Jump to content

Photo

Trenażery - Ogólnie (Zwłaszcza Nieinteraktywne)

2448 replies to this topic

#1281 luki1981

luki1981
  • Użytkownik
  • 8 posts

Posted 03 September 2014 - 10:58

W decathlonie od dzisiaj jest promocja na trenazer IN'RIDE B'TWIN - 246zl

http://www.decathlon...id_8191570.html

#1282 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 posts
  • SkądWrocław

Posted 03 September 2014 - 12:45

Czy ma ktoś z was trenażer:

Cascade Fluid Pro Trainer

http://www.planetx.c...uid-pro-trainer

jak jest z hałasem? Szukam cichego trenażerka w normalnej cenie

45636079942_17651449fe_m.jpg

CarbonOne.pl - koła na szprychach karbonowych

Blackcatwheels.pl - Koła na zamówienie

Sklep - obręcze, piasty, szprychy

Wrocław

Kontakt na priv, @ lub tel: 604 40 95 04

#1283 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 03 September 2014 - 22:02

Zdefiniuj pojęcie "normalna cena" wg Ciebie. Dla jednego to 200 PLN, dla drugiego $2000.

O ten trenażer to raczej pytaj się na angielskich forach, w PL raczej jego posiadaczy  ze świecą szukać

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1284 thomasz

thomasz
  • Użytkownik
  • 365 posts
  • SkądWrocław

Posted 04 September 2014 - 06:54

Szukam czegoś cichego do 250euro

45636079942_17651449fe_m.jpg

CarbonOne.pl - koła na szprychach karbonowych

Blackcatwheels.pl - Koła na zamówienie

Sklep - obręcze, piasty, szprychy

Wrocław

Kontakt na priv, @ lub tel: 604 40 95 04

#1285 patolog

patolog
  • Użytkownik
  • 621 posts
  • SkądWa-wa

Posted 05 September 2014 - 13:06

Elite Chrono Digital. Z decathlon'a za ~1000

Kudos!

#1286 boincowiec

boincowiec
  • Użytkownik
  • 67 posts
  • Skądhome

Posted 06 September 2014 - 08:11

Ktoś jeździ na trenażerze z decathlonu In'Ride? Obecnie jest do kupienia za 250 zł, warto?

#1287 MichalPe

MichalPe
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 13 September 2014 - 21:55

Mam pytanie odnośnie trenażera Elite Qubo Fluid / power mag. W zestawie jest podpórka pod przednie koło i potnik na ramę? W jednej z recenzji było wspomniane, że podkładkę pod koło trzeba dokupić. Nigdzie nie mogę znaleźć spisu zawartości pudełka, w instrukcji obsługi też nie ma spisu zawartości. Z drugiej strony w teście na rowerowych poradach są te akcesoria w zestawie, a tam jest niższy model.

#1288 Monza

Monza
  • Użytkownik
  • 50 posts
  • SkądPodlaskie

Posted 17 September 2014 - 13:13

Poprzedzając przedmówców. Czy ten in ride z deca jest coś wart? jak z jego poziomem hałasu?

#1289 SebSeb

SebSeb
  • Użytkownik
  • 40 posts

Posted 17 September 2014 - 21:20

Poprzedzając przedmówców. Czy ten in ride z deca jest coś wart? jak z jego poziomem hałasu?

Bezszelestny to on nie jest, jak ktoś chce jeździć po nocach w sypialni to może mieć problemy rodzinne.
Mam go od tygodnia i mecze siatkarzy spokojnie da się oglądać, jednak przy filmach ustawiam głośność wyżej...
Po za tym tania i przyjemna zabawka, dość lekka i nawet przyjemna dla oka. Nie miałem do czynienia z innymi trenażerami, ale dla początkującego na razie nic więcej nie trzeba.

