzeba oprócz rolek :/

#1020 Bury

Bury
  • Moderator
  • 799 posts
  • SkądZłocieniec

Posted 09 August 2012 - 19:07

Wiesz, zawsze możesz oddać sprzęt kupiony z allegro itp. Na to masz odpowiednią ustawę, która gwarantuje Ci zwrot kasy. Kupisz, nie spodoba Ci się, odsyłasz. Jedyna strata to pieniądze za przesyłkę i czas. Ja kupiłem rolki od kolegi z forum i wszystko było ok.
Po jakimś czasie samemu zachciało mi się wymienić łożyska i dalej śmigam na rolkach :) Pogoda nie dopisuje teraz u mnie i gdy będzie padało i leciała Vuelta, to pokręcę na rolkach :)

Reply to this topic