Trenażer w blokuPostanowiłem podzielić się swoją opinią, ponieważ sam poszukiwałem (m.in. w tym temacie) informacji na temat modelu trenażera jaki sprawdzi się w bloku. Głośność pracy trenażera była dla mnie jednym z dwóch głównych argumentów, który musiał spełniać mój trenażer. Nie było w moim interesie psucie dobrych relacji z sąsiadami
.
Po przeczytaniu wielu opinii zdecydowałem się zainwestować w Tacx Flow, a że drugim moim argumentem była możliwość podłączenia trenażera do komputera, to Tacx Flow Multiplayer T2220 spełnił wszelkie moje kryteria:
- stosunkowo tani
- cichy
- możliwość jazdy w wirtualnym świecie
Tak jak wspomniałem wyciszenie tego sprzętu było dla mnie sprawą priorytetową, a więc po krótkim teście (jazda na samej karimacie, w domu mam tylko panele) postanowiłem dodatkowo wyciszyć podłoże. Mata oferowana przez tacx-a mnie nie przekonywała, jest b. droga (ok 250 zł) a do tego grubości karimaty. Postanowiłem więc zakupić:
- podkład do podłóg wyciszający o 22 dB, koszt: 25 zł (
http://www.arirania..../images/3mm.JPG)
- dywan poliestrowy, grubość runa 1,5 cm, 80x150 koszt: 80 zł
- karimata, koszt: 15 zł
koszt całkowity: 120 zł
Tak przygotowany kącik dla mojego zimowego roweru funkcjonuje od kilkunastu dni i mimo, iż niemal każdego dnia przez ok godzinę trenuję, nie miałem żadnej skargi na zakłucanie ciszy. Oczywiście staram się trenować w przyzwoitych godzinach rano po 7:30 albo wieczorem przed 19:00.
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z tego zakupu, z wielką przyjemnością siadam codziennie do treningu i przelewam litry (dosłownie
) potu. Mam nadzieję, że wystarczy mi zapału, aby przepracować tak calą zimę.