Pozdrawiam

#1290 Prozor

Prozor
  • Moderator
  • 8,612 posts
  • SkądSulęcin

Posted 18 September 2014 - 13:48

Jeśli chodzi o hałas i oglądanie TV/filmów itp. a właściwie nie tyle oglądanie co słuchanie to polecam nadajnik BT audio i słuchawki sportowe BT, ewentualnie inny zestaw bezprzewodowy (na upartego można z kablem). Problem w tym, że przy intensywniejszych treningach poziom hałasu rośnie (praktycznie każdego trenażera, mam hydraulika i też hałasuje) i nawet jeśli jest dość znośny to żeby słyszeć fonię filmu to trzeba dać głośniej dźwięk, no i hałas zaczyna się kumulować. W przypadku słuchawek odcina się jedno źródło hałasu (dźwięku) i jest zdecydowanie ciszej.

Focus Izalco, Giant Trinity, Accent CX, Cube Stereo Hybrid 140 HPC Race 750

24-d4e1077f23de8150b93d6b38a42ed7c3.png Grupa Forum na Garmin Connect

#1291 Anakin

Anakin
  • Użytkownik
  • 22 posts

Posted 22 September 2014 - 13:15

Myślę czy się skusić na taką zabawkę http://www.decathlon...id_8231436.html czy czekać na jakieś używki od tacxa. Sezon idzie, więc wszystko chyba znika. Wybór nie duży, a ładowanie 2 tysięcy w nowy sprzęt też średnio mi się widzi, bo co jak mi się nie spodoba? 

#1292 MichalPe

MichalPe
  • Użytkownik
  • 10 posts

Posted 26 September 2014 - 18:43

Myślę czy się skusić na taką zabawkę http://www.decathlon...id_8231436.html czy czekać na jakieś używki od tacxa. Sezon idzie, więc wszystko chyba znika. Wybór nie duży, a ładowanie 2 tysięcy w nowy sprzęt też średnio mi się widzi, bo co jak mi się nie spodoba? 

Właśnie 2 dni temu kupiłem taki. Dzisiaj godzina męczarni zaliczona ;-)  Na początku wydawał się głośny, ale po chwili przestałem zwracać uwagę na hałas i kręciłem, tym bardziej przy muzyce mi w ogóle nie przeszkadzało. Gorzej z innymi, brat mówił, że słychać go było przez strop piętro niżej i w pokojach obok. Do użytku w domu raczej spoko, ale jak w bloku to bym się zastanowił nad jakimś trenażerem z serii fluid. Sam zresztą się nad nim zastanawiałem ale zdecydowałem się na tego bo promocja :-P

#1293 pajak

pajak
  • Użytkownik
  • 383 posts
  • SkądGdynia

Posted 03 October 2014 - 15:14

hałasują głównie łożyska trenażera, opona i napęd roweru. Na żelu "zwykła" opona jest cichsza. Hałas jeszcze trochę zmniejszy dedykowana opona.

Samo "hamowanie" w magnetyku jest bezgłośne, hydrauliki są znacznie głośniejsze (plumkanie? szumienie? nie wiem jak to nazwać).

Najprostszą metodą na wyciszenie jest założenie maksymalnego obciążenia, hałas jest wtedy zdecydowanie najmniejszy. Nie ma oczywiście "piękna prędkości", ale to nie o to przecież chodzi. Jedziesz na moc i tyle. Poszukaj sobie profile mocy trenażera, zrób tabelkę prędkość moc i tyle :)

#1294 Kresowiak

Kresowiak
  • Użytkownik
  • 537 posts
  • SkądKraków

Posted 07 October 2014 - 06:23

Elite Qubo Power vs. Minoura LIVE RIDE LR340, który bardziej wart swojej ceny?
http://allegro.pl/tr...4592318771.html

http://allegro.pl/tr...4644426274.html

#1295 jacekjacek

jacekjacek
  • Użytkownik
  • 111 posts
  • SkądCzęstochowa

Posted 08 October 2014 - 07:16

hałasują głównie łożyska trenażera, opona i napęd roweru. Na żelu "zwykła" opona jest cichsza. Hałas jeszcze trochę zmniejszy dedykowana opona.

Samo "hamowanie" w magnetyku jest bezgłośne, hydrauliki są znacznie głośniejsze (plumkanie? szumienie? nie wiem jak to nazwać).

Najprostszą metodą na wyciszenie jest założenie maksymalnego obciążenia, hałas jest wtedy zdecydowanie najmniejszy. Nie ma oczywiście "piękna prędkości", ale to nie o to przecież chodzi. Jedziesz na moc i tyle. Poszukaj sobie profile mocy trenażera, zrób tabelkę prędkość moc i tyle :)

Magnetyczny opór cichszy niż hydrauliczny ??. Co za bzdura, to jest właśnie zasada forum. Ilu userów tylu specjalistów od wszystkiego. Jeździłem na magnetycznym taxcie - podkładałem wszystko , jeździłem na specjalnej oponie i niosło się po całym bloku. Teraz mam od roku na hydra oporze i jest rewelacja. Na zwykłej oponie, nawet bez maty pod trenażer. Chyba że porównujesz chinole.

#1296 luki99

luki99
  • Użytkownik
  • 426 posts
  • Skąddolny slask

Posted 08 October 2014 - 07:56

A co myslicie o takiej taniosze:

http://allegro.pl/tr...4659925910.html

?

Chodzi o to zeby cos tam sobie pokrecic czasami, kupno drogiego nie ma sensu dla mnie bo nie przygotowuje sie do startow itd...

#1297 elcidx

elcidx
  • Użytkownik
  • 662 posts
  • Skądłódzkie, Rawski-Tomaszowski

Posted 08 October 2014 - 08:14

Będzie działał, ale będzie niesamowicie głośny, serio NIESAMOWICIE! głośny. 

Mój rower własnej roboty Stealth Cx Homemade :)

#1298 play

play
  • Użytkownik
  • 361 posts
  • Skądpzn

Posted 08 October 2014 - 11:04

A co myslicie o takiej taniosze:

http://allegro.pl/tr...4659925910.html

?

Chodzi o to zeby cos tam sobie pokrecic czasami, kupno drogiego nie ma sensu dla mnie bo nie przygotowuje sie do startow itd...

Miałem (nawet gdzieś jeszcze mam), Problemem nie jest hałas tylko znikomy opór, może dla bardzo początkującego wystarczający, ale dla kogoś średnio wytrenowanego to już duuuuużo za mało. Drugi problem to bardzo mała bezwładność (mała masa koła zamachowego). Co do oporu to poradziłem sobie montując dodatkowe magnesy neodymowe (pozbyłem się w ten sposób sterowania oporem z manetki, ale od czego mamy przerzutki.

W tej chwili posiadam Tacx Satori i powiem że czasami Satori bardziej hałasuje niż mój wcześniejszy chińczyk po tuningu, natomiast ogromną różnicę w odczuciach płynności jazdy daje koło zamachowe w Satori, mam wrażenie że na chińczyku się fajnie technikę pedałowania wyrabiało bo trzeba było kręcić na okrągło z powodu znikomej bezwładności (po zaprzestaniu kręcenia koło zatrzymywało się w ułamku sekundy).

#1299 Gosc_krystianzach_*

Gosc_krystianzach_*
  • Gość

Posted 10 October 2014 - 19:56

Orientuje się ktoś z was, kto produkuje te trenażery http://www.jula.pl/c...ningowa-639446/
Cena w miarę przystępna, tylko ciekawe jak z jakością wykonania.

#1300 DrMike

DrMike
  • Użytkownik
  • 62 posts
  • SkądSzczecin

Posted 11 October 2014 - 14:17

Czy kupno specjalnej opony do trenażera zredukuje poziom hałasu w moim elite volare? Czy ma to sens?

Reply to this topic